Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος (Φιλώτι) - ΕΛΓΟ Δήμητρα: Ανάγκη για καινοτομία, νέες καλλιέργειες και βράβευση

Νάξος (Φιλώτι) – ΕΛΓΟ Δήμητρα: Ανάγκη για καινοτομία, νέες καλλιέργειες και βράβευση

|

Με τη συμμετοχή πολύ μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων διοργανώθηκε από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στο Πολιτιστικό Κέντρο Συλλόγου Φιλωτιτών, στο Φιλώτι Νάξου εκδήλωση με αντικείμενο τις καταρτίσεις των Νέων Αγροτών και τα προβλήματα που αντιμετωπίσει η άσκηση της κτηνοτροφίας στο νησί.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Ι. Βρούτσης και  Φ. Φόρτωμας (ΝΔ), ο Επαρχος Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού κ. Ι. Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου κ. Φ. Ζαννετίδης, η αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου κα. Ε. Κατσάνη και ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δ. Λιανός. (σ.σ. να σημειώσουμε ότι ήταν ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Μαζί Αλλάζουμε” κος Χατζηανδρέου και αντιδήμαρχοι αλλά και δημοτικού σύμβουλοι) 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθ. Σ. Χαρουτουνιάν αφού αναφέρθηκε στη σημασία των καταρτίσεων για τον πρωτογενή τομέα στη συνέχεια εξέφρασε την πρόθεση του Οργανισμού να συμβάλλει σε μελλοντική επίτευξη αυτάρκειας των ζωοτροφών στο νησί ως μονόδρομο για τη διατήρηση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Από τους ομιλητές, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κτηνοτροφικών φυτών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ Δρ Δ. Βλαχοστέργιος αναφέρθηκε στην άμεση αξιοποίηση των παραδοσιακών ποικιλιών των Κυκλάδων που διατηρεί ο Οργανισμός στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού για την καλλιέργεια υψηλής απόδοσης κτηνοτροφικών φυτών. Αντίστοιχα, ο Καθ. Χαρουτουνιάν επισήμανε ως μελλοντικό στόχο την αξιοποίηση μέσω επιστημονικής έρευνας των φυτικών υποπροϊόντων της καλλιέργειας της πατάτας ως την πλέον υποσχόμενη λύση στο πρόβλημα.

Ο Κτηνίατρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Ν. Παστρωμάς αναφέρθηκε στην συμβουλευτική και επιστημονική στήριξη των παραγωγών για τις ασθένειες των αιγοπροβάτων και ο εκπαιδευτής  Νέων Γεωργών κ. Δ. Ρουκάς  στις προοπτικές ανάπτυξης της οικοτεχνίας στην ορεινή Νάξο.

filoti_naxou_2.jpg

Στους παρευρισκόμενους μοιράστηκαν ερωτηματολόγια για να προτείνουν αντικείμενα για θέματα που επιθυμούν να περιληφθούν στις μελλοντικές καταρτίσεις του Οργανισμού. Στη συνέχεια ακολούθησε βράβευση του Κτηνοτρόφου-Τυροκόμου κ. Γ. Μπαμπούνη,  ο οποίος την περίοδο 2004-2005 ήταν ωφελούμενος των καταρτίσεων των Νέων

Γεωργών και το προϊόν του ξηρό ανθότυρο κατέκτησε το 1ο βραβείο στο διαγωνισμό γευσιγνωσίας  AFFA (AthensFineFoodAward), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης ΕΞΠΟΤΡΟΦ.  Το βραβείο απένειμε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΞΠΟΤΡΟΦ κ. Κ. Μοσχονάς. Επίσης, εκ μέρους της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο κ. Ζαννετίδης απένειμε στο Τυροκομείο Μπαμπούνη έπαινο για τα προϊόντα που παράγει.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας