Τη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός τους απ’ όλες τις περιοχές της χώρας, υπέστη το Νότιο Αιγαίο (!!!) φτάνοντας από τις 112 μονάδες στις 77 τα τελευταία χρόνια …
Οταν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Χατζημάρκος στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής έλεγε προ ημερών ότι τη μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματός τους απ’ όλες τις περιοχές της χώρας, υπέστη το Νότιο Αιγαίο (!!!) κάποιοι γέλασαν καθότι θεώρησαν την αποτίμηση του κου Χατζημάρκου υπερβολική. Ομως, έρχεται τώρα με τον πλέον επίσημο τρόπο έρευνα που διενεργήθηκε από τη Διάσκεψη των Παραθαλάσσιων, Απομακρυσμένων και Νησιωτικών Περιφερειών της Ευρώπης και η οποία αποδεικνύει ότι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) των κατοίκων των νησιών μας, μειώθηκε τα τελευταία χρόνια κατά… 35 μονάδες! Συγκεκριμένα ενώ το ποσοστό περιφερειακού ΑΕΠ του Νοτίου Αιγαίου ήταν 112 μονάδες ως προς το μέσο όρο των ευρωπαϊκών περιφερειών, “κατρακύλησε” στις 77 μονάδες.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το εισόδημα των κατοίκων του Νοτίου Αιγαίου υπέστη πρωτοφανή αφαίμαξη, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης που έχει τσακίσει νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Το γεγονός μάλιστα ότι η μείωση ήταν σχεδόν διπλάσια από τις άλλες περιφέρειες της χώρας, δείχνει ότι υπήρξε πρωτοφανής αφαίμαξη πόρων και εισοδήματος, η οποία δυστυχώς συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα δε με τον περιφερειακό σύμβουλο Ηρακλείου κο Γιώργο Αλεξάκη (αντιπρόεδρος της Επιτροπής), στα “Χανιώτικα Νέα”, ο οποίος έχει κάνει μία έκθεση με τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας της CRPM που θα την παρουσιάσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα «την άνοιξη του 2016 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αναθεωρήσει την κατανομή των πόρων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία στα μέλη της Ε.Ε. και τις Περιφέρειες της, όπου θα ληφθούν υπόψη τα νέα οικονομικά δεδομένα. Οι χώρες (και οι Περιφέρειες) που έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης θα λάβουν πρόσθετους οικονομικούς πόρους, στα πλαίσια της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της πολιτικής συνοχής.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ
Οι 13 Ελληνικές Περιφέρειες εμφανίζουν μείωση των περιφερειακών ΑΕΠ τους.
Πιο συγκεκριμένα:
• Η Περιφέρεια Κρήτης με προηγούμενο ποσοστό περιφερειακού ΑΕΠ 83 ως προς το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών, τώρα εμφανίζει περιφερειακό ΑΕΠ μειωμένο κατά 20 μονάδες, στο 63 και αλλάζει κατηγορία από τη μεσαία (transition) στη χαμηλή (LDR).
• 5 Περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα) διατηρούνται – παραμένουν στη χαμηλή κατηγορία (LDR).
• 6 Περιφέρειες (Δ. Μακεδονία, Ιόνιων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτης) “κατεβαίνουν” κατηγορία από την μεσαία της “μετάβασης” στη χαμηλή (LDR).
• Η Αττική χάνει εισόδημα αλλά παραμένει στην υψηλή κατηγορία (MDR) και ως η μοναδική ελληνική Περιφέρεια σε αυτή την (υψηλή) κατηγορία.
• Το Νότιο Αιγαίο χάνει 35 μονάδες (η μεγαλύτερη μείωση Περιφερειακού ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη) και “κατεβαίνει” κατηγορία από την υψηλή στη μεσαία.
• Τη μικρότερη μείωση (-9 μονάδες) στην Ελλάδα εμφανίζει το ΑΕΠ της Δ. Ελλάδας που ήταν και παραμένει από τα χαμηλότερα της Ελλάδας.
• Η πιο “πλούσια” Περιφέρεια παραμένει η Αττική με σκορ 102 (ήταν 120), ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 77 μονάδες (με μεγάλη μείωση: ήταν 112), ακολουθούν η Δυτική Μακεδονία και η Στερεά Ελλάδα με 64.
• Η πιο “φτωχή” ελληνική Περιφέρεια είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 53 μονάδες και ακολουθούν η Ήπειρος με 54 μονάδες και η Θεσσαλία με 55 μονάδες.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη
Οι μεγαλύτερες μειώσεις Περιφερειακού ΑΕΠ σημειώθηκαν στις Περιφέρειες :
4 Μαδέρα (PT): -29 μονάδες πτώση 2 κατηγοριών (από την υψηλή στη χαμηλή κατηγορία).
4 Νότιο Αιγαίο: -35 μονάδες και πτώση από την υψηλή στη μεσαία κατηγορία.
4 Δυτική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα: -21 μονάδες.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του Περιφερειακού ΑΕΠ σημειώθηκαν στις Περιφέρειες:
4 Βουκουρέστι +23 μονάδες
4 Στουτγάρδη +16 και Μπράουνσβαϊγκ +15 μονάδες
4 Μπρατισλάβα +12 μονάδες