Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - Μπαμπούνη: Η ευλογία του πρωτότοκου γιου και η μάχη για...

Νάξος – Μπαμπούνη: Η ευλογία του πρωτότοκου γιου και η μάχη για την αναβάθμιση του τυροκομείου

|

Ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος φτιάχνει μερικά από τα πιο νόστιμα τυριά της Ελλάδας στον στάβλο του όπου η οικογένειά του τυροκοµούσε επί 4 γενιές, δυο βήµατα από τη θάλασσα της Αγιασού στη Νάξο – Γιώργος Μπαμπούνης: «Έπρεπε είτε να το παλέψω είτε να φύγω από τη δουλειά» 

Δυο βήµατα από τη θάλασσα της Αγιασού στη Νάξο η οικογένεια Μπαµπούνη τυροκομούσε πάντα µε παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή καζάνι και φλόγιστρο, όµως µε τη στροφή του αιώνα αλλά και λόγω νοµοθεσίας, τα τυριά της δεν «έφταναν» στις αγορές. «Μετά από ένα σεµινάριο που παρακολούθησα µου ήρθε η ιδέα να αναβαθµίσω το τυροκοµείο και να τυποποιήσω τα προϊόντα. Έπρεπε είτε να κάνω αυτό είτε να φύγω από τη δουλειά», αφηγείται στην εφηµερίδα Agrenda ο Γιώργος Μπαµπούνης, εξηγώντας στη συνέχεια πως η δεύτερη επιλογή του θα ήταν µια πολύ δύσκολη απόφαση, αφού «από όταν θυµάµαι τον εαυτό µου είµαι κοντά στα ζώα, τα οποία τα έχουµε από πάππου προς πάππου και εδώ πάντα το πρώτο αγόρι µένει πίσω για να τα κρατήσει, γιατί είναι κοµµάτι της οικογένειας και αυτά».

Το 2009, λοιπόν, αφού µπήκε σε ένα αναπτυξιακό πρόγραµµα και µε δανεισµό από την τράπεζα, ο κ. Μπαµπούνης κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 450.000 ευρώ, ποσό απαραίτητο για να αναβαθµίσει το τυροκοµείο µε καινούριο εξοπλισµό, µεταξύ των οποίων ψυγεία, καζάνια, ατµολέβητες και ψύκτες εναλλάκτες, αλλά και να µεγαλώσει το ζωικό του κεφάλαιο, όπως επίσης και τους στάβλους, ενώ µπόρεσε να αγοράσει και αρµεκτήρια.

Το βασικό προϊόν του κ. Μπαµπούνη είναι το Αρσενικό Νάξου, ένα σκληρό τυρί που θυµίζει γραβιέρα, αλλά και το ανθότυρο φρέσκο και ξηρό. Αναλόγως την εποχή, ωστόσο, παρασκευάζει στο τυροκοµείο του µυζήθρα, ξινοτύρι και τουλουµοτύρι. Η δυναµικότητα του τυροκοµείου είναι περίπου 16 τόνοι Αρσενικό και άλλοι 9 τόνοι ανθότυρο.

Το 2016 το Αρσενικό Νάξου του κ. Μπαµπούνη ξεχώρισε ανάµεσα σε 300 τυριά και πήρε το δεύτερο βραβείο στο Φεστιβάλ Γάλακτος στο ΣΕΦ. Ο ίδιος υποστηρίζει πως είναι από τα καλύτερα τυριά της Ελλάδας, ενώ πίσω από αυτό κρύβεται ο καθηµερινός µόχθος τόσο εκείνου, όσο και του 67χρονου πατέρα του, ο οποίος επίσης κτηνοτρόφος τον βοηθάει µε τα ζώα, αλλά και της γυναίκας του και της µητέρας του που του «δίνουν ένα χεράκι» στο τυροκοµείο. Ο αδερφός του κ. Μπαµπούνη, Μάνος, βρίσκεται στην Αθήνα και τον βοηθά από εκεί µε τις πωλήσεις, ενώ η αδερφή του και ο σύζυγός της διαθέτουν κρεοπωλείο στη Νάξο, στο οποίο µπορεί κανείς να βρει και τα τυριά του κ. Μπαµπούνη.

Την πρώτη χρονιά ο τζίρος της επιχείρησης ήταν περί τα 60.000 ευρώ, ενώ σήµερα αγγίζει τα 200.000 ευρώ. Σηµειωτέον ότι εδώ και ένα χρόνο περίπου άνοιξε και ο δρόµος των εξαγωγών για το Τυροκοµείο Μπαµπούνη, µε αποστολές σε Γερµανία, Αγγλία, Νορβηγία και Νέα Υόρκη, ωστόσο πρόκειται για ένα πολύ µικρό κοµµάτι των πωλήσεων, µε τον µεγαλύτερο όγκο της παραγωγής να κατευθύνεται στις µεγάλες πόλης της ηπειρωτικής Ελλάδας, µέσω της συνεργασίας του µε ορισµένες αλυσίδες σούπερ µάρκετ. «Την προηγούµενη εβδοµάδα είχαµε πολλές επαφές µε Κίνα, Ισραήλ και Γαλλία. Αυτό δείχνει πως χτίζουµε συνέχεια το όνοµά µας και τη φήµη του προϊόντος», αναφέρει ο κ. Μπαµπούνης, εξηγώντας πως ο επόµενος στόχος του είναι να µεγαλώσει κι άλλο την επιχείρηση. «Θέλουµε να µεγαλώσουµε τη δυναµικότητα του τυροκοµείου και να αυξήσουµε τα ζώα ώστε να αυξηθούν και οι πωλήσεις. Ήδη έχουν αυξηθεί οι παραγγελίες από το εξωτερικό», είπε χαρακτηριστικά.

Σε όλη την πορεία µας από το 2009 µέχρι σήµερα, η µεγαλύτερη δυσκολία ήταν φυσικά η χρηµατοδότηση. «Αντιµετωπίσαµε οικονοµικές δυσκολίες, γιατί είχαµε άγνοια πραγµάτων, άγνοια της αγοράς και δεν γνωρίζαµε και πολλά για τον εξοπλισµό» αναφέρει, εξηγώντας πως αρχικά υπολόγιζε το έργο να µην ξεπερνούσε τα 180.000 ευρώ.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Νάξος – Νικόλας Ρουγκάλας: Μετά το 2ο πανελλήνιο βραβείο λογοτεχνίας, τιμητική βράβευση στο Δημαρχείο

Ο μαθητής του 4ου Δημοτικού Σχολείου Χώρας Νάξου συγκίνησε με το παραμύθι «Σώμα και Αίμα» που αφιέρωσε στη μνήμη του θείου του, Δημήτρη Ήμελλου. - Η ανάρτηση του Βασίλη Φλεριανού

Επιστρέφει η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά μετά από 7 χρόνια – Το POWER JET φέρνει νέα πνοή

Η SEAJETS εγκαινιάζει νέα γραμμή Ρέθυμνο – Μήλος – Πειραιάς από τις 20 Ιουνίου με δύο δρομολόγια την εβδομάδα.

Το πρώτο 100% ηλεκτρικό σκάφος X-Shore ήρθε στην Ελλάδα και «σαλπάρει» για ένα πράσινο μέλλον (video)

Με αθόρυβη πλεύση, οικολογική σχεδίαση και υψηλή τεχνολογία, το σουηδικό ηλεκτρικό σκάφος X-Shore φέρνει επανάσταση στη ναυσιπλοΐα των ελληνικών θαλασσών (video)

Νάξος – Λιμεναρχείο: Απαγόρευση αλιείας και αγκυροβολίας σε πολυσύχναστες παραλίες (χρονοδιάγραμμα)

Σε ισχύ η απόφαση του Λιμεναρχείου Νάξου για την προστασία λουομένων και θαλάσσιου περιβάλλοντος – Ποιες παραλίες επηρεάζονται. (χρονοδιάγραμμα)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση θαλασσίων μέσων αναψυχής στα Κουφονήσια

Με απόφαση του Λιμενάρχη Νάξου, Αλέξη Αποστολόπουλου, απαγορεύεται πλήρως η χρήση θαλασσίων μέσων αναψυχής στα Άνω και Κάτω Κουφονήσια, με στόχο την ασφάλεια και τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας του τόπου.

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Ψήνεται ή δεν ψήνεται τελικά; Τα πανηγύρια, οι ψησταριές και το… φανταστικό catering

Μια σούβλα δεν φέρνει την άνοιξη – αλλά ευτυχώς, ούτε και η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Τουρισμός: “ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή”

ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

Ο Νίκος Λεβογιάννης και η αγάπη του για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας και την κατάγραφή της.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης