Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομία"Σωσίβιο" οι μετανάστες για το ΦΠΑ

“Σωσίβιο” οι μετανάστες για το ΦΠΑ

|

Η Κυβέρνηση δεν …κρύβει ότι πιέζεται για να ολοκληρώσει το “θάψιμο” της νησιωτικότητας αλλά οι προσφυγικές ροές ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως …σωσίβιο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου 

Λέτε να την γλυτώσουν τα νησιά του Αιγαίου και να παραμείνει «ζωντανός» ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ; Το πείραμα πάντως μέχρι τώρα δεν δείχνει να φέρνει κέρδη από τη στιγμή που από τα έξι νησιά που είδαν τους μειωμένους συντελεστές να …εξαφανίζονται, μόνο η Νάξος και η Ρόδος πονάνε από τη στιγμή που τα υπόλοιπα τέσσερα νησιά (Σαντορίνη, Μύκονος, Πάρος και Σκιάθος) στηρίζονται περισσότερο στον τουρισμό και λιγότερο στο σύνολο της οικονομικής περιόδου.

Όμως, τώρα έρχεται η κυβέρνηση και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που πλήττονται από την προσφυγική κρίση. Πρόκειται για ένα αίτημα που διατυπώνεται από πολλές πλευρές εδώ και αρκετό καιρό, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών (σ.σ. ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης) αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για την ικανοποίησή του.

Απαντώντας στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Σεβαστάκη σημείωσε «Το αίτημα είναι απόλυτα δίκαιο, όχι μόνο γιατί η προσφυγική κρίση δημιουργεί σειρά προβλημάτων, αλλά γιατί οι φυσικές μειονεξίες που δημιουργεί η νησιωτικότητα δεν αίρονται με άλλες πολιτικές ως σήμερα. Παρ’ όλα αυτά, για να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές και μετά το τέλος του Ιουνίου του 2015 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να πετύχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην προσπάθεια αύξησης των εσόδων από το ΦΠΑ». Και πρόσθεσε «Πρέπει να κάνουμε νέες συμφωνίες, δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε έγκαιρα. Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτές τις επιχειρήσεις. Έχουμε την ευαισθησία. Δεν είναι δυνατόν στα ακριτικά μας νησιά, που ήδη αντιμετωπίζουν τρομερό οικονομικό, αλλά κυρίως κοινωνικό πρόβλημα, εμείς να πάμε και να τους επιβαρύνουμε φορολογικά. Τα εξετάζουμε όλα αυτά θα τα θέσουμε στα αρμόδια όργανα και έγκαιρα θα δώσουμε λύση. Τα ακριτικά νησιά έχουν δεχθεί δυσανάλογη πίεση από τους πρόσφυγες και αυτό δεν ενσωματώνεται στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι ρυθμίσεις για να αποφορτιστούν».

Επεσήμανε δε ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά ζητούν από την κυβέρνηση να πει έγκαιρα ποια νησιά θα ενταχθούν τον Ιούνιο του 2016 στην δεύτερη ομάδα εκείνων των νησιών όπου θα αυξηθεί ο ΦΠΑ.

Στη δεύτερη …λίστα νησιών είναι σχεδόν όλα εκτός από αυτά που χαρακτηρίζονται ως … νησιά της άγονης γραμμής και έχουν πληθυσμό κάτω από 3.000 κατοίκους. Όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν τα νησιά τις Λέσβου (Μυτιλήνη), Χίου, Κω και Σάμου που καθημερινά δέχονται χιλιάδες μετανάστες και Σύριους πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας.

Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της Ρόδου, την «Δημοκρατική», ο βουλευτής Δωδ/σου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Γάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «Καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές στα υπόλοιπα νησιά. Επιδιώκουμε επίσης να υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους νησιώτες από την κατάργηση του μέτρου. Το φορολογικό νομοσχέδιο πιστεύω ότι θα δίνει ικανοποιητική λύση. Παράλληλα παρακολουθούμε την αποτελεσματικότητα του μέτρου και τη διαδικασία της είσπραξης των εσόδων από το ΦΠΑ. Εκεί θα βασίσουμε τα επιχειρήματα μας για τη παροχή κινήτρων στους νησιώτες. Με γνώση και τεκμηρίωση θα προχωρήσουμε στις νέες ρυθμίσεις επ’ ωφελεία των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών και οικονομιών».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο