Τώρα βλέπει η Κυβέρνηση ότι η ζωή των κατοίκων στα νησιά του Αιγαίου γίνεται δυσβάσταχτη με τις επικείμενες αλλαγές στα οικονομικά δεδομένα – Ποια είναι τα 54 νησιά που θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2017 να εκτινάσσεται το κόστος ζωής των κατοίκων τους ακόμη και 30%
Αναστολή του μέτρου που προβλέπει την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ σε άλλα 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-2017 εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς διαπιστώνει ότι τυχόν εφαρμογή του θα ζημιώσει ανεπανόρθωτα τις τοπικές οικονομίες των περιοχών αυτών και θα προκαλέσει μείζονα προβλήματα κοινωνικής συνοχής. Οι συνέπειες για την οικονομική επιβίωση των κατοίκων των νησιών αυτών θα είναι τραγικές αν εφαρμοστεί η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών.
Σε μια εποχή που η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η πρόσφατα εκδηλωθείσα προσφυγική κρίση έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε πολλά νησιά του Αιγαίου, τυχόν εφαρμογή σημαντικά υψηλότερων συντελεστών ΦΠΑ σε 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-2017 θα δώσει τη χαριστική βολή στις τοπικές οικονομίες τους καθώς θα προκαλέσει υπέρμετρες ανατιμήσεις σε όλα σχεδόν τα είδη πρώτης ανάγκης και τα προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Ειδικά στα καύσιμα οι ανατιμήσεις στα συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου θα υπερβούν το 10% από την 1η-1-2017, καθώς ταυτόχρονα θα αυξηθούν και οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Επίσης στον καφέ οι ανατιμήσεις θα ξεπεράσουν το 20%, καθώς ταυτόχρονα με την αύξηση του ΦΠΑ θα επιβληθεί στο προϊόν και ειδικός φόρος κατανάλωσης από 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό.
Όσο πλησιάζει η στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η πλήρης κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου τόσο πληθαίνουν οι αντιδράσεις των κοινωνιών των συγκεκριμένων περιοχών καθώς γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του κινδύνου που διαγράφεται αν εφαρμοστεί κανονικά το συγκεκριμένο μέτρο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα του Μνημονίου ΙΙΙ.
Με νόμους που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη διετία 2015-2016, προβλέπεται ότι από την 1η -1-2017 οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να καταργηθούν σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, πλην της Θήρας, της Μυκόνου, της Νάξου, της Πάρου, της Ρόδου της Σκιάθου, της Σύρου, της Θάσου, της Άνδρου, της Τήνου, της Καρπάθου, της Μήλου, της Αλοννήσου, της Κέας, της Αντιπάρου και της Σίφνου, όπου οι συντελεστές αυτοί έχουν ήδη καταργηθεί.
Συγκεκριμένα, από το επόμενο έτος, οι συντελεστές ΦΠΑ 5%, 9% και 17% που εξακολουθούν να ισχύουν σε άλλα 54 νησιά του Αιγαίου (βλ. σχετικό πίνακα) θα πρέπει να αυξηθούν στο 6,5%, στο 13% και στο 24%, αντίστοιχα.
Τυχόν εφαρμογή της διάταξης αυτής θα έχει, ειδικότερα, ως συνέπεια από την 1η-1-2017 στα συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου:
α) να αυξηθεί από 5% σε 6,5% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα παιδικά εμβόλια, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Οι τιμές των προϊόντων αυτών θα αυξηθούν τουλάχιστον κατά 1,5%.
β) να αυξηθεί από 9% σε 13% ο ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, δηλαδή για τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα λαχανικά και τα βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιϊας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και τις συσκευές ορθοπεδικής, τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας , τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ από το 9% στο 13%, τα παραπάνω προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες θα ανατιμηθούν τουλάχιστον κατά 3,7%, στα συγκεκριμένα 54 νησιά.
γ) να αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, όπως νεόδμητα κτίσματα (πλην πρώτης κατοικίας), αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οινοπνευματώδη ποτά, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, όπως έπιπλα, υφάσματα κ.λπ., πάσης φύσεως πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι και τα υποπροϊόντα του, μαστίχα, ζώντα ζώα, λιπάσματα, ζωοτροφές, σπόρους, άνθη, αναψυκτικά, χυμοί, energy drinks και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εστίαση – catering, και αποχέτευση.
Σε όλες οι παραπάνω κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών αναμένεται να σημειωθούν αυτόματες ανατιμήσεις της τάξεως του 6%.
δ) να εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές των καυσίμων δεδομένου ότι από την 1η-1-2017 στα προϊόντα αυτά εκτός από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 17% στο 24% θα αυξηθούν και οι συντελεστές των ειδικών φόρων κατανάλωσης.
Ειδικότερα, όπως είναι ήδη γνωστό, από την 1η-1-2017, ο ΕΦΚ στη βενζίνη αυξάνεται κατά 3 λεπτά το λίτρο, από τα 0,67 στα 0,7 ευρώ το λίτρο, ενώ στο πετρέλαιο κίνησης ανεβαίνει κατά 8 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,41 ευρώ το λίτρο.
Επίσης, από την ίδια ημερομηνία, ο ΕΦΚ στο υγραέριο κίνησης θα αυξηθεί κατά 10 λεπτά το λίτρο, από τα 0,33 στα 0,43 ευρώ το λίτρο. Συνυπολογιζόμενης και της αύξησης του ΦΠΑ από το 16% στο 24% επί της πρόσθετης διαφοράς φόρου που θα προκύψει από τις παραπάνω αυξήσεις στους ΕΦΚ, οι επιπτώσεις στις λιανικές τιμές στις οποίες θα πωλούνται τα καύσιμα στα 54 νησιά του Αιγαίου από την 1η-1-207 θα είναι οι εξής:
– αύξηση της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης τουλάχιστον κατά 8,5-9 λεπτά το λίτρο
– αύξηση της τιμής του πετρελαίου κίνησης τουλάχιστον κατά 12-13 λεπτά το λίτρο
– αύξηση της τιμής του υγραερίου κίνησης τουλάχιστον κατά 15 λεπτά το λίτρο!
ε) να αυξηθούν σημαντικά και οι λιανικές τιμές πώλησης του καφέ, δεδομένου ότι στο προϊόν αυτό από την 1-1-2017 θα επιβάλλεται και ειδικός φόρος κατανάλωσης 2 έως 4 ευρώ ανά κιλό!
Ειδικότερα, από το επόμενο έτος προβλέπεται ότι θα επιβληθεί φόρος στην εισαγωγή και στην εγχώρια παραγωγή καφέ, με συντελεστές από 2 έως 3 ευρώ ανά κιλό στον καβουρντισμένο καφέ και με συντελεστή 4 ευρώ ανά κιλό στον στιγμιαίο καφέ και στα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.
Η επιβολή του φόρου αυτού, σε συνδυασμό με την αύξηση του ΦΠΑ από το 9% στο 13% στα 54 νησιά του Αιγαίου αναμένεται να επιβαρύνει με αυξήσεις πάνω από 20% τις λιανικές τιμές πώλησης των διαφόρων ειδών καφέ στα συγκεκριμένα νησιά.
Υπενθυμίζεται ότι οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ έχουν ήδη καταργηθεί από την 1η-10-2015 στα νησιά Θήρα, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρόδο και Σκιάθο και από την 1η-6-2016 στα νησιά Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο και Σίφνο.
Τα 54 νησιά στα οποία προβλέπεται ότι θα καταργηθούν οι μειωμένοι συνελεστές ΦΠΑ: Βορειοανατολικό Αιγαίο: Σαμοθράκη Λέσβος Χίος Σάμος Λήμνος Ικαρία Άγιος Ευστράτιος Ψαρά Φούρνοι Οινούσσες Θύμαινα Άγιος Μηνάς
Νησιά Χαλκιδικής: Αμμουλιανή Διάπορος
Βόρειες Σποράδες: Σκόπελος Κυρά Παναγιά Περιστέρα Τσουγκριά
Κυκλάδες: Αμοργός Ίος Κύθνος Σέριφος Σίκινος Ανάφη Κίμωλος Φολέγανδρος Ηρακλειά Δονούσα Θηρασία Σχοινούσα Κουφονήσια Δήλος
Δωδεκάνησα: Κως Κάλυμνος Αστυπάλαια Κάσος Τήλος Σύμη Λέρος Νίσυρος Πάτμος Χάλκη Σαριά Λειψοί Ψέριμος Αγαθονήσι Λέβιθα Καστελόριζο (ή Μεγίστη) Αλιμιά Αρκοί Γυαλί Τέλενδος Φαρμακονήσι Κίναρος