Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝότιο Αιγαίο - Υδροπλάνα: Αναψε "πράσινο" φως για ξεκινήσει η υπόθεση "κατασκευή...

Νότιο Αιγαίο – Υδροπλάνα: Αναψε “πράσινο” φως για ξεκινήσει η υπόθεση “κατασκευή υδατοδρομίων”;

|

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της συνάντησης ανάμεσα στον Νίκο Ταγαρά (Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και τη Μαρία Τόκτωρ (Εκπρόσωπο της “Ελληνικά Υδατοδρόμια”) και τι σημαίνει αυτό για τη υπόθεση “Υδατοδρόμια” στην Ελλάδα 

Εποικοδομητική συνάντηση εργασίας για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων είχαν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας, Αστικού Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων, Νίκος Ταγαράς και η εκπρόσωπος των Γερμανών επενδυτών και μέτοχος της Grecian Air Seaplanes και της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που εξειδικεύεται στην μελέτη, κατασκευή, αδειοδότηση και λειτουργία υδατοδρομίων,  Μαρία Τόκτωρ.  

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λίγες ημέρες μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υδατοδρομίων.

Η εξέλιξη αυτή ξεμπλοκάρει μεγάλο αριθμό Τεχνικών Φακέλων Υδατοδρομίων που παρέμεναν καθηλωμένοι λόγω καθυστερήσεων των ΜΠΕ. Ενδεικτικά αναφέρονται είκοσι οκτώ (28) Τεχνικοί Φάκελοι Υδατοδρομίων που η «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ως επικεφαλής ένωσης εταιρειών, έχει υπογράψει Σύμβαση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιώντας  τη σημαντικότατη πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκου να αδειοδοτηθούν Υδατοδρόμια στα εξής νησιά: Ρόδο, Κω, Χάλκη, Σύμη, Τήλο, Κάρπαθο, Καστελόριζο, Αγαθονήσι,  Κάσο, Νίσυρο, Αστυπάλαια, Μύκονο, Σαντορίνη, Κύθνο, Κέα, Άνδρο, Σίκινο, Σέριφο, Δονούσα, Ανάφη, Σύρο, Νάξο, Αμοργό, Λειψούς, Λέρο, Κάλυμνο.

Κατά τη συνάντηση η κ. Τόκτωρ ενημέρωσε τον Υφυπουργό ότι στρατηγικός στόχος του Ομίλου, “Grecian Air Seaplanes” & «Ελληνικά Υδατοδρόμια» ο οποίος είναι leader στον κλάδο των Υδατοδρομίων & Υδροπλάνων στην Ελλάδα, παραμένει η συνεργασία  με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και η συνεισφορά, μέσω των έμπειρων στελεχών του, στην επίλυση των προβλημάτων που καθυστερούν την έναρξη των πτήσεων υδροπλάνων στην Ελλάδα.

Ειδικά για το θέμα της επίσπευσης των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων υδατοδρομίων, ο Όμιλος έχει παρουσιάσει αρμοδίως  στοιχεία έγκριτων διεθνών μελετών που έχουν διενεργηθεί σε χώρες όπου τα υδροπλάνα λειτουργούν πολλές δεκαετίες και μάλιστα με σημαντικό αριθμό πτήσεων σε αυστηρά προστατευμένες περιβαλλοντικά περιοχές (λίμνες, εθνικά πάρκα, κ.λ.π.) αποδεικνύοντας ότι τα Υδροπλάνα είναι από τα πιο φιλικά μεταφορικά μέσα για το φυσικό περιβάλλον καθώς τα μετρήσιμα ποσοστά περιβαλλοντικών οχλήσεών τους είναι από τα πλέον χαμηλά στη βιομηχανία των συγκοινωνιών.

Επίσης, τα στελέχη της «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που συμμετείχαν στην ομάδα εργασίας που  λειτούργησαν τα υδροπλάνα στην Ελλάδα, κατά την χρονική περίοδο 2004-2008 συγκέντρωσαν τα στατιστικά στοιχεία των 15.000 πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν σε νησιά του Ιονίου, συμπεριλαμβανομένων των Παξών και της λίμνης Ιωαννίνων (που είναι περιοχές Natura 2000),  βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι δεν δημιουργήθηκε το παραμικρό πρόβλημα περιβαλλοντικής όχλησης.

Περαιτέρω, τα υδροπλάνα πρωτοστατούν στην επιχειρησιακή «επανάσταση» λειτουργίας αεροπορικών μέσων με ηλεκτρικούς κινητήρες. Το Δεκέμβριο του 2019 ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη δοκιμαστική πτήση υδροπλάνου εφοδιασμένου με ηλεκτρικό κινητήρα. Η πτήση πραγματοποιήθηκε στο Βανκούβερ του Καναδά. Ακολούθησαν αντίστοιχες πτήσεις από την Αυστραλιανή εταιρεία υδροπλάνων “Alt Air Sydney Seaplanes” η οποία έχει συνάψει συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών κινητήρων αεροσκαφών, την MagniX, και πλέον στοχεύει στην απαιτούμενη ρυθμιστική έγκριση για να γίνει η πρώτη πλήρως ηλεκτρική εμπορική αεροπορική εταιρεία που θα προσφέρει στους επιβάτες της μια ασύγκριτα «πράσινη» και ήσυχη εμπειρία πτήσης, με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται  και η “Grecian Air Seaplanes”, που στοχεύει να εφοδιάσει το σύνολο του στόλου των  υδροπλάνων της με τέτοιους κινητήρες.

 Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε:

«Στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η ώθηση της ανάπτυξης με σεβασμό στο Περιβάλλον. Με την περιβαλλοντική αδειοδότηση των υδατοδρομίων, αυτός ο διττός στόχος επιτυγχάνεται καθώς και το Περιβάλλον προφυλάσσεται και μια πολύ σημαντική επενδυτική και αναπτυξιακή πρωτοβουλία για όλη τη χώρα αποδεσμεύεται από χρονίζουσες καθυστερήσεις.

Έχουμε τη βούληση και στηρίζουμε έμπρακτα σημαντικές επενδύσεις με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο που πηγαίνουν τη χώρα μπροστά και παρέχουν ποικίλα οφέλη στην εθνική οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες. Τέτοιες επενδύσεις είναι και τα δίκτυα των Υδατοδρομίων».

Από την πλευρά της η Μαρία Τόκτωρ, χαιρετίζοντας την υπογραφή της ΚΥΑ, επεσήμανε:

«Οφείλω ως εκπρόσωπος της εταιρείας να ευχαριστήσω θερμά και προσωπικά τον υφυπουργό κ. Ταγαρά, για την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, η οποία ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη πτήσεων σε πιστοποιημένα και ασφαλή υδατοδρόμια.

Η επιτάχυνση και η απλοποίηση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης είναι ύψιστης σημασίας για την ταχεία ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υδατοδρομίων, καθώς οι πτήσεις με υδροπλάνα θα συμβάλλουν καθοριστικά στην περαιτέρω αύξηση του τουριστικού κύματος προς τη χώρα μας, θα στηρίξουν αποφασιστικά το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες της, και θα πυκνώσουν την επαφή της νησιωτικής με την ηπειρωτική χώρα καλύπτοντας και τις ανάγκες μετακίνησης των μόνιμων κατοίκων σε δωδεκάμηνη βάση.

Είναι προφανές ότι όλα αυτά θα δώσουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία εξασφαλίζοντας παράλληλα δεκάδες νέες θέσεις απασχόλησης.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών κ. Καραμανλή ο οποίος ως επισπεύδων Υπουργός των Υδατοδρομίων, δρομολογεί τη χρηματοδότηση κατασκευής δικτύου Υδατοδρομίων αρχικά στην Κρήτη και στο Ιόνιο και ακολούθως σε άλλες νησιωτικές περιοχές έχοντας ως τελικό στόχο την δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου Υδατοδρομίων της Ευρώπης.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χώρα Νάξου: Συνεδρίαση (19/09) Δημοτικής Κοινότητας — Στο τραπέζι αφαλάτωση, «οικόπεδα αεροπορίας» και πεζοδρόμια

Μετά από 20 μήνες αιτημάτων, τέσσερα κρίσιμα θέματα μπαίνουν στην Η.Δ. — Κάλεσμα στους πολίτες να δώσουν το «παρών»

Λοβέρδος στη Νέα Δημοκρατία: Επίσημη προσχώρηση, παρασκήνιο και επόμενα βήματα

Συνάντηση στο Μαξίμου, μήνυμα διεύρυνσης προς το κέντρο και αντιδράσεις από τη Χ. Τρικούπη — Υποψηφιότητα στον Νότιο Τομέα Αθηνών

Σίκινος: Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο

Εθελοντική αιμοδοσία 18–19 Σεπτεμβρίου στο σχολείο της Σικίνου με την Ομάδα Αιμοδοσίας του Ερυθρού Σταυρού - Δύο ημέρες, τέσσερα ωράρια – «δίνουμε αίμα, δίνουμε ζωή» στο νησί

Βρούτσης: Οι Δήμοι μπορούν οποτεδήποτε να εκδίδουν άδειες λειτουργίας των αθλητικών τους εγκαταστάσεων

Επιστολή Γιάννη Βρούτση σε ΚΕΔΕ, Περιφέρειες και Ομοσπονδίες: χωρίς βεβαίωση απογραφής δεν ανανεώνονται άδειες και χάνεται η τρέχουσα χρηματοδότηση προσεισμικών ελέγχων.

Ρευματοκλοπές στις Κυκλάδες: Μύκονος πρώτη – «Κόκκινος συναγερμός» σε Τήνο, Σαντορίνη, Πάρο

Στοιχεία ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΘ: 15.554 περιστατικά το 2025 (+67%), πρόστιμα 58,5 εκατ.€. Έλεγχοι σε ξενοδοχεία–εστίαση–σούπερ μάρκετ, επιτάχυνση «έξυπνων» μετρητών ως το 2030.

ΥΠΑ: Ισχυρή άνοδος στη Σύρο (+105%) και δυναμική Νάξου (+19%) – Σταθερά ψηλά και η Πάρος

Σύμφωνα με τα στοιχεία Ιαν–Αυγ. 2025 της ΥΠΑ, τα αεροδρόμια των Κυκλάδων «τρέχουν» με αυξημένη ζήτηση. Ρεκόρ Αύγουστου για Σύρο, διψήφια άνοδος στη Νάξο, υψηλές επιδόσεις Πάρου.

Σύρος: Ξεκινάει η υποδοχή ασθενών στη νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας του Γ.Ν. Σύρου

Aπό αύριο Τετάρτη 17/09/2025 η Ογκολογική του νοσοκομείου δέχεται ασθενείς για προγραμματισμό θεραπειών – Χωρίς ραντεβού στην παρούσα φάση, στον 2ο όροφο.

Ρόμπερτ Ρέντφορντ: Πέθανε στα 89 ο θρύλος του Χόλιγουντ και ιδρυτής του Sundance

Σταρ των «Butch Cassidy», «The Sting» και «All the President’s Men», Οσκαρικός σκηνοθέτης του «Ordinary People» και καταλύτης του ανεξάρτητου σινεμά, αφήνει πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη.

Ίος: Τριήμερη (20-22/09) εθελοντική αιμοδοσία στο Δημαρχείο (αφίσα)

Ενισχύεται η τράπεζα αίματος του νησιού· αναλυτικά οι ώρες και τι χρειάζεται να έχουν μαζί τους οι αιμοδότες.

Άνδρος – Φωτιά στην Παλαιόπολη: Ήχησε το 112, ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις στη μάχη

Σε δύσβατο σημείο μεταξύ Κάτω Παλαιόπολης και Απροβάτου, με ισχυρούς ανέμους. 17 πυροσβέστες, πεζοπόρο της 1ης ΕΜΟΔΕ, 5 οχήματα, 2 αεροσκάφη & ελικόπτερο. Σε επιφυλακή κάτοικοι – δεν απειλούνται κατοικίες.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.