Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΠΝΑΙ: Ανάσες ζωής σε θέματα υποδομών για Κέα, Σίφνο και Σαντορίνη

ΠΝΑΙ: Ανάσες ζωής σε θέματα υποδομών για Κέα, Σίφνο και Σαντορίνη

|

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχώρησε σήμερα στην ανακοίνωση ένταξης έργων υποδομής στο ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ  ύψους 19,2 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν τα νησιά των Κυκλάδων ήτοι Κέα, Σίφνο και Σαντορίνη 

Πασχαλιάτικος μποναμάς από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στους κατοίκους Κυκλάδων και Δωδεκανήσου μέσω ένταξης πέντε ιδιαίτερα σημαντικών έργων για την βελτίωση ποιότητας ζωής τους… Στην Κω χρηματοδοτεί το έργο “Κατασκευή έργων διαχείρισης λυμάτων οικισμών Αντιμάχειας και Κεφάλου” από πόρους του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 προϋπολογισμού 16.4 εκ. ευρώ και στην Σύμη, ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος παρέδωσε στον Δήμαρχο του νησιού Λευτέρη Παπακαλοδούκα, την απόφαση ένταξης του έργου “Δίκτυα Αποχέτευσης και ΕΕΛ Δήμου Σύμης” προϋπολογισμού 4,9 εκ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Συνολικό ποσό επένδυσης στα 21,3 εκατ. ευρώ… Και για να μην μείνουν πίσω οι Κυκλάδες, έχουμε την ανακοίνωση ένταξης έργων υποδομών σε Σίφνο, Σαντορίνη και Κέα στα προγράμματα ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑΑ συνολικού προϋπολογισμού 19,2 εκατ. ευρώ..

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορά τις υποδομές στα νησιά Κέα, Σαντορίνη και Σίφνο  αναφέρει τα εξής:

Τρία μεγάλα έργα υποδομής, που αναβαθμίζουν το περιβάλλον, προστατεύουν το οικοσύστημα και βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών της Σίφνου, της Θήρας και της Κέας, συνολικού προϋπολογισμού 19.192.418 ευρώ, εντάσσονται στο  Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020 (με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής), με αποφάσεις του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου.

Πρόκειται για τα έργα “Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Απολλωνίας και Αρτεμώνα Δήμου Σίφνου”, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 9.258.575,10 ευρώ, “Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Φηρών Δήμου Θήρας”, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 3.540.496 ευρώ και “Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δήμου Κέας”, επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης 6.383.670 ευρώ.

Το έργο “Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Απολλωνίας και Αρτεμώνα Δήμου Σίφνου”  θα εξυπηρετεί τους οικισμούς  Απολλωνίας, Αρτεμώνα και Κάτω Πεταλίου και τους πολεοδομικούς θύλακες Λιαροκοπίου, Πεταλίου, Αγίου Λουκά, Εξαμπέλων και Καταβατής. Ειδικότερα, αφορά στην εξυπηρέτηση του μόνιμου πληθυσμού 2.585 και 3.155 κατοίκων για την 20ετία και την 40ετία αντίστοιχα και εποχικού πληθυσμού 7.445 και 9.100 για την 20ετία και την 40ετία αντίστοιχα.

Το μήκος του δικτύου αποχέτευσης, σύμφωνα με την οριστική μελέτη, υπολογίζεται σε 23,4 χλμ. Η ΕΕΛ θα είναι δυναμικότητας 7.445 ε.κ.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου έχει οριστεί η 15η Δεκεμβρίου 2017 και αποπεράτωσης η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Το έργο “Επέκταση Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Φηρών Δήμου Θήρας” αφορά στην επέκταση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων, για την εξυπηρέτηση ισοδύναμου πληθυσμού 20.000 ε.κ. Η υφιστάμενη ΕΕΛ λειτουργεί πλέον της 20ετίας και έχει σήμερα δυναμικότητα 10.000 ε.κ., με συνέπεια να παρουσιάζονται προβλήματα σωστής λειτουργίας κυρίως κατά την θερινή περίοδο, λόγω της συνεχούς αύξησης των παροχών. Το έργο θα καλύψει τις ανάγκες των Φηρών (Φηρά, Ημεροβίγλι και Βουρβούλο) και του Καρτεράδου, που προκύπτουν από την συνεχή τουριστική ανάπτυξη. Περιλαμβάνεται επίσης και η κατασκευή νέου αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου έχει οριστεί η 1η Νοεμβρίου 2017 και αποπεράτωσης η 30η Ιουνίου 2020.

Το έργο “Δίκτυα Αποχέτευσης και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και Διάθεσης Λυμάτων Δήμου Κέας”, αφορά στην κατασκευή των έργων συλλογής μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων των οικισμών Κορησσίας και Βουρκαρίου και σε μεταγενέστερη φάση, τους οικισμούς Ιουλίδας και Μυλοποτάμου, αφού ο συλλεκτήριος αγωγός έχει σχεδιαστεί για να δεχθεί την παροχή αυτών. Επίσης θα κατασκευαστεί μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, που θα καλύπτει τις ανάγκες των κυριότερων οικισμών του νησιού της Κέας.

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου έχει οριστεί η 15η Δεκεμβρίου 2017 και αποπεράτωσης η 31η Δεκεμβρίου 2020.

Τα έργα στη Σίφνο και στην Κέα θα υλοποιηθούν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων με τους Δήμους, ενώ το έργο της Θήρας θα υλοποιηθεί από τη ΔΕΥΑ Θήρας».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.