Η απόφαση έχει ληφθεί και η Fraport Greece ετοιμάζεται για ριζικό λίφτινγκ των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την 1η του έτους και με δεδομένο ότι θα τα διαχειρίζεται για 40 χρόνια – Ποιες είναι οι δράσεις στα αεροδρόμια του Αιγαίου και δη σ΄’ αυτά Σαντορίνης και Μυκόνου
Η αλήθεια είναι ότι η εικόνα που παρουσιάζουν τα περισσότερα αεροδρόμια της Ελλάδας είναι άσχημη. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε δημοσιεύματα αρνητικά σε σχέση με πέρυσι σχετικά με το θέμα. Ίσως γιατί έρχεται …αλλαγή, Η ουσία είναι πάντως ότι χρειαζόμαστε ριζικό λίφτινγκ ώστε να μπορέσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί σε βάθος χρόνου απέναντι σε ανταγωνίστριες χώρες στη Μεσόγειο που έχουν επενδύσει σημαντικά σε θέματα υποδομών και με δεδομένο ότι σε ετήσια βάση, η Ελλάδα καλύπτει συνεχώς όλο και μεγαλύτερο κομμάτι από τη πίτα… και το έργο των αλλαγών το αναλαμβάνει ποια άλλη από την Fraport Greece, – εταιρεία που θα διαχειρίζεται από το τέλος του έτους τους 14 αερολιμένες της χώρες για περίπου 40 χρόνια – και έχει ήδη σχεδιάσει το λίφτινγκ που χρειάζεται καθένα από τα 14 αεροδρόμια που θα έχει στη διαχείρισή της…
Πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) της ETEπ ενέκρινε χρηματοδότηση 300 εκατ. για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Fraport (η συνολική χρηματοδότηση για το όλο εγχείρημα μπορεί να φτάσει τα 400 εκατ.) Η εταιρεία φιλοδοξεί να καλύψει, έως την τουριστική περίοδο του 2017, τις μεγαλύτερες ελλείψεις σε άμεσες υποδομές. Βασικός στόχος η επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων υγιεινής η απλοποίηση ελέγχου και παράδοσης αποσκευών, η επιδιόρθωση των ηλεκτρονικών πινάκων για τις ανακοινώσεις και βέβαια η ανανέωση στις πινακίδες σήμανσης. Σε δεύτερη φάση σχεδιάζονται κατασκευαστικές εργασίες, όπως η επέκταση των τερματικών σταθμών των αεροδρομίων, νέα εστιατόρια και καταστήματα. Σύμφωνα με τη συμφωνία παραχώρησης η ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport ? Slentel έχει ήδη ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κατασκευαστικών εργασιών για την αναβάθμιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, Υπολογίζεται ότι έως το τέλος της 40ετους παραχώρησης θα αυξήσει τον αριθμό των διακινούμενων επιβατών περίπου στα 52 εκατομμύρια.
Ας δούμε τον προγραμματισμό που υπάρχει για τα αεροδρόμια που βρίσκονται στα νησιά του Αιγαίου
Σάμος
Το πλάτος του διαδρόμου είναι μόνο 75 μέτρα από τον κεντρικό άξονα του διαδρόμου και επομένως πρέπει να γίνει επέκταση του πλάτους κατά επιπλέον 75 μ. εκατέρωθεν της άκρης του διαδρόμου. Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη γη για την επέκταση του πλάτους στο τέλος του διαδρόμου λόγω της εγγύτητας με την ακτογραμμή, θα πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση με τις αρμόδιες αρχές. Απαιτείται σημαντική διερεύνηση στα οδοστρώματα του χώρου ελεγχόμενης πρόσβασης για να διαμορφωθεί επακριβής γνώμη για τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής τους και το έτος αντικατάστασης τους. Κύριος στόχος είναι ο εξορθολογισμός του διαθέσιμου χώρου.
Μυτιλήνη
Η μετακίνηση των γραφειακών χώρων και η επέκταση του αεροσταθμού κατά την περίοδο των άμεσων έργων, θα δώσει την δυνατότητα τοποθέτησης επιπρόσθετου ιμάντα παραλαβής αποσκευών και αύξηση του χώρου διαχείρισης επιβατών. Ο υφιστάμενος αεροσταθμός θα ευνοηθεί από έργα αναδιάταξης και επέκτασης. Ακολούθως, επέκταση 6.938 τ.μ. θα δημιουργήσει επιπρόσθετο χώρο για την διαχείριση επιβατών. Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να υπερδιπλασιαστεί από 0,4 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως το 2013 σε 1,2 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του CAGR 2,61%. Η κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM) προβλέπεται να αυξηθεί από 5,4 σε 13,5 χιλιάδες το 2055.
Σκιάθος
Το τρέχον πλάτος του διαδρόμου είναι 75 μέτρα από τον κεντρικό άξονα και επομένως δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των προτύπων του ICAO. Ακόμη δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο τέλος του διαδρόμου 20 ώστε να παρέχεται μια επαρκής Ζώνη Ασφάλειας Τέλους Διαδρόμων (RESAs), καθώς η περιοχή περιορίζεται από οδικές οδούς και την θάλασσα. Θα μετακινηθεί το σύστημα αποσκευών, θα επεκταθεί η αίθουσα παραλαβής αποσκευών και θα μετεγκατασταθούν οι γραφειακοί χώροι εντός της υφιστάμενης εγκατάστασης. Σε συνέχεια των ανωτέρω έργων σχεδιάζεται επέκταση κατά 2.953 τ.μ. του αεροσταθμού, παρέχοντας επαρκή χωρητικότητα μέχρι το τέλος της περιόδου παραχώρησης.
Ρόδος
Σχεδιάζεται να επεκταθεί ο αεροσταθμός κατά 11.656 τ.μ. περίπου, ενώ επισκευής χρήζουν δύο τμήματα που έχουν αποκατασταθεί τοπικά (μπαλώματα) στο διάδρομο τροχοδρόμησης. Ακόμη η εφαρμογή ενός πλήρως in-line συστήματος ελέγχου αποσκευών (HBS) στο ισόγειο και η επέκταση των πυλών αναμονής θα δώσουν τη δυνατότητα στο αεροδρόμιο να επιτύχει υψηλότερες λειτουργικές επιδόσεις. Η κοινοπραξία εκτιμά ότι ο αριθμός των επιβατών θα υπερδιπλασιαστεί, από τους 4,2 εκατ., ετησίως, το 2013 στους 9,5 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης (CAGR, Compound Annual Growth Rate) της τάξης του 1,97%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM) προβλέπεται να αυξηθεί από 32.400 σε 61.200 το 2055.
Κως
Η υφιστάμενη δομή του αεροδρομίου εμφανίζει σημαντικούς περιορισμούς, με αποτέλεσμα να προβλέπεται η επέκταση της τάξης των 17.700 τ.μ. , η οποία θα μετριάσει τη σημερινή συμφόρηση και θα προσφέρει στους επιβάτες μια ταξιδιωτική εμπειρία πολύ υψηλού επιπέδου. Τ αυτόχρονα, σχεδιάζεται η αναδιάταξη της αίθουσας αναχωρήσεων με στόχο την κατασκευή ενός επιπλέον πάγκου διαβατηρίων στις αφίξεις. Επίσης προβλέπεται επέκταση διαδρόμου κατά 75 μέτρα. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των επιβατών θα αυξηθεί από 2.0 εκατ., ετησίως, το 2013, σε 4.7 εκατ. επιβάτες το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 2,04%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας (ATM) προβλέπεται να αυξηθεί από 16.300 σε 37 600 το 2055.
Σαντορίνη
Η βασική πρόκληση στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο είναι το πολύ μικρό μέγεθος του αεροσταθμού, με τις εγκαταστάσεις να περιορίζονται ελλείψει χώρου. Γι’ αυτό θα απαιτηθεί άμεσα να επεκταθεί ο αεροσταθμός κατά 17.079 τ.μ. μέχρι το 2020, ενώ ήδη είναι σε εξέλιξη εργασίες επέκτασής του κατά 720 τ.μ. Σκοπός των άμεσων έργων είναι η αντιμετώπιση των περιορισμών που αντιμετωπίζουν οι επιβάτες. Θα προστεθούν επιπλέον γκισέ, θα επεκταθούν οι αναχωρήσεις αστικού χώρου και ο χώρος ελεγχόμενης πρόσβασης, όπως και ο χώρος ελέγχου ασφαλείας. Τα WC και τα γραφεία πληροφοριών θα μετακινηθούν. Σε βάθος χρόνου, θα επεκταθεί περαιτέρω ο αεροσταθμός. Ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να αυξηθεί από 0.9 εκατ. επιβάτες ετησίως το 2013 σε 2,5 εκατ. το 2055.
Μύκονος
Το αεροδρόμιο έχει έναν διάδρομο χωρίς παράλληλο τροχόδρομο, και απαιτείται τα αεροσκάφη να τροχοδρομούν στον ίδιο διάδρομο, κάτι που μειώνει την χωρητικότητα. Ο φωτισμός του διαδρόμου και η σήμανση δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του παραρτήματος 14 του ICAO. Το οδόστρωμα του αεροδρομίου είναι σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση, ενώ λόγω της κατάστασης του δημιουργούνται στο διάδρομο FOD, Στον χώρο ελιγμών των αεροσκαφών απαιτείται επίσης η υλοποίηση σημαντικών έργων αποκατάστασης. Ο αριθμός των επιβατών προβλέπεται να αυξηθεί από 0,6 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως το 2013 σε 2 εκατ. το 2055, με ενιαίο ρυθμό ετήσιας αύξησης της τάξης του 2.99%. Η Κίνηση Εναέριας Κυκλοφορίας προβλέπεται να αυξηθεί από 6 σε 17,5 χιλιάδες το 2055