Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - ΕΑΣ Νάξου σε Κουτουλάκη: Συνειδητά είπατε ψέματα

Νάξος – ΕΑΣ Νάξου σε Κουτουλάκη: Συνειδητά είπατε ψέματα

|

Η απάντηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής σταα όσα είπε σχετικά με τα χρήματα που έχει λάβει η ΕΑΣ … Οι κινήσεις που έχουν γίνει από την “Ενωση” για τους παραγωγούς του νησιού… 

“….. Αυτά, όμως, που προξένησαν περισσότερο την αγανάκτησή μας είναι όσα εκστομίσατε για την Ε.Α.Σ. Νάξου. Όχι μόνο είναι fake news, όχι μόνο συνειδητά είπατε ψέματα, αλλά το χειρότερο, αν δεν συμβαίνει αυτό, αγνοείτε, παρά τη 14μηνη θητεία σας σε αυτή τη θέση και την υποτιθέμενη γνώση των ενωσιακών και περιφερειακών κανόνων, τη στοιχειώδη λειτουργία των επιδοτήσεων του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα σε σχέση με το μεταφορικό ισοδύναμο. Βέβαια, είδαμε ξεκάθαρα ότι σας παρότρυνε να εκτεθείτε, και το κατάφερε, με ανάλογες χαρακτηριστικές χειρονομίες και στο παριστάμενο κοινό του, ως άκομψος υποβολέας, ο ναξιώτης βουλευτής που δεν χάνει ευκαιρία να εκδηλώνει την αγάπη του στην Ε.Α.Σ. με κάθε τρόπο και μέσο…” 

Μέρος από την απάντηση που έδωσε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου στα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλης Κουτουλάκης κατά τη διάρκεια της δεύτερης παρουσίας του στη Νάξο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την περασμένη Τρίτη 5 Ιουλίου και στο πλευρό του Υπουργού Νησιωτικής Πολιτικής και Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη. Μέσα από τις δηλώσεις του ανέφερε ότι ” Το ποσό που έχει λάβει μέχρι σήμερα η ΕΑΣ Νάξου είναι 150.000 ευρώ. Ήδη από μια έρευνα που έχουμε κάνει ξεπερνά το 150.000 ευρώ η ενίσχυση στην τοπική Ένωση Συνεταιρισμών. Εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά τα ποσά αυτά δεν θα πρέπει να κατευθύνονται για τα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης, αλλά στο προϊόν”.

Και η τοποθέτηση αυτή έφερε την δικαιολογημένη αντίδραση των ανθρώπων της ΕΑΣ Νάξου... Κι αυτό γιατί ανέλυσαν τι έχουν πάρει στη πραγμτικότητα και τι έχουν προσφέρει τα χρόνια της πανδημίας ώστε τα προϊόντα ΠΟΠ της Ενωσης και της Νάξου να είναι σταθερά στη κορυφή της προτίμησης του κατανωλτικού κοινού τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας. Και στην απάντησή τους καταλήγουν (σ.σ. την υπογράφουν οι κοι Καπούνης, ως πρόεδρος και Χωριανοπουλος ως γραμματέας) με την πρόταση ”  Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Νάξου και οι εκπρόσωποί του δεν ανέχονται την πολιτική εξαπάτηση. Ξέρουν να αγωνίζονται και να δίνουν απαντήσεις σε αυτούς που τους περιφρονούν, σε αυτούς που παίζουν με τον πόνο του και…κουτουλούν, κ. Κουτουλάκη, την αλήθεια. Όποτε και όπου χρειαστεί”.

Η ΈνωσηΑγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου απέστειλε την πιο κάτω απάντηση στον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μανώλη Κουτουλάκη, σχετικά με την τοποθέτησή του για την Ένωση, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022.

Νάξος, 8 Ιουλίου 2022

Προς: τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλη Κουτουλάκη

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Με δικαιολογημένη έκπληξη και οργή παρακολουθήσαμε σε σχετικό βίντεο την τοποθέτησή σας για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) Νάξου στις 5 Ιουλίου 2022 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Ευτυχώς που όχι μόνο τα γραπτά μένουν, αλλά και οι μαγνητοφωνήσεις και βιντεοσκοπήσεις, για να πληροφορείται, όποιος επιθυμεί, τις δημόσιες θέσεις, τις τοποθετήσεις, τα επιχειρήματα και τις αντιλήψεις πολιτικών και κοινωνικών φορέων και μάλιστα όταν οι πρώτοι, οι πολιτικοί, απευθύνονται ανεύθυνα στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της Νάξου, ερήμην των εκπροσώπων του.

Είναι γνωστή και δημοσιευμένη ευρέως η επιστολή που αποστείλαμε στον υπουργό σας κ. Πλακιωτάκη, προκειμένου να έχουμε κατ’ ιδίαν συνάντηση μαζί του, λόγω των ιδιαίτερων, σημαντικών και οξυμένων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα των νησιών του Δήμου μας. Απαξίωσε να μας απαντήσει. Αυτή είναι η ευαισθησία, η έμπρακτη έγνοια για τους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, η αντίληψη για τον δημοκρατικό διάλογο, η φιλολαϊκή και φιλαγροτική διάθεση και πολιτική, η επιβαλλόμενη και συνταγματικά ειδική προστασία και προαγωγή της νησιωτικής οικονομίας (άρθρο 106, παρ. 1 του Συντάγματος); Προφανώς, το κομματικό πρόγραμμα της επίσκεψης του κλιμακίου σας προείχε και όχι το κυβερνητικό που αφορά ή έπρεπε να αφορά όλη την κοινωνία του νησιού μας, αλλά και των άλλων ξεχασμένων μικρών νησιών. Η επίσκεψη στην κομματική οργάνωση και όχι στην ιστορική και από τις πλέον δραστήριες και δυναμικές συνεταιριστικές μονάδες της χώρας μας, για πιο εξειδικευμένη και αποτελεσματική συζήτηση, κάτι δείχνει. Και μάλιστα όταν η αγροτιά των νησιών μας αντιμετωπίζει εντονότερα την ενεργειακή, ζωοτροφική και πληθωριστική κρίση. Φαίνεται, δυστυχώς, ότι δεν υπάρχει πράγματι ολοκληρωμένη στρατηγική για τον ευαίσθητο και εθνικά σημαντικό νησιωτικό χώρο.

Αυτά, όμως, που προξένησαν περισσότερο την αγανάκτησή μας είναι όσα εκστομίσατε για την Ε.Α.Σ. Νάξου. Όχι μόνο είναι fakenews, όχι μόνο συνειδητά είπατε ψέματα, αλλά το χειρότερο, αν δεν συμβαίνει αυτό, αγνοείτε, παρά τη 14μηνη θητεία σας σε αυτή τη θέση και την υποτιθέμενη γνώση των ενωσιακών και περιφερειακών κανόνων, τη στοιχειώδη λειτουργία των επιδοτήσεων του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα σε σχέση με το μεταφορικό ισοδύναμο. Βέβαια, είδαμε ξεκάθαρα ότι σας παρότρυνε να εκτεθείτε, και το κατάφερε, με ανάλογες χαρακτηριστικές χειρονομίες και στο παριστάμενο κοινό του, ως άκομψος υποβολέας, ο ναξιώτης βουλευτής που δεν χάνει ευκαιρία να εκδηλώνει την αγάπη του στην Ε.Α.Σ. με κάθε τρόπο και μέσο. Αλλά εσείς, γιατί πέσατε στην παγίδα; Για να μην του χαλάσετε το χατίρι;  Ή ήταν στημένο το παιχνίδι; Το βίντεο, πάντως, μιλά από μόνο του.

Συγκεκριμένα, σας θυμίζουμε τί είπατε, ως κυβερνητικός παράγων και όχι ως κομματικός κομισάριος (κάτι για DNAψελλίσατε), με τοξικό και αβάσιμο τρόπο, ενώπιον ενός ανύποπτου και ανίδεου εν πολλοίς, για εξειδικευμένα θέματα, ακροατηρίου: «…Το μεταφορικό ισοδύναμο συνεχίζει, εφαρμόζεται…Στο μεταφορικό ισοδύναμο εντάχθηκαν ως επιλέξιμοι θεσμοί οι Ενώσεις και οι συνεταιρισμοί…Το ποσό που έχει λάβει μέχρι σήμερα η ΕΑΣ Νάξου είναι 150.000 ευρώ. Ήδη από μια έρευνα που έχουμε κάνει ξεπερνά το 150.000 ευρώ η ενίσχυση στην τοπική Ένωση Συνεταιρισμών. Εμείς θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, αλλά τα ποσά αυτά δεν θα πρέπει να κατευθύνονται για τα λειτουργικά κόστη της επιχείρησης, αλλά στο προϊόν. Ο νόμος, όπως έχει φτιαχτεί, στοχεύει στο να μετακυλίσει το όφελος στο προϊόν…».

Σας πληροφορούμε, λοιπόν, κύριε Γενικέ, για να μάθετε, αλλά και να ενημερώσετε τους υποβολείς και καθοδηγητές σας ή όσους ρίχνουν λάσπη στον ανεμιστήρα,ότι:

  1. Δεν εφαρμόζεται το μεταφορικό ισοδύναμο (ή νησιωτικό, όπως θα το βαφτίσετε) για τη μεταφορά των ζωοτροφών, οι οποίες διαμορφώνουν, κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό, το κόστος παραγωγής (τις εισροές) στην κτηνοτροφία.
  2. Η επιδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λοιπές μεταφορές πιστώνεται, με 32 ευρώ ανά τόνο, απευθείας στους παραγωγούς.
  3. Η Ε.Α.Σ. Νάξου έχει λάβει τα τρία τελευταία χρόνια (2019, 2020 και 2021)- για το επόμενο έτος κάθε φορά- συνολική ενίσχυση 108.127, 95 ευρώ (47.816,97-24.905,73-35.405,25 τα αντίστοιχα έτη) για την ενίσχυση των τελικών προϊόντων (γάλα, τυρί, πατάτα), προκειμένου να ελαφρυνθεί το κόστος παραγωγής, να μην αυξηθούν οι τιμές, και να επιβαρυνθούν έτσι οι καταναλωτές και να μειωθούν οι πωλήσεις. Αυτό και κάναμε. Πού βρήκατε τα 150.000 ευρώ; Και γιατί μασάτε λαϊκίστικα τα λόγια σας και αφήνετε υπονοούμενα και υπεκφυγές για τα λειτουργικά κόστη; Γιατί, προκειμένου να αποφύγετε το άγος του ανύπαρκτου για τις ζωοτροφές μεταφορικού ισοδύναμου, συγχέετε σκόπιμα την επιδότηση του κόστους μεταφοράς με την ενίσχυση της Ένωσης για τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών των τελικών προϊόντων; Αυτό, αν δεν είναι ανέντιμο, πώς λέγεται;
  4. Για τις μεταφορές ζωοτροφών, δαπανήσαμε το 2019, 774.364,67 ευρώ, το 2020, 924.858,35 ευρώ και το 1921, 938.109,08 ευρώ. Πού είναι το μεταφορικό ή το νησιωτικό (κατά το «άλλαξε ο Μανωλιός») ισοδύναμο, αφού δεν υπάρχει για τις ζωοτροφές και έτσι αυτό επιβαρύνει τις τιμές, παρά την ενίσχυση των προϊόντων;

Εν τούτοις, εμείς ερευνήσαμε με πρωτοποριακό τρόπο και ερευνούμε όλες τις αγορές και αναζητούμε τους τρόπους για εφοδιασμό των κτηνοτρόφων μας με ζωοτροφές στην καλύτερη τιμή, δεδομένης της έκτακτης και πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνουμε Είμαστε νυχθημερόν στο πλευρό του αγρότη και του κτηνοτρόφου, με έγνοια και στον καταναλωτή, που μας στηρίζει και προτιμά τα ποιοτικά προϊόντα της Ε.Α.Σ. Νάξου. Αυτό θα συνεχίσουμε με συνέπεια να κάνουμε.

Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Η θεσμική υπευθυνότητα και εντιμότητα απαιτεί να διευκρινίσετε τα θλιβερά και υποβολιμαία υπονοούμενά σας και να εκφράζεστε με τη γλώσσα της αλήθειας, με τεκμήρια, ευθαρσώς και όχι με κομματική υπόδειξη και γενικολογίες. Η κυβερνητική και θεσμική θέση σας δεν το επιτρέπει.

Η πολιτική και η αντίληψή σας για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και ειδικά την Ε.Α.Σ. Νάξου (από τις παλαιότερες και δυναμικότερες στον ελλαδικό χώρο)ήταν πρόδηλα προκατειλημμένη και υπαγορευμένη από τον εκ δεξιών σας, γνωστό σε όλους μας, ναξιώτη τέως υπουργό. Η εικόνα είναι πολύ εύγλωττη. Η πολιτική και η αντίληψη αυτή, όμως, οδηγεί τον πρωτογενή τομέα στο βάραθρο. Ιδίως στον νησιωτικό χώρο, που έχετε και σεις την ευθύνη σας, η κατάσταση του τομέα αυτού της οικονομίας μας είναι κρίσιμη, αν όχι δραματική. Δεν μπορείτε να την εξωραΐζετε ή να παραπλανάτε, θελημένα ή αθέλητα, τον κόσμο. Ήδη το γάλα της Νάξου είναι δυσεύρετο. Το ζωϊκό κεφάλαιο μειώνεται, τα Π.Ο.Π., που κερδίσαμε με αγώνες και μας εμπιστεύτηκαν οι αγορές, κινδυνεύουν. Δεν έχετε πλήρη εικόνα ή έχετε διαστρεβλωμένη πρόσληψη της πραγματικότητας, όπως φάνηκε από την ομιλία σας και τα «στοιχεία» που δημόσια επικαλεστήκατε.

Ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της Νάξου και οι εκπρόσωποί του δεν ανέχονται την πολιτική εξαπάτηση. Ξέρουν να αγωνίζονται και να δίνουν απαντήσεις σε αυτούς που τους περιφρονούν, σε αυτούς που παίζουν με τον πόνο του και…κουτουλούν, κ. Κουτουλάκη, την αλήθεια. Όποτε και όπου χρειαστεί.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΣ Νάξου

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος                                    Ο Γραμματέας

Δημήτρης Καπούνης                                                           Νικηφόρος Χωριανόπουλος


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΟΞ – Κυκλάδες: Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο οι Κατσαράς, Ηλιόπουλος

Δύο εκπρόσωποι των Κυκλάδων, ο Βαγγέλης Κατσαράς (Νάξος) και ο Αντώνης Ηλιόπουλος (Σαντορίνη) στη μάχη για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΞ ..

Γιάννης Αγγέλου – υποψήφιος Περιφερειάρχης Ν.Αι.: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας είναι αδιαπραγμάτευτα!

Συνεχώς η Λαϊκή Συσπείρωση και από την πρώτη στιγμή, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα παζάρια στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να εγκαταστήσει ΝΑΤΟϊκές βάσεις σε ελληνικά νησιά.

Σαντορίνη: Αφιερωμένη στα ζώα η 4η Οκτώβρη από τα παιδιά του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Φηρών

Η ημέρα σήμερα υπενθυμίζει σε όλους μας την σημαντική Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Εφυγε ο “ξανθός” του Ελληνικού μπάσκετ, αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη

Στο πένθος βυθίστηκε ο χώρος του ελληνικού μπάσκετ. “Έφυγε” σε ηλικία 78 ετών ο “Ξανθός” της προπονητικής -αλλά και της πολιτικής- Γιάννης Ιωαννίδης.

Cycladic Identity – Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Προστατεύει και αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά

Ηδη υλοποιούνται εννέα προγράμματα σε οκτώ νησιά των Κυκλάδων (την Αμοργό, την Ανδρο, την Δονούσα, την Ιο, την Κέα, τη Μύκονο, την Πάρο και τη Σίκινο)

Διανομή ακριβών φαρμάκων κατ’ οίκον για 120.000 ασθενείς

Πρόκειται για σκευάσματα που αφορούν καρκινοπαθείς και άλλους ασθενείς

Aegean Airlines: «Aνοίγει φτερά» για το χειμερινό πρόγραμμα με νέους προορισμούς

Aegean Airlines Εννέα (9) νέα δρομολόγια και τρεις (3) νέες χώρες προστίθενται - Επτά (7) θερινά δρομολόγια συνεχίζουν να εκτελούνται για πρώτη φορά και το φετινό χειμώνα

Η Νίσυρος είναι πολλά παραπάνω από το ηφαίστειό της

Νίσυρος – όπως λένε όσοι γνωρίζουν – είναι ένα υπέροχο “εργαστήρι” γεωλογίας και προσφέρει εικόνες και γνώσεις που επιβεβαιώνουν το μεγαλείο της φύσης. Το νησί έχει και ενδιαφέρουσα μυθολογική… διάσταση, λίγο κλισέ, αλλά μας αρέσει!

Κέα – Δήμος: Παραδόθηκαν είδη που συγκεντρώηκαν για τους πληγέντες

Παραδόθηκαν τα είδη που συγκέντρωσαν οι κάτοικοι Κέας για τους πληγέντες της κακοκαιρίας «Daniel»

ΠΝΑι: Ακλόνητο φαβορί ο Χατζημάρκος

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θεωρείται από αυτές όπου η επικράτηση του υποψηφίου που στηρίζεται από τη Ν.Δ., εν προκειμένω του νυν περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου, πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Πυροσβεστική – Αργοκοιλιώτισσα: Υπό έλεγχο η φωτιά (photos)

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή της Αργοκοιλιώτισσας στην Κόρωνο (photos)

Εκλογές 2023 – Δύναμη Αλλαγής: Την Τετάρτη (04/10) η κεντρική ομιλία στη Νάξο

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου η κεντρική ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη πόλη της Νάξου

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Γαστρονομικό ταξίδι στα εξωτικά Κουφονήσια

Η παραδοσιακή κουζίνα των Μικρών Κυκλάδων περιλαμβάνει όλα τα μαγειρευτά, σε αρκετές περιπτώσεις “λευκά” και όχι τόσο κοκκινιστά το καλοκαίρι λόγω της πολλής ζέστης, συν άφθονα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά.

SEAJETS – Διαγωνισμός:Ταξίδεψε και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Μεγάλος διαγωνισμός: Ταξίδεψε με τη SEAJETS και κάνε δικό σου ένα ολοκαίνουριο αυτοκίνητο!

Η ομάδα Clean-Respect-Preserve ανέλαβε εθελοντική δράση στον περιβάλλοντα χώρο του αεροδρομίου (εικόνες)

Η εθελοντική ομάδα Clean-Respect-Preserve βρέθηκε πρόσφατα στο αεροδρόμιο της Νάξου και καθάρισε τον περιβάλλοντα χώρο (εικόνες)

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας – Δικηγόροι: Ημέρα Αγιασμού για τη νέα …σεζόν

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος, προς Δικαστικούς Λειτουργούς: Η υψηλή σας αποστολή στηρίζεται από την συμπαράσταση της Αγίας μας Εκκλησία

Νάξος – Βίβλος: Τελετή αποκαλυπτηρίων στη μνήμη Αργύρη Σοφικίτη

Τελετή αποκαλυπτηρίων στη Βίβλο Νάξου - Πότε και στη μνήμη ποιου η όλη δράση από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν