Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣαντορίνη: Οι αυξήσεις που έρχονται από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στον...

Σαντορίνη: Οι αυξήσεις που έρχονται από 1η Σεπτεμβρίου για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό

|

Αυξήσεις στους μισθούς και βελτιωμένους όρους δουλειάς φέρνει η υπογραφή τοπικής ΣΣΕ – Τι αλλάζει στα δεδομένα των εργαζομένων στη Σαντορίνη 

Αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση μιας σειράς δικαιωμάτων όσον αφορά το ωράριο, τα επιδόματα και άλλες παροχές πέτυχαν οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές και εμπορικές επιχειρήσεις στη Σαντορίνη, με τη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψαν.

Πιο συγκεκριμένα, η τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων επαρχίας Θήρας νομού Κυκλάδων και τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Θήρας περιλαμβάνει σημαντικές κατακτήσεις όσον αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στα επισιτιστικά αλλά και στα εμπορικά καταστήματα του νησιού.

Όσον αφορά τους εργαζόμενους στα επισιτιστικά καταστήματα, οι μισθοί που προβλέπει η Σύμβαση ξεκινούν από 780 και φτάνουν έως τα 1.110 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα. Οι μισθοί της τοπικής Σύμβασης αντιπροσωπεύουν σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με τις αποδοχές που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση για τους εργαζόμενους στην Εστίαση που πρόσφατα κηρύχθηκε υποχρεωτική. Είναι ενδεικτικό ότι στην κλαδική ΣΣΕ οι αποδοχές σε μια σειρά από ειδικότητες έχουν μείνει πίσω ακόμα και από τον βασικό μισθό των 713 ευρώ, ενώ με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας προβλέφθηκε ότι η «αύξηση» στα επίπεδα του κατώτατου μισθού θα αφορά τις συνολικές μηνιαίες αποδοχές, δηλαδή το άθροισμα μισθού και επιδομάτων.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, η τοπική ΣΣΕ κατοχυρώνει μια σειρά επιδόματα για τους εργαζόμενους: Πολυετούς υπηρεσίας (5% με τη συμπλήρωση κάθε τριετίας και μέχρι τη συμπλήρωση έξι τριετιών), γάμου (10%), εποχιακής απασχόλησης (10%), τουριστικής εκπαίδευσης (στους πτυχιούχους τουριστικών σχολών), ανθυγιεινής εργασίας (10% σε μάγειρες, βοηθούς μαγείρων, εργαζόμενους εντός του χώρου της κουζίνας, σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρους) και ταμειακό επίδομα (5% σε όλους τους ταμίες).

Επιπλέον, στους εργαζόμενους επιχειρήσεων στις οποίες λειτουργεί τμήμα εστιατορίου παρέχεται υποχρεωτικά γεύμα ή δείπνο.

Όσον αφορά το ωράριο, η Σύμβαση προβλέπει 5 μέρες και 40 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας. Μέσα στο 8ωρο οι εργαζόμενοι δικαιούνται διάλειμμα 20 λεπτών. Από 1η Απρίλη μέχρι 31 Οκτώβρη οι εργαζόμενοι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να εργαστούν την έκτη μέρα της βδομάδας, λαμβάνοντας ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%.

Οι ρυθμίσεις αυτές εξασφαλίζουν στους εργαζόμενους ασπίδα προστασίας από την εντατικοποίηση που επιβάλλει η εργοδοσία μέσα στην τουριστική σεζόν, αλλά και από τις προβλέψεις της κλαδικής ΣΣΕ, που ορίζει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να εργαστούν σε μέρες ανάπαυσης «λόγω εποχικότητας και αυξημένου φόρτου εργασίας των καταστημάτων», λαμβάνοντας «αποζημίωση ίση με ένα ημερομίσθιο για κάθε ημέρα ανάπαυσης που εργάστηκαν», δηλαδή παίρνοντας το συνηθισμένο μεροκάματό τους.

Μια ακόμα σημαντική ρύθμιση, σε ένα νησί όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι εποχικοί, είναι η υποχρέωση των επιχειρήσεων να προχωρούν στις επαναπροσλήψεις από τις 2 Μάη.

Η Σύμβαση περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις εμπορικές επιχειρήσεις (εμπορικά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.) της Σαντορίνης. Για αυτούς προβλέπει μισθούς 770 έως 900 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα, και αντίστοιχα επιδόματα.

