Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - Μπαμπούνη: Η ευλογία του πρωτότοκου γιου και η μάχη για...

Νάξος – Μπαμπούνη: Η ευλογία του πρωτότοκου γιου και η μάχη για την αναβάθμιση του τυροκομείου

|

Ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος φτιάχνει μερικά από τα πιο νόστιμα τυριά της Ελλάδας στον στάβλο του όπου η οικογένειά του τυροκοµούσε επί 4 γενιές, δυο βήµατα από τη θάλασσα της Αγιασού στη Νάξο – Γιώργος Μπαμπούνης: «Έπρεπε είτε να το παλέψω είτε να φύγω από τη δουλειά» 

Δυο βήµατα από τη θάλασσα της Αγιασού στη Νάξο η οικογένεια Μπαµπούνη τυροκομούσε πάντα µε παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή καζάνι και φλόγιστρο, όµως µε τη στροφή του αιώνα αλλά και λόγω νοµοθεσίας, τα τυριά της δεν «έφταναν» στις αγορές. «Μετά από ένα σεµινάριο που παρακολούθησα µου ήρθε η ιδέα να αναβαθµίσω το τυροκοµείο και να τυποποιήσω τα προϊόντα. Έπρεπε είτε να κάνω αυτό είτε να φύγω από τη δουλειά», αφηγείται στην εφηµερίδα Agrenda ο Γιώργος Μπαµπούνης, εξηγώντας στη συνέχεια πως η δεύτερη επιλογή του θα ήταν µια πολύ δύσκολη απόφαση, αφού «από όταν θυµάµαι τον εαυτό µου είµαι κοντά στα ζώα, τα οποία τα έχουµε από πάππου προς πάππου και εδώ πάντα το πρώτο αγόρι µένει πίσω για να τα κρατήσει, γιατί είναι κοµµάτι της οικογένειας και αυτά».

Το 2009, λοιπόν, αφού µπήκε σε ένα αναπτυξιακό πρόγραµµα και µε δανεισµό από την τράπεζα, ο κ. Μπαµπούνης κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 450.000 ευρώ, ποσό απαραίτητο για να αναβαθµίσει το τυροκοµείο µε καινούριο εξοπλισµό, µεταξύ των οποίων ψυγεία, καζάνια, ατµολέβητες και ψύκτες εναλλάκτες, αλλά και να µεγαλώσει το ζωικό του κεφάλαιο, όπως επίσης και τους στάβλους, ενώ µπόρεσε να αγοράσει και αρµεκτήρια.

Το βασικό προϊόν του κ. Μπαµπούνη είναι το Αρσενικό Νάξου, ένα σκληρό τυρί που θυµίζει γραβιέρα, αλλά και το ανθότυρο φρέσκο και ξηρό. Αναλόγως την εποχή, ωστόσο, παρασκευάζει στο τυροκοµείο του µυζήθρα, ξινοτύρι και τουλουµοτύρι. Η δυναµικότητα του τυροκοµείου είναι περίπου 16 τόνοι Αρσενικό και άλλοι 9 τόνοι ανθότυρο.

Το 2016 το Αρσενικό Νάξου του κ. Μπαµπούνη ξεχώρισε ανάµεσα σε 300 τυριά και πήρε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Γάλακτος στο ΣΕΦ. Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι από τα καλύτερα τυριά της Ελλάδας, ενώ πίσω από αυτό κρύβεται ο καθηµερινός µόχθος τόσο εκείνου, όσο και του 67χρονου πατέρα του, ο οποίος επίσης κτηνοτρόφος τον βοηθάει µε τα ζώα, αλλά και της γυναίκας του και της µητέρας του που του «δίνουν ένα χεράκι» στο τυροκοµείο. Ο αδερφός του κ. Μπαµπούνη, Μάνος, βρίσκεται στην Αθήνα και τον βοηθά από εκεί µε τις πωλήσεις, ενώ η αδερφή του και ο σύζυγός της διαθέτουν κρεοπωλείο στη Νάξο, στο οποίο µπορεί κανείς να βρει και τα τυριά του κ. Μπαµπούνη.

Την πρώτη χρονιά ο τζίρος της επιχείρησης ήταν περί τα 60.000 ευρώ, ενώ σήµερα αγγίζει τα 200.000 ευρώ. Σηµειωτέον ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου άνοιξε και ο δρόµος των εξαγωγών για το Τυροκοµείο Μπαµπούνη, µε αποστολές σε Γερµανία, Αγγλία, Νορβηγία και Νέα Υόρκη, ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ µικρό κοµµάτι των πωλήσεων, µε τον µεγαλύτερο όγκο της παραγωγής να κατευθύνεται στις µεγάλες πόλης της ηπειρωτικής Ελλάδας, µέσω της συνεργασίας του µε ορισµένες αλυσίδες σούπερ µάρκετ. «Την προηγούµενη εβδοµάδα είχαµε πολλές επαφές µε Κίνα, Ισραήλ και Γαλλία. Αυτό δείχνει πως χτίζουµε συνέχεια το όνοµά µας και τη φήµη του προϊόντος», αναφέρει ο κ. Μπαµπούνης, εξηγώντας πως ο επόµενος στόχος του είναι να µεγαλώσει κι άλλο την επιχείρηση. «Θέλουµε να µεγαλώσουµε τη δυναµικότητα του τυροκοµείου και να αυξήσουµε τα ζώα ώστε να αυξηθούν και οι πωλήσεις. Ήδη έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε όλη την πορεία µας από το 2009 µέχρι σήµερα, η µεγαλύτερη δυσκολία ήταν φυσικά η χρηµατοδότηση. «Αντιµετωπίσαµε οικονοµικές δυσκολίες, γιατί είχαµε άγνοια πραγµάτων, άγνοια της αγοράς και δεν γνωρίζαµε και πολλά για τον εξοπλισµό» αναφέρει, εξηγώντας πως αρχικά υπολόγιζε το έργο να µην ξεπερνούσε τα 180.000 ευρώ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Γλινάδο: Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Πραγματοποίηση διαδικτυακής ενημέρωσης για γονείς και εκπαιδευτικούς - Πότε και Που;

Κέα: Παρουσίαση των Κοινόχρηστων Ποδηλάτων στον Κούνδουρο

Παρουσίαση των Κοινόχρηστων Ποδηλάτων Δήμου Κέας στον Κούνδουρο

ΚΕΔΕ – Πάρος: Εκπροσώπηση από τη Δημοτική Αρχή, παρουσία στις συνεδριάσεις

Η παρουσία των εκπροσώπων του Δήμου Πάρου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

ΚΕΔΕ – Τήνος: Συναντήσεις του Δημάρχου για την Προώθηση της Νησιωτικής Ανάπτυξης

Συμμετοχή του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά στο Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο – Συναντήσεις για την Προώθηση της Νησιωτικής Ανάπτυξης

Επιτέλους βροχή…. “Πρωτοβρόχια” στις Κυκλάδες αλλά με διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος

Μετά από σχεδόν επτά μήνες είχαμε την πρώτη βροχή στις Κυκλάδες - Σε Φολέγανδρο και Ιο το μεγαλύτερο ποσοστό βροχόπτωσης

Πρόταση ημέρας: Πράσα με σέλινα και λεμόνι στον ταβά διά χειρός μοναχού Επιφάνιου

Πράσα με σέλινα και λεμόνι στον ταβά, του Μοναχού Επιφάνιου - Διαβάστε τη συνταγή

Κώστας Τέο: Ενιωσε αδιαθεσία, δεν πρόλαβε, η καρδιά του τον πρόδωσε στα 44 του χρόνια

Πέθανε ο αθλητικογράφος Κώστας Τέο - Κάλυπτε το ρεπορτάζ της ΑΕΚ

Τουριστικές αφίξεις: Που κέρδισε και που έχασε η Ελλάδα

Ανεβασμένη συνολικά η κίνηση τη φετινή σεζόν στην Ευρώπη. Πού κινήθηκαν τα ποσοστά στην Ελλάδα σε σχέση με μεγάλους αλλά και μικρότερους ανταγωνιστές. Οι τάσεις και οι παράμετροι που οδήγησαν τη ζήτηση.

Μουσείο Μπενάκη: Εγκαινιάζεται η έκθεση «Τέχνη σε χρυσό. Το κόσμημα στους ελληνιστικούς χρόνους»

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, η έκθεση αποτελεί μέρος της Πράξης «Οι Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και η Σύγχρονη Δημιουργία»

Σαντορίνη – ΙΜΠΗΣ: Γεωλογική ξενάγηση στη Νέα Καμένη και την καλδέρα της Σαντορίνης

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024. Η εκδρομή θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. από το παλιό λιμάνι των Φηρών.

Νάξος – Αγερσανί: Το τελευταίο “αντίο” σήμερα στον Γιάννη Καρεγλά

Το μεσημέρι της Κυριακής συγγενείς και φίλοι στον Αγιο Αρσένιο αποχαιρετούν τον αγαπητό Γιάννη Καρεγλά

Νάξος: Δρομολογείται ξενοδοχειακή επένδυση 3 αστέρων

Δρομολογείται έργο για νέο ξενοδοχείο στη Νάξο

ΔΕΔΔΗΕ: Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα θα ξημερώσει αύριο (09/11) η πόλη της Νάξου

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα η πόλη της Νάξου, τα Αγγίδια και η Στελίδα αύριο Σάββατο

Ιος: Εγκρίθηκε η κατασκευή νέου ξενοδοχείου

Εγκρίθηκε έργο για νέο ξενοδοχείο στην Ίο – Σε ποιά περιοχή θα γίνει

Γιάννα Σταυράκη: “Τα τελευταία χρόνια δηλώνω Ναξιώτισσα” (video)

Η αγαπημένη ηθοποιός Γιάννα Σταυράκη εξηγεί στον Νίκο Σκορδιαλό γιατί αγαπάει τη Νάξο (video)

Ακτοπλοϊα – Παρατηρητήριο Τιμών: Αυξήθηκε η τιμή στο εισιτήριο Πειραιάς – Ρόδος, μείωση στο Πειραιάς – Πάρος

Πώς διαμορφώνεται ο χάρτης των τιμών στην ακτοπλοΐα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών - Η εικόνα στις Κυκλάδες σε συμβατικά και ταχύπλοα

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Ερχονται σεμινάρια, ο Luca Piscazzi νέος “πρεσβευτής” γαστρονομίας

Ο Luca Piscazzi είναι ο νέος πρεσβευτής των γαστρονομικών δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας - Τι περιμένουμε τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο

Νάξος: Οταν ο Lennart Neubauer βρέθηκε …δίπλα στον “Σκοπελίτη”

Ο πρωταθλητής κόσμου στο windsurfing, Lennart Neubauer σε ... κόντρα με το Express Skopelitis

Αμοργός: Τιμητική βραδιά για τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Η Αμοργός, ο Δήμος και ο Αθλητικός Ναυτικός Πολιτιστικός Όμιλος θα τιμήσουν τον cpt Γιάννη Φωστιέρη

Νάξος – Κεραμωτή: Γερακίνα τραυματίστηκε από 11 σκάγια (!!!)

Πυροβολημένη με 11 σκάγια από κυνηγετικό όπλο βρέθηκε μία Γερακίνα – Σε σοβαρή κατάσταση η υγεία της