Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος (έχοντας στο πλευρό του τον Αντιπεριφερειάρχη Επικοινωνίας, Μεταφορών και Ακτοπλοϊας Γιάννη Μαργαρίτη), συμμετείχε ενεργά στο σερβίρισμα της γιγαντιαίας μερίδας των 625 κιλών τηγανιτής πατάτας στη διάρκεια του 9ου Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου που διοργανώθηκε από την ΕΑΣ Νάξου και έφερε ρεκόρ…
“Το σπάσαμε το Ρεκόρ Γκίνες σερβιρίσματος τηγανιτής πατάτας, με 625 κιλά (!) που τηγάνισε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ) χθές το βράδυ (σ.σ. το βράδυ του Σαββάτου 1η Σεπτεμβρίου) στο Φεστιβάλ Πατάτας Νάξου που συνδιοργανώσαμε. Το ρεκόρ πιστοποιήθηκε, σύμφωνα με τους κανόνες του οργανισμού των ρεκόρ Γκίνες, ανακοινώθηκε και έτσι η Νάξος ως τόπος που συνέδεσε την ιστορία της κ την οικονομία της με την πατάτα, πήρε το ρεκόρ για το οποίο δούλεψε δύο χρόνια”.
Η ανάρτηση αυτή υπάρχει στην ιστοσελίδα του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος βρέθηκε στη Νάξο το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου και η αλήθεια είναι ότι έβαλε κι αυτός το χεράκι του (σ.σ. για όσους τον γνωρίζουν ήταν κάτι αναμενόμενο) στη πράξη ώστε η ΕΑΣ Νάξου – ΑΕΣ ΑΕ, μία από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις στον πρωτογενή τομέα του Νοτίου Αιγαίου να μπει στα Guinness World Records
Και όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο ενημέρωσης από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ” Για μια ακόμη φορά η Νάξος ξεπέρασε τον εαυτό της και κατέρριψε το ρεκόρ Γκίνες σερβιρίσματος τηγανιτής πατάτας σε μία μερίδα, που η ίδια κατείχε και που πέτυχαν οι παραγωγοί της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, στο πλαίσιο του 9ου Φεστιβάλ Πατάτας, που έγινε το περασμένο Σάββατο, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Στο Φεστιβάλ, στην περιοχή Καπαρές της Νάξου, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος συμμετείχε ενεργά στο σερβίρισμα της γιαγντιαίας μερίδας των 625 κιλών τηγανιτής πατάτας, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη και Έπαρχο Νάξου, Γιάννη Μαργαρίτη.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019, στηρίζει δυναμικά θεσμούς και πρωτοβουλίες που στόχο έχουν την ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας και των τοπικών προϊόντων των νησιών, σε μια λογική εξωστρέφειας και αυτή υπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από τα ρεκόρ Γκίνες που επιδιώκουν και πετυχαίνουν οι πατατοπαραγωγοί της Νάξου και οι διοργανωτές του Φεστιβάλ. Η πατάτα Νάξου έχει γίνει γνωστή παγκοσμίως για την ποιότητα και την γεύση της, απόρροια της σύστασης του εδάφους και των κλιματολογικών συνθηκών.
Για να επιτευχθεί το νέο ρεκόρ και μάλιστα σε λιγότερο από 8 ώρες, χρειάστηκαν 2,5 τόνοι ακαθάριστες πατάτες Νάξου, , 800 κιλά ελαιόλαδου Νάξου και 24 καζάνια. Οι κάτοικοι του νησιού ξεκίνησαν το καθάρισμα από τη Δευτέρα το πρωί και το ολοκλήρωσαν το απόγευμα του Σαββάτου . Ειδικοί σε θέματα υγιεινής και ζύγισης πιστοποίησαν ότι όλα έγιναν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Γκίνες και τα στοιχεία θα αποσταλούν στους αρμόδιους για την πιστοποίηση.
Το προηγούμενο ρεκόρ Γκίνες τηγανιτής πατάτας είχε καταρρίψει και πάλι η Νάξος, το καλοκαίρι του 2017, με μια μερίδα 554 κιλών. Μέχρι τότε, και από τις 20 Σεπτεμβρίου του 2014, το ρεκόρ κατείχε με 454,95 κιλά, η εταιρεία Twin Oaks Farms, στην πόλη Eagle της πολιτείας Άϊνταχο στις ΗΠΑ”.