Η ΕΑΣ Νάξου υλοποιεί ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Παρακολούθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο Π.Ο.Π. προϊόν Γραβιέρα Νάξου για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής προέλευσης» (video)
Η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (Ε.Α.Σ. Νάξου), με κορυφαίο της προϊόν την παραδοσιακή Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ιδρύθηκε το 1926 και, από τότε έως και σήμερα, διαδραματίζει, με τη λειτουργία και την πολυποίκιλη δράση της και πάντοτε μέσω της Συνεταιριστικής Ιδέας, ρόλο πρωταγωνιστικό στο να αναπτυχθούν η αγροτική παραγωγή και η οικονομία του τόπου μας, ενώ παράλληλα στηρίζει, έμπρακτα και με πολλούς τρόπους, τον αγρότη.
Στην κατεύθυνση αυτή ένας από τους βασικούς στόχους είναι η ανάπτυξη επιστημονικών εργαλείων που θα ισχυροποιούν την μοναδικότητα του Π.Ο.Π. προϊόντος και κατ’ επέκταση την θέση του ναξιώτη παραγωγού στην ευρωπαϊκή αγορά. Και κυρίως να έχει πάντα ως βασικό όπλο την αυθεντικότητα της ποιότητας.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου (ΕΑΣ Νάξου) υλοποιεί ένα καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα με τίτλο «Παρακολούθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο Π.Ο.Π. προϊόν Γραβιέρα Νάξου για την πιστοποίηση της αυθεντικότητας και της γεωγραφικής προέλευσης» στα πλαίσια της Δράσης «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ Β΄ ΚΥΚΛΟΣ» που εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020.
Ουσιαστικά πρόκειται για μία καταγραφή της «Μητέρας Φύσης» (Mother Nature’s Barcode) στις τροφές. Επομένως, το έργο «NatureBarcode» θα συμβάλλει στην ισχυροποίηση της ταυτότητας (branding) του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου τοποθετώντας το στον διεθνή χάρτη των προϊόντων που παράγονται με σεβασμό στον καταναλωτή ως προς την ποιότητα του προϊόντος, την διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και της αξίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της μεσογειακής διατροφής.
δείτε τα σχετικά video μάλιστα στο δεύτερο μιλάει στον Aegean Voice 107,5 και στην εκπομπή «Τα Νέα της Ένωσης… και όχι μόνο!» η Επιστημονική Υπεύθυνος και Συντονίστρια του προγράμματος, δόκτωρ Παρασκευή Χαντζή.