Παρασκευή, 13 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΠΝΑΙ: Οκτώ νέα προϊόντα ετοιμάζονται για πιστοποίηση από Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

ΠΝΑΙ: Οκτώ νέα προϊόντα ετοιμάζονται για πιστοποίηση από Δωδεκάνησα και Κυκλάδες

|

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες πιστοποίησης για οκτώ τοπικά προϊόντα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου: Εξι από τα Δωδεκάνησα: μέλι Ρόδου, κουλούρες Καρπάθου, κουλουρία Ρόδου, σπινιάλο, γλυκοπατάτα Αστυπάλαιας και το λάδι Κω – Και δύο από τις Κυκλάδες: Λεμόνι Ανδρου και κουφέτο Μήλου 

Οχτώ νέα τοπικά προϊόντα των νησιών μας περιλαμβάνονται στη λίστα της περιφέρειας, για πιστοποίηση, μία διαδικασία που θα ξεκινήσει άμεσα, μόλις προκύψει ανάδοχος που θα αναλάβει τη σύνταξη των σχετικών φακέλων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, λόγω της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της περιφέρειας, θα πρέπει να αναλάβει τη διαδικασία εξωτερικός συνεργάτης, που θα καταθέσει το φάκελο για κάθε προϊόν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αναγνωριστεί ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης.

Πρόκειται για μία διαδικασία χρονοβόρα και επίπονη λόγω των μεγάλων απαιτήσεων που υπάρχουν, η οποία δε γνωρίζει κανείς πότε θα ολοκληρωθεί. Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα την προσπάθεια της Κρήτης για την αναγνώριση του μελιού της, η οποία διήρκεσε 17 χρόνια!

Πάντως η πρώτη ομάδα των νέων προϊόντων είναι έτοιμη και μάλιστα περιλαμβάνει και δύο προϊόντα από το νησί μας. Αναλυτικά μετά το μελεκούνι Ρόδου, το κρασοτύρι της Κω και το λόπι Ρόδου, που πιστοποιήθηκαν αλλά και τη σιτάκα Κάσου και το μέλι Καλύμνου για τα οποία οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, σειρά θα πάρουν:

– Το μέλι της Ρόδου
– Οι κουλούρες της Καρπάθου
– Η κουλουρία της Ρόδου
– Το σπινιάλο της Δωδεκανήσου
– Η γλυκοπατάτα της Αστυπάλαιας
– Το λάδι της Κω
– Του κουφέτο της Μήλου και 
– Το λεμόνι της Άνδρου

«Ολοκληρώθηκε από την υπηρεσία η εξέταση προϊόντων που μπορούν να πιστοποιηθούν με την ένδειξη προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και η περιφέρεια το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε συνεργασία με τους παραγωγούς στην έναρξη αναζήτησης αναδόχου ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του φακέλου για να κατατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, όπως έχει γίνει και με τα προηγούμενα προϊόντα» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης προσθέτοντας ότι λόγω της υποστελέχωσης που υπάρχει στην αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας θα ανατεθεί και αυτή η διαδικασία σε ανάδοχο ώστε να προχωρήσει και για αυτά τα προϊόντα η πιστοποίηση.

«Τα προϊόντα που πληρούν τις προϋποθέσεις για τα οποία θα πάμε άμεσα σε αναζήτηση αναδόχου ώστε να συνταχθεί φάκελος είναι το μέλι Ρόδου, οι κουλούρες Καρπάθου, η κουλουρία Ρόδου, το σπινιάλο Δωδεκανήσου, η γλυκοπατάτα της Αστυπάλαιας, το λάδι της Κω και για τις Κυκλάδες το κουφέτο της Μήλου, και το λεμόνι της Άνδρου.

Οι διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντος είναι χρονοβόρες και δύσκολες, χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Σχεδόν καθημερινά η περιφέρεια έχει επαφές με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, γιατί συνεχώς αναζητούνται νέα στοιχεία. Επίσης είναι και θέμα των παραγωγών να στηρίξουν ένα προϊόν, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για την πιστοποίηση είναι να υπάρξει παραγωγή. Χωρίς παραγωγή δεν πιστοποιείται κανένα προϊόν.

Για παράδειγμα η Κρήτη κατάφερε να πιστοποιήσει το μέλι της μετά από 17 χρόνια» υπογράμμισε ο αντιπεριφερειάρχης ενώ σε ό,τι αφορά τα δικά μας προϊόντα, δηλαδή τη σιτάκα Κάσου και το μέλι Καλύμνου εκτιμά πως έχουν ξεπεραστεί κάποια εμπόδια που υπήρχαν και μάλιστα η σιτάκα Κάσου ετοιμάζεται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου για τυχόν ενστάσεις, γρηγορότερα από το μέλι Καλύμνου.  

Νέα προϊόντα προς διερεύνηση
Παράλληλα έχει γίνει η καταγραφή και άλλων οχτώ προϊόντων, με σκοπό να διερευνηθεί αν πληρούν τις προϋποθέσεις για να προχωρήσουν και γι’ αυτά οι διαδικασίες πιστοποίησης. Τη διαδικασία θα αναλάβει και πάλι εξωτερικός συνεργάτης.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζαννετίδη, τα προϊόντα για τα οποία υπάρχει ενδιαφέρον είναι τα παρακάτω:
– Τα σκόρδα  Καλαβαρδών 
– Οι φράουλες  Παραδεισίου
– Τα βερίκοκα  Αφάντου
– Ο κολιός Λέρου
– Τα ροδάκινα Ρόδου
– Το σιτάρι Ρόδου
– Το καρπούζι Ρόδου και
– Το Συμιακό γαριδάκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιστοποίηση ενός προϊόντος δε σταματά με την αναγνώρισή του από τους αρμόδιους φορείς. Θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν τις διαδικασίες και οι παραγωγοί από την πλευρά τους, ώστε να μπορέσουν να ενσωματώσουν το ειδικό σήμα στο προϊόν τους που θα τους επιτρέψει την πώληση υπό αυτή την ιδιότητα. 

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κ. Ζαννετίδης, ο οποίος απάντησε λέγοντας τα εξής: «Σε ό,τι αφορά τις πιστοποιήσεις εμείς παίρνουμε το σήμα. Οι παραγωγοί όμως για να μπορούν να παράγουν και να πουλούν έχοντας την προστιθέμενη αξία, είναι υποχρεωμένοι να πιστοποιηθούν με το υπουργείο και την υπηρεσία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Κάποιοι παραγωγοί λοιπόν που ενδιαφέρονται έχουν ξεκινήσει την πιστοποίηση, καθώς η περιφέρεια δεν εμπλέκεται στη διαδικασία. Από όσο μαθαίνω μάλιστα κάποιοι παραγωγοί μελεκουνιού έχουν ξεκινήσει την πιστοποίηση και βρίσκονται σε καλό δρόμο. Το ίδιο θα γίνει με το λόπι της Ρόδου και το κρασοτύρι της Κω». 

Με πληροφορίες και φωτογραφία από την εφημερίδα “Ροδιακή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετοχή στην σημερινή (12/06) πανελλαδική απεργία των δημοσιογράφων

Το NaxosPress συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΠΟΕΣΥ για αξιοπρεπείς μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις και θεσμική προστασία στον δημοσιογραφικό κλάδο.

Στοίχημα – Βραζιλία: Η έδρα έχει το πρώτο λόγο

Η πρόταση της ημέρας.. Μπραγκαντίνο - Μπαΐα: Στήριξη στην έδρα στο 2.05!

Δ. Αθανασούλης: “Δεν είναι απομάκρυνση, είναι προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς” (video)

Ο Δημήτρης Αθανασούλης ξεκαθαρίζει στο πλαίσιο συνέντευξής του ότι ένας Κούρος θα μεταφερθεί στο νέο μουσείο της Νάξου, στο πλαίσιο διεθνώς αναγνωρισμένων πρακτικών προστασίας των μνημείων

Στέλλα Κονιτοπούλου: «Έρωτα Αλήτη», μουσικές ρίζες και νέα ξεκινήματα (video)

Η αγαπημένη ερμηνεύτρια μιλάει στον Νίκο Σκορδιαλό για τον νέο της δίσκο, τη συνεργασία με τον Γιάννη Πάριο, την οικογένεια, τη Νάξο και τα πανηγύρια.

“7ο Food Experience Graviera Naxos”: Η καρδιά της γαστρονομίας χτυπά (και πάλι) στη Νάξο

Ένα μοναδικό τριήμερο γεύσεων και δημιουργίας, με πρωταγωνιστή τη Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. και φόντο τα μαγευτικά τοπία του Αιγαίου.

