Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝότιο Αιγαίο: Επισκέπτες έχουμε, καταναλωτές όμως;

Νότιο Αιγαίο: Επισκέπτες έχουμε, καταναλωτές όμως;

|

Παράδοξα σε Ρόδο, Μύκονο και Σαντορίνη σχετικά με την σύγκριση επισκεψιμότητας και κατανάλωσης…  

Μεγάλη κουβέντα γίνεται για το εάν οι επισκέπτες σε ένα νησί την καλοκαιρινή περίοδο αφήνουν χρήματα… Δηλαδή εάν κινούνται στο χώρο ή απλά μένουν σε ένα κατάλυμα… Και έρχεται τώρα μία πρώτη απόδειξη μέσα από αριθμούς να μας πείσει ότι μερική ανάκτηση των πωλήσεων που απωλέσθησαν την περίοδο της πανδημίας, δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων και της εστίασης.

Το καλό νέο είναι ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 ο κύκλος εργασιών στον κλάδο των καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 452,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 και ο τζίρος στον κλάδο των υπηρεσιών εστίασης κατά 62,3%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση 774,3% του τζίρου τον Ιούνιο στις επιχειρήσεις του κλάδου καταλυμάτων με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, ενώ κατά 29,1% του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.

Το κακό νέο είναι ότι οι τζίροι των επιχειρήσεων από τους κλάδους καταλυμάτων και εστίασης απέχουν σημαντικά από τα υψηλά που είχαν πιάσει το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (έτος βάσης όπου δεν υπήρχε η πανδημία) τόσο σε επίπεδο δευτέρου τριμήνου όσο και σε επίπεδο Ιουνίου.

Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019 ο τζίρος των καταλυμάτων υπολείπεται κατά 67,7% και των επιχειρήσεων εστίασης κατά 27,97%. Ενώ το κενό μεταξύ Ιουνίου 2021 και Ιουνίου 2019 είναι για μεν τα καταλύματα στο -58,36% και για τις επιχειρήσεις εστίασης -19,25%. Χάσμα το οποίο παραμένει άγνωστο σε τι βάθος χρόνου θα καλυφθεί.

Το ακόμη πιο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει είναι η απόκλιση που υπάρχει μεταξύ της πορείας του τζίρου των καταλυμάτων σε συγκεκριμένες περιφέρειες, στις αφίξεις τουριστών και στον τζίρο που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης.

Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Ρόδου. Στο νησί των Ιπποτών, όπου το δεύτερο τρίμηνο του έτους αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Διαγόρας 203.628 επιβάτες, ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων αυξήθηκε 1.744,7% και 3.612,3% τον Ιούνιο. Ρυθμό ανάπτυξης που δεν ακολούθησαν οι επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης. Η μεγαλύτερη αύξηση 639,3% στον κύκλο εργασιών στις επιχειρήσεις εστίασης το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε στην Περιφερειακή ενότητα Θήρας και 420,7% τον Ιούνιο. Στη Ρόδο ο τζίρος τους το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκε μόλις 123,1% και 97,4% τον Ιούνιο. Δηλαδή υπολείπεται σημαντικά από την ανάπτυξη του τζίρου των καταλυμάτων που αποτελεί βασικό τροφοδότη της εστίασης.

Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των καταστημάτων εστίασης, οι τουρίστες επιλέγουν να ξοδέψουν λιγότερα και οι τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με άλλα νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Ακόμη όμως και στη Μύκονο η αύξηση του τζίρου το δεύτερο τρίμηνο ήταν 397% και 459,3% τον Ιούνιο. Όταν στα καταλύματα ήταν 1.654,2% το δεύτερο τρίμηνο και 3.207,4% τον Ιούνιο. Ακόμη και στη Σαντορίνη όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης υπάρχει σημαντική απόκλιση με την άνοδο που σημείωσε ο κύκλος εργασιών των καταλυμάτων ο οποίος ενισχύθηκε κατά 826,4% το δεύτερο τρίμηνο και 1.117,1% τον Ιούνιο.

Για αρκετούς η απόκλιση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι πολλοί, και όχι μόνο από τον κλάδο της εστίασης, “ξεχνούν” να κόψουν αποδείξεις. Όπως συνέβη στη Μύκονο, όπου πριν από λίγες εβδομάδες ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας επτά επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή ενώ εντοπίστηκαν αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά φαντάσματα. Μεταξύ των παραβάσεων που εντοπίστηκαν είναι περίπτωση επιχείρησης που δεν είχε εκδώσει αποδείξεις για 45 σετ ομπρέλας συνολικής αξίας 1.675 ευρώ. Σούπερ μάρκετ είχε πειραγμένο λογισμικό στην ταμειακή του μηχανή και μεσιτικά γραφεία που εκμεταλλεύονται εξοχικές κατοικίες εισπράτουν έως και 57.000 ευρώ την ημέρα για κάθε μια από αυτές τις βίλες τα οποία δεν δηλώνουν.

Πηγή capital.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κίμωλος σε e-book: Το ταξίδι ξεκινά από την οθόνη σου

Το κυκλαδίτικο νησί συστήνεται με ένα σύγχρονο e-book, γεμάτο εικόνες, ιστορίες και πληροφορίες για τον επισκέπτη, στα ελληνικά και αγγλικά.

Rudu Fest 2025: Η Αμοργός γίνεται νησί-σκηνή για το απόλυτο καλοκαιρινό φεστιβάλ

Από τις 27 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου, η μουσική, ο χορός και η δημιουργικότητα κατακλύζουν κάθε γωνιά της Αμοργού με ένα φεστιβάλ που δεν μοιάζει με κανένα άλλο στο Αιγαίο.

Χρυσό GOOD TRAVELSEAL για το ELaiolithos, η Ορεινή Νάξος στην κορυφή της βιωσιμότητας

Με σχεδόν τέλειες βαθμολογίες σε όλες τις κατηγορίες, το ELaiolithos στη Νάξο αποδεικνύει ότι η πολυτέλεια και η υπευθυνότητα μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, τιμώντας τον τόπο και τον πολιτισμό του.

Τα Κυκλαδονήσια στην κορυφή των ταξιδιωτικών προτάσεων του Travel+Leisure

Η Μήλος στην 1η θέση και η Νάξος μαζί με Τήνο, Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Σίφνο φιγουράρουν στη λίστα του διεθνούς φήμης ταξιδιωτικού μέσου ως κορυφαίοι ελληνικοί προορισμοί για το 2025.

Καύσωνας χωρίς έλεος: Στους 42°C αναμένεται αύριο ο υδράργυρος, έκτακτα μέτρα προστασίας σε ισχύ

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής η χώρα – Υποχρεωτική παύση εργασιών, κλιματιζόμενοι χώροι για το κοινό και οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα που σαρώνει τη Νάξο και ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια νύχτα γεμάτη μουσική, συναίσθημα και αναμνήσεις

Ο σπουδαίος ερμηνευτής έρχεται την Τετάρτη 16 Ιουλίου στο Γυμνάσιο Νάξου για μια μαγευτική συναυλία στο πλαίσιο του Μουσικού Περίπλου 2025, με συνοδοιπόρο τη Χριστιάννα Γαλιάτσου.

Καταρίνα Πάβιτσιτς η 13η… ενίσχυση του Α.Ο. Θήρας – Διεθνές βάθος και ποιότητα στο ρόστερ

Με δύο ασημένια μετάλλια στην ευρωπαϊκή σκηνή, η δυναμική ακραία από την Κροατία έρχεται να ενισχύσει τις «μπλε» της Σαντορίνης με στόχο το βήμα παραπάνω.

Τυροκομείο Πιτταράς: Η Νάξος στο πιάτο σου, από το σπόρο στο ράφι, με σεβασμό στη φύση και την παράδοση

Από μία μοσχίδα το 1970 έως την πρώτη πιστοποιημένη μονάδα ευζωίας αγελάδων στην Ελλάδα – Η οικογένεια Πιτταρά μετατρέπει το γάλα της Νάξου σε διατροφικό πολιτισμό.

Τραγωδία στην Τήνο: 64χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα στον Άγιο Φωκά

Πνιγμός φέρεται να είναι η αιτία θανάτου της γυναίκας – Προανάκριση διενεργεί το Λιμεναρχείο Τήνου, νεκροψία–νεκροτομή θα ρίξει φως στα αίτια

Ο Παναγιώτης Ρέτσος στη Νάξο: Διακοπές με… άρωμα πρωταθλήματος στον Άγιο Προκόπιο

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού και πρωταθλητής Ελλάδας Παναγιώτης Ρέτσος απολαμβάνει τις ομορφιές της Νάξου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του νταμπλ

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο, μία καλοκαιρινή βραδιά γεμάτη συναίσθημα και τραγούδι

Στις 16 Ιουλίου, το Γυμνάσιο Νάξου υποδέχεται τον Κώστα Μακεδόνα και τη Χριστιάνα Γαλιάτσου σε μια συναυλία με άρωμα Ελλάδας και μελωδίες που μιλούν στην ψυχή

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα»: Η Νάξος στο επίκεντρο της πρώτης εκπομπής του Ιουλίου (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής ξεκινούν τον Ιούλιο από τη Νάξο – Τοπία, πολιτισμός, προβλήματα και πρόσωπα στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων. (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ρεύματος αύριο Τετάρτη 2 Ιουλίου σε περιοχές της Νάξου

Σύντομη διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε Άγιο Γεώργιο, Παραλία, Στελίδα και άλλες περιοχές της Χώρας – Μια απαραίτητη τεχνική παρέμβαση για την ασφάλεια του δικτύου.

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νέο ξενοδοχείο στο Μπατσί Άνδρου, εγκρίθηκε η προέγκριση οικοδομικής άδειας

Ένα νέο τουριστικό κατάλυμα με ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 820 τ.μ. στο Μπατσί.

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

«Η Νάξος αναπνέει αλήθεια»: Η Μαρία Πολυκρέτη στην εκπομπή «Όπου Υπάρχει Ελλάδα» (video)

Με βαθιά συγκίνηση και αυθεντικότητα, η Μαρία Πολυκρέτη μίλησε για την εμπειρία μαγειρικής στο κτήμα και τη δύναμη της παράδοσης που ενώνει γη, άνθρωπο και μνήμη (video)