Οπως διαβάζουμε στη σελίδα agronews εδώ και μερικές ημέρες οι παραγωγοί εαρινής πατάτας στη Νάξο παραδίδουν το διάσημο προϊόν τους στα τρία συσκευαστήρια του νησιού, χωρίς να ξέρουν την τιμή αγοράς
“Εξι μέρες τώρα ψαρεύουμε. Αλλά οφείλουμε να σας πούμε ότι κινούμαστε στα …βαθιά και χωρίς πυξίδα. Δεν έχει καθοριστεί ακόμη η τιμή των ψαριών. Οπότε εμείς ψαρεύουμε χωρίς να ξέρουμε τι θα πληρωθούμε…” Ποιος το είχε πει αυτό; Πριν από μερικές εβδομάδες, αυτή ήταν η δήλωση που είχε κάνει ο καπετάν Νίκος Μακαρούνας – με το αλιευτικό “Ανάσταση” όταν είχε έρθει στη Νάξο και είχε παραδώσει τόνους και ξιφίες συνολικού βάρους 1500 κιλών και ανάμεσά τους είχε ξεχωρίσει ένας τόνος μήκους 2,17 μέτρων και βάρους 153 κιλών… Τα ψάρια θα ταξίδευαν προς Ιαπωνία (για σούσι) χωρίς να υπάρχει αναφορά στην τιμή αγοράς από τους ιάπωνες επιχειρηματίες…
Αφήνοντας το Αιγαίο και τα ψάρια του, πάμε στην Πελοπόννησο και στην πατάτα όπου είχαμε διαβάσει στα τέλη Μαϊου ότι “Φέτος η τιμή παραγωγού στην υπαίθρια πατάτα Μεσσηνίας ξεκίνησε από περίπου 50 λεπτά το κιλό αλλά στη συνέχεια ακολούθησε ελεύθερη πτώση και έφτασε στα 25 το κιλό. Στη συνέχεια μπήκε στην αγορά η Ηλεία και η Αχαΐα και αυξήθηκαν οι ποσότητες με αποτέλεσμα οι τιμές να πέσουν στα 12- 15 λεπτά το κιλό, τιμή που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση το κόστος παραγωγής”. Οι παραγωγοί στην Πελοπόννησο είχαν προχωρήσει και σε διαμαρτυρία, κλείνοντας την Καλαμάτα λέγοντας ότι το κόστος παραγωγής είναι μίνιμουμ 30 λεπτά το κιλό με αποτέλεσμα να μην αξίζει να τις .. σηκώσουν από τα κτήματα.
Ο λόγος λοιπόν για την πατάτα (σ.σ. φωτογραφία Μιχάλης Ρώτας – Farma Rotas)… Το καμάρι της Νάξου, προϊόν ΠΟΠ και όσοι την έχουν δοκιμάσει, έχουν φτάσει σε σημείο να πέσουν στα …τέσσερα λόγω της εξαιρετικής γεύσης της. Κι όμως, η φέτος η τιμή ακόμη δεν έχει οριστεί από τους υπεύθυνους που θα την παραλάβουν…. Αυτό διαβάζουμε στην σελίδα agronews.gr που αναφέρει ότι οι τρεις εκπρόσωποι των συσκευαστηρίων στο νησί (δύο ιδιώτες και η ΕΑΣ Νάξου) δεν έχουν ακόμη καθορίσει την τιμή… Αποτέλεσμα; Οι παραγωγοί να δίνουν την πατάτα χωρίς να γνωρίζουν τι θα πάρουν στο τέλος …
Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα: Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που οι καλλιεργητές – παραγωγοί εαρινής πατάτας, παραδίδουν εδώ και μέρες προϊόν στα τρια συσκευαστήρια του νησιού, χωρίς να ξέρουν σε τι τιμή και με ποιο τρόπο θα πληρωθούν.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για νωπή πατάτα, δηλαδή για φρέσκο προϊόν το οποίο, λόγω και της ζήτησής του, συσκευάζεται και διατίθεται άμεσα στην αγορά, χωρίς να μεσολαβεί χρόνος αποθήκευσης. Αυτό σημαίνει ότι τα συσκευαστήρια του νησιού ξέρουν έγκαιρα πού και πώς θα διαθέσουν την πατάτα, επομένως, είναι σε θέση να «κόψουν», όπως γίνονταν άλλωστε όλα τα χρόνια, τιμή για τους παραγωγούς.
Αιτία για όλη αυτή την αναστάτωση, είναι οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στην αγορά, λόγω της πανδημίας και οι οποίες μεταφέρουν κραδασμούς και στη Νάξο.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο νησί λειτουργούν τα τελευταία χρόνια τρεις μονάδες τυποποίησης πατάτας και ειδικότερα, της ΕΑΣ Νάξου, της εταιρείας Πατατοσπορική Τσιράκης – Γεωργάτσος και της Ναξία Γη Αφοί Κουτλιέρη. Οι πληροφορίες θέλουν, της πολιτικής των ανοικτών τιμών να μην απέχει ούτε η τοπική συνεταιριστική οργάνωση, ενώ την ίδια στιγμή, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πιέζουν ασφυκτικά τους παραγωγούς να διαθέσουν το σύνολο της παραγωγής στις αντίστοιχες επιχειρήσεις, διαφορετικά «αποβάλλονται» ολοκληρωτικά της συνεργασίας.
Οι ιδιότυπες συνθήκες αγοράς στην πατάτα Νάξου συντηρούνται περισσότερα από δέκα μέρες, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα στους παραγωγούς οι οποίοι καταβάλλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να διατηρήσουν την παραγωγή σε έναν τόπο ο οποίος δίνει μια ξεχωριστή ποιότητα δεν έχει όμως καμιά σχέση με τις αποδόσεις που καταγράφονται σε άλλες περιοχές και γι’ αυτό η Ναξιώτικη γίνεται ανάρπαστη, παρά την διπλάσια και τριπλάσια κάποιες φορές τιμής παραγωγού.