Ο έλεγχος των στελεχών της ΑΑΔΕ σε γνωστό εστιατόριο της Σίφνου ανέδειξε παραβάσεις αλλά αποκάλυψε και τη παρουσία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μουτάρη, ο οποίος απολάμβανε το δείπνο του εκείνη την ώρα – Η μάχη του “μαύρου” χρήματος στις Κυκλάδες
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να βρεις την πηγή του .. μαύρου χρήματος; Μα ποιος άλλος από το να ακολουθήσεις τη διαδρομή του δεν λένε; Ε αυτο προσπαθούν να κάνουν τα στελέχη της ΑΑΔΕ στη καθημερινή μάχη που δίνουν για την πάταξη της φοροδιαφυγής.. Καν όταν σε Μύκονο και Σαντορίνη διαβάζουμε ότι νοικιάζονται βίλες ακόμη και 10.000 ευρώ την εβδομάδα, όλοι σκέφτονται ότι ενδεχομένως να υπάρχει μία … μαύρη τρύπα στη διαδρομή..
Ομως, πριν πάμε στην Μύκονο ή τη Σαντορίνη, ας κάνουμε μία στάση στην Σίφνο. Εκεί όπου πριν από μερικά βράδια συνέβη ένα από αυτά τα μικρά απρόοπτα που όμως γεμίζουν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων… Στελέχη της ΑΑΔΕ εμφανίστηκαν σε γνωστό εστιατόριο του νησιού, που ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Σε ένα από τα τραπέζια, καθόταν ο Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης που διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι λόγω του πάθους που έχει για το κρασί, ο κος Μπουτάρης έχει δεκάδες γνωστούς και φίλους στα νησιά των Κυκλάδων όπου μοιράζονται το ίδιο πάθος…
Και όπως ήταν λογικό άρχισε ο έλεγχος. Και ω του θαύματος διαπίστωσαν ότι δεν είχαν κοπεί αποδείξεις και υπήρχε πρόβλημα. Ο κος Μπουτάρης παρακολουθούσε αμέτοχος και στη συνέχεια αποχώρησε ενώ όπως έγινε γνωστό την επόμενη ημέρα, το εστιατόριο έκλεισε για 48 ώρες… Επίσης, είχαμε θέμα και με γνωστή καταδυτική σχολή στην Αντίπαρο, στην οποία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 3.390 ευρώ ενώ έχει ενδιαφέρον το άρθρο του Γιώργου Παππού στην ιστοσελίδα iefimerida.gr για το μαύρο χρήμα και τη διαδρομή του…
Τίτλος «20.000 ευρώ για ένα τραπέζι, «χρυσό» για βίλες» και αναφέρει «Όταν για μια απλή, ηλεκτρονική κράτηση «πρώτο τραπέζι πίστα» σε γνωστά νυχτερινά στέκια της Μυκόνου ή της Σαντορίνης, όπου τα 50ευρα γίνονται… χαρτοπόλεμος, χρειάζονται τουλάχιστον 20.000 ευρώ, τότε γίνεται αντιληπτό πόσο «μαύρο» χρήμα διακινείται.
Η φάμπρικα της ενοικίασης πολυτελών κατοικιών σε κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου -και όχι μόνο- κάτω από τη μύτη της εφορίας δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.
Ωστόσο, αυτό που έχει προκαλέσει αίσθηση στις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι ότι παρά τον εντοπισμό δεκάδων τέτοιων περιπτώσεων από εφοριακούς, τα βαριά πρόστιμα και τους εντατικούς ελέγχους, το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις και η διαδρομή του «μαύρου» χρήματος είναι δαιδαλώδης. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο εντοπισμός τέτοιων περιπτώσεων γίνεται κυρίως μέσω καταγγελιών και όχι τόσο από συντονισμένες έρευνες.
Τα πολυτελή καταλύματα διαφημίζονται σε sites του εξωτερικού, που απευθύνονται σε «βαριά» πορτοφόλια και οι πληρωμές γίνονται ως επί το πλείστον σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν, ωστόσο, ουκ ολίγες περιπτώσεις όπου οι «χρυσές» συμφωνίες γίνονται μέσω τουριστικών γραφείων και οι πληρωμές γίνονται με μετρητά επί τόπου. Είναι ενδεικτικό ότι το ενοίκιο για μια τέτοια βίλα μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 10.000 ευρώ την ημέρα!
Αυτό που ελκύει τους υψηλούς επισκέπτες δεν είναι μόνο η φυσική ομορφιά των Κυκλάδων αλλά και η έντονη νυχτερινή ζωή, σε υπερπολυτελή -στα όρια της πρόκλησης- κέντρα διασκέδασης. Κι επειδή πολλές φορές η επίδειξη πλούτου δεν γνωρίζει όρια, οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν εντοπίσει μια ακόμα φλέβα χρυσού ή μάλλον «μαύρου» χρήματος. Όλα ξεκινάνε από εξειδικευμένα sites στο εξωτερικό- το Λονδίνο χαρακτηρίζεται «Μέκκα»- μέσω των οποίων ξένοι μεγιστάνες για μια απλή ηλεκτρονική κράτηση καλούνται να πληρώσουν από 2.000 ως 10.000 ευρώ για τα… απλά τραπέζια και τουλάχιστον 20.000 ευρώ για τα πρώτα τραπέζια. Φυσικά τίποτε από αυτά δεν δηλώνεται στην εφορία”.