Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - ΕΑΣ Νάξου: Στα 5 ευρώ περίπου η τιμή πώλησης του...

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου: Στα 5 ευρώ περίπου η τιμή πώλησης του αρνιού από το παραγωγό

|

Η «μάχη» του οβελία – Πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές – Η εικόνα που μετέφερε η ΕΑΣ Νάξου και οι κτηνοτρόφοι του νησιού (video) 

Ολο και πιο κοντά στο Πάσχα… Και όπως είναι λογικό όλα τα βλέμματα στρέφονται στο πασχαλινό τραπέζι, στις τιμές των αμνοεριφίων αλλά και στην προέλευσή τους. Βασικό το πρόβλημα απο τη στιγμή που οι εισαγωγές και κυρίως οι ελληνοποιήσεις αποτελούν σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ παραγωγών και (εκάστοτε) κυβέρνησης… Και αυτό γιατί η γραμμή του Υπουργείου μοιάζει να μην μπορεί να βάλει τέλος σ’ αυτό το πρόβλημα που κρατάει χρόνια.

Πάμε Mega… Και στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega» όπου ο Γιάννης Οικονόμους, υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα οριστικό σχέδιο ελέγχων και ένα «ένα δίκτυο το οποίο θα θωρακίσει την εύρυθμη λειτουργεία της αγοράς».  Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι στις εισαγωγές, και λόγω της πανδημίας, θα είναι πολύ αυστηροί. «Οφείλουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και εκτεταμένοι.

Ομως, είχαμε εικόνα και από την Νάξο.. Σε ζωντανή σύνδεση με τη Νάξο και το Καστράκι έμαθαν, από τον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ. Νάξου, Δημήτρη Καπούνη και τον Ναξιώτη κτηνοτρόφο, Γιάννη Βάβουλα, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί του νησιού μας όσον αφορά στη διάθεση των αμνοεριφίων τους για το Πάσχα αλλά και το προς τα πού θα κινηθούν φέτος οι τιμές του αρνιού και του κατσικιού Νάξου.

Όπως τονίζει ο Δημήτρης Καπούνης, «υπάρχει πίεση αυτές τις ημέρες», ωστόσο όλα λειτουργούν κανονικά.  Σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, οι ανάγκες της αγοράς δε θα καλυφθούν πλήρως από τα ελληνικά προϊόντα, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει στην καθυστέρηση του προετοιμασμού αλλά και της τροφοδοσίας της αγοράς. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά “περίπου 7000 αρνιά και κατσίκια αναμένεται να σφάξουμε στα δύο σφαγεία που έχει το νησί, αλλά θα μπορούσαμε και διπλάσια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Ομως, ο χρόνος είναι μικρός για να γίνουν όλα όπως προβλέπονται”  Και σχετικά με την τιμή ανέφερε ότι “θα αγοράσουμε στα 5.10 ευρώ το κιλό για το αρνί και 5.30 ευρώ το κιλό για το κατσίκι, όμως στο τραπέζι του καταναλωτή θα φτάσει αρκετα πιο ψηλά, γιατί υπάρχουν τα μεταφορικά, το ΦΠΑ οπότε η τιμή θα είναι μεγαλύτερη”  

Από την πλευρά τους ωστόσο οι κτηνοτρόφοι, όπως λέει ο Γιάννης Βάβουλας, περιμένουν να καλύψουν μέρος της χασούρας της προηγούμενης χρονιάς. “Ήταν καταστροφική χρονιά με μεγάλη χασούρα. Πουλήσαμε με τρία ευρώ πέρυσι… Ευελπιστούμε ότι φέτος θα είναι καλύτερα, κάτι που φάνηκε από τα Χριστούγεννα».

Ο κος Καπούνης πάντως για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε και στο θέμα της γραφειοκρατίας και των ελληνοποιήσεων τονίζοντας ότι η μοναδική λύση είναι “να μειωθεί η γραφειοκρατία και να γίνει το κατσικάκι ΠΟΠ με αυστηρές προϋποθέσεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε δύο χρόνια για να εξεταστει ένας φάκελος… Μόνο εάν γίνει ΠΟΠ το κατσίκι θα ξέρει ο καταναλωτής τι κρέας τρώει” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο