Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Καναδά εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 24 Ιανουαρίου 2017
Είναι μία από τις συμφωνίες που έχουν συγκεντρώσει αρκετές αντιδράσεις…. Ο λόγος για την CETΑ (Comprehensive Economic and Trade Agreement), την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Καναδά, η οποία εγκρίθηκε από την επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017. Η συμφωνία, καταργεί τους δασμούς στις εμπορικές συναλλαγές αγαθών και προϊόντων μεταξύ των δύο πλευρών και θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Συμφωνία πέρασε με 25 βουλευτές-μέλη της επιτροπής να ψηφίζουν υπέρ της έγκρισης 15 να την απορρίπτουν και έναν να απέχει.
Εξηγήσεις
Κατά την συζήτηση ο εισηγητής Ευρωβουλευτής, Άρτις Πάμπρικς (Λετονία, ΕΛΚ), δήλωσε ότι πρωταρχικός στόχος της συμφωνίας είναι η αύξηση των κερδών από το εμπόριο. Απαντώντας στις ανησυχίες για τη διαφάνεια γύρω από τη συμφωνία ο κ .Πάμπρικς επεσήμανε ότι το κείμενο της συμφωνίας βρίσκεται διαθέσιμο στο διαδίκτυο εδώ και τρία χρόνια, ενώ στις ανησυχίες για τον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας στα ζητήματα εμπορίου είπε ότι «στην Ευρώπη έχουμε τα συντάγματά μας, τους νόμους μας και έχουμε και τη Συνθήκη της Ένωσης. Αυτή η εμπορική συμφωνίας δεν μπορεί να αναιρέσει τίποτα από αυτά».
Αν και δήλωσε ότι η CETA δεν αποτελεί πανάκεια, τόνισε ότι οι μικρές και οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που στην πραγματικότητα θα βγουν κερδισμένες, ενώ ανέφερε ότι το διεθνές εμπόριο καλύπτει σήμερα το 14% της απασχόλησης στην ΕΕ. Στις ανησυχίες ότι η ευρωπαϊκή αγορά θα κατακλειστεί από προϊόντα που δεν πληρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές, απάντησε ότι η συμφωνία απαγορεύει τη μείωση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών. «Οι Καναδοί έχουν την ίδια λογικοί με εμάς τους Ευρωπαίους. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους τα ευρωπαϊκά πρότυπα υπερέχουν και άλλα στα οποία οι Καναδοί είναι καλύτεροι. Αυτή η συμφωνία βασίζεται στις καλύτερες πρακτικές και των δύο πλευρών», πρόσθεσε.
Προειδοποίηση
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπέγραψαν την συμφωνία στις 30 Οκτωβρίου 2016, αλλά η CETA για να τεθεί σε ισχύ πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών μελών της ΕΕ. Έτσι η Συμφωνία θα τεθεί στην κρίση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο τέλος του μήνα.
Η Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Σεσίλια Μάλστρομ, προειδοποίησε τους ευρωβουλευτές κατά τη συζήτηση για τη CETA ότι η Ευρώπη πρέπει να συγκλίνει με τους «ομοϊδεάτες εταίρους» της, όπως ο Καναδάς, ειδικά υπό το φως της πλατφόρμας υπέρ του προστατευτισμού από το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας της Μάλστρομ στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την Trans-Pacific Partnership (TPP), μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ 12 χωρών, η οποία αναμενόταν να επικυρωθεί.
Οι μεν και οι δε
Οι υποστηρικτές της CETA υποστηρίζουν ότι θα προσθέσει 12 δις ευρώ ετησίως στην οικονομία της ΕΕ και 8,5 δις ευρώ στον Καναδά, ενώ θα αυξήσει το μεταξύ τους εμπόριο κατά 20% και θα απαλλάξει την ΕΕ και τον Καναδά από το 99% των δασμών. Αλλά οι επικριτές προειδοποίησαν ότι η CETA θα υποβαθμίσει τα περιβαλλοντικά πρότυπα και θα ανοίξει το δρόμο για την ΤΤΙΡ, την εμπορική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-ΗΠΑ η οποία έχει καθυστερήσει, εν μέσω ευρύτατων αντιδράσεων από ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσής της.