Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε δύο νησιά – Η έγγραφη απάντηση του Βαρουφάκη
Ποιος είπε ότι τελειώσαμε με το θέμα των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου; Το ταξίδι του Γιάνη Βαρουφάκη στην Ουάσινγκτον και η συνάντηση του ανήμερα του Πάσχα των Καθολικών με την Κριστίν Λαγκάρντ άναψε και πάλι τη συζήτηση. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm μάλλον έριξε λάδι στη φωτιά καθώς τόνισε ότι υπό συζήτηση εξακολουθεί να βρίσκεται το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά, μιλώντας δηλαδή για ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση. «Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί. Η συζήτηση είναι ανοικτή -αυτό που έχει πει, δηλαδή και η κ. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά, σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group».
Ενδιαφέρον όμως να παραθέσουμε την γραπτή απάντηση που δόθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Νάντια Βαλαβάνη στη Βουλή σε ερώτηση που είχε υποβληθεί από τον Βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη για το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Τι αναφέρεται στην επιστολή; «Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αυξήσει τον συντελεστή του ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός ή σε αγαθά πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κλπ). Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών».
Και για τους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, τονίζουν ότι η δυνατότητα μείωσης των συντελεστών στις περιοχές αυτές παρασχέθηκε στην Ελλάδα με την Οδηγία 92/77/ΕΟΚ, «προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες αντικειμενικές δυσχέρειες στην άσκηση οικονομικών δραστηριοτήτων στις εν λόγω νησιωτικές περιοχές (αυξημένο κόστος μεταφοράς αγαθών κλπ), με επίπτωση στην τελική τιμή των αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς και στο κόστος διαβίωσης στις περιοχές αυτές».
Για την εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή (6,5%), οι δύο υπουργοί αναφέρουν ότι αυτή διευρύνθηκε στα φάρμακα και στα εμβόλια για την ιατρική του ανθρώπου, καθώς και στις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και παρόμοιους χώρους με τον Ν. 3899/2010, «για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας και με σκοπό τη στήριξη και ενίσχυση του τουριστικού τομέα στη χώρα μας». Και καταλήγει η απάντηση «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία και θα εξεταστεί συνολικά με γνώμονα τη φορολογική δικαιοσύνη ενόψει γενικότερων φορολογικών μεταρρυθμίσεων».