Απίστευτο και μόνο στη σκέψη: στα επτά χρόνια της κρίσης το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 57 δις ευρώ ενώ η περιουσία των Ελλήνων υπέστη απώλειες της τάξης των 587 δις ευρώ
Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Ναι αυτό είναι 100% ελληνικό και αποδεικνύει έστω κι εκ των υστέρων ότι το ελληνικό κράτος ήταν φτωχό αλλά είχε πάντα πλούσιους πολίτες; Ο λόγος; Μα γιατί το κράτος δεν μπόρεσε ποτέ να πείσει τον πολίτη ότι είναι κρέτος δικαίου και ισονομίας. Οπότε; Ο καθένας για τη πάρτι του.. Αποτέλεσμα; Μέσα στα περίπου 7 χρόνια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα, η ελληνική οικονομία να επέστρεψε το 2016 στα επίπεδα του 2003, καθώς το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, αλλά ο η περιουσία των Ελλήνων συνολικά υπέστη απώλειες σχεδόν μισού τρισ., δηλαδή 587 δισ. ευρώ (!!!) Κοινώς εάν όλοι οι έλληνες έδιναν από κάτι για το χρέος θα το είχαμε ξεπληρώσει. Κι αυτό γιατί το ελληνικό χρέος είναι κοντά στα 315 δισ., ωστόσο όπως δείχνουν τα στοιχεία της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, μέσα στα χρόνια της κρίσης εξαϋλώθηκαν περιουσίες Ελλήνων συνολικής αξίας 587 δισ. ευρώ.
Εχασαν 67.000 ευρώ
Τα στοιχεί της έκθεσης δημοσιεύει το Βήμα Ανάπτυξη και με βάση τα στοιχεία του ινστιτούτου μελετών της ελβετικής τράπεζας, που εξετάζει την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες, τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν κατά μέσο όρο 71.766 δολάρια (67.703 ευρώ), καθώς η μέση αξία της περιουσίας τους από τα 175.335 δολάρια (165.410 ευρώ) το 2007, υποχώρησε κατά 41% ως το 2016 στα 103.569 δολάρια (97.706 ευρώ). Η εξέλιξη αυτή, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, αποτέλεσε ένα ισχυρό αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου (negative wealth effect) για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες. Με βάση τους υπολογισμούς του γερμανικού κολοσσού Allianz, η μεσαία τάξη της χώρας μας αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ.
Συγκέντρωση πλούτου
Όμως, το πρόβλημα είναι γενικότερο… Στα χρόνια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 45% – 50%, ενώ μελέτη της PwC, υπολογίζοντας πως με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030, κατέδειξε ότι η σύγκλιση προσφοράς και ζήτησης θα λάβει χώρα περί το 2047, ενώ οι τιμές θα προσεγγίσουν τα προ κρίσης επίπεδα μετά το 2050. Ενώ πάντως εκτιμάται ότι η χώρα χρειάζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη 5ετία, το όποιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό επικεντρώνεται σε σχήματα που έχουν τη στήριξη ισχυρών κρατών (π.χ. Κίνα, Γερμανία) ή σε διεθνή funds που ειδικεύονται σε καταστάσεις χρεοκοπίας, αφού οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απέχουν. Τέλος σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση πλούτου της Credit Suisse, o παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος διαμορφώθηκε στα 241 τρισ. ευρώ. Το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται στα χέρια 33 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 0,7% του πληθυσμού). Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 77.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι.