Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - Τυροκομείο Πιτταρά: Επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ

|

Την είσοδό του στην αγορά και με αγελαδινό κεφαλοτύρι προετοιμάζει αυτή την περίοδο το τυροκομείο Πιτταρά με έδρα τη Νάξο – Οι επενδύσεις που έρχονται

Μία νέα επένδυση με βάση το αγελαδινό γάλα και κεφαλοτύρι έρχεται στο προσκήνιο από το Τυροκομείο Πιτταρά που έχει ως έδρα τη Νάξο, με την ελπίδα και στόχο το προσεχές καλοκαίρι να έχει κάνει την εμφάνισή του και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο… Παράλληλα, έχει λάβει έγκριση για το μέτρο 4.2.1 με αντικείμενο την υλοποίηση επένδυσης που αφορά στον εκσυγχρονισμό του τυροκομείου καθώς και για την κατασκευή παρασκευαστηρίου ζωοτροφών.

Το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει σε περίπου 2 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει εκπονήσει και σχέδιο βελτίωσης της υπάρχουσας κτηνοτροφικής μονάδας, στην οποία αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται συνολικά 550 βοοειδή. Επίσης, η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση διόδου και για διεθνείς πωλήσεις με κάποιες κινήσεις που ήδη έχει υλοποιήσει στην Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία και στην Κύπρο.

Καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και ιδιόκτητη φάρμα με βοοειδή

Το τυροκομείο Πιτταρά διατηρεί πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής και δεν αγοράζει γάλα από παραγωγούς καθότι προμηθεύεται τις ποσότητες που έχει ανάγκη από τα ζώα που διατηρεί στη φάρμα της.

Ο ιδρυτής της επιχείρησης Νικόλας Πιτταράς καλλιεργεί καλαμπόκι στη Νάξο από το 1997, το οποίο προορίζεται για ενσίρωση. «Πρόκειται για διαδικασία που δεν υπήρχε στο νησί μέχρι πρότινος. Τα τελευταία χρόνια ορισμένοι συνάδελφοι μπήκαν στην διαδικασία καλλιέργειας καλαμποκιού και εκείνοι. Ο λόγος ξεκίνησα αυτή την διαδικασία είναι ότι πρόκειται για φθηνό προϊόν, το οποίο θα επιβαρυνόταν από υψηλό κόστος συσκευασίας και μεταφοράς για να το φέρουμε από αλλού. Γι’ αυτό και ως εταιρεία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε χόρτο για τα ζώα, παράγοντας περίπου 2 εκατομμύρια κιλά χειμερινών σιτηρών κατ’ έτος», εξηγεί ο κύριος Πιτταράς. Η παραγωγή των πρώτων υλών για ζωοτροφή πραγματοποιείται τόσο σε ιδιόκτητα όσο και σε εκμισθωμένα χωράφια του νησιού.

124795849_1257505481271556_8306866778077705810_n.jpg

Στο επίκεντρο η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων

Αναφερόμενος στην φιλοσοφία της επιχείρησής του ο ίδιος επισημαίνει ότι δίνει βαρύτητα στην παραγωγή προϊόντων ποιότητας με προστιθέμενη αξία και στόχο να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στους παραδοσιακούς και μεγάλους παραγωγούς γραβιέρας Νάξου.

Η επιχείρηση αποφάσισε να καθετοποιήσει την διαδικασία παραγωγής της από τις ζωοτροφές και την γαλακτοπαραγωγή έως το τελικό προϊόν, ούτως ώστε να μην διατηρεί εξάρτηση από τρίτους και να ελέγχει πλήρως την ποιότητα και το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας.

«Επιδίωξή μας είναι να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα. Γι’ αυτό και μεγαλώνουμε με φυσικές μεθόδους τα ζώα μας και όχι στριμωγμένα σε κουτιά, ενώ διοχετεύουμε και κρέας από τα αρσενικά ζώα στην τοπική αγορά. Το κρέας μας είναι λίγο πιο σκληρό και σκουρόχρωμο, περισσότερο λιπαρό αλλά με καλύτερη γεύση. Ως προς το τυροκομείο παρασκευάζουμε τη γραβιέρα ΠΟΠ Νάξου καθώς και γραβιέρα δωδεκάμηνης ωρίμανσης, προϊόντα που φιλοξενούνται στις περισσότερες μεγάλες αλυσίδες. Μεταξύ των προϊόντων που παράγουμε είναι επίσης γλυκιά μυζήθρα, ξινοτύρι καθώς και σαγανοτύρια ή σκληρά τυριά με γεύσεις σε μικρότερες ποσότητες».

Βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας του Νικόλα Πιτταρά είναι να μεγαλώνει ο ίδιος τα ζώα και να μην αγοράζει από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα έχει προβεί σε διαδικασία γενετικής βελτίωσης. Ο Νικόλας Πιτταράς προέρχεται από οικογένεια κτηνοτρόφων, ενώ ξεκίνησε την τυροκόμηση το 2008.

Οι συνεργασίες με τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και την Pizza Fan

Αυτή τη στιγμή προμηθεύει το τυροκομείου διαθέτει τα προϊόντα του σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, ο Μασούτης, ο Γαλαξίας καθώς και στον Θανόπουλο. Ταυτόχρονα συνεργάζεται με την Pizza Fan, την οποία προμηθεύει έως και 3 τόνους ΠΟΠ γραβιέρας Νάξου το μήνα για κάποια από τα προϊόντα που έχει στον κατάλογό της.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα agronews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Πιπεριές Φλωρίνης με ξινοτύρι Πιτταρά και με την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη

Η συνεργάτιδα του naxospress και ερευνήτρια της τοπικής κουζίνας μας χαρίζει μια παραδοσιακή συνταγή με ιστορία, μυστικά και γεύση που ταξιδεύει.

Νάξος – Σαγκρί: Μαθήματα προσφοράς από τα παιδιά, δώρισαν στο σχολείο πολυμηχάνημα από το χαρτζιλίκι τους

Πέντε μικρές φίλες πέρασαν το καλοκαίρι τους δημιουργικά και στήριξαν με αγάπη το Δημοτικό Σχολείο του χωριού.

Λεβερκούζεν – Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Η αλλαγή προπονητή φέρνει νέα δεδομένα και πίστη στην έδρα

Οι «ασπιρίνες» ψάχνουν την πρώτη νίκη, απέναντι στην αήττητη Άιντραχτ που βρίσκεται στην κορυφή.

Νάξος – Κωμιακή: “Έφυγε” πλήρης ημερών η Μαρία Κορρέ

Μέσα σε λίγες ώρες, το χωριό βυθίστηκε στη θλίψη με τον χαμό δύο αγαπημένων μορφών της τοπικής κοινωνίας.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας