Απόφαση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας φέρνει πιθανές ανατροπές στους μισθούς των εργαζομένων σε φαστ φουντ και ανοίγει τον δρόμο για αναδρομικές αυξήσεις.
Ανατροπή στους μισθούς των περίπου 5.000 εργαζόμενων στις οργανωμένες αλυσίδες γρήγορης εστίασης (ταχυφαγεία), ενδέχεται να επιφέρει διαιτητική απόφαση που έκρινε πως πρέπει να καλύπτονται από την κλαδική σύμβαση που εφαρμόζεται ήδη στον κλάδο του επισιτισμού.
Συγκεκριμένα, εκδόθηκε από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) η υπ’ αριθ. 5/2018 Διαιτητική Απόφαση (ΔΑ) για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις οργανωμένες αλυσίδες εστίασης (ταχυφαγεία) με περίοδο ισχύος από 29.03.2017 έως 29.03.2018. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), η Διαιτητική Απόφαση βασίστηκε στο περιεχόμενο της Δ.Α. Επισιτισμού ως πλέον συναφής, αφού η εργοδοτική οργάνωση ΣΕΠΟΑ (Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης) δεν παύει να εκπροσωπεί γνωστές αλυσίδες του κλάδου της εστίασης.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της ΠΟΕΕ-ΥΤΕ επισημαίνονται τα εξής: «Καταθέσαμε τη Διαιτητική Απόφαση στο υπουργείο Εργασίας και οι εργοδότες έχουν αναδρομική υποχρέωση να αναπροσαρμόσουν τους όρους αμοιβής και εργασίας των πολύπαθων εργαζομένων του πλέον απορυθμισμένου επισιτιστικού τομέα.
Οι βασικοί μισθοι εκκινούν οι ανώτεροι από τα 940,76 ευρώ, όπως αυτοί των αρχιμαγείρων, έως τα 655,37 ευρώ των βοηθών (ενδεικτικά οι κατώτεροι).
Όσο για την επιχειρηματολογία του ΣΕΠΟΑ, απερρίφθησαν οι ισχυρισμοί τους ότι δεν αποτελούν εργοδοτική οργάνωση, δεδομένου ότι η τριμελής Διαιτησία έκρινε, αλλά και αποδείξαμε με την επιχειρηματολογία μας ότι δεν μπορούν να παραιτηθούν από την ικανότητα σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας (ΣΣΕ), όπως δεν μπορούν να παραιτηθούν από κανένα δικαίωμα προσωπικότητας, αφού όχι μόνο έχουν όλα τα χαρακτηριστικά μίας δευτεροβάθμιας εργοδοτικής οργάνωσης, αλλά συνιστούν ορισμό ως τέτοιας και μόνο από τη συμμετοχή τους στο ΣΕΤΕ, αλλά και τη δημόσια δράση τους, σκοπός της οποίας είναι η προάσπιση των συμφερόντων των εργοδοτών».
Το σκεπτικό της απόφασης
Αναλυτικά, η τριμελής επιτροπή διαιτησίας, η οποία αναδείχθηκε με κλήρωση και αποτελούνταν από τους διαιτητές – δικηγόρους Δ. Βερβεσό, Μ. Καζιτώρη και Κ. Κρεμαλή, αφού έλαβε υπόψη της, μεταξύ άλλων, ότι:
α) Ο όρος «εργοδοτική οργάνωση» κατά το άρθρο 10 της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 87/1948 σημαίνει πάσα οργάνωση εργοδοτών ή εργαζομένων, σκοπός της οποίας είναι η παραγωγή και η προάσπιση των συμφερόντων εργοδοτών και εργαζομένων, ανεξαρτήτως οργανωτικής ή νομικής μορφής.
β) Ο κλάδος επισιτισμού και εν προκειμένω των ταχυφαγείων, αλλά και των καφέ μπαρ και ξενοδοχείων, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
γ) Στον κλάδο υφίσταται ήδη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας.
δ) Νέες επιχειρηματικές συσσωματώσεις που αναπτύσσονται από διάφορες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες δεν δημιουργούν αυτοδίκαια νέο κλάδο οικονομίας, έκρινε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα ταχυφαγεία η σύμβαση που ορίζει μισθούς για παράδειγμα στους αρχιμάγειρες 940,76 ευρώ, στους ψήστες 667,52 ευρώ, στους αποθηκάριους 672,44 ευρώ, στους πωλητές – ταμίες 680,35 ευρώ, στους μπάρμαν 745,24 ευρώ και στους διανομείς (με πλήρη απασχόληση) 657,70 ευρώ.