Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - Τυροκομείο Οικογένειας Μπαμπούνη: Το Αρσενικό Νάξου ταξιδεύει σε όλο το...

Νάξος – Τυροκομείο Οικογένειας Μπαμπούνη: Το Αρσενικό Νάξου ταξιδεύει σε όλο το κόσμο

|

Ο συνδυασμός παράδοσης και εκσυγχρονισμού έφερε εξαγωγές των τυροκομικών προϊόντων της Οικογένειας Μπαμπούνη και αύξηση ζωικού κεφαλαίου – Γιώργος Μπαμπούνης: «Δοκίμασαν τα προϊόντα, κατάλαβαν την ποιότητα που διαθέτουμε και μας προσέγγισαν»

Το Αρσενικό της Νάξου θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πιο εκλεκτά τυριά της Ελλάδας χάρη στην ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση του. Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μπαμπούνης έχει καταφέρει μαζί με την οικογένειά του να αναδείξουν το εύγευστο τυρί και να το συστήσουν τόσο σε καταναλωτές της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ο Γιώργος, ωστόσο, δεν ειδικεύεται μόνο στην παραγωγή Αρσενικού, αλλά και σε άλλα τυριά που αποκτούν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και από τον τρόπο εκτροφής των ζώων που ακολουθεί η κτηνοτροφική οικογένεια. «Βρισκόμαστε στην Αγιασσό της Νάξου, όπου και εκτρέφουμε 1.000 κατσίκια και πρόβατα. Από το 2009 διαθέτουμε το δικό μας τυροκομείο, ενώ εδώ και τρία χρόνια προωθούμε ένα μέρος της παραγωγής μας σε ξένες αγορές», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος.

Η παράδοση της κτηνοτροφίας στην οικογένεια Μπαμπούνη, που περνά από γενιά σε γενιά, έγινε η βάση ώστε να συνδεθούν η εμπειρία και η γνώση των χρόνων με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Και όπως αναφέρει, η ψυχή του Τυροκομειού, ο Γιώργος «Ασχολούμαι με την κτηνοτροφία από τη στιγμή που γεννήθηκα, καθώς είναι η παράδοση που περνάει από πάππου προς πάππου. Πριν από κάποια χρόνια, εκσυγχρονίσαμε τη μονάδα μας με νέα αρμεκτήρια, ενώ από τη στιγμή που μπήκα και επίσημα στο κτηνοτροφικό επάγγελμα καταφέραμε να αυξήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο».  Με μεγάλο αγώνα και δουλειά, όπως ο ίδιος τονίζει, κατάφεραν να φτάσουν σήμερα στην εκτροφή 1.000 ζώων. Και προσθέτει «Όταν ξεκίνησα, ο πατέρας μου διέθετε γύρω στα 400 ζώα. Καταφέραμε με μεγάλο αγώνα, αλλά πάνω από όλα με την αγάπη και τον ζήλο που έχουμε για τον κτηνοτροφικό τομέα, να τα αυξήσουμε».

Εκτροφή

Τα ζώα της οικογένειας είναι ελευθέρας βοσκής. Ένα ελεύθερο κοπάδι αιγοπροβάτων που ζει στα ορεινά της Αγιασσού, με τον Γιώργο να γνωρίζει με τι τρέφονται και πώς μεγαλώνουν. Το γάλα τους μεταφέρεται στο τυροκομείο της οικογένειας, στο οποίο εκτός από το Αρσενικό της Νάξου παράγονται τυριά, όπως ανθότυρο, γλυκιά μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ξινότυρο και κωμό. Ο 37χρονος αγρότης μάς εξηγεί ότι το τυροκομείο λειτουργεί από το 2009 και είναι ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος παραμένει στο κτηνοτροφικό επάγγελμα. «Αν δεν έκανα αυτό, θα έπρεπε να φύγω από τη δουλειά. Όταν ήμουν 20 χρονών, υπήρχαν δύο τυροκομεία που αγόραζαν το γάλα, με αποτέλεσμα να εξαρτιόμαστε από αυτά. Έτσι, λοιπόν, πήραμε την απόφαση με την οικογένειά μου να δημιουργήσουμε το δικό μας τυροκομείο και να περάσουμε και στην τυποποίηση». Εκ του αποτελέσματος, ο Γιώργος αναφέρει ότι η απόφαση ήταν σωστή, αν και ήταν «μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία από πλευράς δουλειάς, αλλά και οικονομικής άποψης».

Η απόφαση της οικογένειας να περάσει και στην τυροκόμηση αποδείχτηκε ως μια κίνηση τα τυριά και οι γεύσεις που παράγει στην Ελλάδα να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος μάς ενημερώνει ότι «τα προϊόντα με το όνομα “Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης” ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα και τα νησιά του Αιγαίου σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μαγαζιά ντελικατέσεν. Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε ξεκινήσει και τις εξαγωγές, με το 20% της παραγωγής να πηγαίνει στις αγορές του Βελγίου, της Αγγλίας και της Νορβηγίας, ενώ έχουμε στείλει και κάποιες μικρές ποσότητες τυριών στην Αμερική». Οι εξαγωγές της οικογένειας οφείλονται στην παρουσία της σε εκθέσεις, καθώς όπως αναφέρει ο 37χρονος «η παρουσία μας εκεί ήταν που έφερε και τις συμφωνίες για τις εξαγωγές. Δοκίμασαν τα προϊόντα, κατάλαβαν την ποιότητα που διαθέτουμε και μας προσέγγισαν». Τα τυριά που προορίζονται για εξαγωγές είναι κυρίως το Αρσενικό της Νάξου και το ξερό ανθότυρο.

Επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια του Γιώργου είναι η επέκταση των εγκαταστάσεων στον χώρο του τυροκομείου, αλλά και η αύξηση του αριθμού του ζωικού τους κεφαλαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος – Μάρπησσα: Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών στη Σύρο

Πέντε οι συλλήψεις ανηλίκων για την αιματηρή επίθεση στα δύο αδέλφια στην Μάρπησσα Πάρου - Από τη Νέα Σμύρνη ο ένας εκ των δύο δραστών (!!!)

Blue Star Ferries: Αλλαγή ώρας αναχώρησης του Blue Star Delos από τη Σαντορίνη

Τροποποίηση του σημερινού (22/12) δρομολογίου του Blue Star Delos .. Ποιος είναι ο λόγος;

Σύμπλευση: “Η καρδιά μας χτυπά στα νησιά για 10 χρόνια” (απολογισμός)

10 ΧΡΟΝΙΑ +ΠΛΕΥΣΗ 10 χρόνια η καρδιά μας χτυπάει στα νησιά - Τι έγινε στην εκδήλωση (photos)

Σίκινος: Νεικώ και Επισκοπή “έκλεψαν” τη παράσταση στο Λονδίνο

Η Νεικώ και η Επισκοπή Σικίνου πρωταγωνίστησαν σε μια διάλεξη στο Λονδίνο - Η τοποθέτηση του Δημήτρη Αθανασούλη

Ιος: Πράξεις αγάπης σε όσους έχουν ανάγκη από τον Δήμο Ιητών

Πράξεις αγάπης ενόψει εορτών από τον Δήμο Ιητών - Ποιοι βοήθησαν

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Συντριβή (86-57) από τον Αμύντα στο τέλος του πρώτου γύρου

Συντριβή για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia στην Αττική από τον Αμύντα (86-57) στο φινάλε του πρώτου γύρου - Ξεκινάει από τη Κρήτη (Αναγέννηση) η προσπάθεια παραμονής στη κατηγορία

Νάξος – Αγερσανί: Πωλείται επιχείρηση (μίνι μάρκετ)

Ενα από τα πιο παλιά μίνι μάρκετ στον Αγιο Αρσένιο πωλείται - Δείτε πληροφορίες

Πάρος – Μάρπησσα : Συνελήφθη 16χρονος για επίθεση με μαχαίρι σε 2 αδέρφια

Συνελήφθη ο 16χρονος δράστης του αιματηρού περιστατικού στη Μάρπησσα της Πάρου - Αναζητούνται εμπλεκόμενοι (video)

Πρόταση Ημέρας – Καστοριά: Χοιρινό με λάχανο αρμιά και άρωμα … Κεφαλονιάς

Το χοιρινό με την αρμιά και το κόκκινο πιπέρι είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο φαγητό που δεν λείπει από τα γιορτινά τραπέζια κυρίως στην Δυτική Μακεδονία - Πρόταση από Κεφαλονιά

Φολέγανδρος – Καταδυτικός τουρισμός: Αίτημα δήμου για κρατική ενίσχυση

Υποβολή αιτήματος από τον Δήμο Φολεγάνδρου για ένταξη στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης του καταδυτικού τουρισμού

Εκτακτο – Blue Star Ferries: Στις 4 το απόγευμα του Σαββάτου θα αναχωρήσει το Delos από Πειραιά (!!!)

Λόγω καιρικών συνθηκών η Blue Star Ferries προχώρησε σε ανακοίνωση σχετικά με την αλλαγή ώρας του δρομολογίου του Blue Star Ferries - Τι αλλάζει

Νάξος: Συνεργασία Βασαλάκη – Πιτταρά και έρχεται το πρώτο τυποποιημένο κρέας στην αγορά

Λανσάρει η Νάξος το δικό της τυποποιημένο κρέας στην αγορά - Ποιοι συνεργάζονται

Νάξος: Δάκρυα για τον 38χρονο Νίκο που έφυγε νωρίς

Θλίψη στους κατοίκους της Νάξου για τον θάνατο του 38χρονου Νίκου, ο οποίος έγινε γνωστό σήμερα ότι έφυγε από τη ζωή

Νάξος: Ανοιξαν οι ουρανοί τη Κυριακή και “πνίγηκαν” οι Τρίποδες

Εντονη Βροχόπτωση χθες Κυριακή στη Νάξο - Εικόνες που σοκάρουν στις Τρίποδες (vfideo)

“Ναυτικός της χρονιάς”: Βραβεύτηκαν οι πλοίαρχοι του Blue Star Paros, ποιος ο λόγος;

GREEK SHIPPING AWARDS 2024: Ο Cpt Σταμάτης Καλφαμανώλης και ο Cpt Μιχάλης Λιγνός τιμήθηκαν με το βραβείο του ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το «Άλσος των Χριστουγέννων»!

Με φαντασία, δημιουργικότητα και άρωμα γιορτινό, το Άλσος των Χριστουγέννων είναι έτοιμο να χαρίσει σε όλους μοναδικές στιγμές που θα μείνουν αξέχαστες.

Νάξος – Καλόξυλος: Αύριο Κυριακή (22/12) το τελευταίο αντίο στον 38χρονο Νίκο Βασαλάκη

Αύριο Κυριακή (22/12) η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Βασαλάκη στον Καλόξυλο Νάξου

Νάξος: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ανοίγεις τις πόρτες το “Αλσος των Χριστουγέννων” (video)

Πρεμιέρα για το "Αλσος των Χριστουγέννων" την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου - Ανοιγμα με video όπου ακούγεται ο Ναξιώτης ηθοποιός Γιάννης Φραγκίσκος να καλεί το κόσμο

Ακαδημία Αθηνών: Βραβείο στον Ναξιώτη μαθηματικό Ευθύμη Σοφό

Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τη Πέμπτη (19/12) τον Ναξιώτη (με καταγωγή από τη Κεραμωτή) μαθηματικό Ευθύμη Σοφό - Τι αναφέρει ο βραβευμένος καθηγητής