Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΝότιο Αιγαίο - Κατοικίες: Το νέο "καυτό" όνομα στην αγορά είναι η...

Νότιο Αιγαίο – Κατοικίες: Το νέο “καυτό” όνομα στην αγορά είναι η Πάρος

|

Στην κορυφή της ζήτησης για αγορά πολυτελών κατοικιών από τους ξένους το Νότιο Αιγαίο – Γιατί θεωρείται η Πάρος hotspot

Το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στην κορυφή των ελληνικών προορισμών όσον αφορά τη ζήτηση πολυτελών κατοικιών και μάλιστα με μεγάλη άνοδο από το εξωτερικό και την Πάρο, εσχάτως να εξελίσσεται στο νέο… hotspot όσον αφορά τη β’ κατοικία, έστω κι αν η Μύκονος και η Σαντορίνη παραμένουν σταθερά «πρωταθλήτριες» σε επίπεδο τιμών.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο έντονο… ενθουσιασμό για το Νότιο Αιγαίο. Το 2021, οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 10% σε ολόκληρη την Περιφέρεια ακόμη και για νησιά που δεν βρίσκονταν στις προτιμήσεις των τουριστών στο παρελθόν και διαπιστώνουμε την ίδια τάση να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική φέτος», δηλώνει ο κ. Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος, της γνωστής εταιρείας παροχής κτηματομεσιτικών υπηρεσιών με παρουσία σε 30 χώρες διεθνώς.

«Η βελτίωση της περιφερειακής υποδομής, σε λιμάνια και αεροδρόμια σε συνδυασμό με τις νέες απευθείας πτήσεις στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece ενίσχυσαν το ενδιαφέρον των αγοραστών, ιδιαίτερα μεταξύ των διεθνών πελατών – οι οποίοι πλέον αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% της βάσης πελατών της Engel & Völkers. Αυτό το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αντανακλάται στην άνοδο των τιμών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή».

Η άνοδος του τουρισμού και η υψηλή ζήτηση για εξοχικές κατοικίες είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου έως και 15% στο τμήμα ακινήτων πολυτελείας για ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ και έως και 8% στο τμήμα άνω των 2,5 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά, η κατηγορία των προνομιακών ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο παραμένει σε μέτρια επίπεδα όσον αφορά τις τιμές σε σύγκριση με άλλους ευρωπαϊκούς, δημοφιλείς προορισμούς διακοπών.

«Ο χαμηλός συντελεστής φόρου μεταβίβασης γης περίπου 3% και το κόστος που συνεπάγεται μια αγορά ακινήτου καθιστούν ελκυστική την αγορά για τους διεθνείς επενδυτές, είτε για εκμετάλλευση ως επενδυτικά ακίνητα, είτε για δική τους ιδιωτική χρήση. Η πλειοψηφία αυτών των αγοραστών προέρχεται από τη Γερμανία και την Αυστρία και στη συνέχεια ακολουθούν το Βέλγιο, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από τις παλαιότερες γενιές αγοραστών, οι νέοι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των millennials, έλκονται επίσης από τη μεγάλη ποικιλομορφία του Νοτίου Αιγαίου», όπως διαπιστώνει η Engel, χάρη στα νέα μοντέλα απομακρυσμένης εργασίας που τους επιτρέπουν να περνούν όλο και μεγαλύτερες χρονικές περιόδους στα νησιά, ενώ «η πανδημία και η αυξημένη επιθυμία για ζωή πιο κοντά στη φύση οδήγησε σε μια αλλαγή ως προς το είδος του ακινήτου που επιλέγεται για διακοπές.

Πολλοί υποψήφιοι αγοραστές αναζητούν ένα μοντέρνο ειδυλλιακό τοπίο σαν καρτ-ποστάλ: ανακαινισμένες βίλες σε παραδοσιακό στυλ και με φωτεινή, μινιμαλιστική αρχιτεκτονική, ιδανικά τοποθετημένες σε ένα απομονωμένο περιβάλλον δίπλα στη θάλασσα ή ακόμα και «σκαρφαλωμένες» σε βραχώδεις τοποθεσίες. Η κοντινή απόσταση με τη φύση είναι αυτή τη στιγμή η πεμπτουσία της πολυτέλειας για το κοινό από το εξωτερικό», δηλώνει ο κ. Πετράς.

Η Engel & Völkers Ελλάδας εκτιμά ότι η ζήτηση θα αυξηθεί περαιτέρω και οι τιμές των ακινήτων στο Νότιο Αιγαίο θα αυξάνονται σταθερά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου του 2022, ωθούμενες και από τον τουρισμό. «Η Ελλάδα αποτελεί στη συνείδηση πολλών Ευρωπαίων αγοραστών «καταφύγιο» γαλήνης και ασφάλειας, ενώ η τεράστια σημασία του Νοτίου Αιγαίου για την ελληνική τουριστική βιομηχανία συμβαδίζει και με την πορεία της αγοράς ακινήτων. Οι επενδυτές έχουν πλέον πρόσβαση σε έξυπνες επενδυτικές ευκαιρίες, ιδίως στα μικρότερα ελληνικά νησιά», αναφέρει ο κ. Πετράς.

Οι τιμές
Αναλυτικότερα ως προς τις τιμές, με βάση τα στοιχεία της Engel, για κορυφαία ακίνητα σε πολύ καλές τοποθεσίες, η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν, όπως είναι εύλογο τις υψηλότερες τιμές στο Νότιο Αιγαίο το 2021: Οι βίλες με την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων οι οποίες διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ιδιωτική πισίνα και βεράντα με θέα είναι περιζήτητες από διάφορες ομάδες αγοραστών με έδρα την Ευρώπη.

Ακίνητα που ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή στη Μύκονο πωλήθηκαν πέρυσι έναντι 5,5 εκατ. ευρώ. Έως και 17.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καταβλήθηκαν για βίλες σε γνωστές τοποθεσίες με άμεση πρόσβαση στην παραλία.

«Η δυναμική απόδοσης επένδυσης στο νησί είναι πολύ καλή και οι κατοικίες σε στρατηγικές τοποθεσίες μπορούν να αποφέρουν αποδόσεις έως και 10% με καλά ποσοστά πληρότητας στη μίσθωση», αναφέρει ο κ. Πετράς.

Στη Σαντορίνη οι τιμές γι’ αυτού του είδους τα πολυτελή ακίνητα με θέα θάλασσα έφταναν τα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα προνομιακά σπίτια με τη δική τους βεράντα και θέα τους μπλε τρούλους, που είναι χαρακτηριστικοί του νησιού, είχαν πολύ υψηλές τιμές της τάξεως των 9.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αυξανόμενη δημοτικότητα ωστόσο αποκτούν και άλλοι προορισμοί για όσους αναζήτησαν ακίνητα για αγορά στα ελληνικά νησιά το 2021. Μια τάση που κατέγραψε η Engel & Völkers είναι η άνοδος της Πάρου «που είναι το νέο …αστέρι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου», όπως επισημαίνεται σχετικά «και οι αγοραστές εδώ μπορούν ακόμα να βρουν μονοκατοικίες προδιαγραφών, πέρα και από την επιλογή του island-hopping και της Μυκόνου που απέχει μόλις 45 λεπτά με το πλοίο».

Οι σύγχρονες βίλες στην Πάρο με ιδιωτική πισίνα κατάφεραν να αγγίξουν πολύ υψηλές τιμές την περασμένη χρονιά, της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ περίπου με τις τιμές έως και 8.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Πέραν των Κυκλάδων, στα νοτιοανατολικά του Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα είναι επίσης μια δημοφιλής αγορά δεύτερης κατοικίας, ειδικά κατά τον ευρωπαϊκό χειμώνα. Στη Ρόδο το 2021 οι τιμές για βίλες σε premium τοποθεσίες στο νησί που κατέγραψε η Engel έφτασαν τα 7.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι παραθαλάσσιες βίλες πωλήθηκαν έως και 2 εκατ. ευρώ.

Ένας πιο εναλλακτικός αλλά ανερχόμενος προορισμός διακοπών στα Δωδεκάνησα που συστήνει στους πελάτες της στο εξωτερικό η εταιρεία είναι η Σύμη, η οποία βρίσκεται 24 χιλιόμετρα βόρεια της Ρόδου: «Προσελκύει το ενδιαφέρον χάρη στα πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια, την παρθένα φύση και τον χαμηλών τόνων τουρισμό. Οι τιμές για εξοχικές κατοικίες εδώ έφτασαν έως και τις 800.000 ευρώ, ενώ τα εξοχικά διαμερίσματα έφτασαν τα 4.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο», όπως επισημαίνεται σχετικά. 

Με πληροφορίες από τη σελίδα newmoney.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΟΞ – Κυκλάδες: Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο οι Κατσαράς, Ηλιόπουλος

Δύο εκπρόσωποι των Κυκλάδων, ο Βαγγέλης Κατσαράς (Νάξος) και ο Αντώνης Ηλιόπουλος (Σαντορίνη) στη μάχη για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΞ ..

Γιάννης Αγγέλου – υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν.Αι.: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Συνεχώς η Λαϊκή Συσπείρωση και από την πρώτη στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παζάρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε ελληνικά νησιά.

Σαντορίνη: Αφιερωμένη στα ζώα η 4η Οκτώβρη από τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών

Η ημέρα σήμερα υπενθυμίζει σε όλους μας την σημαντική Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Εφυγε ο “ξανθός” του Ελληνικού μπάσκετ, αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη

Στο πένθος βυθίστηκε ο χώρος του ελληνικού μπάσκετ. “Έφυγε” σε ηλικία 78 ετών ο “Ξανθός” της προπονητικής -αλλά και της πολιτικής- Γιάννης Ιωαννίδης.

Cycladic Identity – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά

Ηδη υλοποιούνται εννέα προγράμματα σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων (την Αμοργό, την Ανδρο, την Δονούσα, την Ιο, την Κέα, τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σίκινο)

Διανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον για 120.000 ασθενείς

Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς

Aegean Airlines: «Aνοίγει φτερά» για το χειμερινό πρόγραμμα με νέους προορισμούς

Aegean Airlines Εννέα (9) νέα δρομολόγια και τρεις (3) νέες χώρες προστίθενται - Επτά (7) θερινά δρομολόγια συνεχίζουν να εκτελούνται για πρώτη φορά και το φετινό χειμώνα

Η Νίσυρος είναι πολλά παραπάνω από το ηφαίστειό της

Νίσυρος – όπως λένε όσοι γνωρίζουν – είναι ένα υπέροχο “εργαστήρι” γεωλογίας και προσφέρει εικόνες και γνώσεις που επιβεβαιώνουν το μεγαλείο της φύσης. Το νησί έχει και ενδιαφέρουσα μυθολογική… διάσταση, λίγο κλισέ, αλλά μας αρέσει!

Κέα – Δήμος: Παραδόθηκαν είδη που συγκεντρώηκαν για τους πληγέντες

Παραδόθηκαν τα είδη που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι Κέας για τους πληγέντες της κακοκαιρίας «Daniel»

ΠΝΑι: Ακλόνητο φαβορί ο Χατζημάρκος

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θεωρείται από αυτές όπου η επικράτηση του υποψηφίου που στηρίζεται από τη Ν.Δ., εν προκειμένω του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Δικηγόροι: Ημέρα Αγιασμού για τη νέα …σεζόν

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, προς Δικαστικούς Λειτουργούς: Η υψηλή σας αποστολή στηρίζεται από την συμπαράσταση της Αγίας μας Εκκλησία

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν