Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΠΝΑΙ: Οκτώ νέα προϊόντα ετοιμάζονται για πιστοποίηση από Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

ΠΝΑΙ: Οκτώ νέα προϊόντα ετοιμάζονται για πιστοποίηση από Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

|

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες πιστοποίησης για οκτώ τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: Εξι από τα Δωδεκάνησα: μέλι Ρόδου, κουλούρες Καρπάθου, κουλουρία Ρόδου, σπινιάλο, γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας και το λάδι Κω – Και δύο από τις Κυκλάδες: Λεμόνι Ανδρου και κουφέτο Μήλου 

Οχτώ νέα τοπικά προϊόντα των νησιών μας περιλαμβάνονται στη λίστα της περιφέρειας, για πιστοποίηση, μία διαδικασία που θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις προκύψει ανάδοχος που θα αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών φακέλων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της περιφέρειας, θα πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία εξωτερικός συνεργάτης, που θα καταθέσει το φάκελο για κάθε προϊόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αναγνωριστεί ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.

Πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη λόγω των μεγάλων απαιτήσεων που υπάρχουν, η οποία δε γνωρίζει κανείς πότε θα ολοκληρωθεί. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια της Κρήτης για την αναγνώριση του μελιού της, η οποία διήρκεσε 17 χρόνια!

Πάντως η πρώτη ομάδα των νέων προϊόντων είναι έτοιμη και μάλιστα περιλαμβάνει και δύο προϊόντα από το νησί μας. Αναλυτικά μετά το μελεκούνι Ρόδου, το κρασοτύρι της Κω και το λόπι Ρόδου, που πιστοποιήθηκαν αλλά και τη σιτάκα Κάσου και το μέλι Καλύμνου για τα οποία οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, σειρά θα πάρουν:

– Το μέλι της Ρόδου
– Οι κουλούρες της Καρπάθου
– Η κουλουρία της Ρόδου
– Το σπινιάλο της Δωδεκανήσου
– Η γλυκοπατάτα της Αστυπάλαιας
– Το λάδι της Κω
– Του κουφέτο της Μήλου και 
– Το λεμόνι της Άνδρου

«Ολοκληρώθηκε από την υπηρεσία η εξέταση προϊόντων που μπορούν να πιστοποιηθούν με την ένδειξη προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και η περιφέρεια το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους παραγωγούς στην έναρξη αναζήτησης αναδόχου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του φακέλου για να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, όπως έχει γίνει και με τα προηγούμενα προϊόντα» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης προσθέτοντας ότι λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας θα ανατεθεί και αυτή η διαδικασία σε ανάδοχο ώστε να προχωρήσει και για αυτά τα προϊόντα η πιστοποίηση.

«Τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις για τα οποία θα πάμε άμεσα σε αναζήτηση αναδόχου ώστε να συνταχθεί φάκελος είναι το μέλι Ρόδου, οι κουλούρες Καρπάθου, η κουλουρία Ρόδου, το σπινιάλο Δωδεκανήσου, η γλυκοπατάτα της Αστυπάλαιας, το λάδι της Κω και για τις Κυκλάδες το κουφέτο της Μήλου, και το λεμόνι της Άνδρου.

Οι διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντος είναι χρονοβόρες και δύσκολες, χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Σχεδόν καθημερινά η περιφέρεια έχει επαφές με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, γιατί συνεχώς αναζητούνται νέα στοιχεία. Επίσης είναι και θέμα των παραγωγών να στηρίξουν ένα προϊόν, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίηση είναι να υπάρξει παραγωγή. Χωρίς παραγωγή δεν πιστοποιείται κανένα προϊόν.

Για παράδειγμα η Κρήτη κατάφερε να πιστοποιήσει το μέλι της μετά από 17 χρόνια» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης ενώ σε ό,τι αφορά τα δικά μας προϊόντα, δηλαδή τη σιτάκα Κάσου και το μέλι Καλύμνου εκτιμά πως έχουν ξεπεραστεί κάποια εμπόδια που υπήρχαν και μάλιστα η σιτάκα Κάσου ετοιμάζεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου για τυχόν ενστάσεις, γρηγορότερα από το μέλι Καλύμνου.  

Νέα προϊόντα προς διερεύνηση
Παράλληλα έχει γίνει η καταγραφή και άλλων οχτώ προϊόντων, με σκοπό να διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν και γι’ αυτά οι διαδικασίες πιστοποίησης. Τη διαδικασία θα αναλάβει και πάλι εξωτερικός συνεργάτης.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζαννετίδη, τα προϊόντα για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:
– Τα σκόρδα  Καλαβαρδών 
– Οι φράουλες  Παραδεισίου
– Τα βερίκοκα  Αφάντου
– Ο κολιός Λέρου
– Τα ροδάκινα Ρόδου
– Το σιτάρι Ρόδου
– Το καρπούζι Ρόδου και
– Το Συμιακό γαριδάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση ενός προϊόντος δε σταματά με την αναγνώρισή του από τους αρμόδιους φορείς. Θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν τις διαδικασίες και οι παραγωγοί από την πλευρά τους, ώστε να μπορέσουν να ενσωματώσουν το ειδικό σήμα στο προϊόν τους που θα τους επιτρέψει την πώληση υπό αυτή την ιδιότητα. 

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κ. Ζαννετίδης, ο οποίος απάντησε λέγοντας τα εξής: «Σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις εμείς παίρνουμε το σήμα. Οι παραγωγοί όμως για να μπορούν να παράγουν και να πουλούν έχοντας την προστιθέμενη αξία, είναι υποχρεωμένοι να πιστοποιηθούν με το υπουργείο και την υπηρεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Κάποιοι παραγωγοί λοιπόν που ενδιαφέρονται έχουν ξεκινήσει την πιστοποίηση, καθώς η περιφέρεια δεν εμπλέκεται στη διαδικασία. Από όσο μαθαίνω μάλιστα κάποιοι παραγωγοί μελεκουνιού έχουν ξεκινήσει την πιστοποίηση και βρίσκονται σε καλό δρόμο. Το ίδιο θα γίνει με το λόπι της Ρόδου και το κρασοτύρι της Κω». 

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την εφημερίδα “Ροδιακή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών τιμά τη γυναίκα που υπήρξε πρωτεργάτης της αιμοδοσίας στις Κυκλάδες και άφησε ανεξίτηλη παρακαταθήκη προσφοράς

Νάξος: Σφοδρή επίθεση Χατζηανδρέου για το «φιάσκο Dolce», 120.000€ χωρίς κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει κακοδιαχείριση και ζητά διερεύνηση ευθυνών – «Οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη της Δημοτικής Αρχής»

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Αμοργός: Νέα παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας, σημαντική ενίσχυση για τις οικογένειες του νησιού

Η Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα Επιμελητή Β΄ με τριετή σύμβαση, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: “Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο (Πολύχνι) Σαγκρί

Σε έκταση 5,4 στρεμμάτων θα ανεγερθεί το πολυτελές κατάλυμα, με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.