Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΣαντορίνη: Κάθε χρόνο μειώνεται η παραγωγή κατά 4% σε κρασοστάφυλα

Σαντορίνη: Κάθε χρόνο μειώνεται η παραγωγή κατά 4% σε κρασοστάφυλα

|

Τα αμπέλια του νησιού δίνουν συνήθως παραγωγή 2.000 τόνων σταφυλιών και σε καλές χρονιές και 2.600. Φέτος όμως η σοδειά δεν θα ξεπεράσει τους 1.000 τόνους, όπως λένε αμπελουργοί και οινοποιοί. 

Λιγοστό θα είναι το πλέον διάσημο ελληνικό κρασί, η «Σαντορίνη» εσοδείας 2019, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του τρύγου στο νησί, ο οποίος ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες. «Υπήρχαν αμπελιές με ένα τσαμπί φέτος ή και κάποιες με κανένα», λέει ο οινοποιός Απόστολος Μούντριχας μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή”. Τα αμπέλια του νησιού δίνουν συνήθως παραγωγή 2.000 τόνων σταφυλιών και σε καλές χρονιές και 2.600. Φέτος όμως η σοδειά δεν θα ξεπεράσει τους 1.000 τόνους, όπως λένε όλοι στο νησί, αμπελουργοί και οινοποιοί. Την ίδια στιγμή, η φήμη του σαντορινιού κρασιού, του Ασύρτικου, έχει εκτοξευτεί σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα βέβαια η ζήτηση να αυξάνεται διαρκώς. Καθώς αυτή η μικρή, ελάχιστη σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγοράς ποσότητα πρέπει να μοιραστεί ανάμεσα σε τουλάχιστον 15 οινοποιούς-διεκδικητές, οι φήμες για την τιμή των σταφυλιών φέτος στη Σαντορίνη έκαναν λόγο για μεγάλη άνοδο. Και αυτό, ενώ ήδη πέρυσι το κιλό σταφύλι Ασύρτικο είχε φτάσει τα 4-4,50 ευρώ. Από την πλευρά τους οι οινοποιοί έχουν να αντιμετωπίσουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση, δεδομένου ότι, όπως τονίζουν, δεν μπορούν να αυξήσουν υπερβολικά τις τιμές πώλησης του κρασιού από τη μια στιγμή στην άλλη. «Τα τελευταία 7 χρόνια οι τιμές των σταφυλιών στη Σαντορίνη έχουν αυξηθεί κατά 485%», τονίζει ο οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος, προσθέτοντας ότι η αγορά δεν μπορεί να αντέξει αντίστοιχη αύξηση. 

Μέσα σε αυτό το κλίμα, περίπου μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει ο τρύγος στο νησί, στις 3 Αυγούστου συγκεκριμένα, με τα αμπέλια ελαφρά από τσαμπιά σταφύλι, μια ομάδα οινοποιών απηύθυνε δημόσια πρόσκληση για ενημέρωση και συζήτηση στους αμπελουργούς του νησιού. Στη Σαντορίνη, όπως και σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, οι οινοποιοί διαθέτουν ελάχιστα ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνα και προμηθεύονται την πρώτη ύλη από αμπελουργούς με τους οποίους συνεργάζονται. Παρά την αμοιβαία εξάρτηση των μεν από τους δε και το αντίστροφο, συχνά η συνεργασία δεν είναι καθόλου ανέφελη, καθώς οι οινοποιοί θέλουν να αγοράσουν φθηνά καλή πρώτη ύλη και οι αμπελουργοί με τη σειρά τους, εκτιμώντας ότι το κέρδος από το εμφιαλωμένο κρασί είναι μεγάλο –και σε πολλές περιπτώσεις έχουν δίκιο–, διεκδικούν μερίδιο από την επιτυχία πιέζοντας για αύξηση τιμών. Στη Σαντορίνη, όμως, η κατάσταση είναι ιδιαίτερη, καθώς η τιμή του σταφυλιού έχει φτάσει πολύ ψηλά, στα 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ αντίστοιχα σε άλλες περιοχές κρασοστάφυλα πουλιούνται 1,30 οι ακριβές ποικιλίες και 0,50 ή και ακόμα χαμηλότερα οι ποικιλίες όπου οι ποσότητες είναι μεγάλες.

«Θέλαμε να παρουσιάσουμε στους αμπελουργούς τα δεδομένα, πώς ακριβώς έχει η κατάσταση με συγκεκριμένα στοιχεία. Να γνωρίζουν πόσο πουλάμε και πόσο κερδίζουμε και να μην έχουν πλασματική εικόνα, αφού σε αυτή τη δουλειά είμαστε συνεταίροι», λέει ο οινοποιός Γιάννης Παρασκευόπουλος. Εγινε έτσι μια κουβέντα για το μέλλον του σαντορινιού αμπελώνα και κατ’ επέκταση του σαντορινιού κρασιού, η οποία όμως, όπως επισημαίνει ο οινοποιός, θα έπρεπε να είχε γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα. Αλλά, όπως λένε, κάλλιο αργά παρά ποτέ…

Σε αυτή τη δημόσια συζήτηση προσήλθαν αρκετοί από τους μεγάλους επαγγελματίες αμπελουργούς στο νησί. Οι οινοποιοί παρουσίασαν συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία είχαν συλλέξει και επεξεργαστεί για το κρασί της Σαντορίνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σε μία δεκαπενταετία, κάθε χρόνο η παραγωγή ανά έτος σε κρασοστάφυλα μειώνεται κατά 4% στο νησί. Αυτό οφείλεται στη μείωση της απόδοσης των υφιστάμενων αμπελώνων, γεγονός για το οποίο οι αιτίες είναι πολλές. Παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για το κόστος παραγωγής, ενώ πολλοί οινοποιοί είχαν μαζί τους τιμολόγια πώλησης που παρουσίασαν στους αμπελουργούς. «Εξηγήσαμε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε παραπάνω χρήματα για τα σταφύλια, γιατί πουλάμε κατά μέσον όρο ένα μπουκάλι Σαντορίνη ΠΟΠ (προϊόν ονομασίας προέλευσης) 11 ευρώ και μας κοστίζει 9,5 ευρώ», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος. Το αποτέλεσμα; Οι αμπελουργοί άκουσαν και προβληματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με τους παρευρισκομένους. Εγινε μια αρχή… «Πρέπει να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε», λέει ο Απόστολος Μούντριχας. «Αν καταφέρουμε και χάσουμε και το χαρτί της Σαντορίνης στο κρασί, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας», 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΝΠΕ: Νέος πρόεδρος (και με τη βούλα) ο Γιώργος Χατζημάρκος

Νέος Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) ο Γιώργος Χατζημάρκος - Πρώτος αντιπρόεδρος ο Σταύρος Αρναουτάκης

Νάξος – Καθολική Εκκλησία: Ερχεται Χριστουγεννιάτικη συναυλία

Χριστουγεννιάτικη συναυλία με Νίκο Μαυριδή - Πότε και που;

Νάξος: Το θέμα της στέγασης του ΕεεεΚ Νάξου στην 6η λογοδοσία του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην αυριανή (20/12) συνεδρίαση της 6ης λογοδοσίας Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις για τη μετάβαση στο τόπο διαμονής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές των Χριστουγέννων

Δήμος Θήρας: Το 2025, έτος ανάδειξης και υποστήριξης της αυθεντικότητας

Σαντορίνη: Τo 2025 έτος ανάδειξης και υποστήριξης της αυθεντικότητας

Ειδική επιτροπή για τη στεγαστική κρίση στην ΕΕ θα παρακολουθεί τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Η ειδική επιτροπή θα αριθμεί 33 μέλη και θα έχει θητεία 12 μήνες που θα αρχίζει να ισχύει από την ημερομηνία της συνεδρίασης συγκρότησης σε σώμα.

Νάξος – Δύναμη Αλλαγής: Οι πολίτες θα στείλουν στον Λιανό τον πολιτικό λογαριασμό

Ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοτική Παράταξη "Δύναμη Αλλαγής" σχετικά με τα Δημοτικά Τέλη - Τι αναφέρει για τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό και τον ... μπουναμά που τον περιμένει

Σαντορίνη: Σχέδιο νόμου για νέο λιμάνι, μαρίνα και άλλα έργα βελτίωσης των υποδομών

Κατατέθηκε η σχετική τροπολογία - Τι προβλέπεται για το λιμάνι στη Σαντορίνη - Τι αποφασίσθηκε για το καλώδιο του ΑΔΜΗΕ που υπάρχει στο λιμάνι

Το “νησί της παραπλάνησης” είναι η Σαντορίνη της… Ανταρκτικής

Ένα νησί με καλντέρα που προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε πλοία.

SAOS Ferries: Συκοφάντες όσοι λένε ότι το “ΣΑΟΝΗΣΟΣ” ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα”

Φώτης Μανούσης στον topfm: «Συκοφάντες χειρίστου είδους όσοι λένε ότι το ΣΑΟΝΗΣΟΣ ταξίδεψε με ανοιχτή μπουκαπόρτα»

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο Ναξιώτης ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος

Πέθανε σε ηλικία 57 ετών, ο ηθοποιός Δημήτρης Ημελλος, με καταγωγή από τη Νάξο

Πέθανε – με καταγωγή από τη Νάξο – ο σημαντικός στιχουργός Νίκος Βρεττός

Πέθανε ο σημαντικός στιχουργός Νίκος Βρεττός - Είχε καταγωγή από τις Βουρβουριές (Τραγαία) της Νάξου - Αύριο η εξόδιος ακολουθία στα Τρίκαλα

Cyclades Stories – Β. Ραπτάκης: “Να εμπιστευτεί ο κόσμος το νοσοκομείο της Νάξου” (video)

Cyclades Stories: Πρεμιέρα για τη νέα εκπομπή των Κυκλάδων – Β. Ραπτάκης: «Να εμπιστευτεί ο κόσμος το νοσοκομείο της Νάξου» (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη πρωϊνή διακοπή (16/12) στην Νότιοδυτική Νάξο

Δείτε σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο Δευτέρα (16/12) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Super Market: Ποιος θέλει να αγοράσει τον “Κρητικό”;

Deal «βόμβα» στα ελληνικά σούπερ μάρκετ: Δείτε ποιο αγοράζουν ξένοι - Οι υπόλοιπες κινήσεις που έρχονται στο προσκήνιο

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο