Οι προτάσεις που κατέθεσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κορρές σχετικά με τα ανταποδοτικά Τέλη του Δήμου και η απόρριψή τους από όλες τις άλλες παρατάξεις – Κορρές ” Οι κάτοικοι του δήμου μας , όπως και όλος ο λαός μας, πληρώνει ένα σωρό φόρους με τις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζουν να είναι ίδιες και στην «μεταμνημονιακή» εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί λοιπόν ο δήμος να χαρατσώνει τους δημότες αντί να ελαφρύνει τα βάρη τους”.
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις που κατέθεσε ο εκπρόσωπος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Κορρές, στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (29/03) και είχαν σχέση με τα Ανταποδοτικά Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού… Ο κος Κορρές στη πρότασή του ανέφερε ότι “αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτονται με την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό”, ενώ όταν είδε ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν απορρίφθηκαν απ όλους σχόλιασε λέγοντας ” . Στην ψηφοφορία η πρόταση μας απορρίφτηκε τόσο από την πλειοψηφία όσο και από τις άλλες παρατάξεις. Αυτό δείχνει τη σύμπλευση τους και την αποδοχή στην πράξη της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας, ώστε πάντα το «μάρμαρο» να το διπλοπληρώνει ο λαός.Οι κάτοικοι του δήμου μας θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για το ποιος πραγματικά νοιάζεται για τα συμφέροντα του”.
Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης από την “Λαϊκή Συσπείρωση”
“Στο δημοτικό συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, την περασμένη Τρίτη 26 Μαρτίου 2019 συζητήθηκε το θέμα για καθορισμό ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Στην τοποθέτηση του για το θέμα, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιάννης Κορρές ανέδειξε τις επιπτώσεις της εφαρμογής του Κλεισθένη Ι που με την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την μεταφορά ευθυνών στους δήμους που έπρεπε να είναι στο κράτος, τη μείωση του προσωπικού και την υποστελέχωση των υπηρεσιών έχουμε οδηγηθεί στην ενίσχυση της ανταποδοτικότητας και την μεταφορά περισσότερων βαρών στις πλάτες των δημοτών.
Για όλα αυτά, την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων, τα αστικά κόμματα και οι παρατάξεις τους στην ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, έχουν συμφωνήσει. Να ενισχυθεί δηλαδή η επιχειρηματικότητα στους δήμους και να γίνουν φορομπηχτικοί-φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” υποστηρίζει ότι αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να καλύπτονται με την ανάλογη κρατική χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες και θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι κάτοικοι του δήμου μας , όπως και όλος ο λαός μας, πληρώνει ένα σωρό φόρους με τις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζουν να είναι ίδιες και στην «μεταμνημονιακή» εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί λοιπόν ο δήμος να χαρατσώνει τους δημότες αντί να ελαφρύνει τα βάρη τους.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση, με γνώμονα τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων προτείναμε τα εξής:
- Ενιαίο συντελεστή οικιακής για όλο το δήμο με την κατώτατη τιμή που υπάρχει 0,76
- Στο συντελεστή γενικής να υπάρχουν δύο κατηγορίες. Μία για τους μικρούς επαγγελματίες και μικρά μαγαζιά με τον κατώτατο που υπάρχει και η άλλη για τα μεγαλοκαταστήματα , τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με αυξημένο συντελεστή που θα καλύψει και τη μείωση στις άλλες περιπτώσεις.
Επίσης προτείναμε τις παρακάτω απαλλαγές και μειώσεις:
- Πλήρης απαλλαγή άπορων οικογενειών
- Πλήρη απαλλαγή ατόμων με αναπηρία άνω του 67% με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώΑπαλλαγή 50% σε άτομα με αναπηρία άνω του 67% με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000 ευρώ
- Πλήρης απαλλαγή για πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο του 30.000 ευρώ
- 50% απαλλαγή για πολύτεκνες οικογένειες με 4 προστατευόμενα τέκνα και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 40.000 ευρώ
- Πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ
- 50% απαλλαγή για τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 30.000 ευρώ
- Πλήρης απαλλαγή για μονογονεικές οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 20.000.- ευρώ
- 50% απαλλαγή για μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος) με οικογενειακό εισόδημα μέχρι 6.000.- ευρώ , και για κατοικία μέχρι 100 τ.μ.
Στην ψηφοφορία η πρόταση μας απορρίφτηκε τόσο από την πλειοψηφία όσο και από τις άλλες παρατάξεις. Αυτό δείχνει τη σύμπλευση τους και την αποδοχή στην πράξη της ενίσχυσης της ανταποδοτικότητας, ώστε πάντα το «μάρμαρο» να το διπλοπληρώνει ο λαός.
Οι κάτοικοι του δήμου μας θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματα τους για το ποιος πραγματικά νοιάζεται για τα συμφέροντα του.
Αυτό θα πρέπει να αποτελέσει και κριτήριο ψήφου και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, τόσο τοπικά στο δήμο και την περιφέρεια με τη Λαϊκή Συσπείρωση, όσο και στις ευρωεκλογές και τις βουλευτικές όποτε αυτές γίνουν”.