Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - Σμύριδα: "Μαύρο" σκοτάδι στον ορίζοντα για τους σμυριδεργάτες

Νάξος – Σμύριδα: “Μαύρο” σκοτάδι στον ορίζοντα για τους σμυριδεργάτες

|

Κανένα νέο για την σμύριδα και το μέλλον της… Οι σμυριδεργάτες μιλούν για κινητοποιήσεις αλλά – Τι περιμένουν 

Γιατί καθυστερεί η έναρξη των εργασιών εξορύξεως της σμύριδας; Γιατί δεν έχουν «ανοίξει» τα ορυχεία; Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος, «κρύβεται» το μυστικό. Κάποιοι άλλοι, όμως, άλλα λένε;;;!!!  Ουδείς γνωρίζει την αλήθεια…  Όλοι υποθέσεις κάνουν…  Και περιμένουν…  Η υπομονή τους όμως εξαντλήθηκε. Γι’ αυτό και δηλώνουν έτοιμοι για όλα!!! 

«Θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις. Θα ‘μπλοκάρουμε’ το λιμάνι, εάν δεν δοθεί εντολή από ψηλά (σ.σ. από την κυβέρνηση) να ανοίξουν τα ορυχεία» δηλώνουν με ένα στόμα οι πρόεδροι των χωριών του σμυριγλιού, με πρώτους και καλύτερους τους Μιχάλη Πάσουλα και Γιάννη Κωνσταντάκη, προέδρους των κοινοτήτων της ορεινής Νάξου, Σκαδού και Κορώνου, αντίστοιχα.

konstat.jpgΠρο ημερών, και κατά την διάρκεια της σύσκεψης-συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος Νάξου, παρουσία μάλιστα του υπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, των βουλευτών Κυκλάδων της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση, Κατερίνας Μονογυιού, Φίλιππου Φόρτωμα, του δημάρχου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Δημ. Λιανού, αντιδημάρχων δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων συλλόγων και παραγωγικών φορέων της Νάξου, τόσο ο κ. Πάσουλας όσο και ο κ. Κωνσταντάκης κ. ήταν σαφείς: «Ή ανοίγουμε ή προχωράμε σε κινητοποιήσεις εντός του Ιουλίου».

«Άμα σκεφτούν ότι έρχονται εκλογές…»

Συνομιλήσαμε με τους προαναφερθέντες προ ωρών και τους ακούσαμε να υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει τίποτε νεότερο. Δεν έχει υπάρξει κάτι. Περιμένουμε. Δεν το βάζουμε κάτω». Ο δε κ. Πάσουλας, παρατήρησε: «Άμα σκεφτούν ότι έρχονται εκλογές ίσως αποφασίσουν να ικανοποιήσουν το πάγιο αίτημά μας, για άνοιγμα των ορυχείων νωρίς την άνοιξη σε ετήσια βάση, ώστε να έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας να βγάλουμε τους απαιτούμενους τόνους του σμυριγλιού. Υπάρχει και το άλλο το άλυτο ζήτημα που αφορά στα ένσημα του 2019 που δεν μας τα έχουν ‘κολλήσει’ ακόμη, παρά το γεγονός ότι το ΙΚΑ έκανε δεκτή την προσφυγή μας. Αυτό που θέλω να σας πω ακόμη είναι ότι τόσο εγώ όσο και ο κ. Κωνσταντάκης, αλλά και αρκετοί άλλοι, διαπιστώσαμε ότι το θέμα του ανοίγματος ‘το έχει πάρει ζεστά’ ο κ. Βρούτσης. Μακάρι να κάνει κάτι».  

Το υπόμνημα των προέδρων των χωριών της σμύριδας (Απεράθου: Εμμανουήλ Αυγερινού, Κορώνου: Γιάννη Κωνσταντάκη, Σκαδού: Μιχάλη Πάσουλα, Μέσης: Νικήτα Κουτσοκέρη, Κεραμωτής: Εμμανουήλ Φακίνου, Δανακού: Εμμανουήλ Βάσιλα) προς το Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τους Βουλευτές Κυκλάδων, που κοινοποιήθηκε προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων, τον Δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, τον Έπαρχο Νάξου, την Ο.Μ.Ε και τον τοπικό Τύπο, έχει ως ακολούθως:                         

Να ανοίξουν άμεσα τα ορυχεία σμύριδας και να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα αιτήματα των σμυριδεργατών.                          

Αξιότιμε κ. υπουργέ και κ. βουλευτές, με συναίσθημα ευθύνης για τα έξι σμυριδοχώρια που εκπροσωπούμε και μετά από ενημέρωση που είχαμε από τον Σύνδεσμο των Σμυριδεργατών, σας καταθέτουμε τις παρακάτω προτάσεις τους, για τις οποίες και εμείς αιτούμεθα για την άμεση επίλυσή τους:                                                                                                              

Α) Τα σμυριδωρυχεία της Νάξου να ανοίξουν άμεσα και η επίβλεψη της εξόρυξης να γίνεται από αντικειμενικό μεταλλειολόγο που θα ορίσει το αρμόδιο υπουργείο. Όσον αφορά το άμεσο άνοιγμα των ορυχείων μας, πρωτίστως το προτείνουμε  για την επιβίωση των χωριών μας, αλλά και για να υπάρχει χρόνος ώστε όλες οι εργασίες να έχουν τελειώσει πριν ξεκινήσουν οι  βροχές και δυσχεραίνουν τις εργασίες των εργαζομένων, αλλά το κυριότερο για να μην υπάρχει καμία επικινδυνότητα.                                                                                                  

Β) Η ποσότητα της σμύριδας πρέπει να είναι 8,000 τόνοι ώστε να είναι επαρκές η ασφάλιση των σμυριδεργατών.                                                                                                                        

Γ) Το Επιτρεπτό όριο των ενσήμων να είναι έως 240 κι όχι έως 75 ένσημα, που σημαίνει πως κανένας δεν θα μπει ποτέ στην σύνταξη!                                                                                                      

Δ) Να ανοίξει ο κατάλογος για τους νέους σμυριδεργάτες, για να μην μεταναστεύουν οι νέοι μας και να αδειάζουν τα χωριά μας!                                                                                                          

Ε) Η τιμή της σμύριδας να αυξηθεί τόσο ώστε να υπάρχει μέλλον για τα σμυριδοχώρια! Η σημερινή εξευτελιστική της τιμή έχει γίνει η αιτία να αδειάζουν τα χωριά μας!                            

Ζ) Τα ένσημα που αδίκως αφαιρέθηκαν από τους σμυριδεργάτες το έτος 2019, να μπουν στους αδικημένους σμυριδεργάτες για το έτος όπου τα εργάστηκαν. 

pasoul.jpgΑυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της σμύριδας!  Το ίδιο το κράτος να αφαρπάζει τα ένσημα των εργαζομένων και μάλιστα με απόφαση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και παρά την υπόσχεση που λάβαμε από το υπουργείο σας, το θέμα παραμένει άλυτο! Κύριε υπουργέ και κ. βουλευτές όπως γνωρίζετε στα άγονα χωριά μας στην Ορεινή Νάξο δεν έχουμε άλλους τομείς για την επιβίωσή μας, ο βασικός πόρος που μπορεί να μας δώσει ζωή είναι η σμύριδα και δυστυχώς για μας δεν υπάρχει η πολιτική βούληση! Γι’ αυτό και για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμεθα την άμεση επίλυση των παραπάνω αιτημάτων μας.   

Εξέλιξη 

Υπάρχει κι ένα καλό νέο… Η Τοπική Διοικητική Επιτροπή του ΕΦΚΑ δέχτηκε (σ.σ. στο τέλος του άρθρου το σχετικό pdf)  την ένσταση των σμυριδεργατών και ακύρωσε την απόφαση της Διευθύντριας του Γ’ Τοπικού Υποκαταστήματος Μισθωτών Κυκλάδων, με βάση την οποία ασφαλίστηκαν οι σμυριδεργάτες το έτος 2019 για 75 μόνο ημερομίσθια (150 στατήρες σμύριδας) παρότι οι περισσότεροι από αυτούς είχαν παραδώσει μεγαλύτερη ποσότητα και δικαιούνταν περισσότερες ημέρες ασφάλισης (2 στατήρες σμύριδας = 1 ημερομίσθιο ασφάλισης). Τους σμυριδεργάτες εκπροσώπησε ο δικηγόρος Νάξου Βασίλειος Καραμπίνης και στην ίδια συνεδρίαση στο πλευρό των σμυριδεργατών παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Η επιτροπή αποφάσισε ότι οι σμυριδεργάτες πρέπει να ασφαλιστούν σύμφωνα με τους στατήρες που παρέδωσαν.

Πήραν «φωτιά» τα … καλώδια του ΟΤΕ… 
Από τις αρχές της περασμένης άνοιξης οι του σωματείου των σμυριδεργατών επικοινωνούν καθημερινά με το αρμόδιο καθ’ ύλην υπουργείο και ζητούν να δοθεί η εντολή να ανοίξουν τα ορυχεία και να ξεκινήσει η εξόρυξη της σμύριδας. Όμως απάντηση δεν έχουν μέχρι σήμερα πάρει. Γι’ αυτό και δηλώνουν ανήσυχοι. «Και η σμύριδα δεν θα βγει στην ώρα της και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα για φέτος θα χάσουμε. Θέλουμε να ανοίξουν τώρα τα ορυχεία, αλλιώς θα πάμε σε κινητοποιήσεις», δηλώνουν, εμφαντικά.

Τι θα γίνει; Τι θ’ απογίνει με το εν λόγω ζωτικής σημασίας κεφάλαιο; Να θυμίσουμε ότι ήταν Οκτώβριο του 2018 όταν ο (τότε αρμόδιος καθ’ ύλην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ) υπουργός, Γ. Σταθάκης «πήρε επάνω του» το όλο ζήτημα και την ευθύνη και έδωσε εντολή να ανοίξουν τα ορυχεία. Και άνοιξαν, πριν κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες φθινοπωρινές βροχές…

Κατά καιρούς, εισέπραξαν πολλές υποσχέσεις…

Πολλά και σημαντικά εξακολουθούν να περιμένουν από την κυβέρνηση οι σμυριγλάδες της ορεινής Νάξου.

vroutsisss.jpgΥποσχέσεις έχουν λάβει, πολλές μέχρι σήμερα. Από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Υποσχέσεις που κατά τα λεγόμενα και τις δεσμεύσεις όλων των αρμοδίων καθ’ ύλην υπουργών, θα επέλυαν (οριστικά) και προς όφελος των κατοίκων των χωριών της σμύριδας το φλέγον εν λόγω κεφάλαιο. Επιθυμία όλων εκεί στα ορεινά του νησιού μας είναι να αναβαθμιστούν τα ορυχεία, η δε εξόρυξη της σμύριδας να γίνεται κατά τον πλέον ασφαλή για τους σμυριγλάδες τρόπο και εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο ημερομηνιών, ώστε εγκαίρως να καταβάλλονται από το Υπουργείο Εργασίας τα ασφαλιστικά δικαιώματα των σμυριδεργατών. Δεν έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι «εμείς, εδώ στα ορεινά από το σμυρίγλι ζήσαμε, γι’ αυτό και το πονάμε. Γι’ αυτό και δεν θέλουμε να μη ποτέ λουκέτο στα ορυχεία…».

Η αγωνία του Μιχάλη Πάσουλα «στο κόκκινο!». «Πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουμε.. Δεν θα προλάβουμε να βγάλουμε το σμυρίγλι που προβλέπει για φέτος ο νόμος», παρατηρεί.

Προ δέκα ετών…

Από το … πουθενά άνοιξε προ ετών ένα κεφάλαιο τεράστιας σημασίας για το νησί μας· ένα κεφάλαιο που έχει να κάνει σε σχέση με τον τεράστιο πλούτο που κρύβει στα σωθικά της η Νάξος: το σμυρίγλι!
Να σημειωθεί ότι η εμπορία της σμύριδας Νάξου, προ δέκα ετών, στο προσκήνιο της τοπικής επικαιρότητας… Το ξακουστό σμυρίγλι Νάξου «ταξίδεψε» με προορισμό την Αθήνα και την εταιρεία «Ελληνικοί Λευκόλιθοι». Η εν λόγω ανώνυμη εταιρεία το προώθησε στην Ολλανδία, «για αξιολόγηση σε παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κατ. Γιαννακά: Αμοργός, από νησί εξορίας αγωνιστών σε νησί φίμωσης φωνών;

Αντιδράσεις για τη στάση του Δημάρχου Αμοργού απέναντι σε ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης. - τι αναφέρει η Κατερίνα Γιαννακά

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Νάξος – Κινηματογραφική Λέσχη: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Άσκαυλου»

Την Κυριακή 24 Αυγούστου στο Κάστρο της Χώρας – Παρών και ο σκηνοθέτης Γιώργος Αρβανίτης

Σαντορίνη: Νησιώτικο γλέντι στο Μεγαλοχώρι με τον Αργύρη Αρβανίτη

Μουσική, χορός και παράδοση στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Στρογγύλη On The Road»

Κύθνος: Εντοπισμός φυτείας κάνναβης, εκριζώθηκαν 56 δενδρύλλια

Σε δυσπρόσιτη ρεματιά της ΄Κύθνου βρέθηκε οργανωμένη φυτεία – Οι δράστες τράπηκαν σε φυγή κατά τον έλεγχο

ΔΕΔΔΗΕ: Σε ποιες περιοχές Νάξου και Κουφονήσια θα έχει (24/08) διακοπή ρεύματος

Προσωρινή διακοπή ρεύματος στη Νάξο την Κυριακή 24 Αυγούστου Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν – Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ

Φρέσκα φασολάκια με κιμά: ένα καλοκαιρινό φαγητό γεμάτο γεύση

Δοκιμάστε φρέσκα φασολάκια με κιμά – μια απλή, παραδοσιακή και νόστιμη συνταγή με μελωμένη σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με θυμάρι.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου - προδιαγραφές τρόπος επικοινωνίας

Τραγωδία στους Παξούς: Νεκρό 4χρονο κοριτσάκι σε πισίνα βίλας

Παξοί: Νεκρό 4χρονο κοριτσάκι σε πισίνα βίλας

Αμοργός: Πιλοτική εφαρμογή στο πλαίσιο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Νοτίου Αιγαίου

Λιμενικό σκάφος και καπετάνιοι «παντός καιρού» στην Αμοργό για την προστασία των θαλάσσιων περιοχών

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.