Δευτέρα, 21 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣοκ... Ρισκάρουν το λουκέτο από την έκδοση αποδείξεων

Σοκ… Ρισκάρουν το λουκέτο από την έκδοση αποδείξεων

|

Με την φορολόγηση να φτάνει ακόμη και στο 70% δεν είναι λίγοι πλέον οι επιχειρηματίες που ρισκάρουν το λουκέτο από την έκδοση σε καθημερινή βάση αποδείξεων καθότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μόνιμο …λουκέτο 

Καθημερινά διαβάζουμε ότι μπαίνει το ένα λουκέτο μετά το άλλο από τους ελεγκτές της Ανεξάρτησης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και για 48 ώρες κλείνουν επιχειρήσεις. Η αιτία; Η μη έκδοση αποδείξεων. Όμως, το ερώτημα που γεννάται είναι γιατί έχουμε αυτή την απίστευτη κατάσταση στην αγορά με την φοροδιαφυγή να δείχνει ανεξέλεγκτη; Και με δεδομένο ότι τα λουκέτα μπαίνουν με .. άμεση, η αγορά μένει απαθέστατη και συνεχίζει με την παραβατικότητα στα ύψη… Η δικαιολογία όσων πιάνονται να μην κόβουν αποδείξεις; «Με τη μη έκδοση αποδείξεων θα μας βάλουν λουκέτο για δυο ημέρες. Αν κόβουμε όλες τις αποδείξεις θα βάλουμε οριστικά λουκέτο μόνοι μας, αφού θα μπαίνουμε μέσα».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας capital.gr που έχει τίτλο «Παίρνουν το ρίσκο του λουκέτου και δεν κόβουν αποδείξεις» το συγκεκριμένο σχόλιο είναι η απάντηση που ακούν συνεχώς οι ελεγκτές όταν πηγαίνουν για έλεγχο στις επιχειρήσεις, κυρίως της εστίασης, για έλεγχο έκδοσης αποδείξεων. Και αν αναλογιστεί κανείς ότι με βάση στοιχεία μελέτης του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών οι Έλληνες θα πρέπει από τους 12 μήνες κάθε χρόνου να δουλεύουν τους επτά για την εφορία και το κράτος, γίνεται κατανοητό ότι το παραπάνω επιχείρημα μάλλον δεν βρίσκεται εντελώς στη σφαίρα της φαντασίας.

Η λογική που περιγράφουν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που επιλέγουν το σπορ της μη έκδοσης αποδείξεις είναι απλή. Σε κάθε 100 ευρώ καθαρών εσόδων μιας επιχείρησης ακόμη και 70% καταλήγει στα ταμεία του κράτους με αποτέλεσμα η επιχείρηση να καλείται να επιβιώσει με τα υπόλοιπα 30 ευρώ. Με αυτά θα πρέπει να πληρώσει προμηθευτές, λειτουργικά έξοδα, εργαζόμενους και βεβαίως να μπορέσει να αμειφθεί και ο ίδιος ο επιχειρηματίας για την επένδυση που έκανε.

Οι επιβαρύνσεις που περιλαμβάνονται σε καθαρό κέρδος 100 ευρώ μιας επιχείρησης είναι 24% ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές 27%, φόρος εισοδήματος 29%, καθώς και άλλες επιβαρύνσεις, όπως το τέλος επιτηδεύματος, που μεταφράζονται σε μονάδες φορολογικής επιβάρυνσης.

Αν και δεν το λένε δημόσια, ακόμη και επικεφαλής συνδικαλιστικών φορέων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιχειρηματολογούν με βεβαιότητα ότι αν κάποιος κόβει όλες τις αποδείξεις το λουκέτο είναι μαθηματικά βέβαιο. «Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους, παρά τη συνεχή δημοσιοποίηση λουκέτων για φοροδιαφυγή, πολλοί συνεχίζουν να αναλαμβάνουν το ρίσκο της μη έκδοσης απόδειξης».

Ποια είναι η λύση; Η απάντηση είναι ίδια, όποιος και αν ερωτηθεί. Μείωση των φορολογικών συντελεστών προκειμένου να μη συμφέρει η φοροδιαφυγή. Αυτήν τη στιγμή το «κέρδος» για μια επιχείρηση που δεν εκδίδει απόδειξη είναι τόσο μεγάλο που έχει αρχίσει να δημιουργείται πλέον ένας άτυπος διπλός τιμοκατάλογος. Μια κανονική τιμή με έκδοση απόδειξης και άλλη μια μειωμένη χωρίς απόδειξη.

Στο υπουργείο Οικονομικών όταν ακούν αυτούς τους προβληματισμούς υποστηρίζουν ότι η διαδικασία πρέπει να πάει αντίστροφα. Ότι η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης θα φέρει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και όχι το ανάποδο, το οποίο όποτε επιχειρήθηκε στο παρελθόν απλώς μείωσε τα φορολογικά έσοδα. Μάλιστα ποντάρουν πολλά στην εγκατάσταση συσκευών ηλεκτρονικών χρεώσεων POS που από τις 27 Ιουλίου θα είναι υποχρεωτική σε όλη την αγορά.

Το τι θα γίνει βέβαια θα φανεί τους επόμενους μήνες και βεβαίως τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα καλείται να πετύχει κάτι που για πολλούς μοιάζει ακατόρθωτο. Υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια πάνω σε με μια εξαντλημένη, συρρικνωμένη και υπερφορολογημένη φορολογική βάση. Και όλα αυτά ενώ θα έρθουν και νέες μεγάλες περικοπές δαπανών και του αφορολόγητου ορίου. Το τι θα γίνει τελικά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι όσο το κράτος υπερφορολογεί χωρίς να είναι ουσιαστικά και ποιοτικά ανταποδοτικό, οι Έλληνες πάντα θα αναζητούν τρόπους για να του κρύψουν το εισόδημά τους…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στέφανος Γκίκας: “Δύο νέες αφαλατώσεις στη Νάξο, Το λιμάνι προχωρά, η Αγία Άννα βάση για τα Πράσινα Πλοία” (video)

Σε συνέντευξη στον Γιάννη Βλαχάκη, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανοίγει τον φάκελο «Κυκλάδες»: από τη λειψυδρία και τις περιβαλλοντικές μελέτες, μέχρι τα Greco Islands, το φράγμα Τσικαλαριού και τα πλοία μηδενικών ρύπων που έρχονται με βάση τη Νάξο.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος – Ο Προφήτης Ηλίας της Αγοράς: Μια ζωγραφιά-μαρτυρία του Ρέγκου και ένα βήμα για την αποκατάσταση

Ο ιστορικός ναός στην καρδιά της Παλιάς Πόλης, μέσα από τα μάτια του Πολύκλειτου Ρέγκου, ετοιμάζεται να ανακτήσει την παλιά του αίγλη με τη νέα προγραμματική σύμβαση αποκατάστασης

Ιταλία: H Naxos Beach Soccer στη Σικελία γράφει ιστορία

Άνοδος στην Poule Scudetto για τους Σικελούς

Naxos: Το άλογο που θριάμβευσε στη Μαδρίτη

Ο Naxos, το άλογο που φέρει το όνομα της Νάξου, κατέκτησε το Gran Premio Claudio Carudel στη Μαδρίτη, χαρίζοντας δόξα στο όνομά μας

Αμοργός: Τα 3Μ Live στο εστιατόριο “Askas”, ρεμπέτικα, νησιώτικα και γλέντι μέχρι αργά!

Μια καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη μουσική, ψητά στη σούβλα και μεζέδες για όλα τα γούστα, την Κυριακή 20/7 στις 21:00, δίπλα στο Aegiali Camping στην Αιγιάλη.

Μια συνάντηση ψυχής στη Νάξο: Όταν ο Μύλος 360 και το Antamoma συνομιλούν με το πνεύμα του ELaiolithos

Στη Νάξο της ουσίας και των αξιών, η αυθεντικότητα βρίσκει έκφραση μέσα από έναν ανεμόμυλο, μια γεύση, μια φιλοσοφία. Μια διαδρομή πέρα από τον τουρισμό, στον ρυθμό του τόπου.

Σαουδική Αραβία: Έσβησε ο “κοιμώμενος πρίγκιπας” μετά από 19 χρόνια σε κώμα

Ο Αλ-Ουαλίντ μπιν Χαλίντ Αλ-Σαούντ πέθανε σε ηλικία 36 ετών – Συγκινεί η ανάρτηση του πατέρα του

Μύκονος: Εντοπίστηκαν 26 παράτυποι μετανάστες, συνελήφθη ο διακινητής

Επιχείρηση του Λιμενικού με την εμπλοκή Ειδικών Δυνάμεων – Ο 28χρονος Σύρος που υπέδειξε το σημείο αποβίβασης από ιστιοφόρο

Αργεντινή: Νιούελς Ολντ Μπόις – Μπάνφιλντ και «μιλάει» η έδρα στο 2.15

Με ψυχολογία η Νιούελς μετά την ανατροπή της πρεμιέρας – Αδύναμη εκτός έδρας η Μπάνφιλντ, στο 2.15 ο άσος

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Καμπανάκι Γιαννάκου για το Νοσοκομείο Σύρου: “Αν εφαρμοστεί το πρωτόκολλο, κλείνει”

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό – Η υπερπροσπάθεια των βοηθών νοσηλευτών κρατά όρθιο το νοσοκομείο αναφοράς των Κυκλάδων

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Η SEAJETS εξασφαλίζει δωρεάν μετακίνηση από και προς Ηρακλειά για όλους τους επιβάτες

Πρωτοβουλία ευθύνης από την εταιρεία και το Ίδρυμα Τάκης Ηλιόπουλος για τη στήριξη της τουριστικής σύνδεσης με τις Μικρές Κυκλάδες

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων