Τα νησιά του Αιγαίου και δη αυτά του Βορείου Αιγαίου κινδυνεύουν με αφανισμό εάν περάσει το 24% στον ΦΠΑ κι αυτό γιατί μέσα σε μία ημέρα (την 1η Ιουλίου) θα δουν αύξηση σε όλα σχεδόν τα προϊόντα κατά 50%
Στο «σκοτάδι» κινείται η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε αλλά ενώ νέα μέτρα έρχονται ήδη για ψήφιση στη Βουλή, ούτε έτσι φαίνεται να μπορεί η κυβέρνηση να φέρει προ τετελεσμένων τους δανειστές. Για να εξασφαλίσει ένα έκτακτο Eurοgroup για την Ελλάδα την Μεγάλη Πέμπτη η κυβέρνηση, πρέπει να έχει κλείσει συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι την Τρίτη ή ξημερώματα Τετάρτης το αργότερο, αλλιώς… μπαίνει ο Μάιος και όπως έχουν πει οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, «καήκαμε». Ωστόσο οι διαπραγματεύσεις το σαββατοκύριακο στο Χίλτον κύλησαν σε τεχνικό επίπεδο και σε μάλλον χαλαρούς ρυθμούς, όπως ανέφεραν και πληροφορίες από το εξωτερικό.
Ο «λογαριασμός» των μέτρων 9 δισ. δεν φαίνεται να «βγαίνει», αφού ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί ούτε καν τα μέτρα 5,4 δισ. ευρώ του Μνημονίου του καλοκαιριού, καθώς λείπουν 200 εκατ. ευρώ από φόρους και άλλα 70-100 εκατ. ευρώ από συντάξεις, για να τα δεχτούν οι θεσμοί. Για να κλείσει ο λογαριασμός, δηλαδή, θα χρειαζόταν ο ΦΠΑ να μην πάει από 23% στο 24% αλλά… στο 25%, για επιπλέον έσοδα 350-400 εκατ. ευρώ.
Ήδη στο οικονομικό επιτελείο αναζητούν νέο «σούπερ φόρο» αλλά ευελπιστούν πως ίσως τελικά οι δανειστές κάνουν τα «στραβά μάτια», αφού η κυβέρνηση δέχτηκε να λάβει και «προληπτικά» μέτρα για επιπλέον 3,6 δισ. ως το 2018!
Προς το παρόν όμως, ούτε δεν έχει συμφωνηθεί καν η νομική μορφή που θα λάβει το πρόσθετο πακέτο των 3,6 δισ. ευρώ (νέο “Μνημόνιο ΔΝΤ”) πέραν εκείνων του περασμένου Αυγούστου. Οι δανειστές ζητούν προσυμφωνημένα ψηφισμένα μέτρα που θα λαμβάνονται αυτομάτως, ενώ η κυβέρνηση λέει πως νομικά αυτό δεν γίνεται. «Το πρόβλημα δεν είναι νομικό και πολιτικό» για την κυβέρνηση που θα τα ψηφίσει, λένε όμως νομικοί κύκλοι, αφού πάμπολλα νομοθετήματα έχουν ψηφιστεί «προληπτικά» με βάση το Μνημόνιο (ΦΠΑ στην εκπαίδευση, φόρος ανά στήλη του ΟΠΑΠ, ρυθμίσεις χρεών) αλλά πριν την ημερομηνία εφαρμογής τους άλλαξαν ή έμειναν στο «συρτάρι».
Φοροκλοπή 8 δισ. στην τσέπη
Μετά τα μέτρα λιτότητας Τσακαλώτου για επιπλέον 3,6 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά και τα μέτρα του ασφαλιστικού που πρέπει να αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση συμπληρώνει και τρίτο «πακέτο» με μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, προερχόμενα κυρίως από την «άδικη» έμμεση φορολογία. Συνολικά, από τα 5,4 δισ. του πρώτου πακέτου για να κλείσει η αξιολόγηση ή τα 9 δισ. που φτάνουν μαζί με το συμπληρωματικό, η κυβέρνηση ψάχνει από τις τσέπες μας έως 8 δισ. ευρώ, αλλά μόλις 1 δισ. από εξοικονόμηση και περικοπές δαπανών του κράτους…
Τα ποσά αυτά είναι όμως ό,τι πρέπει να μπει στα κρατικά ταμεία. Με εισπραξιμότητα περίπου 66% σε ό,τι φόρο μπαίνει, στην πράξη τα ποσά που θα καταλογίζονται (αλλά δεν θα πληρώνονται) θα είναι ακόμα μεγαλύτερα, αγγίζοντας και τα 10 δισ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων θα προστεθούν στο «βουνό» των 105 δισ. που χρωστάνε ήδη οι πολίτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία!
Διπλάσιο θα είναι το σοκ από το κύμα αυξήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, ειδικά στα τέσσερα νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος) όπου οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν την 1η Ιουλίου 2016 και από 16% ο βασικός συντελεστής θα φτάσει στο 24% (αύξηση 50% δηλαδή σε μια ημέρα). Από τον περασμένο Οκτώβριο έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές 6%, 13% και 24%.
Ο κατάλογος «φωτιά» των νέων μέτρων που προτείνει στους θεσμούς η κυβέρνηση περιλαμβάνει, εκτός από αύξηση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη και φυσικό αέριο, επιβολή φόρου στο οικιακό ίντερνετ, αυξήσεις σε συνδρομητική τηλεόραση, αλλαγές του τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ., φόρους στα τυχερά παιχνίδια ΦΠΑ και νέο φόρο που θα επιβάλλεται στα ξενοδοχεία ανάλογα με τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, αυξήσεις φόρων σε τσιγάρα, αύξηση τελών κυκλοφορίας, μέχρι και επιβολή «τέλους διέλευσης» στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες που θα μπαίνουν εντός της ελληνικής επικράτειας.
«Σταύρωση» για τους εργαζόμενους
Με το νέο (εισ-) φορομπηχτικό πακέτο μέτρων που ετοιμάζει μεγαλοβδομαδιάτικα, η κυβέρνηση πετάει στην φτώχεια, στην ανεργία και στην παρανομία, εκατομμύρια εργαζόμενους, που θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα αν θα δουλεύουν πια σε «καταναγκαστικά έργα» για την εφορία, ή αν πρέπει …να κλείσουν από μόνοι τους τις επιχειρήσεις τους ώστε να μη μπαίνουν και άλλο “πιο μέσα”, ή να παρατήσουν δουλειές αν εργάζονται “διπλοβάρδιες” για να τα βγάλουν πέρα.
Με αύξηση ΦΠΑ στο 24% (και βλέπουμε), αύξηση φόρου εισοδήματος για όσους βγάζουν από 650 ευρώ το μήνα, αύξηση στην εισφορά, επιβολή φόρων και ασφαλιστικών εισφορές στο σύνολο του εισοδήματος και δεκάδες νέα μέτρα που πλήττουν χαμηλόμισθους, “μπλοκάκια”, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, ο συνδυασμός των φορολογικών και ασφαλιστικών μέτρων Τσακαλώτου-Κατρούγκαλου καθιστά ασύμφορη την εργασία στη χώρα μας! Οδηγεί αυτομάτως σε «κατάσχεση» του μισού τουλάχιστον (ή έως και των δύο τρίτων) του εισοδήματος εκατομμυρίων μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.
Με τα λιγότερα από τα μισά που τους μένουν στην τσέπη για να ζήσουν, θα πρέπει να πληρώσουν νέο ΕΝΦΙΑ και χαράτσια που μόνον αν μείνουν άνεργοι μπορεί να γλιτώσουν. Θα τους μένει έτσι περίπου το 25%-30% από όσα βγάζουν, και από αυτά θα πληρώνουν τα μισά σε έμμεσους φόρους (ΦΠΑ 24%, ειδικούς φόρους σε βενζίνη, τσιγάρα κλπ) σε ό,τι αγοράζουν.
Στην πράξη, πολλοί θα πληρώνουν και προκαταβολικά φόρους και εισφορές, ακόμα και αν είναι απλήρωτοι για χρόνια (μισθωτοί με μπλοκάκι, γιατροί και φαρμακοποιοί που τους χρωστάνε λεφτά τα ασφαλιστικά ταμεία κλπ)!
Ουσιαστικά ό,τι και να κόψουν από δαπάνες για το σπίτι και τα παιδιά τους, δεν θα τους μένει πια τίποτε από τη δουλειά που κάνουν. Ακόμα χειρότερα, ίσως μετατρέψουν έτσι και πολλοί ακόμα τα σπίτια τους σε παράνομα ιατρεία και κομμωτήρια “για λίγους και γνωστούς”, για να φοροδιαφύγουν προκειμένου να επιβιώσουν.
Πηγή: Protothema.gr