Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - Ειρηνοδικείο: Ξεκινάει η διαδικασία συντήρησης και ανακατασκευής

Νάξος – Ειρηνοδικείο: Ξεκινάει η διαδικασία συντήρησης και ανακατασκευής

|

Ανοίγει – μετά από χρόνια – ο δρόμος για την ανακατασκευή του κτηρίου που στεγάζει το Ειρηνοδικείο Νάξου – Τι αναφέρει ο δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Μπήκαν οι υπογραφές. Καιρός δεν ήταν; Αλλωστε αποτελεί μία “γκρίζα” σελίδα για την κοινωνία της Νάξου. Η εικόνα του κτηρίου που στεγάζει σήμερα το Ειρηνοδικείο της Νάξου, δεν είναι και η καλύτερη.

Κατά καιρούς έχουν γραφτεί αρκετά για την ασφάλειά του. Βασικό ζήτημα ήταν και είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Και βέβαια το γεγονός ότι για την οποιαδήποτε επέμβαση χρειάζονταν η άδεια δύο διαφορετικών υπουργείων (Εσωτερικών και Δικαιοσύνης)…

Ομως, ήρθε η ώρα… Και χθες Τρίτη 1η Νοεμβρίου, τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης αναβάθμισης του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Νάξου υπέγραψαν ο Δήμαρχος και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας. η οποία θα συντάξει τις σχετικές μελέτες για τη στατικότητα του κτιρίου. Προϋπολογισμού 37.200 ευρώ με χρηματοδότηση του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων, ενώ η ανάθεση έγινε από τον οικείο Δήμο.

Μάλιστα ο κος Δημήτρης Λιανός σε σχετική του ανάρτηση στα social media αναφέρει “ Η επισκευή και αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου ήταν επιβεβλημένη, ώστε το νέο κτίριο να εξυπηρετεί τις δικαστικές αρχές και υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας ασφαλή και σύγχρονο εργασιακό χώρο. Ο Δήμος ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης επισκευής του κτιρίου για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) ύψους 37.200 ευρώ, μετά από επίμονες προσπάθειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης (στο οποίο υπάγεται το κτίριο), και το Υπουργείο Εσωτερικών. Η εκπόνηση της μελέτης ξεκινάει άμεσα, ανοίγοντας τον δρόμο για το έργο ανακατασκευής του κτιρίου, αφού έχει ήδη εγκριθεί από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ και η δαπάνη ύψους 215.550 € για τις εργασίες επισκευής”.


Το σχετικό δελτίο Ενημέρωσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αναφέρει: 

Τη σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης αναβάθμισης του κτιρίου του Ειρηνοδικείου Νάξου υπέγραψε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός και ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΝΑΜΑ, η οποία θα συντάξει τις σχετικές μελέτες για τη στατικότητα του κτιρίου.

Η ανάθεση της μελέτης έγινε από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με χρηματοδότηση του Ταμείου Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ.) ύψους 37.200 ευρώ, προκειμένου ο Δήμος να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αποκατάσταση του κτιρίου.

Η μελέτη περιλαμβάνει τον έλεγχο της στατικής επάρκειας του υφιστάμενου κτιρίου αλλά και την περιγραφή των επεμβάσεων που απαιτούνται για την επισκευή και αναβάθμισή του. Ειδικότερα, θα συνταχθούν εκθέσεις συλλογής στοιχείων και τεκμηρίωσης, αποτίμησης της φέρουσας ικανότητας, σχέδια αποτύπωσης του φέροντα οργανισμού, θα πραγματοποιηθούν διερευνητικές εργασίες και μετρήσεις για τον προσδιορισμό της αντοχής των λοιπών μηχανικών χαρακτηριστικών των υλικών και τεύχη υπολογισμών και ελέγχων. Επιπλέον, θα παραδοθούν γενικά σχέδια περιγραφής και εφαρμογής των επεμβάσεων που απαιτούνται, πρότυπα υλικών, προδιαγραφές εργασιών καθώς και απαιτήσεις ποιοτικού ελέγχου.

«Η επισκευή και αναβάθμιση του Ειρηνοδικείου είναι επιβεβλημένη, ώστε το νέο κτίριο να εξυπηρετεί τις δικαστικές αρχές και υπηρεσίες μέχρι την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου, εξασφαλίζοντας ασφαλή και σύγχρονο εργασιακό χώρο.

Μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία, η εκπόνηση της ξεκινάει άμεσα, ανοίγοντας τον δρόμο για το έργο ανακατασκευής του κτιρίου, αφού έχει ήδη εγκριθεί από το ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ η δαπάνη ύψους 215.550 € για τις εργασίες επισκευής» δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών τιμά τη γυναίκα που υπήρξε πρωτεργάτης της αιμοδοσίας στις Κυκλάδες και άφησε ανεξίτηλη παρακαταθήκη προσφοράς

Νάξος: Σφοδρή επίθεση Χατζηανδρέου για το «φιάσκο Dolce», 120.000€ χωρίς κανέναν βρεφονηπιακό σταθμό

Η «Δύναμη Αλλαγής» καταγγέλλει κακοδιαχείριση και ζητά διερεύνηση ευθυνών – «Οι πολίτες πληρώνουν τα λάθη της Δημοτικής Αρχής»

Νάξος: Ο Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» στηρίζει τα παιδιά με σχολικά είδη

Κανένα παιδί δεν πρέπει να στερηθεί τα απαραίτητα – Πρωτοβουλία αγάπης και διακριτικής στήριξης από τον Σύλλογο Μελάνων.

Επιμελητήριο Κυκλάδων: «Χάθηκε μια ευκαιρία για τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια» (πίνακες)

Παρά το ολοκληρωμένο σχέδιο που καταρτίστηκε με τη συνεργασία δημάρχων και φορέων, το Σ.Α.Σ. αποφάσισε τη διατήρηση του παλαιού καθεστώτος – Τι ζητά τώρα το Επιμελητήριο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες

Κυκλάδες: Αποχαιρετισμός στη γιατρό Κυριακή Σωφρονιάδου, τη ψυχή της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα

Η «ψυχή» της αιμοδοσίας στη νησιωτική Ελλάδα - Πότε και που θα πραγματοποιηθεί η εξόδιος ακολουθία

Σαντορίνη: Το Wanderlust Travel Magazine ανακαλύπτει την αυθεντική ψυχή του νησιού

Το κορυφαίο βρετανικό ταξιδιωτικό περιοδικό φιλοξενήθηκε από τις 24 έως 28 Αυγούστου στη Σαντορίνη, με επίκεντρο τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την αυθεντικότητα.

Αμοργός: Νέα παιδίατρος στο Κέντρο Υγείας, σημαντική ενίσχυση για τις οικογένειες του νησιού

Η Δήμητρα Καλλιτσούνακη αναλαμβάνει καθήκοντα Επιμελητή Β΄ με τριετή σύμβαση, καλύπτοντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.

Νάξος: “Πράσινο φως” για νέο 5άστερο ξενοδοχείο στο (Πολύχνι) Σαγκρί

Σε έκταση 5,4 στρεμμάτων θα ανεγερθεί το πολυτελές κατάλυμα, με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές – Εκδόθηκε η οικοδομική άδεια.

Νάξος: «Μαμά με καρότσι σε πόλη αφιλόξενη», η κραυγή αγωνίας μιας νέας μητέρας

Το σχόλιο του Στράτου Φουτάκογλου και η ανοιχτή επιστολή μαθήτριας του που φωτίζει την αδιαφορία για πεζούς, μητέρες και ΑμεΑ

Άδωνις Γεωργιάδης: «Ντροπή για το επεισόδιο στη Νάξο – Οι Εβραίοι πολίτες είναι ασφαλείς στην Ελλάδα»

Σαφή θέση υπέρ των βρετανών τουριστών πήρε ο υπουργός Υγείας, καταδικάζοντας το περιστατικό αντισημιτισμού και μιλώντας για επιλεκτικές «ευαισθησίες» στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Νάξος: Η «Αξιώτισσα» απαντά για το επεισόδιο με τους Βρετανούς τουρίστες – «Έσκισαν το αυτοκόλλητο, δεχόμαστε απειλές»

Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας Γιάννης Βάσιλας δίνει τη δική του εκδοχή: οι τουρίστες αποχώρησαν αφού πρώτα προκάλεσαν, ενώ μετά το δημοσίευμα της Daily Mail η επιχείρηση καταγγέλλει μπαράζ συκοφαντιών και απειλών.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Αλυκό Νάξου: Ύστερα από μισό αιώνα, κατεδαφίζεται το ξενοδοχείο–φάντασμα της χούντας

Μια ιστορική δικαίωση για το μοναδικό κεδρόδασος και όσους τόλμησαν να αντισταθούν στην αυθαιρεσία

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.