Τρίτη, 15 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝάξος - Απεργιακή Επιτροπή: Να αποσυρθεί Τώρα το απαράδεκτο ασφαλιστικό

Νάξος – Απεργιακή Επιτροπή: Να αποσυρθεί Τώρα το απαράδεκτο ασφαλιστικό

|

Κάλεσμα του ΠΑΜΕ Νάξου στη Γενική Απεργία της 18ης Φεβρουαρίου –  Τώρα να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο! – Ο άθλιος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση! – Τέρμα στα ψέματα και τις απάτες!

Στην τελική ευθεία για την 24ωρη απεργία της Τρίτης 18 Φλεβάρη για την Κοινωνική Ασφάλιση βρίσκονται Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα. Απαιτούν να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου – Βρούτση και ενάντια στην κυβερνητική προπαγάνδα που το συνοδεύει αλλά και στην απεργοσπαστική πρακτική της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, βάζουν στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημόσιας, υποχρεωτικής, καθολικής Κοινωνικής Ασφάλισης, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.

Ας δούμε τι αναφέρει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ Νάξου, μέσω της Απεργιακής Επιτροπής για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία του πρώην Δημαρχείου στις 11 το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου.. 

18 Φλεβάρη ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ  ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Εργαζόμενες, εργαζόμενοι, νέοι και νέες, συνταξιούχοι, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες, επιστήμονες, άνεργοι,

Η Κοινωνική Ασφάλιση αφορά τη ζωή μας ολόκληρη.

Τώρα να αποσυρθεί το απαράδεκτο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο!

Ο άθλιος νόμος Κατρούγκαλου – Βρούτση!

Τέρμα στα ψέματα και τις απάτες!

Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι κάποια “ποσοστά αναπλήρωσης”. Αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την προστασία στη δουλειά, τις κοινωνικές παροχές, τις συντάξεις, τα εμβόλια των παιδιών, τα φάρμακα, τα δικαιώματα των ΑμΕΑ.

Το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επανανομοθέτηση με επιθετική μορφή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμου Κατρούγκαλου), που ανοίγει το δρόμο για τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοτσέτ. Οι αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια καθυστέρησαν την εφαρμογή του. Οι δικαστικές προσφυγές χιλιάδων συνταξιούχων έρχονται με το νόμο της ΝΔ να ενταφιαστούν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο Κατρούγκαλου, όπως υποσχόταν προεκλογικά εμπαίζοντας τους συνταξιούχους, αλλά τον θωρακίζει νομικά κι επιχειρεί να τον εφαρμόσει με ταχύτητα.

Με τον νέο Νόμο:

  1. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πάνε στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων.
  2. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή του, όπως έχει η ΝΔ στο πρόγραμμά της με τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά που έχει για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ πολλών κατηγοριών εργαζομένων.
  3. Καταργείται αμετάκλητα η 13η και 14η σύνταξη που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010 – 2012. Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν “13η σύνταξη”, που σημαίνει ετήσια μείωση 500 ευρώ άμεσα για μεγάλο μέρος συνταξιούχων.
  4. Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (ν. 3075/02).
  5. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Στον κρατικό προϋπολογισμό οι περικοπές του ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ! Και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ!
  6. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”. Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων, αυριανών συνταξιούχων ούτε κατά διάνοια θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια = 9000 ένσημα.
  7. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το 90% των συνταξιούχων. Και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται.
  8. Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ομοβροντία ψεμάτων πάνω στο ψέμα. Οι αλχημείες της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στήσει τρελό χορό με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, γιατί μυρίστηκαν δισεκατομμύρια κέρδη.

ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 

 

 

Πριν το ν. Κατρούγκαλου και πριν την κατάργηση της 13ης – 14ης σύνταξης

Με τον ν. Κατρούγκαλου (και τον νέο ν. Βρούτση) και την κατάργηση της 13ης – 14ης σύνταξης

 

 

Έτη ασφάλισης

Ημέρες ασφάλισης

Συντάξιμος μισθός

Σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης

Με 14 συντάξεις

Σύνολο κύριας και επικουρικής σύνταξης

Με 12 συντάξεις

Μείωση σε ποσό

Μείωση σε ποσοστό

15

4500

600

607

8498

455

5458

-3040

-35,78

18

5400

700

607

8498

524

6286

-2212

-26,03

20

6000

600

623

8715

532

6384

-2331

-26,75

25

7500

700

651

9110

606

7272

-1838

-20,17

30

9000

1500

1094

15318

979

11748

-3570

-23,3

 

            Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει ν’ αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους.

             Έχουμε ευθύνη απέναντι στην οικογένεια μας και στα νέα παιδιά που τα οδηγούν στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των εμπόρων της υγείας.

Διεκδικούμε:

  1. Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
  2. Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
  3. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
  4. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
  5. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
  6. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ.
  7. Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΑΛΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ, 11πμ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Εκεί που η ψυχή ξέρει τον δρόμο

Ένα νησί που δεν φωνάζει για να το προσέξεις – απλώς υπάρχει, αυθεντικό και δυνατό

Αγωνία για το ΚΕΔΑΣΥ Νάξου: «Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέο όταν το υπάρχον καταρρέει»

Η Ένωση Γονέων Πάρου καλεί σε άμεση δράση για τις άθλιες συνθήκες στέγασης και λειτουργίας του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου – Προειδοποιεί για ευθύνες σε Δήμο και Περιφέρεια αν δεν υπάρξουν λύσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Νάξος: Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. του Τυροκομείου Πιτταρά στην κορυφή του κόσμου!

Με κορυφαία βαθμολογία από το Taste Atlas και παγκόσμιες διακρίσεις, η ναξιώτικη γραβιέρα από το Τυροκομείο Πιτταρά επιβεβαιώνει τη φήμη της ως πρεσβευτής γεύσης και ποιότητας της Νάξου.

Ταχύπλοα… για λίγους: Γιατί το ακτοπλοϊκό ταξίδι στις Κυκλάδες έγινε πολυτέλεια

Ακριβά εισιτήρια, περιορισμένες επιλογές και «ταρίφα χωρίς αναλογία» – Η μεγάλη ψαλίδα στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και το παράδοξο των Κυκλάδων

Νάξος: Ψήφισμα από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου για τον εκλιπόντα καθηγητή Στέλιο Ζαφειρόπουλο

Ο Σύλλογος Διδασκόντων εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και συμπαράσταση στην οικογένεια του διαπρεπούς εκπαιδευτικού και τιμά τη μνήμη του με σειρά αποφάσεων.

ΥΠΑ: Ιστορική άνοδος στην επιβατική κίνηση, “εκτοξεύτηκε” η Νάξος με αύξηση 36,9%, η Σύρος στο +112% (!!!)

Με άνοδο 7,5% στα αεροδρόμια της ΥΠΑ και συνολικά 32,3 εκατ. επιβάτες πανελλαδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2025, η Ελλάδα σπάει κάθε ρεκόρ – Σημαντική δυναμική για το αεροδρόμιο Νάξου

Μεγαλοπρεπής λιτανεία (14/07) στη Νάξο για τον Άγιο Νικόδημο (video)

Πλήθος πιστών και αρχιερέων στη μεγαλειώδη λιτανεία του πολιούχου της Νάξου – Συγκινητική συμμετοχή στρατιωτικών και πολιτικών αρχών (video)

Santo Wines: Τα κρασιά της Σαντορίνης που σήκωσαν ξανά την Ελλάδα ψηλά στον κόσμο

Με 8 βραβεία στα Decanter World Wine Awards 2025 και πλατινένιο μετάλλιο για το Grande Reserve 2022, ο συνεταιρισμός της Σαντορίνης αποδεικνύει πως η παράδοση μπορεί να γίνει παγκόσμιο σημείο αναφοράς

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Τραγωδία στην Κύθνο: 87χρονος Ελβετός τουρίστας πέθανε πάνω σε σκάφος στον Μέριχα

Παρά τις προσπάθειες ανάνηψης από το πλήρωμα και ιατρούς του νησιού, ο ηλικιωμένος τουρίστας κατέληξε – Προανάκριση από τη Λιμενική Αρχή Κύθνου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Στασιμότητα στην επιβατική και οχηματική κίνηση στο λιμάνι Νάξου το πρώτο εξάμηνο του 2025

Οριακή πτώση στους επισκέπτες και τα οχήματα φέτος, με έντονη πτώση τον χειμώνα αλλά θετικά σημάδια από την άνοιξη και μετά (πίνακας)

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Γιώργος Πρίντεζης στην Ηρακλειά: Ο θρύλος του μπάσκετ δείπνησε στο εμβληματικό “Αράκλεια”

Μετά το AegeanBall Festival, ο Πρίντεζης χαλάρωσε στις Μικρές Κυκλάδες, απολαμβάνοντας τις γεύσεις του Γιάννη Γαβαλά σε ένα από τα κορυφαία εστιατόρια του Αιγαίου.