Παρασκευή, 1 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος: Με τη πλάτη στο τοίχο οι κτηνοτρόφοι

Νάξος: Με τη πλάτη στο τοίχο οι κτηνοτρόφοι

|

Εξαιρετικά κρίσιμη περιγράφουν την κατάσταση στη Νάξο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης και ο τυροκόμος Νίκος Πιτταράς. 

Εξαιρετικά κρίσιμη περιγράφουν την κατάσταση στο νησί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης και ο τυροκόμος Νίκος Πιτταράς. Θα αλλάξει η εικόνα η επικείμενη άφιξη του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά; 

Με μελανά χρώματα περιγράφει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και στον Αλέξανδρο Μπίκα την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Νάξου και ιδίως στην κτηνοτροφική παραγωγή ο πρόεδρος της τοπικής ΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει εξαιτίας της άκρατης ακρίβειας στις ζωοτροφές, έχουν ήδη περάσει λουκέτο 11 κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ 6 ακόμα τουλάχιστον, πάνε προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα σύντομα.

«Τόσο η αιγοπροβατοτροφία, όσο και η αγελαδοτροφία στη Νάξο υφίστανται μεγάλες πιέσεις και η παραγωγή γάλακτος η ημερήσια βλέπουμε πως μειώνεται διαρκώς. Ως Ένωση απορροφούμε γύρω στο 80-85% της παραγόμενης ποσότητας, ενώ υπάρχουν και δυο κυρίως καθαρά ιδιωτικά τυροκομεία στο νησί που κάνουν ιδιοπαραγωγή για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Συγκεκριμένα διαχειριζόμαστε περί τους 8,5 τόνους γάλα ημερησίως ενώ τα υπόλοιπα τυροκομεία γύρω στους 5 ημερησίως. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, θεωρώ, πως μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το ζωικό κεφάλαιο στο νησί έχει πάει από τα 130.000 κεφάλια, κάτω από τα 100.000 και η συρρίκνωση με τα σημερινά δεδομένα της ακρίβειας συνεχίζεται, λόγω των ακριβών ζωοτροφών», υπογραμμίζει ο έμπειρος συνεταιριστής.

Οι τιμές παραγωγού γάλακτος στην ΕΑΣ και η κρεοπαραγωγή

Όπως μας είπε ο κ. Καπούνης, η Ένωση πληρώνει φέτος το αγελαδινό γάλα 55-60 λεπτά το κιλό, το πρόβειο από 1,37 έως 1,42 ανάλογα τα τονάζ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το γίδινο 70-75 λεπτά ανά κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις μονάδες να συρρικνώνονται, πέρα από τη μείωση της ποσότητας σε γάλα, υπάρχει κάμψη και στην κρεοπαραγωγή, δεδομένου πως οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να κρατήσουν τα ζώα όσο τα προηγούμενα χρόνια για να σηκώσουν βάρος και τα σφάζουν πρόωρα, ενώ αρκετοί δεν έχουν καν τη δυνατότητα να τα εκθρέψουν, όπως πρέπει λόγω των συνεχών ανατιμήσεων. Σημειωτέον ότι η ΕΑΣ αγοράζει τροφές και από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (π.χ. Ξάνθη, Καβάλα κ.λπ.).

Τυροκομείο Πιτταρά: Αδιαφορία από το κράτος μας οδηγεί στο γκρεμό

Εξίσου συνταρακτικές βλέπει τις επερχόμενες εξελίξεις στο νησί όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αν δεν αλλάξει δραματικά και άμεσα η κατάσταση και ο κ. Νικόλας Πιτταράς, που διαθέτει τυροκομική μονάδα στην περιοχή Μέλανες. Όπως εξηγεί, το κόστος ενέργειας, οι ακριβές ζωοτροφές και το περιορισμένο περιθώριο κέρδους, δημιουργεί ασφυκτικά δεδομένα για επιχειρήσεις, ακόμα και καθετοποιημένες σε ένα βαθμό, όπως η δική του.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη και κάθε ημέρα που περνάει αναγκαζόμαστε να πιεζόμαστε ακόμα και περισσότερο. Από τη μια το κόστος ενέργειας, από την άλλη οι τροφές και από μια… τρίτη πλευρα, το μικρό περιθώριο κέρδους από τις πωλήσεις, έχουν κάνει δραματική την κατάσταση. Το καλαμπόκι αναγκαζόμαστε να το πληρώνουμε 45 λεπτά το κιλό, τη σόγια 75 λεπτά το κιλό και το ενσίρωμα ακόμα και 18,5 λεπτά το κιλό. Έτσι δεν μπορεί να σταθεί η αγελαδοτροφία. Αρκεί να σας πω ότι τα μεταφορικά πήραν πάνω 60%.

Από την άλλη, δεν είμαστε σε θέση να αυξήσουμε και την τιμή των προϊόντων μας, που πάνε σε αλυσίδες. Κι όλα αυτά ενώ έχουν ζήτηση τα προϊόντα μας. Από την πολιτεία δεν έχουμε καμιά βοήθεια. Όλο το βάρος έχει πέσει στον τουρισμό στο νησί. Η κατάσταση στην κτηνοτροφία, θα παρασύρει και τη γεωργία όμως. Επίσης, το γεγονός ότι δεν κάνουμε Φέτα, δεν βοηθά να πάει υψηλότερα το αιγοπρόβειο γάλα και να στηριχθούν οι μονάδες», υπογραμμίζει ο κ. Πιτταράς, ζητώντας επιτέλους πρωτοβουλίες, ενώ σημειώνει πως ο ίδιος διαχειρίζεται 3 εκατ. κιλά σε γάλα ετησίως. 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρέμβαση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου, τι αναφέρει ο Δημήτρης Λιανός

Εικόνες ντροπής με επισκέπτες να περιφέρονται ημίγυμνοι και να τρώνε πάνω στις αρχαιότητες προκαλούν αντιδράσεις. Ζητάμε οργανωμένη φύλαξη και ανάδειξη, δηλώνει ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός.

ΠΝΑΙ – Λεονταρίτης: Έργο 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου Πάρου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιεί τη γ’ φάση ασφαλτοστρώσεων στην Πάρο – Άμεση εκκίνηση μετά τη δημοπράτηση του έργου

Η Σαντορίνη των ηφαιστείων τιμά τη δική της φωνή της επιστήμης. Τιμά τη Βοθωνιάτισσα Εύη Νομικού!

Η Σαντορίνη τιμά την καθηγήτρια Εύη Νομικού για την προσφορά της στην επιστήμη και τον τόπο που δεν ξέχασε ποτέ

Η Νάξος «απογειώνεται»: Ανάμεσα στους Top 5 παγκόσμιους προορισμούς για Αμερικανούς ταξιδιώτες

Με αύξηση +327% στις αναζητήσεις από τις ΗΠΑ, η Νάξος καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στον διεθνή τουριστικό χάρτη, δίπλα στην Κρήτη και κορυφαίους ισπανικούς προορισμούς.

Γκιντίκι live στη Μονή Νάξου, ένα πανηγύρι γεμάτο ρυθμό και ελευθερία! (αφίσα)

Το αγαπημένο σχήμα της σύγχρονης παραδοσιακής σκηνής «Γκιντίκι» έρχεται την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Μονής, για μια αξέχαστη βραδιά μουσικού αυτοσχεδιασμού και αυθεντικής γιορτής.

Αντ. Σέργης: “Πορτάρα χωρίς φύλαξη, Κούροι υπό μετακίνηση, ποιος φυλάει την πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου;”

Όταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σιωπά μπροστά στη βεβήλωση της Πορτάρας και επιμένει στη μεταφορά των Κούρων από τον φυσικό τους τόπο, γεννώνται κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο και τις προτεραιότητές της.

Μάρκος Καφούρος για την Πορτάρα Νάξου: “Ανεπίτρεπτες εικόνες βεβήλωσης, απαιτείται άμεση προστασία”

Ο βουλευτής Κυκλάδων ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού την άμεση ενίσχυση της φύλαξης στον αρχαιολογικό χώρο, μετά από καταγγελίες πολιτών και δημοσιεύματα για βανδαλισμούς και ανευθυνότητα επισκεπτών.

Ελ. Ψυχογιού: ” Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Λευτεριά στην Αμοργό γιατί χουντιάσαμε!”

Σε μια εκτενή και άκρως αιχμηρή τοποθέτηση, η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού τοποθετείται δημόσια σχετικά με τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο πανηγύρι της Ψημένης Ρακής στο νησί

Νάξος (Δαμαριώνας): ΗΧΟ-ΤΟΠΙΑ 2025 στη βρύση Αδησαρού, ένα μουσικό και ιστορικό ταξίδι

Μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό, ξενάγηση και jazz ήχους σε έναν μοναδικό τόπο της Νάξου

Ακυβερνησία σκάφους με επτά αλλοδαπούς στο στενό Πάρου – Αντίπαρου

Άμεση παρέμβαση των αρχών – Προσάραξε με ασφάλεια το σκάφος στο λιμάνι Αντίπαρου χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν