Τι έγινε στη συνάντηση Τσίπρα – οικονομικών φορέων του νησιού στο αγαπημένο από την Αθήνα, για τον πρώην πρωθυπουργό «Musique Café» … Τα προβλήματα των φορέων της Νάξου και το παράπονο του Μιχάλη Πασουλα “υπάρχουν χωριά στην ορεινή Νάξο και πέρα τ’ Απεράθου”
Αμέσως μετά την επίσκεψή του στο δημαρχείο και την συνάντηση που είχε εκεί με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο και κατέληξε στο χώρο του «Musique Café» (σ.σ. αγαπημένο για τον πρώην πρωθυπουργό λόγω των τακτικών εμφανίσεων που έχει στο εστιατόριο της Αθήνας), όπου τον περίμεναν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων του νησιού, προκειμένου να συζητήσουν μαζί του τα προβλήματα των κλάδων που εκπροσωπούν.
Της Ειρήνης Προμπονά
Στη σύσκεψη αυτή που έγινε παρουσία μελών και στελεχών της τοπικής οργάνωσης του κόμματος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στον χαιρετισμό έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης της οποίας βρίσκονται οι επαγγελματίες του νησιού.
«Είχαμε έγκαιρα προβλέψει πως ο κορωνοϊός δεν θα είναι μόνο μια υγειονομική πανδημία, αλλά και μια οικονομική πανδημία» είπε χαρακτηριστικά. «Μια πανδημία που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην χώρα μας καθώς αυτή στηρίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες του τουρισμού» πρόσθεσε. «Εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα έγκαιρα, οριζόντια και εμπροσθωβαρώς. Η ύφεση θα βαθαίνει όλο και περισσότερο, αν δεν χρησιμοποιηθεί ζεστό χρήμα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους» επισήμανε, ενώ τόνισε πως το κόμμα του ζήτησε τη στήριξη και όχι την αναστολή της εργασίας, εκφράζοντας το φόβο να χαθούν όσα κερδήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Ο Αλέξης Τσίπρας αφού αναφέρθηκε αναλυτικά στις προτάσεις του κόμματος του προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση από την πανδημία «δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί» είπε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως το ισχυρό πρόγραμμα για τον εσωτερικό τουρισμό ύψους 700 εκτ. Ευρώ που έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ που θα βοηθούσε τα ξενοδοχεία μετριάζοντας κάπως το πρόβλημα, αφού περίπου 2,5 εκτμ. επισκέπτες εσωτερικού θα μπορούσαν να τονώσουν κάπως τον τουριστικό κλάδο.
«Προτείναμε και μια σειρά φοροελαφρύσεων, όπως το να μειωθεί η προκαταβολή φόρου στο 50%, ωστόσο η κυβέρνηση προτίμησε να κάνει αλλού τις φοροελαφρύνσεις και όχι στον κόσμο των επιχειρήσεων και τις εργασίας» είπε, αφήνοντας αιχμές για την διαχείριση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό.
Ο Νίκος Κουτελιέρης από τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Νάξου τόνισε πως οι επαγγελματίες βρίσκονται σε αδιέξοδο αφού δεν εισπράττουν, άρα δεν μπορούν να πληρώσουν. Οι επαγγελματίες του νησιού έχουν ήδη 75 % μείωση στα έσοδα , ενώ τα μέτρα που πάρθηκαν για να αντιμετωπιστεί η κρίση ήταν ‘σταγόνα στον ωκεανό».
Τα αιτήματα που έθεσε είναι μείωση του ΦΠΑ και των ασφαλιστικών εισφορών, ν’ ξανανοίξει το πρόγραμμα των 120 δόσεων προκειμένου να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες και να δημιουργηθούν νέα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ακολούθως τον λόγο έλαβε ο Μιχάλης Πάσουλας εκπροσωπώντας τους σμυριδεργάτες όρμου Λυώνος, που τόνισε τα προβλήματα του κλάδου για την εξόρυξη και το ασφαλιστικό, ενώ αναφέρθηκε και στις επικείμενες κινητοποιήσεις που ετοιμάζουν σε Νάξο και Αθήνα, ενώ παρέδωσε υπόμνημα των εργαζομένων στον Αλέξη Τσίπρα.
Μάλιστα, ο κ. Πάσουλας εξέφρασε το παράπονο πως υπάρχουν κι άλλα χωριά βόρεια της Νάξου, δεν σταματούν στην Απείρανθο, αποσπώντας έτσι την υπόσχεση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως την επόμενη φορά θα επισκεφτεί και τα υπόλοιπα χωριά.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού και πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Νάξου, Βαγγέλης Κατσαράς αναφέρθηκε στην ζημιά που έχουν υποστεί οι ξενοδόχοι από τον κορωνοϊό που σημείωσε πως υπάρχει πλήθος ακυρώσεων των κρατήσεων.
Μάλιστα επισήμανε πως αυτή η χρονιά είναι χαμένη, το θέμα είναι όμως ποια μέτρα θα ληφθούν για να σωθεί η επόμενη χρόνια, που αποτελεί χρονιά ορόσημο και οδηγό για το τι θα συμβεί τις επόμενες χρονιές.
«Είμαστε ασφαλείς», τόνισε ο κ. Κατσαράς και τηρούμε όλες τις υποδείξεις» πρόσθεσε αναφερόμενος στα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Από τους μελισσοκόμους Στέλιος Μανιός τέθηκε το ζήτημα της πώλησης του μελιού που κι αυτό είναι εξαρτώμενο, σε ποσοστό 70% , από τον τουρισμό, αφού η τροφοδοσία ξενοδοχείων και καταστημάτων είναι αυτή που απορροφά την παραγωγή.
Έκανε λόγο για «αόρατους εργαζόμενους» αφού κανείς δεν έχει στηρίξει και ασχοληθεί ποτέ με τους μελισσοκόμους που αριθμούν 90 άτομα στη Νάξο, τρία άτομα δε ζουν αποκλειστικά από την πώληση των προϊόντων, μη έχοντας άλλη εργασία.
Ο Κώστας Φάρκωνας, εκπροσωπώντας του επιχειρηματίες ενοικίασης μοτοσυκλετών έκανε μια μίνι ιστορική αναδρομή στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σε ό,τι αφορά τον κλάδο, η οποία όπως τόνισε υπήρξε καταστροφική για τους επαγγελματίες του χώρου, ονομάζοντας μάλιστα «καταστροφικό σίφουνα» την πολιτική στα ενοικιαζόμενα που «κόστισε δυο σεζόν γεμάτες ανασφάλεια και τρομοκρατία» όπως είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στα πρόστιμα που πλήρωσαν Καναδοί και Αμερικανοί επισκέπτες επειδή το δίπλωμά τους δεν ήταν μεταφρασμένο από τα αγγλικά στα…. αγγλικά, όπως προέβλεπε ο νόμος Σπίρτζη. Πρόσθεσε πως φέτος τα μαγαζιά θα έπρεπε να είναι ανοικτά από το Πάσχα, πράγμα που δεν έχει συμβεί, και πρότεινε μια σειρά μέτρων ελάφρυνσης για τον κλάδο.
Ο Γιώργος Κάβουρας από τον Σύλλογο Ενοικιαζομένων Δωματίων ανέφερε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει στηρίξει τους επαγγελματίες του κλάδου και για τη μείωση τιμών που έχει φέρει η κρίση λόγω της πανδημίας εξηγώντας τις ιδιαιτερότητες του κλάδου, ζητώντας άμεση χρηματοδότηση.
Ο γραμματέας του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης, Απόστολος Καρεγλάς εκπροσωπώντας τον κλάδο του αναφέρθηκε στα προβλήτα των επιχειρήσεων καθώς στα νησιά οι περισσότεροι χώροι μαζικής εστίασης δραστηριοποιούνται κυρίως το καλοκαίρι σημειώνοντας πως η φορολογική πολιτική που ακολουθείται επηρεάζει άμεσα το κόστος της υπηρεσίας. Έκανε λόγο για τους φορολογικούς ελέγχους και τα υψηλά πρόστιμα, τον αντικαπνιστικό νόμο που επιβάλλει πρόστιμο και στον επιχειρηματία, καθώς και για το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων στη μουσική όπου τρεις εταιρίες ζητούσαν χρήματα για δικαιώματα, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που κατέληξαν κατηγορούμενοι στα δικαστήρια.
Η Νικολέτα Κατσώνη-Καπετανάκη από τον κλάδο των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους ΚΑΔ, λόγω της πανδημίας, καθώς δεν εντάσσονται στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε περισσότερες λεπτομέρειες από τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών όπως για παράδειγμα για το θέμα των διακριτικών συμφωνιών που πρέπει να συναφθούν προκειμένου να μην υφίσταται πρόβλημα με τα διπλώματα οδήγησης τρίτων χωρών.
Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε την δραματική κατάσταση που βιώνουν επιχειρηματίες και εργαζόμενοι φέτος, ενώ επιτέθηκε στην κυβέρνηση για τα «μπρος πίσω» του υπουργείου Τουρισμού και τα ευτράπελα που προκάλεσε με τα δωμάτια καραντίνας, τα υγειονομικά πρωτόκολλα κ.α. που δείχνει έλλειψη σχεδιασμού.
«Το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν επέμεινε στην Ε.Ε. να γίνεται το τεστ στη χώρα προέλευσης, μια μέρα πριν επιβιβαστούν στο αεροπλάνο οι επισκέπτες προκάλεσε ανασφάλεια και τελικά κάποια κρούσματα που έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες μέρες που προκαλούν ανησυχία» είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μας ακούν και δεν δέχονται όσα λέμε για τον κόσμο της εργασίας και τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στο μεταφορικό ισοδύναμο, που κατά κοινή παραδοχή των παρευρισκομένων, έχει βοηθήσει πολύ, αλλά δεν έχει επεκταθεί σε εμπορεύματα.
Αναφέρθηκε στο ΦΠΑ και σε μια σειρά φοροελαφρύνσεων που αφορούν την νησιωτικότητα και το δυσπρόσιτο μιας περιοχής και τη μείωση όχι επιλεκτικά, αλλά γενικότερα του συντελεστή ΦΠΑ, ενώ έκρινε σκόπιμο να συζητηθεί το θέμα διεξοδικά προκειμένου να βρεθούν λύσεις, κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για τους κατοίκους των νησιών.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί εμπροσθοβαρώς και πρέπει ο συντελεστής ΦΠΑ να πέσει χαμηλότερα του 24% για να διευκολυνθεί η κατάσταση, ενώ για την εστίαση θα μπορούσε να πέσει σε μεσαίο επίπεδο. «Θα πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ προστασίας για όλους και κυρίως για τους «αόρατους» εργαζόμενους» πρόσθεσε.
Εξέφρασε δε τον φόβο πως η σημερινή κατάσταση είναι τόσο τραγική που θα φέρει ακραία φτώχεια σε βαθμό «να οργανώνονται συσσίτια» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Έκανε δε λόγο για την «ανοσία αγέλης στην οικονομία». «Φοβάμαι πως όπως με την ανοσία αγέλης» είπε «οι αδύναμοι δεν θα άντεχαν, έτσι και στην οικονομία θα επικρατήσουν τελικά οι ισχυροί και όσοι δεν αντέξουν θα κλείσουν. Αυτό θα φέρει τεράστια ανεργία και βάθεμα της κρίσης, κάτι που πρέπει να αποτρέψουμε» τόνισε συμπληρώνοντας «κρατήστε γερά».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων για την συζήτηση και τον προβληματισμό τους και αναχώρησε για τον επόμενο σταθμό της περιοδείας του
Φωτογραφίες: Νίκος Σταυρίτης
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…