Τρίτη, 3 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΟι Ελληνες «μπούκωσαν» τις πιστωτικές τους με φόρους

Οι Ελληνες «μπούκωσαν» τις πιστωτικές τους με φόρους

|

Στο «κόκκινο» τα διαθέσιμα όρια χιλιάδων νοικοκυριών, αυξήθηκαν οι καθυστερήσεις πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών – Μειώθηκε ο αριθμός των πιστωτικών καρτών αλλά αυξήθηκε των χρεωστικών

Στις πιστωτικές κάρτες και στις υπηρεσίες άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες καταφεύγουν ολοένα και περισσότεροι Ελληνες για την πληρωμή των φόρων τους, ελλείψει άλλης… ρευστότητας. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στο «κόκκινο» τα διαθέσιμα όρια χιλιάδων νοικοκυριών, αλλά και σε αύξηση των καθυστερήσεων πληρωμής των μηνιαίων λογαριασμών, αναγκάζοντας τα πιστωτικά ιδρύματα να τους αφαιρέσουν το… πλαστικό τους.

Τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος την Τρίτη είναι ενδεικτικά των παραπάνω τάσεων. Σύμφωνα με αυτά, το 2016 ο αριθμός των πιστωτικών καρτών υποχώρησε στις 2,6 εκατ., μειωμένος κατά 100.000 περίπου σε σχέση με το 2015 και κατά 300.000 σε σύγκριση με το 2014.

Την ίδια στιγμή ωστόσο η μέση ετήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 7% σε 1.995 ευρώ από 1.862 ευρώ το 2015. Σύμφωνα με την εγχώρια νομισματική αρχή, η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη δυνατότητα εξόφλησης των φορολογικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων μέσω των πιστωτικών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει ότι η ταυτόχρονη μείωση του αριθμού των καρτών που βρίσκονται σε κυκλοφορία συνδέεται άμεσα με την αρνητική οικονομική συγκυρία και την αντίστοιχη αδυναμία των κατόχων τους να τις αποπληρώσουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα είτε τη μη χρήση και την επιστροφή των καρτών στους εκδότες από τους ίδιους τους δανειολήπτες είτε την καταγγελία των συμβάσεων και την απενεργοποίηση των καρτών από τις τράπεζες.
Σύμφωνα με πιο πρόσφατα στοιχεία, οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες στο τέλος του περασμένου Μαΐου είχαν διαμορφωθεί στα 4,47 δισ. ευρώ έναντι 4,76 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 και 5,05 δισ. ευρώ στα τέλη του 2015. Η πτώση δηλαδή σε λιγότερο από 1,5 χρόνο των σχετικών υπολοίπων προσεγγίζει τα 600 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από εφέτος όλοι οι συστημικοί όμιλοι δίνουν τη δυνατότητα αποπληρωμής υποχρεώσεων προς το Δημόσιο σε έως και 12 άτοκες δόσεις. Προϋπόθεση είναι η επάρκεια του διαθέσιμου ορίου. Εν όψει της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στο τέλος Ιουλίου, οι τράπεζες συστήνουν στους πελάτες τους να ελέγξουν τα όριά τους και να ζητήσουν εφόσον είναι απαραίτητο την αύξησή τους.

Ανοδος στις χρεωστικές

Σε αντίθεση με τη φθίνουσα πορεία του αριθμού των πιστωτικών καρτών, οι χρεωστικές συνέχισαν την ανοδική τους πορεία και το 2016. Συγκεκριμένα, ο αριθμός τους παρουσίασε ετήσια αύξηση κατά 8% και ανήλθε σε 12,4 εκατ. στο τέλος του 2016.

Σε σχέση με την ποσοστιαία συμμετοχή των δύο μέσων πληρωμών στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών την τριετία 2014-2016, παρατηρείται αυξητική τάση στις χρεωστικές κάρτες, καθώς αποτελούν το βασικότερο υποκατάστατο της χρήσης μετρητών λόγω των capital controls.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περυσινή χρονιά διενεργήθηκαν 35 συναλλαγές ανά χρεωστική κάρτα έναντι 28 το 2015, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 25%. Ταυτόχρονα, σημειώθηκε μείωση στη μέση ετήσια αξία συναλλαγών ανά χρεωστική, η οποία διαμορφώθηκε το 2016 χαμηλότερα κατά 3% σε σχέση με το 2015, στα 4.066 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της χρήσης των χρεωστικών καρτών σε περισσότερες συναλλαγές μικρότερης αξίας.
 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Seatrack σε Καμάρι και Περίσσα. Πρόσβαση στη θάλασσα για όλους

Εγκαθίστανται νωρίτερα φέτος τα συστήματα αυτόνομης πρόσβασης για άτομα με αναπηρία στις παραλίες της Σαντορίνης

Δυναμική παρουσία της Π.Ν.Αι. στο 10ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς στη Καλαμάτα

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είχαν την ευκαιρία να γευτούν δημιουργίες των σεφ πάνω στις νησιώτικες συνταγές

Έναρξη ναυαγοσωστικής κάλυψης στις πολυσύχναστες παραλίες της Πάρου

Ο Δήμος Πάρου εξασφαλίζει έγκαιρα την προστασία λουομένων για τα έτη 2025 και 2026

«Παίρνει σύνταξη» και κρεμάει το γιλέκο του ο Όσκαρ της ΕΛ.ΑΣ

Μετά από οκτώ χρόνια δράσης, ο σκύλος περιπολίας που «διάβαζε» τα σήματα και εντόπιζε κινδύνους, αποχωρεί με τιμές και συγκίνηση

Σαντορίνη: Το Santorini Experience επιστρέφει 10-12 Οκτωβρίου 2025 για 8η χρονιά

9 βραβεία για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση του Αιγαίου

Η Σύρος φιλοξενεί το 4ο Summer School για την υγεία παιδιών και εφήβων

Διήμερο επιστημονικών δράσεων με θέμα την ανάπτυξη, τη συμπεριφορά και τη φροντίδα υγείας στη σύγχρονη εποχή

Νάξος: Η φιλαναγνωσία ως γέφυρα έμπνευσης στα ολιγοθέσια σχολεία

Μαθητές από εννιά σχολεία συνάντησαν τον συγγραφέα Δ. Λεϊμονή μέσα από τα βιβλία του και τις δικές τους δημιουργίες

Η Ρόδος στην καρδιά της ευρωπαϊκής έρευνας για την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» συνδιοργανώνουν τη Συνεδρίαση Ολομέλειας του έργου ICARIA στο πλαίσιο του Horizon Europe

Dive In Action: Καθαρίζοντας βυθούς και ακτές – Δράσεις για ένα ελεύθερο από πλαστικά Αιγαίο

Η Dive In Action, με τη στήριξη φορέων της Σαντορίνης, συμμετέχει στο τριήμερο δράσεων του προγράμματος Plastic Free Greece στο νησί

Εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες μέσω τηλεϊατρικής από το Νοσοκομείο Σύρου

Νέες ειδικότητες διαθέσιμες σε συνεργασία με τη 2η Υ.ΠΕ. – Εξυπηρέτηση χωρίς μετακινήσεις για κατοίκους των Κυκλάδων

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Δυναμική παρέμβαση εργαζομένων και αναβολή της συζήτησης για απαγόρευση οικοδομικών εργασιών το καλοκαίρι

Μετά από κινητοποίηση της Επιτροπής Εργαζομένων στις Κατασκευές, η Δημοτική Αρχή Νάξου υποχρεώθηκε να αποσύρει το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο