Οι έντονες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τη έλλειψη πατατόσπορου δημιουργούν προβλήματα στους παραγωγούς – Τι συμβαίνει σε Μεσσηνία, Βοιωτία, και Δυτική Αχαΐα – Τι δηλώνει ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου
Με δυσκολίες ξεκίνησε η φετινή χρονιά για την πατάτα στις νότιες περιοχές της χώρας μας. Μεγάλα προβλήματα προέκυψαν από τις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και από την έλλειψη πατατόσπορου, λόγω της μειωμένης παραγωγής στην Ευρώπη. Από τις πρώιμες φυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Μεσσήνης στην Καλαμάτα, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα. Τα πεδινά και πιο βαριά εδάφη που κράτησαν μεγάλες ποσότητες νερού, ένα σημαντικό ποσοστό των φυτεμένων κονδύλων της πατάτας να παρουσιάζουν σημάδια σαπίσματος.
Και μέσα από την ιστοσελίδα ypaithros.gr κάνουμε μία βόλτα στην Ελλάδα. Από την Πελοπόννησο και την Βοιωτία έως τη Νάξο… Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Νάξος μέσω της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών αποτελεί ισχυρή δύναμη στον χώρο της πατάτας…
Ξεκίνημα από την Μεσσηνία, όπου ο γεωπόνος Κώστας Λαμπρινός μιλά για χαμηλές προσδοκίες των παραγωγών κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. «Στην περιοχή μας καλλιεργούνται πάνω από 2.500 στρέμματα πατάτες. Τα 500 από αυτά παρουσίασαν σημαντικό πρόβλημα στο φύτρωμα στο στάδιο της προβλάστησης. Τα υπόλοιπα κτήματα και λόγω των βροχοπτώσεων ανέστειλαν την ανάπτυξη, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να δυσκολεύονται να βρουν τον ρυθμό τους για μία ομαλή πορεία».
Στο ερώτημα τί πρέπει να γίνει ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στην καλλιέργεια ο κ. Λαμπρινός απάντησε ότι «σε χωράφια που μπορούν οι παραγωγοί να μπουν, να προχωρήσουν άμεσα σε βαθύτερα αυλακώματα για την καλύτερη στράγγιση. Για το θέμα της λίπανσης, λόγω της έκπλυσης από τις βροχές, να μην κάνουν υπερβολική χρήση λιπασμάτων για την κάλυψη απωλειών των λιπαντικών μονάδων».
Νάξος: Απουσία πολλαπλασιαστικού υλικού
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για την καλλιέργεια της πατάτας στη Νάξο (φωτογραφία από τη Φάρμα – Ρώτας), όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του ομώνυμου συνεταιρισμού, Δημήτρης Καπούνης. «Όμως, η έλλειψη βασικού πατατόσπορου και οι μεγάλες βροχοπτώσεις δυσκολεύουν τις τελικές αποφάσεις των παραγωγών. Στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε τα 1.000 στρέμματα στο νησί, αλλά μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν φυτεύσει».
Βοιωτία: Πέφτουν οι εκτάσεις
Λιγότερες είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις αυτή την εποχή στη Βοιωτία σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει φυτευτεί βρίσκεται σε ορεινές περιοχές και σε εδάφη που στραγγίζουν εύκολα και, όπως υποστηρίζει ο Δημήτρης Συκαράς, παραγωγός από την Θήβα, «υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, όμως οι έντονες βροχοπτώσεις και οι υπερβολικές ποσότητες νερού που έχουν πέσει δυσκολεύουν τη φύτευση. Πέραν αυτού, υπάρχουν ακόμη καλοκαιρινές πατάτες στα χωράφια, οι οποίες δεν έχουν συλλεχθεί για τους παραπάνω λόγους». Στην περιοχή της Θήβας καλλιεργούνται πάνω από 10.000 στρέμματα ανοιξιάτικης πατάτας κάθε χρόνο.
Δυτική Αχαΐα: Καλή η εικόνα
Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στη Δυτική Αχαΐα, όπου παράγεται και το μεγαλύτερο ποσοστό πατάτας του νομού. Δεν δείχνουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα τα κτήματα και η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά, επισημαίνει ο Νίκος Κατριμπούζας, γεωπόνος από την Κάτω Αχαΐα. «Δεν έχουμε διαφοροποιήσεις στις εκτάσεις της περιοχής μας. Κάθε χρόνο πάνω από 4.000 στρέμματα φυτεύονται την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο και περίπου 2.000 στρέμματα το καλοκαίρι. Εκτιμούμε ότι, αν ο καιρός πάει καλά, θα ξεκινήσουμε τη συλλογή προς τα τέλη Απριλίου».