Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - "Φιλοξενία": Απαλλαγή και μειώσεις από Δημοτικά Τέλη άμεσα

Νάξος – “Φιλοξενία”: Απαλλαγή και μειώσεις από Δημοτικά Τέλη άμεσα

|

Απαλλαγή και μείωση δημοτικών τελών για τουλάχιστον έξι μήνες ζητά το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων “Φιλοξενία” από την Δημοτική Αρχή – Τι αναφέρει στην σχετική επιστολή προς τον Δήμαρχο – “Παρακαλούμε την Δημοτική Αρχή όπως εξετάσει και άλλους τρόπους ελάφρυνσης των συμπολιτών μας, στα πλαίσια φυσικά και των δικών της οικονομικών δυνατοτήτων, ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή καθώς καλούμαστε όλο να επιβιώσουμε από την ως άνω κρίση αλληλοβοηθούμενοι.”

Μαζική Εστίαση.. Ο κλάδος που αυτή τη στιγμή δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση όσον αφορά την πραγματική οικονομία καθότι για 2ο μήνα βλέπει λουκέτο στα καταστήματά της… Και μπορεί το βάρος στον τουρισμό να πέφτει στα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, όμως η Μαζική Εστίαση είναι η πρώτη που δέχτηκε την “σφαλιάρα” ελέω Κορωνοϊού… Και όπως είναι λογικό, όλοι στρέφουν τα βλέματά τους προς τις Δημοτικές Αρχές ζητώντας χείρα βοηθείας.. Σε αρκετούς Δήμους των Κυκλάδων, υπάρχουν ήδη σκέψεις και δράσεις για να βοηθήσουν τους επαγγελματίες. Πρόσφατα, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η αντιπολίτευση διά του επικεφαλής της παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε”, Λεονάρδου Χατζηανδρέου, ζήτησε από το Δήμο να προχωρήσει σε μέριμνα για τους επαγγελματίες, πρόταση που όπως έγινε γνωστό, αναμένεται να υιοθετηθεί.. 

Τώρα, έρχονται και οι ίδιοι οι επαγγελματίες, και μέσω του Διοικητικού Συμβουλίου “Φιλοξενία” ζητούν άμεσα στήριξη από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Τι ζητάνε; Εξι μέτρα.. Για τους έξι πρώτους μήνες να μην επιβαρύνονται με  δημοτικά τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και  φωτισμού και καθαριότητας. Και για τους επόμενους; Μέτρα ελάφρυνσης στους ίδιους τομείς (-25% για τραπεζοκαθίσματα, – 50% για φωτισμό και καθαριότητα) όπως και αντίστοιχες μειώσεις για λογαριασμούς νερού… 

Αναλυτικά η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο Γιάννη Μαγγιώρο και τον Γενικό Γραμματέα Απόστολο Καρεγλά αναφέρει: 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, οι επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης πλήττονται άμεσα από τα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Πέραν τούτου γνωρίζετε καλά  ότι οι κακοκαιρίες του φετινού χειμώνα  (Χριστούγεννα –Πρωτοχρονιά-Φώταα) δεν  επέτρεψαν την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτές τις κομβικές γιορτές όπως χάθηκαν επίσης το τριήμερο του Καρναβαλιού και η αργία της 25ης Μαρτίου. Ομοίως διαφαίνεται χαμένο και το Πάσχα και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς.  Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία»  σας καλεί όπως εισηγηθείτε άμεσα στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο , τα εξής αναγκαία ανακουφιστικά μέτρα προς αυτές, που θα βοηθήσουν στην επιβίωσή τους, μέχρι να αποκατασταθεί η κανονικότητα:

Για χρονικό διάστημα 6 μηνών, οι καταστηματάρχες να μην επιβαρύνονται με:

1. Τα δημοτικά τέλη για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους και πλατείες καθώς ήδη εν τοις πράγμασι, όλα τα τραπεζοκαθίσματα έχουν παραγκωνιστεί  και δεν γίνεται χρήση, των χώρων μετά την απαγόρευση λειτουργίας.

2. Τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας που επιβάλλονται στα καταστήματα εστίασης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, πολλώ δε μάλλον που τα κλειστά καταστήματα δεν επιβαρύνουν έτσι και αλλιώς τις Υπηρεσίες καθαριότητας καθώς δεν παράγουν σκουπίδια.

Για το μετέπειτα των ως άνω 6 μηνών, χρονικό διάστημα των επομένων 6 μηνών:

1. Για τα δημοτικά τέλη και την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινοχρήστους χώρους και πλατείες, παρακαλούμε να εισηγηθείτε για να υπάρξει έκπτωση επί ποσοστού 35%, επί του συνολικού ποσού για ετήσια χρήση.

2. Επιπλέον ας υπάρξει έκπτωση επί ποσοστού 50% των δημοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας, στα καταστήματα εστίασης μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

3. Όσον αφορά τις άδειες κοινοχρήστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων που ήδη έχουν χορηγηθεί και έχουν πληρωθεί εφάπαξ (αν υπάρχουν), να γίνει επιστροφή του ποσού της μείωσης με απόφασή σας (Δημάρχου).

4. Επιπλέον, όσον αφορά τους λογαριασμούς νερού, θα πρέπει να γίνουν οι αντίστοιχες ενέργειες και μειώσεις.

Επαναλαμβάνοντας ότι ο κλάδος της εστίασης πλήττεται άμεσα, και θα πρέπει σαν ένα μέσο αλληλοβοήθειας οι καταστηματάρχες να μην χρεώνονται πρόστιμα και προσαυξήσεις από τους Δήμους για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, στα πλαίσια της γενικότερης αναστολής που εφαρμόζεται εν προκειμένω λόγω του ως άνω απρόβλεπτου γεγονότος ανωτέρας βίας.

Παρακαλούμε την Δημοτική Αρχή όπως εξετάσει και άλλους τρόπους ελάφρυνσης των συμπολιτών μας, στα πλαίσια φυσικά και των δικών της οικονομικών δυνατοτήτων, ώστε να βρεθεί μια χρυσή τομή καθώς καλούμαστε όλο να επιβιώσουμε από την ως άνω κρίση αλληλοβοηθούμενοι.

Παρακαλούμε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να εισάγει το αίτημά μας προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σε εύλογο χρόνο πριν την χρέωση των παραπάνω ποσών στις επιχειρήσεις

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την κατανόηση, την αντιμετώπιση και την συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια!

Με εκτίμηση,

για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Ιωάννης Δημ Μαγγιώρος                          Απόστολος Ιωαν. Καρεγλάς


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Επιστροφή των Παραμυθιών: Τα παιδιά της Νάξου ανεβαίνουν στη σκηνή

Μια θεατρική παράσταση από το θερινό θεατρικό εργαστήριο του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με πρωταγωνιστές τους μικρούς μας ήρωες.

Μικρές Κυκλάδες, ιδανική επιλογή στις προτιμήσεις των Γάλλων ταξιδιωτών

Η νέα τάση «μικρονησιών» κατακτά τους Γάλλους, με Ηρακλειά, Σχοινούσα, Δονούσα και Κουφονήσια να πρωταγωνιστούν στη λίστα του GenerationVoyage.

Νεκρός νεαρός φυσητήρας στις ακτές της Σάμου – Έρευνα για τα αίτια

Το μεγαλόπνοο θηλαστικό, μόλις τεσσάρων μέτρων, ξεβράστηκε νεκρό σε μία από τις σημαντικότερες μεταναστευτικές διόδους του Αιγαίου.

Πέθανε ο Τζόρτζιο Αρμάνι, ο απόλυτος θρύλος της μόδας έφυγε στα 91 του (video)

Ο Ιταλός σχεδιαστής που όρισε το σύγχρονο στιλ και μετέτρεψε το όνομά του σε παγκόσμιο brand, άφησε την τελευταία του πνοή στο Μιλάνο.

Νάξος: Ανακαινίσεις σε δύο σχολεία, οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται, τι αναφέρει ο κος Μαυρομμάτης

Με το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» προχωρούν έργα αναβάθμισης στο 5ο Νηπιαγωγείο Αγγιδίων και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θαλλέλαιου, όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Φώτης Μαυρομμάτης.

Πάρος: Στην κορυφή των διεθνών ταξιδιωτικών λιστών και το φθινόπωρο

Από την παγκόσμια πρωτιά στο Travel and Leisure μέχρι τις νέες διακρίσεις της Expedia και άλλων διεθνών Μέσων, η Πάρος συνεχίζει να προσελκύει ταξιδιώτες υψηλού επιπέδου και εκτός καλοκαιριού.

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Κέντρο Υγείας Αμοργού: Νέα παιδίατρος μετά από χρόνια αναμονής

Η κα Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και ενισχύοντας τις υπηρεσίες υγείας για γονείς και παιδιά.

Web3 Staking; Τα κρυπτονομίσματα μπορούν στην πραγματικότητα να αποφέρουν παθητικό εισόδημα

Κερδίστε καθημερινά κέρδη μέσω staking. Προσκαλέστε μέλη της ομάδας να κερδίσουν ανταμοιβές πλατφόρμας.

Σλοβακία – Γερμανία: Πρεμιέρα με πολλά γκολ στο 1.72!

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Η «νατσιονάλμανσαφτ» ξεκινά με φαβορί κόντρα στη Σλοβακία

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου