Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος: Αποτυχημένη επιχείρηση εξαπάτησης (τηλεφωνικά) επιχειρηματία

Νάξος: Αποτυχημένη επιχείρηση εξαπάτησης (τηλεφωνικά) επιχειρηματία

|

Προσοχή… Αγνωστος επικοινώνησε τηλεφωνικά με επιχειρηματία Μαζικής Εστίασης στη Νάξο και με πρόφαση τη σύναψη συνεργασίας για την καλοκαιρινή περίοδο του ζήτησε προσωπικά δεδομένα και τραπεζικούς λογαριασμούς.. Προσοχη στα τηλεφωνήματα από αγνώστους – Τι συμβουλεύει η Αστυνομία

Η υπόθεση με το “γιατρό” στη Νάξο που πέρυσι είχε καταφέρει να αποσπάσει αρκετά χρήματα από επιχειρηματίες εποχικών επαγγελμάτων σίγουρα δεν θα ξεχαστεί γρήγορα. Πόσο μάλλον ότι μόλις πριν από δύο ημέρες είχαμε μία ανάλογη κίνηση, μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, που όμως έπεσε στο κενό. Και μπορεί να μην είχε σχέση με τον …γιατρό, όμως προκάλεσε συναγερμό, όχι μόνο στους επιχειρηματίες αλλά και στην Αστυνομία.

Τι συνέβη; Άγνωστος επικαλούμενος ότι είναι ξεναγός, επικοινώνησε με γνωστό επιχειρηματία Μαζικής Εστίασης στη Νάξο και ζήτησε συνεργασία. Τι είδους; Να του φέρνει γκρουπ για φαγητό καθόλη τη διάρκεια της σεζόν. Ζήτησε δε από τον επιχειρηματία να του δώσει τραπεζικό λογαριασμό για να του καταθέσει άμεσα χρήματα (σ.σ. ένα ποσό άνω των 1000 ευρώ για το πρώτο …τραπέζωμα στα μέσα Ιουλίου). Που είναι το παράξενο; Στο γεγονός ότι απαίτησε συγκεκριμένο κρασί που είναι ιδιαίτερα ακριβό και θεωρείται σπάνιο για την τοπική κοινωνία. Ο επιχειρηματίας αρχικά έκανε ότι δέχτηκε, ζήτησε δεύτερο ραντεβού τηλεφωνικό για την συνέχεια της συνεργασίας και στο μεσοδιάστημα έψαξε να βρει το συγκεκριμένο κρασί. Κι εκεί ανακάλυψε ότι και άλλοι επιχειρηματίες (σ.σ. όχι μόνο στη Νάξο) είχαν δεχτεί ανάλογη πρόταση και μάλιστα είχαν πέσει θύμα παγίδας.

Όπως ήταν λογικό στη δεύτερη επικοινωνία, έπεσε άκυρο, υπήρξε ενημέρωση στην υπηρεσία ηλεκτρονικού εγκλήματος και ανακαλύφθηκε ότι το κινητό που χρησιμοποιήθηκε ήταν στην black list της Αστυνομίας… Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας απέφυγε την παγίδα, όμως φοβάται ότι λόγω της κρίσης και του γεγονότος ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τους επιχειρηματίες, αρκετοί επιτήδειοι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την αγωνία για την καθημερινότητα… Και ζητάει απ όλους να προσέχουν αυτού του είδους τις επαφές…

Η έκθεση από την Europol,

Εμείς να σημειώσουμε ότι η  Europol, με έκθεση που συνέταξε από κοινού με την Trend Micro, τον Μάρτιο 2019, παρέχει μια επισκόπηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η απάτη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Υπογραμμίζει ότι η απάτη αυτή καθίσταται εναλλακτική λύση χαμηλού κινδύνου έναντι του παραδοσιακού οικονομικού εγκλήματος. Το μειωμένο κόστος και η αυξημένη διαθεσιμότητα εξοπλισμού hacking σημαίνει ότι αυτό το είδος απάτης είναι σε άνοδο. Το κόστος της απάτης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 29 δισ. ευρώ ετησίως.

Στην καρδιά της, αυτή η απάτη αφορά την κατάχρηση προϊόντων (κυρίως σταθερών και κινητών τηλεφώνων) ή υπηρεσιών, με σκοπό την παράνομη απόκτηση χρημάτων από έναν πάροχο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ή από τους πελάτες του. Ο κύριος στόχος των εγκληματιών είναι να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των πελατών.

Γράφημα: Πέγκυ Βαριτάκη 

Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι μπορούν να χωριστούν σε διαφορετικές κατηγορίες που κυμαίνονται από απλές έως εξαιρετικά περίπλοκες απάτες:

Κλήσεις Vishing (συνδυασμός των λέξεων Voice και Phishing). Το Vishing είναι μια τηλεφωνική απάτη στη διάρκεια της οποίας τα θύματα αποκαλύπτουν προσωπικές, οικονομικές ή πληροφορίες ασφαλείας τους ή μεταφέρουν χρήματα στους απατεώνων

Wangiri- Ιαπωνικά για «Ένα κουδούνισμα και παύση κλήσης»- Ένας απατεώνας θα δημιουργήσει ένα σύστημα για να καλέσει έναν μεγάλο πλήθος τυχαίων αριθμών τηλεφώνου. Κάθε κλήση χτυπά μια φορά και στη συνέχεια κλείνει, αφήνοντας μια αναπάντητη στα τηλέφωνα των παραληπτών. Οι χρήστες βλέπουν συχνά την αναπάντητη κλήση και, πιστεύοντας ότι είναι νόμιμη, καλούν τον αριθμό πίσω.

Η Διεθνής Απάτη Διαμοιρασμού Εσόδων (IRSF): Περιλαμβάνει τη μεταφορά χρηματικών ποσών με βάση τη διεθνή εμπιστοσύνη μεταξύ τηλεπικοινωνιακών φορέων. Απατεώνες περιμένουν υπομονετικά να λήξουν τα αρχεία καταγραφής πριν εκτελέσουν οποιαδήποτε περαιτέρω βήματα για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

 

Ειδικές συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών

  • Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται και ποτέ να μην χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
  • Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο).Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι.
  • Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
  • Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις εδώ, στις σελίδες του Naxospress.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ψήνεται ή δεν ψήνεται τελικά; Τα πανηγύρια, οι ψησταριές και το… φανταστικό catering

Μια σούβλα δεν φέρνει την άνοιξη – αλλά ευτυχώς, ούτε και η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Τουρισμός: “ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή”

ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

Ο Νίκος Λεβογιάννης και η αγάπη του για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας και την κατάγραφή της.

Οικονομία: «Λευκό Μητρώο» και μπόνους συνέπειας – Νέα κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ψηφιακές επιβραβεύσεις, μειώσεις φόρων και προτεραιότητα στις επιστροφές για όσους πληρώνουν στην ώρα τους

Στοίχημα – Serie A: Οι “Βιόλα” αναζητούν το ξέσπασμα και … 2.55

Βενέτσια - Φιορεντίνα: «Ξεσπά» στη Βενετία και στο 2.55!

Νάξος για όλους: Ένα βήμα πιο κοντά στην καθολική προσβασιμότητα των παραλιών

Επένδυση ζωής για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ράμπες, αμαξίδια και εξοπλισμοί για τρεις παραλίες της Νάξου έως το τέλος του 2025.

Επίσκεψη Εργασίας στη Σαντορίνη από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η παρουσία του συνοδεύτηκε από αυτοψίες σε κρίσιμες περιοχές και σύσκεψη με φορείς και επιστημονικές αρχές

Ο καιρός… από τα 680 μέτρα: Online ο μετεωρολογικός σταθμός Κωμιακής Νάξου!

Ο ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός της Κωμιακής μπαίνει στην ψηφιακή εποχή, παρέχοντας ζωντανά δεδομένα μέσα από την πλατφόρμα Ecowitt και το NaxosWeather.gr.

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Οδηγίες και μέτρα πρόληψης και προστασίας

Βρίσκεται σε ισχύ η νέα Πυροσβεστική διάταξη 9/2024 (ΦΕΚ 2387/Β/2024) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις και ισχύει από 1/5/2024.

Διαδημοτική συνεργασία Σύρου – Τήνου: Πράσινο φως από τη ΔΕΥΑΣ για κοινή επιχείρηση ύδρευσης

Η ΔΕΥΑ Σύρου ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία διαδημοτικής επιχείρησης με τον Δήμο Τήνου, με στόχο τη βιωσιμότητα, τη μείωση των οφειλών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης στα νησιά.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης