Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝότιο Αιγαίο: Ομόφωνα πέρασε από την ΠΕΔ η πρόταση για το στεγαστικό

Νότιο Αιγαίο: Ομόφωνα πέρασε από την ΠΕΔ η πρόταση για το στεγαστικό

|

Ομόφωνα η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου ενέκρινε την πρόταση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά – Γιώργος Χατζημάρκος στην ΠΕΔ: “Σήμερα, σε αυτή την αίθουσα συνεδριάζει μια πολύ ισχυρή ομάδα, που έφερε αποτελέσματα μετρήσιμα και αντικειμενικά και όχι θολά και υποκειμενικά”

Στην δια ζώσης συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου , η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, Δευτέρα, 3 Oκτωβρίου 2022, στις 18:30, στο ξενοδοχείο Athens Marriott Hotel, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Ο κ. Χατζημάρκος ήταν εισηγητής σε δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης, την Ενημέρωση – Συζήτηση για το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την προγραμματική περίοδο 2021 – 2027, καθώς και για την Συζήτηση επί των προτάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα για το ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε κατ’ αρχήν στον απολογισμό του τρέχοντος ΠΕΠ που οδεύει προς τη λήξη του και που, το Νότιο Αιγαίο, χάρη, κυρίως, στη αποδοτική συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων, κατόρθωσε να έχει σήμερα απορρόφηση πόρων της τάξης του 105%, ενώ για τρίτη συνεχή χρονιά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, είναι η πρώτη σε απορροφήσεις μεταξύ όλων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της χώρας.

ped2.jpg

Μεταξύ των άλλων, ο Περιφερειάρχης ανέφερε:

“Πριν μπούμε στο ΕΣΠΑ ’21-’27 που ξεκινά σύντομα, πρέπει να κάνουμε τον απολογισμό του ΕΣΠΑ 14-20. Σε αυτό λοιπόν, σήμερα έχουμε απορρόφηση 105% ! Και αυτό είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς, συλλογικού αγώνα. Η συνεργασία, κυρίως, της Περιφέρειας με τους Δήμους οδήγησε σε αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα που αποδεικνύει ότι αξιοποιήθηκε το σύνολο των πόρων και ότι αυτή η περιοχή της Ελλάδας δεν τρέχει τελευταία στιγμή να καλύψει κενά ή χαμένο έδαφος. Σε αυτό συνεισέφεραν όλοι, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι απολαμβάνουμε τη συνισταμένη των δυνάμεων. Πανηγυρίστε το αποτέλεσμα αυτό γιατί είναι η απόδειξη της δουλειάς που έγινε σε όλα τα νησιά και είναι η απάντηση στις δυνάμεις που με βάση τις δικές τους σκοπιμότητες προσπαθούν να “γκριζάρουν” τον τόπο μας”.

Όσον αφορά το νέο ΠΕΠ, στο πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2021 – 2027, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην έναρξη του Προγράμματος, που θα γίνει με την πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, στις 21 Οκτωβρίου, στη Ρόδο:

“Στο ΕΣΠΑ 21-27, μπαίνουμε επίσης αισιόδοξα αφού βγάλαμε επιτέλους την θηλιά του Στόχου 1,διπλασιάζοντας πόρους και ευκαιρίες για τα νησιά μας. Ανοίγουμε στις 21 Οκτωβρίου, με πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στη Ρόδο, το ΕΣΠΑ ’21-’27 και τον Νοέμβριο θα βγάλουμε τις πρώτες προσκλήσεις στον “αέρα””, ανέφερε.

Το νέο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2021 – 2027, παρουσίασε χθες ο Αντώνης Βουτσίνος, Προϊστάμενος Ειδικής ΥπηρεσίαςΔιαχείρισης Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ό οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της ΠΕΔ.

Δεδομένης της χρονικής στιγμής κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, ο Περιφερειάρχης έδωσε απολογιστική χροιά στις αναφορές του στην περίοδο που προηγήθηκε, στις μεγάλες προκλήσεις και τις μεγάλες νίκες που έφερε το Νότιο Αιγαίο, μέσα από τη συνεργασία της αυτοδιοίκησης και των φορέων του, τόσο στον Τουρισμό , όσο και στην Απογραφήτου πληθυσμού, τομείς όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής, εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας.

ped1.jpg“Σήμερα, σε αυτή την αίθουσα συνεδριάζει μια πολύ ισχυρή ομάδα. Μια ομάδα που έφερε αποτελέσματα μετρήσιμα και αντικειμενικά και όχι θολά και υποκειμενικά. Μια ομάδα που κατάφερε, στην πιο δύσκολη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, τις μεγαλύτερες, αντίστοιχα, νίκες που καθορίζουν την ποιότητα της ζωής, αυτής που οδήγησε και στην αύξηση του πληθυσμού. Όλοι μιλούν για ρεκόρ στον τουρισμό, όμως το μεγαλύτερο ρεκόρ ήρθε από την απογραφή. Το γεγονός ότι 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας έχουν πτώση στον πληθυσμό τους και μόνο μία από τις 13 Περιφέρειες έχει αύξηση πληθυσμού, κάτι πολύ σημαντικό λέει αυτό, αφού η αύξηση πληθυσμού είναι ο βασικός δείκτης ευημερίας” ανέφερε.

Όσον αφορά το μείζον πρόβλημα του στεγαστικού, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια σε πολλά νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου υπάρχει πρόβλημα στην εξεύρεση στέγης για το ανθρώπινο δυναμικό που μετακινείται από την ενδοχώρα στα νησιά προκειμένου να στελεχώσει υποδομές του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση της Περιφέρειας, που με πρωτοβουλία του Γιώργου Χατζημάρκου ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον περασμένο Ιούλιο, με σκοπό να αποτελέσει τη βάση ενός ευρύτατου διαλόγου με την ΠΕΔ και τους λοιπούς φορείς, ώστε να λάβει την τελική της μορφή  που θα υποβληθεί στην κυβέρνηση.

Εισηγούμενος στο θέμα στην ΠΕΔ ο Περιφερειάρχης, δήλωσε:

“Το θέμα της έλλειψης στέγης στα νησιά, εξελίχθηκε ήδη ως η μεγαλύτερη απειλή, εξ αυτών που δεν πηγάζει από εξωγενείς παράγοντες, για αυτά. Καταθέσαμε στον δημόσιο διάλογο πρόταση συγκεκριμένη και φυσικά η έκφραση γνώμης και έκδοση απόφασης από την ΠΕΔ είναι καθοριστική για εμάς. Δεν συμβιβαζόμαστε με τον λαϊκισμό, βγαίνουμε μπροστά και με θάρρος σχεδιάζουμε τις λύσεις που τα νησιά μας έχουν ανάγκη”.

Η πρόταση της Περιφέρειας που ομόφωνα υιοθέτησε και η ΠΕΔ, κινείται σε δύο άξονες: Στη θεσμοθέτηση ειδικής κατηγορίας χρήσης γης, και συγκεκριμένα “αμιγούς κατοικίας”, η οποία θα εφαρμόζεται σε ζώνες που θα χωροθετούνται κατά προτίμηση στην νησιωτική ενδοχώρα, έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα πολεοδόμησής τους με αυξημένο συντελεστή δόμησης ώστε να απορροφηθεί η εξαιρετικά πιεστική ζήτηση για στέγη.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γεωργιάδης προς ΠΟΕΔΗΝ: «Φέτος τα λιγότερα κενά στα νησιά – Μη δυσφημείτε τη χώρα»

Αναλυτική απάντηση του Υπουργού Υγείας στις καταγγελίες για τις ελλείψεις προσωπικού σε 16 νησιά – Σύμβαση στη Νάξο, βελτιώσεις σε Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μήλο.

Δανακός Νάξου – Ο ναός του Αγίου Ιωάννη «μίλησε» ξανά μετά από 1.200 χρόνια

Ένα εκκλησάκι του 8ου αιώνα ξαναζωντανεύει με τη βοήθεια των αρχαιολόγων, των κατοίκων και της πίστης – Έργο μνήμης, πολιτισμού και αντίστασης

ΕΠΑΛ Κυκλάδων – Πανελλαδικές 2025: 7 στους 10 απέτυχαν, ανισότητες και ελπίδες στα νησιά, το .. θαύμα της Αμοργού (πίνακες)

Με μόλις 29% επιτυχία, τα ΕΠΑΛ των Κυκλάδων δείχνουν τη σκληρή πραγματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στα νησιά – Ποιες σχολικές μονάδες ξεχώρισαν, ποιοι έμειναν πίσω

«ΖΗΣΕ ΜΕ ΑΓΑΠΗ»: Καμπάνια κατά της βίας από το 1ο Γυμνάσιο Νάξου (video)

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στέλνει ισχυρό μήνυμα ευαισθητοποίησης με τη στήριξη μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας. (video)

Νάξος – Φιλώτι: De Profundis Ensemble, μουσική πέντε αιώνων κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο

Το Σάββατο 9 Αυγούστου, στο προαύλιο της Παναγίας Φιλωτιτίσας, το Φιλώτι μετατρέπεται σε υπαίθριο μουσικό σκηνικό με είσοδο ελεύθερη.

Γιάννης Βλασερός: Η Υγεία στα Νησιά σε Θερμοπληξία – Κραυγή αγωνίας για το ΕΣΥ των Κυκλάδων

Με αφορμή τη μελέτη της ΠΟΕΔΗΝ, ο καρδιολόγος Γιάννης Βλασερός αναδεικνύει τη σκληρή πραγματικότητα της υποστελέχωσης των υγειονομικών δομών στα νησιά και προτείνει λύσεις ουσίας.

Σχοινούσα: Τραυματισμός 48χρονου σε σκάφος – Διακομίστηκε στο νοσοκομείο Νάξου

Ο αλλοδαπός κυβερνήτης τραυματίστηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια χειρισμών – Άμεση κινητοποίηση Λιμενικού και μεταφορά με το «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙΙ»

Επείγουσα διακομιδή 12μηνου βρέφους από τη Νάξο στη Σύρο

Με μέριμνα του Λιμενικού Σώματος, το βρέφος μεταφέρθηκε άμεσα για νοσοκομειακή φροντίδα με το ταχύπλοο «ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΙΙ»

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία» – Όταν η παράδοση συναντά το ηλιοβασίλεμα της Νάξου (video)

Με μεγάλη συμμετοχή και συγκίνηση αναβίωσε για δεύτερη χρονιά η αυθεντική νησιώτικη εμπειρία – Μια γιορτή του χορού, της μουσικής και της κοινότητας. (video)

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Μαρτυρία-στήριξη στο Νοσοκομείο Νάξου: «Χειρουργήθηκα και σώθηκα – Στηρίξτε το!»

Την ώρα που η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ελλείψεις και «παύση χειρουργείων», ένας Ναξιώτης πολίτης μιλά για την εμπειρία ζωής στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου και απευθύνει έκκληση στήριξης