Η έλλειψη ζωοτροφών πλήττει την κτηνοτροφία και την παραγωγή της Γραβιέρας ΠΟΠ Νάξου – Τι λένε οι κτηνοτρόφοι και οι άνθρωποι της ΕΑΣ Νάξου
Ομάδα εκπροσώπων από τον αγροτικό συνεταιρισμό Νάξου ταξίδεψε μέχρι τη Βουλγαρία για να φέρει καλαμπόκι και να ταΐσουν τα ζώα στη Νάξο, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η παραγωγή της γραβιέρας ΠΟΠ του νησιού. Το διάσημο τυρί, που έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις, κινδυνεύει με… εξαφάνιση όπως και η κτηνοτροφία στο νησί, λόγω μεγάλων προβλημάτων με την προμήθεια ζωοτροφών. Ηδη οι κτηνοτρόφοι έχουν αναγκαστεί να σφάξουν μεγάλο αριθμό ζώων, γιατί δεν έχουν τρόπο να τα ταΐσουν.
«Το θέμα μας δεν είναι μόνον οι τιμές, που βέβαια είναι ασύλληπτες, ειδικά με τα μεταφορικά που χρειάζονται για το νησί. Είναι ότι δεν βρίσκουμε κιόλας», περιγράφει ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού, Δημήτρης Καπούνης. «Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα τρώνε λιγότερο, δεν σιτίζονται κανονικά και άρα παράγουν λιγότερο γάλα», εξηγεί. Η γραβιέρα Νάξου παράγεται από 80% αγελαδινό γάλα και 20% αιγοπρόβειο, ωστόσο, καθώς πρόκειται για τυρί Ονομασίας Προέλευσης, επιβάλλεται το γάλα να προέρχεται από τη Νάξο.
Αλμα τιμών
Το πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους άρχισε πέρυσι τον Οκτώβριο με την άνοδο στις τιμές των ζωοτροφών και γιγαντώθηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι ελλείψεις έφεραν και άλλες αυξήσεις. Ομως, όπως φαίνεται, ο κύκλος των ελλείψεων και των αυξημένων τιμών δεν πρόκειται να κλείσει γρήγορα, δεδομένου ότι οι αυξήσεις στο ρεύμα οδηγούν και τους αγρότες να καλλιεργήσουν λιγότερα στρέμματα. Ετσι και η επόμενη σοδειά δεν θα φτάνει…
Πέρυσι μια γεώτρηση για να λειτουργήσει για μία ώρα χρειαζόταν ρεύμα για το οποίο ο αγρότης πλήρωνε 8 ευρώ. Σήμερα το ρεύμα που χρειάζεται η ίδια γεώτρηση για να λειτουργήσει μία ώρα αγγίζει τα 28-30 ευρώ. Παραγωγός στη Βόρεια Ελλάδα που διαθέτει 6.000 στρέμματα και συνήθως καλλιεργούσε ρύζι, καλαμπόκι και ζωοτροφές, υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα σπείρει ούτε τα μισά.
Μείωση κατά 30%
Η παραγωγή σε τυρί του αγροτικού συνεταιρισμού (κυρίως γραβιέρα ΠΟΠ και μικρή ποσότητα από άλλα τυριά) έχει μειωθεί κατά 20-25 τόνους την ημέρα, περίπου 30%, σύμφωνα με τον κ. Καπούνη, τους τελευταίους μήνες. Οι καλλιέργειες ζωοτροφών στο ίδιο το νησί τα τελευταία χρόνια δεν πήγαν καθόλου καλά εξαιτίας των άστατων καιρικών συνθηκών. Πέρυσι δεν είχε νερό, φέτος έπεσε πολύ νερό και σάπισαν καλλιέργειες. Ετσι, ο συνεταιρισμός αποφάσισε να φέρει ζωοτροφές από τη Βουλγαρία και μάλιστα να τις διαθέσει με πίστωση στους παραγωγούς, που έχουν βρεθεί να αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες τιμές. «Ενα ζώο ήθελε 3,5 ευρώ για να φάει την ημέρα, τώρα θέλει 7», λέει χαρακτηριστικά αγελαδοτρόφος.
Κόστος μεταφοράς
Ο συνεταιρισμός έκλεισε ενσίρωμα καλαμποκιού με 80 ευρώ τον τόνο τον Μάρτιο. Ομως υπήρξε καθυστέρηση παραλαβής 25 ημερών, γιατί δεν ήταν εύκολο να βρεθεί φορτηγό, οπότε διαμορφώθηκε νέα τιμή με τον τόνο στα 105 ευρώ. «Το καράβι δεν μπορούσε να περάσει από τη Βάρνα εξαιτίας του πολέμου, οπότε αφήσαμε το φορτίο στην Ξάνθη, στο Πόρτο Λάγος, και από εκεί ήρθαν στο νησί με παντόφλα», περιγράφει ο κ. Καπούνης. Κόστος μεταφορικών: 125 ευρώ ο τόνος.
«Η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 230 ευρώ ο τόνος. Ο παραγωγός παίρνει επιδότηση 32 ευρώ για τον τόνο άρα η τελική τιμή ήταν 198 ευρώ ο τόνος. Ξέρετε πόσο ήταν πέρυσι; Ηταν 70 ευρώ ο τόνος παραδοτέα στον στάβλο. Καταλαβαίνετε; Εχουν έρθει τα πάνω κάτω». Ο συνεταιρισμός έχει αυξήσει την τιμή που δίνει στους κτηνοτρόφους για το αγελαδινό γάλα στα 0,48-0,49 ευρώ το κιλό, αλλά και πάλι «η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί», καταλήγει ο κ. Καπούνης.
Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr