Εξαιρετικά κρίσιμη περιγράφουν την κατάσταση στη Νάξο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης και ο τυροκόμος Νίκος Πιτταράς.
Εξαιρετικά κρίσιμη περιγράφουν την κατάσταση στο νησί ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου Δημήτρης Καπούνης και ο τυροκόμος Νίκος Πιτταράς. Θα αλλάξει η εικόνα η επικείμενη άφιξη του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά;
Με μελανά χρώματα περιγράφει μιλώντας στον ΑγροΤύπο και στον Αλέξανδρο Μπίκα την κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Νάξου και ιδίως στην κτηνοτροφική παραγωγή ο πρόεδρος της τοπικής ΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει εξαιτίας της άκρατης ακρίβειας στις ζωοτροφές, έχουν ήδη περάσει λουκέτο 11 κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ 6 ακόμα τουλάχιστον, πάνε προς αυτή την κατεύθυνση και μάλιστα σύντομα.
«Τόσο η αιγοπροβατοτροφία, όσο και η αγελαδοτροφία στη Νάξο υφίστανται μεγάλες πιέσεις και η παραγωγή γάλακτος η ημερήσια βλέπουμε πως μειώνεται διαρκώς. Ως Ένωση απορροφούμε γύρω στο 80-85% της παραγόμενης ποσότητας, ενώ υπάρχουν και δυο κυρίως καθαρά ιδιωτικά τυροκομεία στο νησί που κάνουν ιδιοπαραγωγή για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Συγκεκριμένα διαχειριζόμαστε περί τους 8,5 τόνους γάλα ημερησίως ενώ τα υπόλοιπα τυροκομεία γύρω στους 5 ημερησίως. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, θεωρώ, πως μέσα σε ένα μόλις χρόνο, το ζωικό κεφάλαιο στο νησί έχει πάει από τα 130.000 κεφάλια, κάτω από τα 100.000 και η συρρίκνωση με τα σημερινά δεδομένα της ακρίβειας συνεχίζεται, λόγω των ακριβών ζωοτροφών», υπογραμμίζει ο έμπειρος συνεταιριστής.
Οι τιμές παραγωγού γάλακτος στην ΕΑΣ και η κρεοπαραγωγή
Όπως μας είπε ο κ. Καπούνης, η Ένωση πληρώνει φέτος το αγελαδινό γάλα 55-60 λεπτά το κιλό, το πρόβειο από 1,37 έως 1,42 ανάλογα τα τονάζ και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και το γίδινο 70-75 λεπτά ανά κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τις μονάδες να συρρικνώνονται, πέρα από τη μείωση της ποσότητας σε γάλα, υπάρχει κάμψη και στην κρεοπαραγωγή, δεδομένου πως οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να κρατήσουν τα ζώα όσο τα προηγούμενα χρόνια για να σηκώσουν βάρος και τα σφάζουν πρόωρα, ενώ αρκετοί δεν έχουν καν τη δυνατότητα να τα εκθρέψουν, όπως πρέπει λόγω των συνεχών ανατιμήσεων. Σημειωτέον ότι η ΕΑΣ αγοράζει τροφές και από διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας (π.χ. Ξάνθη, Καβάλα κ.λπ.).
Τυροκομείο Πιτταρά: Αδιαφορία από το κράτος μας οδηγεί στο γκρεμό
Εξίσου συνταρακτικές βλέπει τις επερχόμενες εξελίξεις στο νησί όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, αν δεν αλλάξει δραματικά και άμεσα η κατάσταση και ο κ. Νικόλας Πιτταράς, που διαθέτει τυροκομική μονάδα στην περιοχή Μέλανες. Όπως εξηγεί, το κόστος ενέργειας, οι ακριβές ζωοτροφές και το περιορισμένο περιθώριο κέρδους, δημιουργεί ασφυκτικά δεδομένα για επιχειρήσεις, ακόμα και καθετοποιημένες σε ένα βαθμό, όπως η δική του.
«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη και κάθε ημέρα που περνάει αναγκαζόμαστε να πιεζόμαστε ακόμα και περισσότερο. Από τη μια το κόστος ενέργειας, από την άλλη οι τροφές και από μια… τρίτη πλευρα, το μικρό περιθώριο κέρδους από τις πωλήσεις, έχουν κάνει δραματική την κατάσταση. Το καλαμπόκι αναγκαζόμαστε να το πληρώνουμε 45 λεπτά το κιλό, τη σόγια 75 λεπτά το κιλό και το ενσίρωμα ακόμα και 18,5 λεπτά το κιλό. Έτσι δεν μπορεί να σταθεί η αγελαδοτροφία. Αρκεί να σας πω ότι τα μεταφορικά πήραν πάνω 60%.
Από την άλλη, δεν είμαστε σε θέση να αυξήσουμε και την τιμή των προϊόντων μας, που πάνε σε αλυσίδες. Κι όλα αυτά ενώ έχουν ζήτηση τα προϊόντα μας. Από την πολιτεία δεν έχουμε καμιά βοήθεια. Όλο το βάρος έχει πέσει στον τουρισμό στο νησί. Η κατάσταση στην κτηνοτροφία, θα παρασύρει και τη γεωργία όμως. Επίσης, το γεγονός ότι δεν κάνουμε Φέτα, δεν βοηθά να πάει υψηλότερα το αιγοπρόβειο γάλα και να στηριχθούν οι μονάδες», υπογραμμίζει ο κ. Πιτταράς, ζητώντας επιτέλους πρωτοβουλίες, ενώ σημειώνει πως ο ίδιος διαχειρίζεται 3 εκατ. κιλά σε γάλα ετησίως.