Η τέως γγ Δημοσίων Εσόδων κ.Σαββαΐδου αποκαλύπτει τι δεν έκανε η Κυβέρνηση για το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγάιου
Όχι μόνο δεν έκανε η κυβέρνηση αυτά που έπρεπε για να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, αλλά…υπονόμευσε και το ενδεχόμενο να επανέλθουν εάν βελτιωθούν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας!
Την «αποκάλυψη» αυτή κάνει σε συνέντευξή της, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα «Καθημερινή» η τέως γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαΐδου.
Στην ουσία, τα όσα είπε η κ. Σαββαΐδου επιβεβαιώνουν την εκτίμηση που υπάρχει σε τοπικό επίπεδο, ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε το θέμα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, με τέτοιο τρόπο, που στην ουσία έδωσε ουσιαστικά «πατήματα» για την κατάργησή τους (αν δεν έγινε βάση σχεδίου).
Ειδικότερα στην ερώτηση της «Καθημερινής» αν θεωρεί σωστή την απόφαση για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, η κ. Σαββαΐδου, έδωσε την εξής απάντηση:
«Η κατάργηση των απαλλαγών για τα νησιά, ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτό το μέτρο, έγινε λίγο πρόχειρα και χωρίς σχεδιασμό. Καταρχήν η Ελλάδα δεν φρόντισε να κάνει κάτι το οποίο είχε προτείνει η ΓΓΔΕ. Δηλαδή να υποβληθεί ερώτημα προς την Ε.Ε. για τη δυνατότητα υιοθέτησης απαλλαγής στο μέλλον, εάν αλλάξουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας, με σκοπό την προστασία της νησιωτικής χώρας».
Αξιοσημείωτο είναι ότι, ο πρώην διευθυντής του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Κυριάκος Φίνας, για το ίδιο θέμα, είχε επισημάνει προ ημερών σε άρθρο του στη «Ροδιακή» ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών αποτελεί πράξη παράβασης του κοινοτικού δικαίου.
Συγκεκριμένα είχε γράψει τα εξής:
«Όσο αφορά την κατάργηση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη Ρόδο, προσωπικά διατηρούμε την άποψη, μέχρις απόδειξης του αντιθέτου, ότι η κατάργηση αποτελεί πράξη παράβασης του Κοινοτικού Δικαίου από Κράτος-Μέλος, που εν προκειμένω είναι η χώρα μας.
Να σημειωθεί, ότι το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ ενσωματώθηκε τελικά στην Οδηγία για το φόρο προστιθέμενης αξίας (Οδηγία 2006/112/ΕΚ), η οποία κωδικοποίησε όλη τη Νομοθεσία (άρθρο 120) και αποτελεί εφεξής μέρος του Κοινοτικού Κεκτημένου.
Επομένως, θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε ενέργειά μας προσφυγής στο Συμβούλιο Επικρατείας που δρομολογείται από μερικούς, μη τυχόν και αποβεί σε βάρος μας για πάντα. Οπότε, καλόν θα είναι να εξαντληθεί προηγούμενα κάθε τεκμηριωμένη προσπάθεια προς την πηγή του σοβαρού επ’ αυτού θέματος, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πηγή : rodiaki.gr