Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καλείται να πληρώσει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής σε όλα τα νησιά του χώρου ευθύνης της που αγγίζει τα 4 εκατομμύρια στρέμματα (ακόμη και σε βραχονησίδες) – Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κος Ζαννετίδης
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης της -ακόμη και στις βραχονησίδες! Το θέμα (το οποίο εγκρίθηκε ομοφώνως) συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, το οποίο έφερε με την μορφή του κατεπείγοντος κατά την διάρκεια της συζήτησης στα εκτός ημερησίας διατάξεως θέματα, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης, ο οποίος και το εισηγήθηκε, λόγω της επαπειλούμενης επιβολής προστίμου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
«Πρόκειται για μια αρμοδιότητα την οποία είχαν οι Δήμοι και την έδωσαν στις Περιφέρειες. Για να γίνει πράξη η υποχρέωση αυτή της χώρας μας, ωστόσο, πήρε πάρα πολλά χρόνια. Γι αυτό και πρέπει να συνάψουμε μια Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση του απαραίτητου διαχειριστικού σχεδίου ανάμεσα στην ΠΝΑι και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτό αφορά όλες τις Περιφέρειες της χώρας.
Σημειώθηκε και καθυστέρηση από την προηγούμενη κυβέρνηση αναφορικά με τον τρόπο της διαγωνιστικής διαδικασίας και των δημοσιονομικών θεμάτων που προέκυπταν.
Σημειώθηκαν καθυστερήσεις αλλά βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες παρατηρήσεις που θα σταλούν από την δική μας Περιφέρεια, ενώ το υπουργείο δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει το ποσό που απαιτείται. Για διαχειριστικά σχέδια βοσκής σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης της -ακόμη και στις βραχονησίδες- απαιτούνται περίπου 2εκ. ευρώ.
Οι πόροι θα διατεθούν από τα τέλη βοσκής που (υποτίθεται) ότι έχει εισπράξει η ΠΝΑι. Η διαφορά έγκειται στο γεγονός πως το υπουργείο λέει έως το τέλος 2019 η ΠΝΑι εισέπραξε γύρω 500.000 ευρώ αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ λιγότερο, περίπου 130.000 ευρώ».
Όπως τόνισε στην «δ» ο αντιπεριφερειάρχης, τα ποσά που είναι υποχρεωμένη η ΠΝΑι να διαθέσει για τα διαχειριστικά σχέδια βοσκής σε όλα τα νησιά περιοχής ευθύνης της -ακόμη και στις βραχονησίδες, θα προέλθουν από άλλες πηγές χρηματοδότησης που θα αναζητηθούν..
Μάλιστα, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του, αφενός επειδή το θέμα ‘καθυστέρησε’ με τις παρατάσεις πάνω από 20 χρόνια (!) και αφετέρου, τα πρόστιμα που επιβάλλονται αγγίζουν το 1,2δις ευρώ. “Επί 20 χρόνια ζητούσαν παρατάσεις και μόλις έπεσαν τα πρόστιμα, αντί να βρεθεί λύση έδωσαν την αρμοδιότητα στις Περιφέρειες! Προσπαθήσαμε να τους εξηγήσουμε ότι δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε με μία μελέτη για κάθε νησί και βραχονησίδα.
Τελικά, τα καταφέραμε λέγοντας στο υπουργείο, πως αυτή δεν είναι μια μελέτη που έχει ανατεθεί στο παρελθόν με παρόμοιο τρόπο γι αυτό τον σκοπό. Εν πάση περιπτώσει, ζητήσαμε να μας ορίσει και τιμή ανά στρέμμα το υπουργείο…»
Ο κ. Ζαννετίδης, υπογράμμισε ότι οι 14 ανάδοχοι θα προκύψουν από αυτή την διαδικασία προκειμένου να γίνουν οι μελέτες των διαχειριστικών δασικών σχεδίων. Την διαγωνιστική διαδικασία αναλαμβάνει η ΠΝΑι και το κάθε νησί θα γνωρίζει ποια είναι η βοσκήσιμη έκταση. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα υπολογίζεται σε λιγότερο από ένα έτος (για να προλάβει η ΠΝΑι τα πρόστιμα).
Μάλιστα, το εμβαδόν στην ΠΝΑι είναι:
• για τις Κυκλάδες = 2.202.420 στρέμματα
• για τα Δωδεκάνησα = 2.036.736 στρέμματα
• ΣΥΝΟΛΟ 4.239.156 στρέμματα (πρ/μός περίπου 2εκ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ)
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Δημοκρατική”