Παρασκευή, 16 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - Σμυριδικό: Ερχεται σύντομα (20/04) συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό

Νάξος – Σμυριδικό: Ερχεται σύντομα (20/04) συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό

|

Την προσεχή Τρίτη (20/04) οι εκπρόσωποι των σμυριδεργατών θα βρεθούν στην Αθήνα και θα συναντήσουν τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Τι θα συζητηθεί και η επόμενη ημέρα… 

Οι εξελίξεις για το σμυριδικό τρέχουν… Μπορεί φαινομενικά να απασχολεί μία χούφτα ανθρώπους στην ορεινή Νάξο, αλλά είναι τόσο σημαντικό για το σύνολο της οικονομίας της Νάξου που καλό θα είναι να το προσεγγίσουμε πάνω στη σωστή του βάση και όχι απλά για επικοινωνιακούς λόγους.  Εδώ και μία εβδομάδα όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτό που λέγεται “σμυριδικό” έχουν παγώσει. Η τελευταία συνάντηση στο γραφείο του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος κου Σκρέκα με πρωταγωνιστές τον βουλευτή Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππο Φόρτωμα και τον αντιδήμαρχο Μανώλη Πολυκρέτη, έβγαλε είδηση “ο Υπουργός ξέρει”… Και λίγο αργότερα έσκασε η είδηση “τα σμυριδορυχεία δεν θα ανοίξουν φέτος”… 

Είδηση που ήρθε όχι από τη Δημοτική Αρχή που γνώριζε, αλλά από τους έξι προέδρους της ορεινής Νάξου (Απείρανθος, Κεραμωτή, Δανακός, Μέση, Κόρωνος, Σκαδό) οι οποίοι και ενημέρωσαν ότι υπάρχει ενημέρωση για εισήγηση από τους μεταλλειολόγους της Επιθεώρησης των Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδας ότι τα σμυριδορυχεία είναι ακατάλληλα, δεν είναι ασφαλή και δεν πρέπει να ανοίξουν. Κάτι που θα συμβεί για τρίτη χρονιά.

Παράλληλα, στο λιμάνι της Νάξου, εδώ και 48 ώρες βρίσκεται εμπορικό πλοίο με τουρκική σημαία που αναμένεται να παραλάβει περίπου 6000 τόνους σμύριδας ώστε να την μεταφέρει στην Γαλλία. Κάτι είναι κι αυτό έτσι δεν είναι; Ομως, οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες. Οπως αναφέρουν πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, αντιπροσωπεία των σμυριδεργατών θα μεταβεί την Τρίτη 20 Απριλίου στην Αθήνα όπου θα έχει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Κωνσταντίνο Σκρέκα, με τον οποίο θα συζητήσουν για το σμυριδικό. Ο υπουργός πριν από μία εβδομάδα μετέφερε το μήνυμα ότι “Ξέρει τι σημαίνει σμυριδικό για τη Νάξο”. Οι σμυριδεργάτες έχουν στείλει επιστολή με τις θέσεις τους. 

Ποιες είναι αυτές;  Ας δούμε την σχετική επιστολή με τίτλο «Θέματα ζωτικής σημασίας για τα Σμυριδοχώρια της Νάξου».

 «Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί, με συναίσθημα ευθύνης για τα έξη σμυριδοχώρια που εκπροσωπούμε και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Σύνδεσμο των Σμυριδεργατών, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις τους, για τις οποίες αιτούμεθα την άμεση επίλυσή τους:

Α) Τα ορυχεία της Νάξου πρέπει να ανοίξουν αρχές Μαΐου και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που εσείς θα ορίσετε. Όσο αφορά το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων που σας προτείνουμε, το κάνουμε για να υπάρχει χρόνος ώστε όλες οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι βροχές, για να μην δυσχεραίνουν τις εργασίες των εργαζομένων, αλλά και για να μην υπάρχει καμία επικινδυνότητα.

Β) Η ποσότητα της σμύριδας πρέπει να είναι 8,000 τόνοι ώστε να είναι επαρκές για την ασφάλιση των σμυριδεργατών.

Γ) Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες, για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά μας!

Δ) Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια!  Η σημερινή της τιμή έχει γίνει η αιτία να αδειάζουν τα χωριά μας!

 Ε) Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να μπουν στους αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν.

Κύριοι υπουργοί, ο Σύνδεσμος των σμυριδεργατών, μας ενημέρωσε και για το έγγραφο που έλαβαν από την Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και με μεγάλης μας έκπληξη και λύπη είδαμε την ανεύθυνη πρόθεση της Επιθεώρησης στο να μην ανοίξουν τα ορυχεία! 

Έγραψαν έξι παράγραφοί άνευ υποστάσεως, που κρύβουν την αληθινή αιτία της στάσεως τους και βάζουν προσχήματα για να κρατήσουν τα ορυχεία κλειστά, επηρεασμένοι από ένα τραγικό συμβάν το οποίο έγινε πριν χρόνια και εκτός ορυχείου! Εξάλλου τα τελευταία 70 χρόνια δεν έχουμε κανένα ατύχημα στα σμυριδορυχεία!

Σας ενημερώνουμε ότι οι τρεις μεταλλειολόγοι της Επιθεώρησης, από μαρτυρίες των εργαζομένων, δεν μπαίνουν στις στοές!!! Και βέβαια οι εκθέσεις που κάνουν για δήθεν ακαταλληλότητα των ορυχείων, γίνονται με υποθετική κρίση και με βάση την παραπάνω αιτία! Κι όχι για την κατάσταση των ορυχείων, όπως ισχυρίζονται.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, αλλά και γιατί η σμύριδα κρατάει στην ζωή τα άγονα χωριά μας, σας παρακαλούμε όπως επιληφθείτε για την επίλυση των αιτημάτων μας και το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων μας».

Οπότε περιμένουμε με αγωνία τις εξελίξεις… 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

National League 2: Τελικός ανόδου με φόντο την ελπίδα και την πίεση

Καραχάλιος και Καρακατσάνης μιλούν για τη μεγάλη μάχη Ιωνικού – Πανναξιακού που κρίνει την άνοδο στη National League 1

National League 2: Η Βάσω Τσαρούχα «σφυρίζει» τον τελικό ανόδου Ιωνικός – Πανναξιακός

Όλα για όλα στη Νίκαια – Στο γήπεδο και ισχυρή αστυνομική δύναμη για την αποφυγή επεισοδίων - Ποιοι είναι οι διαιτητές

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

SEAJETS: Νέες καλοκαιρινές εκπτώσεις έως και 32% για οικογένειες και παρέες (πίνακες)

Πιο προσιτά από ποτέ τα νησιά με τις νέες προσφορές της SEAJETS για καλοκαίρι 2025 – Χαμηλότερες τιμές σε Πάρο, Νάξο, Σύρο (πίνακες)

“Blue Star Naxos”: Καθυστέρηση στην αναχώρηση από τον Πειραιά λόγω καιρού

Το πλοίο θα αναχωρήσει από Πειραιά στις 22:30 αντί για 18:30 — Δείτε τις νέες ώρες προσέγγισης σε Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες και Κατάπολα

Μύκονος: Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Λιμενικού Σώματος στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου

Στο επίκεντρο τα έργα εκσυγχρονισμού των λιμενικών εγκαταστάσεων και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

Αναβολή δύο εβδομάδων αρχαιρεσιών στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Νάξου

Παρατείνεται η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων – Ψηφίζουν όλα τα μέλη με καταβολή 5€ ανεξαρτήτως οφειλών

“Άρτεμις”: παρέμεινε “δεμένο” στη Σύρο λόγω απαγορευτικού

Το πλοίο της Hellenic Seaways ακυρώνει το σημερινό του δρομολόγιο και ξεκινά αύριο Σάββατο 17 Μαΐου από Σύρο στις 05:00 για Κυκλάδες

Σ. Λαμπρόπουλος: «Τα νοσοκομεία μας είναι πυλώνες σταθερότητας για την υγεία και τον τουρισμό» (video)

Ο νέος Διοικητής του Γ.Ν. Σύρου & του νοσοκομείου της Νάξου μιλά για τις προκλήσεις, τις δυνατότητες και τη σημασία της διασύνδεσης μεταξύ των νησιωτικών δομών υγείας.

Στοίχημα – Premier League: Στο Λονδίνο κερδίζει αυτή που θέλει περισσότερο τη νίκη

Στοίχημα - Premier League: Τσέλσι - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Κερδίζει αυτή που το χρειάζεται στο 2.45

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Ηλιοβασίλεμα στη Νάξο: Μοναδική AI φωτογραφία

Ανακαλύψτε την απόλυτη ομορφιά του Κυκλαδίτικου ηλιοβασιλέματος μέσα από μια μαγευτική AI εικόνα από τη Νάξο — με φόντο την Πορτάρα, τη θάλασσα και τα παραδοσιακά λευκά σπίτια της Χώρας.