Ανυπολόγιστες οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες λόγω της φετινής ανομβρίας στο νησί ενώ πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα νησιά στα όρια της περιφέρειας που είναι έτοιμη για δράσεις
Καταστροφική για τις καλλιέργειες κάθε είδους αποδείχτηκε η ανομβρία καθώς έχει προκαλέσει εκτεταμένη ξηρασία σχεδόν σε όλο το νησί της Ρόδου με επιπτώσεις που ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί. Το γεγονός ότι τους χειμερινούς μήνες οι βροχές ήταν ελάχιστες, αλλά και το ότι η περίοδος ξηρασίας είχε μεγαλύτερη διάρκεια, οδήγησε σε μεγάλη υποβάθμιση τους υδροφόρους ορίζοντες, που με τη σειρά τους, προκάλεσαν προβλήματα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Μάλιστα εξετάζεται και το ενδεχόμενο να καταβληθούν αποζημιώσεις σε όσους υπέστησαν ζημιές μετά την κατάθεση σχετικού αιτήματος από τους πληγέντες.
Πάντως η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου, όπως έκανε γνωστό ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, ενημέρωσε το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης για την κατάσταση στην περιοχή της Ρόδου αλλά και σε άλλα νησιά στα οποία επίσης η ανομβρία έχει προκαλέσει προβλήματα. «Δυστυχώς η ανομβρία που ήταν πάρα πολύ μεγάλη στα νησιά μας και ιδιαίτερα εδώ στην Ρόδο επηρέασε όλες τις καλλιέργειες που κάνουν οι παραγωγοί μας. Η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη σε όλες τις παραγωγές στα στάρια, στα φασόλια, στα όσπρια , στο ελαιόλαδο. Και όλες αυτές οι επιπτώσεις επιβαρύνουν και την κτηνοτροφία καθότι δεν υπάρχει διαθέσιμη βοσκή για αυτές τις περιπτώσεις. Και φυσικά θα επιβαρυνθούν οι κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν τα ζώα τους, αν εξαιρέσουμε φυσικά τα αδέσποτα που δεν τα ελέγχει κανείς, και που βόσκουν παντού.
Είμαστε πάρα πολύ προβληματισμένοι, δεν ξέρω αν θα καταβληθούν αποζημιώσεις, αν θα κληθούν από τις ενώσεις των κτηνοτρόφων ο ΕΛΓΑ και των γεωργών για αποζημιώσεις. Εμείς σε αυτήν την περίπτωση δεν μπορούμε να δράσουμε καθότι θα πρέπει να κληθούν από τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά έχουμε επισημάνει στο υπουργείο τα προβλήματα που προέκυψαν από την ανομβρία σχετικά με τις παραγωγές που θα είναι πάρα πολύ μειωμένες» δήλωσε σχετικά ο κ. Ζαννετίδης. Σημειώνεται ότι λόγω της ξηρασίας και των μικρών ποσοτήτων σταφυλιού μειωμένη θα είναι η παραγωγή κρασιού, ενώ το προσεχές διάστημα όταν ξεκινήσει η συγκομιδή ελαιοκάρπου, θα αποδειχτεί και στην πράξη ότι μειωμένη θα είναι και η παραγωγή ελαιολάδου. Πάντως πέρα από την ανάδειξη του προβλήματος η περιφέρεια δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο καθώς όπως εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης οι αποζημιώσεις εντάσσονται απευθείας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο ανήκει ο ΕΛΓΑ.
Πιστοποιείται το μέλι της Καλύμνου
Παράλληλα ο κ. Ζαννετίδης αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Κάλυμνο στο πλαίσιο της οποίας είχε συνάντηση με όλους τους φορείς που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, τους αλιείς, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους. Επίσης πήρε μέρος στη γιορτή μελιού που πραγματοποιήθηκε στο νησί ενώ όπως δήλωσε, σε επόμενη συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή θα αναθέσει την πιστοποίηση του μελιού της Καλύμνου ως προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης σε συνεργασία με τους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς «το μέλι για την Κάλυμνο αποτελεί χρυσό, όπως ήδη το ονομάζουν» είπε χαρακτηριστικά και έκανε γνωστό ότι σήμερα το νησί παράγει σχεδόν 12 τόνους μελιού. Αυτοί διατίθενται στην τοπική κατανάλωση αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Σε κάποιες των περιπτώσεων έχουν κατορθώσει να εξάγουν και στο εξωτερικό μέλι Καλύμνου , το οποίο όπως γνωρίζετε έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θυμάρι λόγω της εκτεταμένης έκτασης που υπάρχει εκεί» δήλωσε ο κ. Ζαννετίδης.
Έτοιμη για έκτακτες καταστάσεις η περιφέρεια
Τέλος ο κ. Ζαννετίδης ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών το επόμενο διάστημα, καθώς τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά μας έχει πολλαπλασιαστεί.
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο αυτό. Είμαστε έτοιμοι όπως πάντα να αντιμετωπίσουμε έκτακτες καταστάσεις. Αυτό όμως δεν είναι και στις δικές μας απολύτως αρμοδιότητες. Αυτό είναι θέμα της πολιτείας πως θα το αντιμετωπίσει. Εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κάθε φορά έκτακτες καταστάσεις. Και είμαστε έτοιμοι. Τώρα αυτό εύχομαι να μη συμβεί, να μην υπάρξουν ροές διότι θα επηρεάσουν το τουριστικό μας προϊόν. Το απευχόμαστε με κάθε μέσο και τρόπο. Εμείς είμαστε πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές , με τους Δήμους των περιοχών αυτών που δέχονται προσφυγικές ροές. Όπως πάντα η Περιφέρεια είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ότι προκύψει», είπε ο αντιπεριφερειάρχης.