Βελτιωμένους όρους αμοιβής και εργασίας φέρνει η Σύμβαση και για τους διανομείς. Μεγάλη σημασία για την προστασία των εργαζομένων από την εντατικοποίηση και τα «ατυχήματα» έχει η πρόβλεψη για πενθήμερη και επτάωρη εργασία. Ο βασικός μισθός ορίζεται σε 780 ευρώ, ενώ επιπρόσθετα σε αυτόν δικαιούνται επιδόματα γάμου (10%), τριετιών (10% μέχρι τη συμπλήρωση τριών τριετιών), ιδιαιτέρων συνθηκών (επικίνδυνης εργασίας – 10%) και ταμειακό επίδομα (5%).

«Η υπογραφή Τοπικής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης στη Σαντορίνη, δικαιώνει την απόφαση των εργαζομένων πριν από τέσσερα χρόνια να οργανωθούν και να ιδρύσουν Συνδικάτο, να παλέψουν για να βελτιωθεί το εισόδημα και οι συνθήκες δουλειάς σε μια περιοχή που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παγκόσμιους τουριστικούς προορισμούς» σημειώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού, Τουρισμού, Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων επαρχίας Θήρας νομού Κυκλάδων.

Με πληροφορίες από τη σελίδα 902..gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμια ημέρα φάρων 2025: Περιήγηση στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας

Στις 17 Αυγούστου, πολίτες και επισκέπτες καλούνται να γνωρίσουν από κοντά τη σημασία των φάρων και τη συμβολή των φαροφυλάκων.

Αεροδιακομιδή Φολεγάνδρου: Επίσημες διευκρινίσεις από το ΕΚΑΒ για το χρονικό και τις καθυστερήσεις

Το ΕΚΑΒ απαντά στις καταγγελίες για πολύωρη καθυστέρηση στη μεταφορά ασθενούς – Τι αναφέρει για τα επιχειρησιακά πρωτόκολλα, τον ρόλο της Πολεμικής Αεροπορίας και τις καιρικές συνθήκες

16ο Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων: Στη Μύκονο ο διάλογος για τη βιωσιμότητα

Πάνω από 100 γυναίκες από όλο το νησιωτικό σύμπλεγμα συζήτησαν για την αειφορία, την τοπική ταυτότητα και τη συμβολή τους στην τουριστική ανάπτυξη.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: Συνεδριάζει (05/08), στην ατζέντα, καθαρισμοί ακτών, ναοί και αφαλάτωση στη Σχοινούσα

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων θα εξετάσουν σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις υποδομές στα νησιά του Δήμου.

6 νέα πυροσβεστικά οχήματα για τις Κυκλάδες – Παρέμβαση Μονογυιού

Τέσσερα ISUZU 4x4 και δύο υδροφόρα οχήματα ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις Κυκλάδες.

37 χρόνια “Απεραθίτικα”: Μια έκδοση–σύμβολο για την πολιτιστική ψυχή της Νάξου

Μιχάλης Φραγκίσκος: Αναδρομή στην πρώτη έκδοση του περιοδικού “Απεραθίτικα” (1η Αυγούστου 1988) και φόρος τιμής στους Μανώλη Γλέζο και Κώστα Κατσουρό

Αναφορά Φόρτωμα για τις ελλείψεις προσωπικού στους Δήμους των Κυκλάδων

Ο Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπ. Εσωτερικών ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών στα νησιά.

Στη Σύρο ο Πρέσβης της Κίνας – Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων

Ο Πρέσβης της Κίνας Fang Qiu συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Γ. Λεονταρίτη και συζήτησαν για τουρισμό, επενδύσεις και πολιτισμό.

Οι Αμερικανοί ανακαλύπτουν τη Νάξο – η «αυθεντική» Ευρώπη γίνεται τάση

Η Νάξος και η Λευκάδα στη νέα λίστα προορισμών που επιλέγουν οι Αμερικανοί τουρίστες – στροφή από τα τουριστικά «κλισέ» στην αυθεντική εμπειρία

Φολέγανδρος: Καταγγελία για πολύωρη καθυστέρηση σε αεροδιακομιδή επείγοντος περιστατικού

Ο Δήμαρχος Φολεγάνδρου με επιστολή προς τους βουλευτές καταγγέλλει ολιγωρία που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή και ζητά άμεση ενίσχυση του συστήματος αεροδιακομιδών στις Κυκλάδες

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.