Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά τη διαβούλευση για την καταχώρηση του «Αρσενικού Νάξου» ως προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ και οδεύει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με στόχο να καταχωρηθεί στο Κοινοτικό Μητρώο
Εδώ και μήνες γίνεται μία προσπάθεια να ανοίξει και πάλι ο κατάλογος με τις πιστοποιήσεις των τοπικών προϊόντων όσον αφορά τον χαρακτηρισμό τους ως ΠΟΠ – ΠΓΕ… Και η Νάξος έχει και πάλι τη τιμητική της… Από τον περασμένο Ιούνιο έχει ξεκινήσει η μάχη για την καταχώρηση στο Κοινοτικό Μητρώο ΠΟΠ-ΠΓΕ του Αρσενικού Νάξου, ενός ιδιαίτερου τυριού που λατρεύεται απ όλους παράγεται δε κυρίως στην Ορεινή Νάξο. Ο κος Μανιός – Βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της καταχώρησης του συγκεκριμένου τυριού είχε δηλώσει στο naxospress.gr ανάμεσα στα άλλα « είναι πολύ σημαντικό για την οικονομία του νησιού και θα αναδείξει την ποιότητα του πρωτογενή τομέα»… Και βέβαια τον περασμένο Ιούλιο ο πρόεδρος της Κοινότητας Φιλωτίου κος Βασίλης Κρασσάς είχε καταθέσει έναν φάκελο περίπου 240 σελίδων (!!!) περιγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια γιατί είναι απαραίτητο να υπάρξει αυτή η καταχώρηση ως προϊόν Ονομαστικής ή Γεωγραφικής προέλευσης…
Όπως διαβάζουμε πέρασε και η περίοδος της εθνικής διαβούλευσης και όπως τονίζει ο κος Μανιός «θα υπάρξουν ακόμη δύο μήνες διαβούλευσης αλλά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής πλέον Ενωσης και στη συνέχεια θα μπούμε στην τελική ευθεία για την πιστοποίηση, κάτι που αναμένεται να γίνει – εάν όλα πάνε καλά – στις αρχές καλοκαιριού»
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προϊόντος, το «Αρσενικό Νάξου» είναι επιτραπέζιο, ώριμο, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται με παραδοσιακό τρόπο από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα, προερχόμενο από ζώα ελευθέρας βοσκής που ανήκουν αποκλειστικά σε ντόπιες φυλές, παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της ορεινής και ημιορεινής περιοχής της Νάξου.
Ως οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή παραγωγής και ωρίμανσης του προϊόντος είναι η ορεινή και ημιορεινή περιοχή της Νάξου, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο του διοικητικού εδάφους των Κοινοτήτων Απείρανθος, Δαμαριώνας, Δανακός, Κεραμωτή, Κορωνίδα, Κόρωνος, Κυνίδαρος, Μέση, Μονή, Φιλότι και Χαλκείο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η περιοχή αυτή καταλαμβάνει έκταση 302,83 τ. χλμ. και έχει πληθυσμό 6.285 κατοίκους.
Η ορεινή και ημιορεινή ζώνη βρίσκεται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα του νησιού με τον ορεινό όγκο που το διασχίζει από Βορρά προς Νότο σχηματίζοντας δύο κορυφές (όρη) το Ζα (1.004μ) και Φανάρι (908 μ).
Για την εξασφάλιση της απόδειξης προέλευσης του προϊόντος οι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί του γάλακτος, που στην πλειονότητά τους είναι και παραγωγοί του προϊόντος «Αρσενικό Νάξου», είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώα που τηρούνται από τις αρμόδιες αρχές, τα οποία ενημερώνονται σε ετήσια βάση έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου της ποσότητας του προϊόντος που διακινείται.
Οι παραγωγοί γάλακτος/Αρσενικού Νάξου τηρούν αυστηρώς και αποδεικνύουν με μεγάλη ακρίβεια τη διαδικασία παραγωγής του γάλακτος και του παραγόμενου προϊόντος αντίστοιχα.
Επιπλέον, οι παραγωγοί γάλακτος τηρούν τα ακόλουθα στοιχεία:
-Όνομα προμηθευτή ζωοτροφής, είδος, ποσότητα, ποιότητα και προέλευση της ζωοτροφής.
-Είδος ζώων από τα οποία παράγεται το γάλα και ποσότητα γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή του τυριού «Αρσενικό Νάξου».
-Χημικές και μικροβιολογικές αναλύσεις γάλακτος, που διενεργούν κατά διαστήματα.
Δείτε εδώ την έκθεση για τις προδιαγραφές του Αρσενικού Νάξου ώστε να γίνει καταχώρηση στον σχετικό κατάλογο