Στάβλος 500 ζώων με συμμέτοχο τον παραγωγό και εισαγωγή αγελάδων στη Νάξο από την ΕΑΣ Νάξου – Τι αλλάζει στην τιμή του γάλακτος
Σε επένδυση για τη δηµιουργία σταβλικών εγκαταστάσεων, όπου θα έχει στην κατοχή της το 51%, ενώ το υπόλοιπο 49% θα ανήκει στους συνεργαζόµενους κτηνοτρόφους, µε προϋπόθεση την εισφορά ζωικού κεφαλαίου από πλευράς τους, προχωράει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισµών Νάξου.
Η εν λόγω κίνηση γίνεται µε σκοπό να αποτελέσει κίνητρο για παραγωγούς που έχουν κοπάδι µε πάνω από δέκα αγελάδες και προσβλέπει στην ανάσχεση της σφαγής ζώων από αρκετούς κτηνοτρόφους λόγω των έντονων πιέσεων που δέχονται από το αυξηµένο κόστος παραγωγής και ζωοτροφών, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης, ∆ηµήτρης Καπούνης.
«Έχουµε ενταχθεί σε πρόγραµµα που επιδοτείται µέσω ΕΣΠΑ για τη δηµιουργία συνεταιριστικού στάβλου µε δυνατότητα φιλοξενίας 500 ζώων. Η Ένωση θα αγοράσει κάποια δικά της ζώα. Ταυτόχρονα όµως ένας παραγωγός που σκέφτεται να εγκαταλείψει το επάγγελµα ή το κόστος είναι υψηλό και δεν µπορεί να ανταποκριθεί, θα µπορεί να φέρνει τα ζώα του, να εξετάζονται από τον κτηνίατρο και τα υγιή να εντάσσονται στη νέα µονάδα. Εκτός από την εισφορά σε ζωικό κεφάλαιο, κάθε παραγωγός θα έχει υποχρέωση να παραδίδει µία ή δύο φορές ανά έτος την παραγωγή από καλαµπόκι, κριθάρι ή τριφύλλι από καλλιέργεια 10 στρεµµάτων γης.
Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εκάστοτε κτηνοτρόφος ανάλογα µε τον αριθµό των ζώων που θα φέρνει θα γίνεται µέτοχος στο σχήµα που δηµιουργείται. Θα φτάσουµε έτσι σταδιακά στη στελέχωση µίας συνεταιριστικής µονάδας 500 ζώων, όπου η ΕΑΣ Νάξου θα έχει το 51% των µετοχών και το υπόλοιπο 49% θα ανήκει στους παραγωγούς. Επίσης, ο παραγωγός που αρµέγει και βγάζει 100 κιλά γάλα, θα πληρώνεται την αξία αυτού καθαρή χωρίς κόστη. Πρακτικά ροχωράµε σε συγχωνεύσεις στάβλων για την καλύτερη διαχείριση του κόστους».
Μπόνους 0,10 ευρώ για το επιπλέον γάλα
Ο συνεταιρισµός αγοράζει στο 0,60 ευρώ το αγελαδινό γάλα από τους παραγωγούς, µε τους οποίους έχει ήδη κλείσει συµβόλαια. Το επιπλέον γάλα του παραγωγού θα πληρώνεται µε επιπλέον 0,10 ευρώ το κιλό. Στο πρόβειο ο συνεταιρισµός προσανατολίζεται για τιµή 1,40 ευρώ και στο κατσικίσιο 0,70 ευρώ. «Με αυτόν τον τρόπο πιστεύω ότι θα αυξηθεί η εισκόµιση γάλακτος. Αυτή τη στιγµή µας λείπουν 8 τόνοι την ηµέρα, τους οποίους εκτιµώ ότι θα καταφέρουµε να καλύψουµε έως τις αρχές Μαρτίου, φτάνοντας τους 36 τόνους ηµερησίως του 2021 τόσο µε τη συγκεκρµένη κίνηση όσο και µε την αύξηση ζωικού κεφαλαίου που πραγµατοποιούµε».
Την ίδια στιγµή ο συνεταιρισµός προχωράει στην εισαγωγή ολλανδικών αγελάδων καθώς και αγελάδων ράτσας Σβιτς, για να ενισχύσει το ζωικό κεφάλαιο του νησιού. Η εισαγωγή, σύµφωνα µε τον κ. Καπούνη, γίνεται από την Τσεχία. «Ήδη έχουµε παραλάβει 68 ζώα και συνολικά θα παραλάβουµε πάνω από 90. Από αυτές, περίπου 30 αγελάδες είναι ενήλικες και έχουν ήδη παραγωγική δραστηριότητα. Οι υπόλοιπες βρίσκονται σε στάδιο εγκυµοσύνης περίπου 7 µηνών, ενώ το επιπλέον φορτίο που θα έρθει σε λίγες ηµέρες αποτελείται από µικρά έως 12 µηνών ζώα, τα οποία θα αναλάβει να εκθρέψει η Ένωση και στη συνέχεια µε εµφύτευση σπέρµατος θα φροντίσουµε να τις καταστήσουµε αναπαραγωγικές και να τις παραδώσουµε στους ενδιαφερόµενους παραγωγούς».
Από τα ζώα που µπαίνουν µ’ αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή θα προστεθούν περίπου 3-4 τόνοι γάλακτος επιπλέον σε ηµερήσια βάση έως και το τέλος του έτους. Η ΕΑΣ Νάξου βρίσκεται σε αναζήτηση αγοράς και άλλων ζώων για αναπαραγωγή, δεδοµένου ότι όσες ήδη έχει παραγγείλει έχουν υψηλό κόστος που υπερβαίνει τα 2.800 ευρώ για κάθε αγελάδα. «Αυτή τη στιγµή προσανατολιζόµαστε σε µικρά ζώα, τα οποία θα εκτρέφουµε µε δικές µας ζωοτροφές και στόχος µας είναι να προχωρήσουµε σε αναπαραγωγή».
Αγορά ζώου σε τιµή κόστους
Κάθε ζώο που αγοράζει η ΕΑΣ Νάξου θα δίνεται σε παραγωγούς µε τιµή κόστους, αναφέρει ο ∆ηµ. Καπούνης. «Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι η κάθε αγελάδα θα δίνεται στους παραγωγούς µε τιµή 1.700 ευρώ ανά µοσχίδα, που θα είναι σε στάδιο κύησης. Συνολικά θα συγκεντρώσουµε 70 µικρής ηλικίας αναπαραγωγικές αγελάδες», εξηγεί. Η Ένωση συζητά και για αγορά αγελάδων από τη Χαλκίδα. «Τα ζώα που παραλαµβάνουµε είτε θα εξοφλούνται εφάπαξ, είτε µε δυνατότητα πενταετούς εξόφλησης».
Με πληροφορίες από τη σελίδα tyrokomos.gr