Πέμπτη, 8 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος: Χρ. Λαμπρίδης "Στόχος η αύξηση των ωφελειών από τον κλάδο της...

Νάξος: Χρ. Λαμπρίδης “Στόχος η αύξηση των ωφελειών από τον κλάδο της κρουαζιέρας”

|

Από τη Νάξο όπου βρέθηκε – προσκεκλημένος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου – την περασμένη Κυριακή (22/10), ο ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης αναφέρθηκε στα οφέλη των τοπικών κοινωνιών από τον κλάδο της κρουαζιέρας 

Την Νάξο επισκέφθηκε την Κυριακή 22 Οκτωβρίου ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, κατόπιν πρόσκλησης του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, προκειμένου να παραβρεθεί στο 10ο Συνέδριο Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων.

Κατά την τοποθέτησή του ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στις ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση του λιμενικού συστήματος της Χώρας. Ειδικότερα, ο κ Λαμπρίδης υπογράμμισε την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Υπουργείο για την αναδιοργάνωση του συστήματος Λιμενικής Διακυβέρνησης με την συγκρότηση κοινής επιτροπής στην οποία συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και του Υπουργείου Εσωτερικών για το σκοπό αυτό.

Συναφώς, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των εργασιών της επιτροπής και της σχετικής διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε, καθώς επίσης και στις αρχές βάσει των οποίων θα επιχειρηθεί η αναδιοργάνωση του λιμενικού συστήματος. Ειδικότερα επιδιώκεται η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των Φορέων Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων (ΦΔΕΛ), η ύπαρξη ισχυρών ΦΔΕΛ με δυνατότητες ευέλικτης διαδικασίας λειτουργίας και με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία θα έχει ενισχυμένο και αποφασιστικό ρόλο.

Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε ακόμα στις προβλέψεις του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί πολύ σύντομα από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στη Βουλή προς ψήφιση και οι οποίες διευκολύνουν τη λειτουργία των Κρατικών και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων (ΛΤ- ΔΛΤ) επιλύοντας χρόνια προβλήματα που αφορούν την παράνομη λειτουργία λιμενικών εγκαταστάσεων, καθώς και τις παράνομες κατασκευές στις χερσαίες ζώνες λιμένα, όπως τέντες, σκίαστρα και πέργκολες.

Δήλωσε επιπλέον ότι στο ως άνω νομοσχέδιο προβλέπεται η διαδικασία εκτέλεσης αναγκαίων τεχνικών εργασιών συντήρησης και επισκευής λιμενικών εγκαταστάσεων προς αποτροπή άμεσου κινδύνου. Ταυτόχρονα, μειώνεται η γραφειοκρατική διαδικασία, αφού για έργα μικρής κλίμακας για την αποκατάσταση φθορών και ζημιών σε υφιστάμενες λιμενικές εγκαταστάσεις, δίνεται η δυνατότητα στα Συμβούλια Διοίκησης των Λιμενικών Ταμείων και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων να προβαίνουν σε εργασίες συντήρησης, με μόνο μία απόφασή τους.

Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα στους ΦΔΕΛ να προβαίνουν σε προσλήψεις προσωπικού με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) για την εξάλειψη του φαινομένου της μη είσπραξης των λιμενικών τελών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απώλεια σημαντικών εσόδων για τους Φορείς Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Λιμένων.

Ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε επίσης στην εξέλιξη που έχει ο τομέας της Κρουαζιέρας στη χώρα μας και στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα πλαίσια των εργασιών της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας (ΕΣΕΚ), καθώς για πρώτη φορά υπήρξε ουσιαστική καταγραφή των αναγκών των λιμενικών εγκαταστάσεων της χώρας μας, αλλά και για πρώτη φορά τέθηκε προτεραιότητα στην υλοποίηση των έργων.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ είναι η αύξηση των ωφελειών από τον κλάδο της κρουαζιέρας για την οικονομία της χώρας και για την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη βάση αμοιβαίου οφέλους.

Ο Γενικός Γραμματέας δεσμεύτηκε να μεταφέρει στους Υπουργούς και τους συναρμόδιους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής τις αποφάσεις των οργάνων και δήλωσε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Φορέα να σταθεί αρωγός στην επίλυση των προβλημάτων και την ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας.

Δελτίο Τύπου 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Αταλάντη: Σεισμός τώρα (4,8 R), έγινε αισθητός στην Αττική

Σεισμική δόνηση 4,8 R στην Αταλάντη - Αισθητός στην Αττική - Τι λένε οι ειδικοί

Κύθνος – Βρυόκαστρο: Σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως

Οι εργασίες της τελευταίας περιόδου εστίασαν στην ανασκαφή των κτηρίων της Ακρόπολης που είχαν έρθει στο φως κατά το 2021

Αμοργός: Εκεί όπου η προστασία του περιβάλλοντος συναντά την παράδοση

Στην Αμοργό ανταμώνουν το «Αμοργόραμα» και η «Γιορτή του Ψαρά»..Πότε; Τι θα συμβεί;

Στοίχημα – Ελλάδα (μπάσκετ): Πάμε ΟΑΚΑ και ποντάρουμε στον Αγραβάνη

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει ... άρωμα μπάσκετ: Ξανά με Αγραβάνη και επιλογή στα φάουλ

Η συνηγορία του ποδοσφαίρου ή κάποιοι δικοί μου ηγέτες-ήρωες ποδοσφαιριστές…

Αρθρο του Ναξιώτη καθηγητή Λαογραφίας Μανώλη Σέργη με θέμα τους ποδοσφαιρικούς μας ήρωες

Fraport: Ζητάει αποζημίωση από το Ελληνικό δημόσιο για (άγνωστα) προβλήματα στα αεροδρόμια

Aπειλεί το ελληνικό δημόσιο η Fraport με αξίωση αποζημιώσεων για προβλήματα στα 14 αεροδρόμια

Εκλογές 2023 – Γ. Βρούτσης: Επίσκεψη στην Τήνο

Ο Γιάννης Βρούτσης - υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων - βρίσκεται στην Τήνο

Μύκονος: Κι όμως ανεστάλη η κατεδάφιση ακινήτου (!!!)

Δικαστήριο έδωσε 15νθήμερη προθεσμία στον ιδιοκτήτη να κατεδαφίσει, μόνο που η υπόθεση έχει τελεσιδικήσει... προ διετίας.

Ουκρανία – Χερσώνα: Στις στέγες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι

Από εκρηκτικό μηχανισμό προκλήθηκε η κατάρρευση του φράγματος Νόβα Καχόβκα στην Ουκρανία, σύμφωνα με ειδικούς - Ανυπολόγιστη η καταστροφή στην Χερσώνα

Κορυδαλλός: ξεκαθάρισμα λογαριασμών με δύο νεκρούς

Από την επίθεση έπεσαν νεκροί οι Δ.Μ και Β.Ρ. Ο τελευταίος ήταν γνωστός στις Αρχές για τη συμμετοχή του σε ομάδες εκβιαστών και, στο παρελθόν, είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

SeaJets: Από αύριο (02/06) το Speedrunner Jet στη γραμμή Μύκονο – Πάρο – Νάξο

Τι αλλάζει από αύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου στα δρομολόγια της Sea Jets με επίκεντρο το Speedrunner Jet και το Champion Jet 1

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Διεθνής ο Ναξιώτης ποδοσφαιριστής Γιάννης Μαργαρίτης

Ντεμπούτο απόψε του Γιάννη Μαργαρίτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Socca της Γερμανίας

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Σαντορίνη: 37χρονος έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι

Νεκρός 37χρονος που έπεσε από εξώστη στο Ημεροβίγλι - Τα κάγκελα υποχώρησαν και ο 37χρονος έπεσε από μεγάλο ύψος στο κενό