Η Κυβέρνηση δεν …κρύβει ότι πιέζεται για να ολοκληρώσει το “θάψιμο” της νησιωτικότητας αλλά οι προσφυγικές ροές ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως …σωσίβιο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
Λέτε να την γλυτώσουν τα νησιά του Αιγαίου και να παραμείνει «ζωντανός» ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ; Το πείραμα πάντως μέχρι τώρα δεν δείχνει να φέρνει κέρδη από τη στιγμή που από τα έξι νησιά που είδαν τους μειωμένους συντελεστές να …εξαφανίζονται, μόνο η Νάξος και η Ρόδος πονάνε από τη στιγμή που τα υπόλοιπα τέσσερα νησιά (Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος και Σκιάθος) στηρίζονται περισσότερο στον τουρισμό και λιγότερο στο σύνολο της οικονομικής περιόδου.
Όμως, τώρα έρχεται η κυβέρνηση και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Πρόκειται για ένα αίτημα που διατυπώνεται από πολλές πλευρές εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης) αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για την ικανοποίησή του.
Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη σημείωσε «Το αίτημα είναι απόλυτα δίκαιο, όχι μόνο γιατί η προσφυγική κρίση δημιουργεί σειρά προβλημάτων, αλλά γιατί οι φυσικές μειονεξίες που δημιουργεί η νησιωτικότητα δεν αίρονται με άλλες πολιτικές ως σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, για να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές και μετά το τέλος του Ιουνίου του 2015 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων από το ΦΠΑ». Και πρόσθεσε «Πρέπει να κάνουμε νέες συμφωνίες, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε έγκαιρα. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις. Έχουμε την ευαισθησία. Δεν είναι δυνατόν στα ακριτικά μας νησιά, που ήδη αντιμετωπίζουν τρομερό οικονομικό, αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα, εμείς να πάμε και να τους επιβαρύνουμε φορολογικά. Τα εξετάζουμε όλα αυτά θα τα θέσουμε στα αρμόδια όργανα και έγκαιρα θα δώσουμε λύση. Τα ακριτικά νησιά έχουν δεχθεί δυσανάλογη πίεση από τους πρόσφυγες και αυτό δεν ενσωματώνεται στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι ρυθμίσεις για να αποφορτιστούν».
Επεσήμανε δε ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά ζητούν από την κυβέρνηση να πει έγκαιρα ποια νησιά θα ενταχθούν τον Ιούνιο του 2016 στην δεύτερη ομάδα εκείνων των νησιών όπου θα αυξηθεί ο ΦΠΑ.
Στη δεύτερη …λίστα νησιών είναι σχεδόν όλα εκτός από αυτά που χαρακτηρίζονται ως … νησιά της άγονης γραμμής και έχουν πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τα νησιά τις Λέσβου (Μυτιλήνη), Χίου, Κω και Σάμου που καθημερινά δέχονται χιλιάδες μετανάστες και Σύριους πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας.
Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ρόδου, την «Δημοκρατική», ο βουλευτής Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα υπόλοιπα νησιά. Επιδιώκουμε επίσης να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους νησιώτες από την κατάργηση του μέτρου. Το φορολογικό νομοσχέδιο πιστεύω ότι θα δίνει ικανοποιητική λύση. Παράλληλα παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα του μέτρου και τη διαδικασία της είσπραξης των εσόδων από το ΦΠΑ. Εκεί θα βασίσουμε τα επιχειρήματα μας για τη παροχή κινήτρων στους νησιώτες. Με γνώση και τεκμηρίωση θα προχωρήσουμε στις νέες ρυθμίσεις επ’ ωφελεία των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών και οικονομιών».