Παρασκευή, 2 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΟύτε ψίχουλα δεν θα μας αφήσουν

Ούτε ψίχουλα δεν θα μας αφήσουν

|

Συνεχής και συντονισμένος ο αγώνας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την αύξηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ)

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μεθοδικά και συντονισμένα συνεχίζει τις προσπάθειες προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία σε βάρος της και να εισρεύσουν περισσότεροι πόροι, στην διάρκεια της νέας προγραμματικής περιόδου, από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), σε μια περίοδο που λόγω υποχρηματοδότησής της, η Περιφέρεια καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και σε όλα τα επίπεδα, για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.
Στο πλαίσιο αυτό, διεξήχθη προ ημερών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συγκεκριμένα στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ 2014-20, συνάντηση με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα κου Χαράλαμπου Κασίμη, υπηρεσιακών στελεχών και των εκπροσώπων των Περιφερειών για την οριστικοποίηση των ποσών εκχώρησης πόρων του ΠΑΑ 2014-20 στις Περιφέρειες, των σεναρίων εκχώρησης της διαχείρισής τους και του τρόπου έκδοσης των προσκλήσεων ενδιαφέροντος για τα εκχωρούμενα μέτρα.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός, οι Περιφερειάρχες Βορείου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Κρήτης και οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες από τις υπόλοιπες Περιφέρειες. Εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Πολιτικής Πρωτογενούς Τομέα κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Έγινε εκτενής διαβούλευση για το ύψος των εκχωρούμενων πόρων και τέθηκε εκ νέου συζήτηση αναδιανομής ποσοστού 2% του συνόλου των εκχωρούμενων πόρων, στις Περιφέρειες με ιδιαιτερότητες που επηρεάζουν δυσμενώς την οικονομία τους (προσφυγικό κ.λπ.) , χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης εξέφρασε εντονότατα τη διαφωνία του κατ’ αρχήν για τον τρόπο κατανομής και απαίτησε να συμπεριληφθεί δικαιωματικά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σ’ αυτές που θα ωφεληθούν από αυτή την αναδιανομή.
Με τη στάση αυτή πέτυχε την αποτροπή της λήψης οριστικής απόφασης και προκάλεσε συμφωνία ώστε να οριστικοποιηθεί σε συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΝ.ΠΕ., η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Τετάρτη, ειδικά για το θέμα αυτό και θα συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης.
Για το θέμα έχουν ενημερωθεί και οι κυβερνητικοί βουλευτές της Περιφέρειας, ενώ επίκειται εντός των αμέσως επόμενων ημερών νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρούσης της πολιτικής ηγεσίας του.
Σχετικά με την αδικία σε βάρος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όσον αφορά το ΠΑΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ζαννετίδης δήλωσε:
«Ο αγώνας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Πρέπει να αντιληφθούν οι Κυβερνώντες ότι είναι αδήριτη εθνική ανάγκη η ανάπτυξη του Πρωτογενή Τομέα στα νησιά μας και η συγκράτηση νέων σε αυτά.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προσφέρεται ως τελευταία ευκαιρία και η εκχώρηση πόρων στην Περιφέρειά μας πρέπει να γίνεται με όρους που να αυξάνουν τη συνέχεια και την αλλαγή της ηλικιακής σύνθεσης του ανθρώπινου δυναμικού του Πρωτογενή Τομέα. Φυσικά αυτό επιτυγχάνεται με τη γενναία αύξηση των πόρων στα νησιά και όχι με πολιτικές διαχείρισης μιζέριας που διώχνουν αντί να προσελκύουν τους νέους από τον τόπο τους.
Αυτοί που αποφασίζουν για το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι δίκαιοι, γνώστες της πραγματικότητας και ότι λαμβάνουν αποφάσεις με κριτήρια που έχουν σκοπό την επανεκκίνηση του Πρωτογενή Τομέα και της Οικονομίας σε όλες τις περιφέρειες, μακριά από σκοπιμότητες, στρογγυλέματα και της πολιτικής του «διαίρει και βασίλευε.
Πάνω όμως απ’ όλα να μας αποδείξουν ότι δεν υπάρχει διωγμός της νησιωτικότητας.
Καλούμε τους Βουλευτές του Κυβερνώντος Κόμματος να πάρουν θέση».
 
Δελτίο τύπου Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Aegean Air: Ιστορικές επιδόσεις το 2024, ισχυρή εκκίνηση και στρατηγική ανάπτυξης για το 2025

Αύξηση επιβατικής κίνησης, ενίσχυση στόλου και επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υπηρεσίες χαρακτηρίζουν την πορεία της AEGEAN, σύμφωνα με την παρουσίαση του CEO Δ. Γερογιάννη.

Ο «Τυφώνας» που καθαρίζει τις ελληνικές ακτές – Μια θαλάσσια αποστολή ελπίδας και αλλαγής

Με 17,8 εκατομμύρια σκουπίδια λιγότερα, το επιχειρησιακό πλοίο του Ιδρύματος Λασκαρίδη ταξιδεύει από νησί σε νησί για να αποκαταστήσει το φυσικό μας περιβάλλον και να δώσει νέα πνοή στις παραλίες της Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Παγώνουν, τι είπε ο Κικίλιας από τη Σύρο (video)

Η μείωση των λιμενικών τελών συγκράτησε το μεταφορικό κόστος. Αποφεύχθηκαν αυξήσεις έως και 15%, ύστερα από τις πρωτοβουλίες του υπουργού Nαυτιλίας. Πίνακας με παραδείγματα

Ανδρος: Η Μονή Παναχράντου εγκαινιάζει τη μόνιμη συλλογή «Τέχνης Φυλακτήριον»

Ένας νέος πνευματικός και καλλιτεχνικός θεσμός με τη συμμετοχή 46 σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών, στην καρδιά της μοναστικής ζωής.

Δραματικές ελλείψεις διασωστών στο ΕΚΑΒ: Στο «κόκκινο» τα νησιά ενόψει καλοκαιριού (video)

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ προειδοποιεί για σοβαρούς κινδύνους σε Κυκλάδες και ηπειρωτικές περιοχές λόγω αδυναμίας 24ωρης λειτουργίας των ασθενοφόρων.

Κώδικα Αυτοδιοίκησης: Ενίσχυση γονεϊκότητας και κοινωνικής πολιτικής από τους δήμους

Επιδοτήσεις έως 3.000€ για κάθε γέννηση, στήριξη εκπαιδευτικών και δομών υγείας φέρνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση – Ζητείται αναδρομική ισχύς για αδικημένες οικογένειες.

Ανάσα στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Μειώσεις μέσω λιμενικών τελών ανακοίνωσε ο Β. Κικίλιας

Μεσοσταθμική μείωση 3,2% και σημαντικές εκπτώσεις για οικογένειες υπόσχεται η κυβέρνηση, με στόχο πιο προσιτά ταξίδια στα νησιά για το 2025.

Η 10η γενιά Pokémon εμπνέεται από τις Κυκλάδες

Η θρυλική σειρά Pokémon φαίνεται να στρέφει το βλέμμα της στο Αιγαίο, αντλώντας έμπνευση από το κυκλαδίτικο τοπίο και τις θαλάσσιες μετακινήσεις μεταξύ νησιών.

Σίφνος – Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Ολιστική Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας το τριήμερο 8-10 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από 12 ειδικότητες, σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών και πρόγραμμα πρόληψης πτώσεων για άτομα άνω των 65 ετών – Μόνο ηλεκτρονικά τα ραντεβού.

Κίνα: Από την ανάβαση με ιδρώτα, στην άνεση με κυλιόμενες σκάλες

Στην Κίνα, ένα φιλόδοξο έργο μεταμορφώνει την παραδοσιακή ανάβαση στο βουνό Lingshan, ύψους 1.500 μέτρων, με την εγκατάσταση κυλιόμενων σκαλών που επιτρέπουν στους επισκέπτες να φτάσουν στην κορυφή με άνεση.

Νάξος – Αστυνομία: Σύλληψη έξι ατόμων για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Συνελήφθησαν στη Νάξο από Αστυνομικούς του ΑΤ Νάξου έξι άτομα για διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης

Αλλοίωση αποτελέσματος στο Πανναξιακός – Θύελλα (1-1): Δεν δόθηκε καθαρό πέναλτι στο 90’!

Σε φάση εντός περιοχής, ο Μανούσος της Θύελλας έκανε ξεκάθαρο χέρι, με τον διαιτητή να υποδεικνύει φάουλ εκτός περιοχής — παρότι το σημείο της παράβασης ήταν ξεκάθαρα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Αμοργός – Νέα Πνοή: Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας από το Π.Δ. 129/2025

Ο κίνδυνος απώλειας οικοδομησιμότητας στους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων προκαλεί αναστάτωση και έντονες αντιδράσεις στην Αμοργό - Δελτίο Τύπου από την παράταξη "Νέα Πνοή"

Κυκλάδες: Κατασκευαστικά παράδοξα σε Πάρο – Σέριφο προκαλούν αντιδράσεις

Δύο χαρακτηριστικές περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων οι οποίες προκάλεσαν τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών

Blue Star Naxos: Ο Cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης μιλά για τη ζωή στη θάλασσα και τις δυσκολίες της ακτοπλοΐας (video)

Ο cpt Πολυχρόνης Ραπτάκης άνοιξε την καρδιά του στην κάμερα της ΕΡΤ3, περιγράφοντας τη μοναξιά του ναυτικού και τα προβλήματα των λιμενικών υποδομών. (video)

Νάξος: “Fast & Furious” στις Αμμοθίνες της Πλάκας

Επεισόδιο με όχημα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 στη Νάξο – Καταγγελία πολιτών και άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας

Κίνηση για τη Προστασία των Νησίδων – Νάξος: “Όχι στη θυσία της Δονούσας”, έρχονται ενημερωτικές συναντήσεις

Δύο εκδηλώσεις στη Νάξο για την απειλή που συνιστούν τα πλωτά αιολικά στη Δονούσα και οι νέες ανεμογεννήτριες στο Αιγαίο - Πότε και Που ;

Blue Star Ferries: Τροποποίηση δρομολογίων σε πλοία προς Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα

Με την ένταξη των ανέμων να αγγίζει και τα 9 μποφόρ έχουμε τροποποίηση δρομολογίων από τον Πειραιά προς Δωδεκάνησα και Βόρειο Αιγαίο

Κουφονήσι: Μπαίνει νέο πλοίο; από 3 Ιουνίου το πρωινό δρομολόγιο του Blue Star Naxos

Ενημέρωση από τον ΣΤΕΚ για τις φετινές συνδέσεις, τις ανησυχίες των επαγγελματιών και τις επερχόμενες ανακοινώσεις της Hellenic Seaways – Blue Star Ferries σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Κουφονησίου

Δυτικές Κυκλάδες: Ανεκτέλεστο το αυριανό δρομολόγιο του “Αικατερίνη Π”

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Π. : Ανεκτέλεστο το δρομολόγιο την Δευτέρα 28/4 κι επιστροφή την Τρίτη 29/4 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών