Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - Τυροκομείο Οικογένειας Μπαμπούνη: Το Αρσενικό Νάξου ταξιδεύει σε όλο το...

Νάξος – Τυροκομείο Οικογένειας Μπαμπούνη: Το Αρσενικό Νάξου ταξιδεύει σε όλο το κόσμο

|

Ο συνδυασμός παράδοσης και εκσυγχρονισμού έφερε εξαγωγές των τυροκομικών προϊόντων της Οικογένειας Μπαμπούνη και αύξηση ζωικού κεφαλαίου – Γιώργος Μπαμπούνης: «Δοκίμασαν τα προϊόντα, κατάλαβαν την ποιότητα που διαθέτουμε και μας προσέγγισαν»

Το Αρσενικό της Νάξου θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα πιο εκλεκτά τυριά της Ελλάδας χάρη στην ιδιαίτερη και πικάντικη γεύση του. Ο κτηνοτρόφος Γιώργος Μπαμπούνης έχει καταφέρει μαζί με την οικογένειά του να αναδείξουν το εύγευστο τυρί και να το συστήσουν τόσο σε καταναλωτές της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Ο Γιώργος, ωστόσο, δεν ειδικεύεται μόνο στην παραγωγή Αρσενικού, αλλά και σε άλλα τυριά που αποκτούν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και από τον τρόπο εκτροφής των ζώων που ακολουθεί η κτηνοτροφική οικογένεια. «Βρισκόμαστε στην Αγιασσό της Νάξου, όπου και εκτρέφουμε 1.000 κατσίκια και πρόβατα. Από το 2009 διαθέτουμε το δικό μας τυροκομείο, ενώ εδώ και τρία χρόνια προωθούμε ένα μέρος της παραγωγής μας σε ξένες αγορές», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Γιώργος.

Η παράδοση της κτηνοτροφίας στην οικογένεια Μπαμπούνη, που περνά από γενιά σε γενιά, έγινε η βάση ώστε να συνδεθούν η εμπειρία και η γνώση των χρόνων με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Και όπως αναφέρει, η ψυχή του Τυροκομειού, ο Γιώργος «Ασχολούμαι με την κτηνοτροφία από τη στιγμή που γεννήθηκα, καθώς είναι η παράδοση που περνάει από πάππου προς πάππου. Πριν από κάποια χρόνια, εκσυγχρονίσαμε τη μονάδα μας με νέα αρμεκτήρια, ενώ από τη στιγμή που μπήκα και επίσημα στο κτηνοτροφικό επάγγελμα καταφέραμε να αυξήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο».  Με μεγάλο αγώνα και δουλειά, όπως ο ίδιος τονίζει, κατάφεραν να φτάσουν σήμερα στην εκτροφή 1.000 ζώων. Και προσθέτει «Όταν ξεκίνησα, ο πατέρας μου διέθετε γύρω στα 400 ζώα. Καταφέραμε με μεγάλο αγώνα, αλλά πάνω από όλα με την αγάπη και τον ζήλο που έχουμε για τον κτηνοτροφικό τομέα, να τα αυξήσουμε».

Εκτροφή

Τα ζώα της οικογένειας είναι ελευθέρας βοσκής. Ένα ελεύθερο κοπάδι αιγοπροβάτων που ζει στα ορεινά της Αγιασσού, με τον Γιώργο να γνωρίζει με τι τρέφονται και πώς μεγαλώνουν. Το γάλα τους μεταφέρεται στο τυροκομείο της οικογένειας, στο οποίο εκτός από το Αρσενικό της Νάξου παράγονται τυριά, όπως ανθότυρο, γλυκιά μυζήθρα, ξινομυζήθρα, τουλουμοτύρι, ξινότυρο και κωμό. Ο 37χρονος αγρότης μάς εξηγεί ότι το τυροκομείο λειτουργεί από το 2009 και είναι ο λόγος για τον οποίο ο ίδιος παραμένει στο κτηνοτροφικό επάγγελμα. «Αν δεν έκανα αυτό, θα έπρεπε να φύγω από τη δουλειά. Όταν ήμουν 20 χρονών, υπήρχαν δύο τυροκομεία που αγόραζαν το γάλα, με αποτέλεσμα να εξαρτιόμαστε από αυτά. Έτσι, λοιπόν, πήραμε την απόφαση με την οικογένειά μου να δημιουργήσουμε το δικό μας τυροκομείο και να περάσουμε και στην τυποποίηση». Εκ του αποτελέσματος, ο Γιώργος αναφέρει ότι η απόφαση ήταν σωστή, αν και ήταν «μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία από πλευράς δουλειάς, αλλά και οικονομικής άποψης».

Η απόφαση της οικογένειας να περάσει και στην τυροκόμηση αποδείχτηκε ως μια κίνηση τα τυριά και οι γεύσεις που παράγει στην Ελλάδα να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος μάς ενημερώνει ότι «τα προϊόντα με το όνομα “Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνης” ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, τα Τρίκαλα και τα νησιά του Αιγαίου σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μαγαζιά ντελικατέσεν. Επίσης, τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε ξεκινήσει και τις εξαγωγές, με το 20% της παραγωγής να πηγαίνει στις αγορές του Βελγίου, της Αγγλίας και της Νορβηγίας, ενώ έχουμε στείλει και κάποιες μικρές ποσότητες τυριών στην Αμερική». Οι εξαγωγές της οικογένειας οφείλονται στην παρουσία της σε εκθέσεις, καθώς όπως αναφέρει ο 37χρονος «η παρουσία μας εκεί ήταν που έφερε και τις συμφωνίες για τις εξαγωγές. Δοκίμασαν τα προϊόντα, κατάλαβαν την ποιότητα που διαθέτουμε και μας προσέγγισαν». Τα τυριά που προορίζονται για εξαγωγές είναι κυρίως το Αρσενικό της Νάξου και το ξερό ανθότυρο.

Επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια του Γιώργου είναι η επέκταση των εγκαταστάσεων στον χώρο του τυροκομείου, αλλά και η αύξηση του αριθμού του ζωικού τους κεφαλαίου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γερμανία – Σλοβενία: Διπλασιάζει ο Λούκα… Λουκ!

Η «μάχη» των προημιτελικών στο Eurobasket 2025 με το βλέμμα στραμμένο στον Σλοβένο σούπερ σταρ – η Γερμανία παραμένει φαβορί για το χρυσό.

Βράβευση των νέων φοιτητών από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η εκδήλωση-θεσμός πραγματοποιείται για 7η χρονιά, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών και εκπροσώπων της νέας γενιάς

Επίτιμος δημότης Ανάφης ο Μάριος Ηλιόπουλος

Ο ιδιοκτήτης της Seajets και πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ τιμήθηκε για την προσφορά του στις Κυκλάδες και την ενίσχυση της νησιωτικής κοινωνίας

Νάξος – Απόλλωνας: Ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή πολιτών για τον ΒΙΟ.ΚΑ.

Πολίτες ζητούν την άμεση παύση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού που εδώ και τρεις δεκαετίες ρυπαίνει τον κολυμβητικό όρμο – Παράλληλες αναφορές σε υπερτουρισμό και αδυναμία υποδομών

Γιάννης Βρούτσης: «Η Ελλάδα είναι παγκόσμια δύναμη στο μπάσκετ – Διεκδικούμε το Final Four της Euroleague»

Ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού μίλησε για την πρόκριση της Εθνικής στα ημιτελικά του Eurobasket και για τη μεγάλη προσπάθεια να φιλοξενήσει η Αθήνα το Final Four.

Η Ένωση Γονέων Πάρου κρούει τον κώδωνα: Σοβαρά προβλήματα σε Γυμνάσιο Παροικίας και Δημοτικό Αγκαιριάς

Με επιστολή προς τον Δήμο, ζητούνται άμεσες παρεμβάσεις σε καθαριότητα, φθορές και εξοπλισμό, ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινήσει με αξιοπρέπεια.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Λιμάνι Πάρου: Ο Αύγουστος των ρεκόρ – 366.812 επιβάτες και 40.710 οχήματα έκαναν… απόβαση!

Η τουριστική «καρδιά» της Πάρου χτύπησε δυνατά, με το λιμάνι να καταγράφει ιστορικά υψηλά σε επιβάτες και οχήματα, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή άνοδο του νησιού.

Νάξος – Απόλλωνας: 109 πράσινα χελωνάκια ξεκίνησαν το πρώτο τους ταξίδι στο Αιγαίο (video)

Μια μαγική στιγμή για κατοίκους και επισκέπτες, με τη συμβολή όλων στην προστασία των μικρών Chelonia mydas. (video)

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.