Ο Ναξιώτης πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής κατήγγειλε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής “παραπανίσιες” χρεώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, προανήγγειλε παρέμβαση στην Πολιτεία για αλλαγές, επανεξέταση του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση λύση (εντός του 2017) της ενεργειακής επάρκειας των νησιών
Αυτές τις ημέρες ακούγονται πολλά σχετικά με τις στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στις νέες αυξήσεις που έρχονται για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στα ταμεία της ΔΕΗ μέσω της αναπροσαρμογής (αύξηση) στις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας… Ο πλέον αρμόδιος να απαντήσει για θέματα ενέργειας δεν είναι άλλος από τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), τον Ναξιώτη (εξ Εγγαρών) Νίκο Μπουλαξή, ο οποίος βρέθηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και την οποία ενημέρωσε στο πλαίσιο της συζήτησης για τα πεπραγμένα της «ανεξάρτητης Αρχής» για τα έτη από το 2015 έως σήμερα. Και η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση κινήθηκε σε ουκ ολίγα πλαίσια…
Από την παραδοχή και την διάθεση σε σύντομο χρονικό διάστημα της διόρθωση των στρεβλώσεων στο πλαίσιο των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που θα εισηγηθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην κυβέρνηση, στην εντατικότερη ενημέρωση των καταναλωτών, προκειμένου να γνωρίζουν τις επιλογές που έχουν στην ανταγωνιστική αγορά που ανοίγεται τα επόμενα χρόνια αλλά και στο θέμα των δράσεων για την κάλυψη ενεργειακής επάρκειας στα νησιά αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση καραδοκεί σε ότι έχει να κάνει με τις εκπομπές ρύπων που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα…
Περί στρεβλώσεων
Και ο Ναξιώτης πρόεδρος της ΡΑΕ τόνισε ότι «Θα παρακολουθήσουμε συστηματικά τη λειτουργία των προμηθευτών για να μην έχουμε φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών». Ενημέρωσε τους βουλευτές ότι η Αρχή θα προχωρήσει και στην επανεξέταση του πλαισίου των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, κυρίως των υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου, προκειμένου, μέσα στο δίμηνο, να καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση.
«Θα εισηγηθούμε στην πολιτεία αλλαγές. Έχουμε εντοπίσει προβλήματα στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Υπάρχουν στρεβλές χρεώσεις. Ο καταναλωτής χρεώνεται όταν υπερβεί ένα όριο με παραπάνω χρήματα που δεν μπορεί να τα ελέγξει». Ο κ. Μπουλαξής εξήγησε, πάντως, ότι η ΡΑΕ δεν έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά στα νησιά. Η ΡΑΕ έχει στην αρμοδιότητα της να προσδιορίζει τα ανταλλάγματα. «Διαβάζοντας έναν λογαριασμό βλέπει κανείς μία χρέωση για την ενέργεια, ακολουθεί μία χρέωση για το δίκτυο μεταφοράς, μία χρέωση για το δίκτυο διανομής, η χρέωση για την κάλυψη των Ανανεώσιμων Πηγών και υπάρχει και η χρέωση για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας. Αυτές είναι οι βασικές χρεώσεις ενός λογαριασμού. Η χρέωση μεταφοράς και διανομής, όμως, δεν είναι άσχετη από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, διότι για να έχει κάποιος καταναλωτής ενέργεια στο σπίτι του, δεν αρκεί να παραχθεί μόνο, χρειάζεται να μεταφερθεί η ενέργεια και να διανεμηθεί. Όπου μπορούμε, προσπαθούμε να προστατεύσουμε τον καταναλωτή από υπερβολικές και άδικες χρεώσεις. Υπάρχουν κενά. Υπάρχουν προβλήματα. Στα σημεία που τουλάχιστον η ΡΑΕ έχει την αρμοδιότητα, πραγματοποιούνται μειώσεις έστω και μικρές».
Και πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Οι αυξήσεις των τιμολογίων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, που πράγματι κάποιοι καταναλωτές παρατήρησαν την περίοδο αυτή του βαρύ χειμώνα, οφείλονται, πέραν από την αυξημένη κατανάλωση, που προφανώς έχει μεγαλύτερο κόστος, και σε μία αύξηση των ΥΚΩ λόγω της κλιμακωτής χρέωσης. Δηλαδή, εάν κάποιος υπερβεί τις 2.000 KW το τετράμηνο, ξαφνικά, ακόμη και 2 KW να την υπερβεί, θα πληρώσει στην αυξημένη χρέωση όλη την ενέργεια. Ενώ αν ήταν κάτω από αυτό το όριο θα πλήρωνε με τη μειωμένη τιμή. Αυτή είναι μία στρέβλωση. Και είναι μία από τις προτάσεις που θα εισηγηθούμε στον υπουργό που έχει τη νομοθετική πρωτοβουλία να το διορθώσει, διότι είναι προβληματικό».
Έμπρακτη αλληλεγγύη
«Όσο ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ δεν μπορεί και να λέμε ότι είναι Υπηρεσία Κοινής Ωφέλειας», σχολίασε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ζήτησε από τον πρόεδρο της ΡΑΕ να προσδιορίσει χρονικά πότε θα είναι έτοιμη η εισήγηση της Αρχής για αλλαγές. Χρόνο τον οποίο προσδιόρισε ο κ. Μπουλαξής στους δύο μήνες. Στο σχόλιο της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών ότι θα πρέπει να συζητηθεί κάποτε εάν ένα κράτος πρόνοιας μπορεί να βάζει τους καταναλωτές να πληρώνουν τις υποχρεώσεις του κράτους, ο κ. Μπουλαξής είπε ότι έτσι και αλλιώς με το χειμερινό πακέτο που παρουσιάστηκε και πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέτοιου είδους χρεώσεις κοινωνικής πολιτικής θα πρέπει να ξεχωρίσουν από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να καλύπτονται στην ουσία από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Είναι μία κατεύθυνση στην οποία πηγαίνουμε. Απλώς, από την 3η ενεργειακή δέσμη αυτό ακόμα επιτρέπεται», επισήμανε. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ αναφέρθηκε και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ). «Πρέπει να προσέξουμε την προστασία των πραγματικά αδυνάμων. Πρέπει να υπάρξει μία επανεξέταση του πλαισίου του ΚΟΤ, ώστε πραγματικά οι αδύναμοι να τυγχάνουν μεγάλων εκπτώσεων ρεύματος ή ακόμα και δωρεάν ρεύματος, μία κατηγοριοποίηση αυτών των ανθρώπων, ώστε να υπάρχει μία κλιμακωτή ελάφρυνση με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες. Γιατί είμαστε σε μία περίοδο, που η αλληλεγγύη πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα και ένας τρόπος είναι αυτός με το ρεύμα, που είναι βασικό αγαθό για τους ανθρώπους».
Νησιά και κλοπές
Νωρίτερα, ο κ. Μπουλαξής είχε αναφερθεί στις μεγάλες διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα των ρευματοκλοπών. «Η Αρχή έχει εγκρίνει μία νέα διαδικασία και ένα νέο σύστημα που περιλαμβάνει ποινές σε αυτούς που ρευματοκλέπτουν, με προσαύξηση της τιμής, ώστε να μη γίνεται αυτό ένας τρόπος προμήθειας δωρεάν ρεύματος από κάποιους, εις βάρος των υπολοίπων». Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πώληση μέρους των μονάδων της ΔΕΗ άφησε να εννοηθεί ότι στις συζητήσεις αυτές περιλαμβάνονται εκτός των λιγνιτικών μονάδων και υδροηλεκτρικά εργοστάσια, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει με σαφήνεια κάποια εικόνα, αφού όπως διευκρίνισε, δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν η τελική συμφωνία θα περιλαμβάνει ή θα εξαιρεί τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια..Kαι τέλος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση λύση της ενεργειακής επάρκειας των νησιών εξηγώντας πως «τα εργοστάσια που λειτουργούν στα νησιά δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την λειτουργία τους εξαιτίας των εκπεμπόμενων ρύπων. Πρέπει να υπάρξει λύση τους προσεχείς μήνες, εντός του 2017»
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