Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΣ. Θεολογίτου: "Να αλλάξει τώρα ο τρόπος χαρακτηρισμού των εκτάσεων στα νησιά'

Σ. Θεολογίτου: “Να αλλάξει τώρα ο τρόπος χαρακτηρισμού των εκτάσεων στα νησιά’

|

Η Σοφία Θεολογίτου – Υποψήφια Βουλευτής Κυκλάδων με το ΚΙΝΑΛ – καταθέτει την πρότασή της όσον αφορά τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων στα νησιά σε ανοιχτή επιστολή με τίτλο ” Άμεση αλλαγή του τρόπου χαρακτηρισμού των χορτολιβαδικών εκτάσεων ιδιαίτερα στα νησιά”.

“Άμεση αλλαγή του τρόπου χαρακτηρισμού των χορτολιβαδικών εκτάσεων ιδιαίτερα στα νησιά” … Αρθρο – παρέμβαση από την Υποψήφια Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στις Κυκλάδες, Σοφία Θεολογίτου, η οποία παίρνει θέση στο ζήτημα του χαρακτηρισμού των εκτάσεων που έχει προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στα νησιά και δη των Κυκλάδων… Η κα Θεολογίτου, παραθέτει ένα μίνι ιστορικό της υπόθεσης “χαρτογράφηση” των εκτάσεων, αναφέρει γιατί δημιουργήθηκε το πρόβλημα σημειώνοντας ” με το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016, χορτολιβαδικές εκτάσεις θεωρούνται πλέον μόνο όσες φέρουν ποώδη βλάστηση και όχι όσες φέρουν φρυγανώδη βλάστηση, η οποία είναι κυρίαρχη στο κλιματοεδαφικό περιβάλλον της χώρας μας, και κυρίως στα νησιά μας. Και σαν να μην έφθανε αυτό, επειδή η φρυγανώδης βλάστηση έχει εδαφοκάλυψη πάνω από 25%, οι εκτάσεις αυτές χαρακτηρίζονται πλέον ΔΑΣΗ, και κατά συνέπεια δημόσια δάση!”… Και ζητεί; τι άλλο από “τη δυνατότητα θέσπισης μεταβατικών διατάξεων για κραυγαλέες τουλάχιστον περιπτώσεις, ώστε να δοθεί χρόνος για επανεξέταση του θέματος. Επίσης, στα νησιά όπου δεν έχουν ανταποκριθεί οι κάτοικοι και οι ημερομηνίες έχουν λήξει, θα πρέπει σε πρώτη φάση να δοθεί παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη”.

Αναλυτικά η αναφορά της κας Θεολογίτου έχει ως εξής: “Η διαχείριση και προστασία των χορτολιβαδικών εκτάσεων αποτέλεσε μεγάλο και δυσεπίλυτο πρόβλημα για τη χώρα μας. Το δημόσιο θεωρεί τις εκτάσεις αυτές μαζί με τα δάση και τις δασικές εκτάσεις κατά τεκμήριο δημόσιες ως διάδοχο του τουρκικού δημοσίου (παράγραφος 3 του άρθρου 3 του Νόμου 998/79 και παράγραφος 3 του άρθρου 32 του Νόμου 4280/14 ΦΕΚ 159Α/8/8/2014). 

Στο τεκμήριο του δημοσίου δεν εμπίπτουν μεταξύ άλλων οι Περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νήσων , της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων , των Κυθήρων και Αντικυθήρων καθώς και η περιοχή της Μάνης. Το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις σε πολύ αυστηρές και συγκεκριμένες περιπτώσεις που καθορίζονται επακριβώς στο άρθρο 10 του Νόμου 3208/2003, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 43 του Νόμου 4280/2014.

Η αναγνώριση κυριότητας ή άλλων εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί των χορτολιβαδικών εκτάσεων γίνεται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8 του Νόμου 998/79 Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών, στις επιτροπές του άρθρου 7 του Νόμου 2308/1995(ΦΕΚ Α’ 114/95) και στα πολιτικά δικαστήρια, παράγραφος 56 του άρθρου 32 του Νόμου 4280/2014, κρίνονται δε σύμφωνα με τις διατάξεις του Αναγκαστικού Νόμου 1539/1938 του άρθρου 3 παράγραφος 7, όπως αυτή προστέθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του Νόμου 3208/2003 ΦΕΚ Α303/2003, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα και ατελέσφορη, αφού για να ολοκληρωθεί χρειάζονται τουλάχιστον 15 χρόνια.

Με το Νόμο 4280/2014 του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, με Υπουργό τον κ. Μανιάτη, Αναπληρωτή Υπουργό τον κ. Ταγαρά και Ειδικό Γραμματέα τον κ. Αμοργιανιώτη, έγινε προσπάθεια να επιλυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των χορτολιβαδικών εκτάσεων . Σύμφωνα με αυτόν, δεν υπάγονταν πλέον στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που εμφάνιζαν αγροτική μορφή στις αεροφωτογραφίες του 1945, ή, εφόσον αυτές δεν ήταν ευκρινείς, του 1960. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των νησιωτικών χορτολιβαδικών σήμερα εκτάσεων. Η διάταξη αυτή έλυνε σε μεγάλο βαθμό και το ιδιοκτησιακό πρόβλημα των εκτάσεων αυτών, αφού το Δημόσιο δεν προέβαλε δικαιώματα επί αυτών.

Δυστυχώς, στη συνέχεια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταργεί την ανωτέρω ρύθμιση και με το άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016, χορτολιβαδικές εκτάσεις θεωρούνται πλέον μόνο όσες φέρουν ποώδη βλάστηση και όχι όσες φέρουν φρυγανώδη βλάστηση, η οποία είναι κυρίαρχη στο κλιματοεδαφικό περιβάλλον της χώρας μας, και κυρίως στα νησιά μας. Και σαν να μην έφθανε αυτό, επειδή η φρυγανώδης βλάστηση έχει εδαφοκάλυψη πάνω από 25%, οι εκτάσεις αυτές χαρακτηρίζονται πλέον ΔΑΣΗ, και κατά συνέπεια δημόσια δάση! Το απόλυτο παράλογο. Επιστημονικά ο διαχωρισμός αυτός και δεν ευσταθεί , αλλά και την κοινή λογική προκαλεί.

Είναι προφανές ότι η διάταξη αυτή πρέπει να αλλάξει. Κατά πόσο όμως αυτό είναι τώρα εφικτό, ενώ έχουν ήδη αναρτηθεί και κυρωθεί δασικοί χάρτες για την μισή έκταση της χώρας? Για να επιλυθεί αυτό το μείζον για τα νησιά μας πρόβλημα, είναι ανάγκη να διερευνηθεί η δυνατότητα θέσπισης μεταβατικών διατάξεων για κραυγαλέες τουλάχιστον περιπτώσεις, ώστε να δοθεί χρόνος για επανεξέταση του θέματος. Επίσης, στα νησιά όπου δεν έχουν ανταποκριθεί οι κάτοικοι και οι ημερομηνίες έχουν λήξει, θα πρέπει σε πρώτη φάση να δοθεί παράταση στην υποβολή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί με υπευθυνότητα και ευαισθησία, ώστε να δοθεί οριστική λύση σε ένα πρόβλημα που θέτει σε κίνδυνο την περιουσία των νησιωτών”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.