«Όχι στη μεταφορά των Κούρων»: Ψήφισμα πολιτών για τη διατήρηση των αρχαϊκών αγαλμάτων στο Φλεριό Νάξου

Η Κατερίνα Γιαννακά ξεκίνησε διαδικτυακή καμπάνια κατά της απομάκρυνσης των Κούρων, με στόχο την παραμονή τους στον φυσικό και ιστορικό τους χώρο – Το ψήφισμα συγκεντρώνει υπογραφές και ενώνει φωνές.

Naxos Medical – Συνδυάστε πρόληψη και αισθητική: Ιατρείο Μαστού & Πλαστικής Χειρουργικής

Το Σάββατο 14 Ιουνίου στο Naxos Medical, δύο εξειδικευμένοι στρατιωτικοί ιατροί παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες για την υγεία και την εικόνα σας.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος 2025: Η Αίγινα ξανά στην κορυφή, ποια νησιά των Κυκλάδων ξεχώρισαν

Οι Κυκλάδες και ο Αργοσαρωνικός κυριάρχησαν στις κρατήσεις του Ferryhopper – Στο προσκήνιο οι ταξιδιώτες Gen Z και οι τετράποδοι φίλοι τους

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

Νάξος – Αεροδρόμιο: Επιστροφή στη κανονικότητα, αλλά μας έμεινε “αμανάτι” το αεροσκάφος (!!!)

Ένα περιστατικό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κρίση, μετατράπηκε σε απόδειξη επαγγελματισμού και ετοιμότητας. Η επόμενη ημέρα βρίσκει το νησί να μετρά την ωριμότητά του ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.

Ν. Πιτταράς: “Το ότι χτίζουν όπου να ’ναι, το ότι βάζουν τσάπες μέσα στη θάλασσα και βγάζουν τα βράχια, είναι κατάντια για τη Νάξο”

Οι αγρότες της Νάξου πιέζονται από τον υπερτουρισμό, που απορροφάει ολοένα και περισσότερους υδάτινους πόρους και επεκτείνεται με τη δόμηση. Μπορεί να βρεθεί ισορροπία; Η «Κ» μίλησε με όλες τις πλευρές της τοπικής κοινωνίας

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Μια ιστορική βραδιά: Οι Κονιτοπουλαίοι επανενώνονται στο Άλσος Βεΐκου

Στις 22 Ιουλίου, η οικογένεια-σύμβολο της νησιώτικης μουσικής ανεβαίνει ξανά στη σκηνή, σε μια γιορτή της παράδοσης και των ριζών μας

Νάξος – “Emerald Azzurra”: Η πολυτέλεια “έδεσε” στο νησί των Κυκλάδων

Με 110 μέτρα μήκος και 50 πολυτελείς καμπίνες, το υπερσύγχρονο "Emerald Azzurra" πραγματοποιεί μία ακόμη επταήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο και φέρνει τη Νάξο στο χάρτη των VIP προορισμών

Νάξος – Βαραμέντη Στάθυ: “Ένας χρόνος χωρίς τον Κώστα μας”

Μια συγκινητική ανοιχτή επιστολή (συνάμα κάλεσμα ενόψει του ετήσιου μνημόσυνου) της συζύγου του, Βαραμέντης Στάθυ, για τον άνθρωπο που σημάδεψε με την καλοσύνη, τη γενναιοδωρία και την αγάπη του τις ζωές όλων μας

«Το Γλέντι»… αλλιώς! ONIRAMA & Νίκος Οικονομίδης ενώνουν κόσμο, βιολί και καλοκαίρι (video)

Η πιο feel-good διασκευή του καλοκαιριού είναι εδώ: Νησιώτικο βιολί, ηλεκτρική ενέργεια και ρυθμός που δεν κάθεται ποτέ

Reddit – Νάξος: Στη δεύτερη θέση των πιο υποτιμημένων νησιών στον κόσμο

Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων εντυπωσιάζει τη διεθνή κοινότητα του Reddit με την αυθεντικότητα, την ηρεμία και την φυσική του ομορφιά

Τραγωδία στην Πάρο: Συνελήφθησαν οι γονείς βρέφους 5 μηνών που έχασε τη ζωή του

Υπόθεση θανάτου βρέφους συγκλονίζει την Πάρο – Σε εξέλιξη η έρευνα των Αρχών για τις συνθήκες του περιστατικού και τις ευθύνες των γονέων.