Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΝ. Μανιός - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Οικοτεχνία το βασικό εργαλείο για τις μικρές...

Ν. Μανιός – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Οικοτεχνία το βασικό εργαλείο για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις»

|

Άρθρο του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκου Μανιού στην εφημερίδα Κυκλαδική (21/03) με θέμα «Οικοτεχνία το βασικό εργαλείο για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις»

Η οικοτεχνία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια των μικρών παραγωγών για την ενίσχυση του εισοδήματός τους και ένα μέτρο που μπορεί να στηρίξει την αγροτική οικογένεια, αφού δίνει την δυνατότητα για μικρής κλίμακας μεταποίηση αγροτικών προϊόντων που παράγει ο επαγγελματίας αγρότης στην αγροτική του εκμετάλλευση ή στην αγροτική του κατοικία και την πώλησή των προϊόντων του τόσο στο χώρο της αγροτικής εκμετάλλευσης και αγροτικής κατοικίας, όσο και σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις, στις λαϊκές αγορές, στις αγορές παραγωγών και από το 2015 και σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης.

Του Νίκου Μανιού (Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων) 

Εκτός από αυτό, δόθηκε ακόμη ένα κίνητρο με την άρση του γεωγραφικού περιορισμού στη διάθεση των προϊόντων οικοτεχνικής παρασκευής και όλα τα είδη θα μπορούν να διατίθενται σε όλη την Ελλάδα. Εξαίρεση μόνο αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα που θα μπορούν να πωλούνται σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης που προμηθεύουν τον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας, στην οποία υπάγεται η έδρα της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης ή σε όμορες Περιφερειακές Ενότητες.

Ένα επιπλέον κίνητρο για τους οικοτέχνες είναι ότι τα έσοδα από την οικοτεχνική τους δραστηριότητα θεωρούνται αγροτικά εισοδήματα και συνεπώς φορολογούνται ως αγροτικά, με ισχύ από 1/1/2017,  σύμφωνα με εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στα θετικά αποτελέσματα της οικοτεχνίας συγκαταλέγονται: 1) η ενίσχυση των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, 2) η ανάπτυξη της υπαίθρου, 3) οι καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές με την κατάργηση των μεσαζόντων, 4) η αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών, 5) η άμεση επαφή παραγωγού – καταναλωτή,  6) η ταυτότητα των προϊόντων, με επισήμανση υποχρεωτικών ενδείξεων στην ετικέτα, αντιμετωπίζοντας το μεγάλο πρόβλημα των ελληνοποιήσεων εισαγόμενων και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων, 7) η δυνατότητα υγιεινής διατροφής με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, 8) η συμβολή στη διατροφική αυτάρκεια των κατοίκων μιας περιοχής, 9) η μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω της μικρής απόστασης που διανύουν τα τρόφιμα, 10) η σύνδεση της πόλης με την ύπαιθρο, 11)  η σύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό, 12) η γνωριμία με το γηγενή διατροφικό πολιτισμό, 13) η ενίσχυση της συλλογικότητας των παραγωγών, 14) η μετεξέλιξη της αγοράς σε ένα οικονομικό θεσμό με κοινωνικές προεκτάσεις και 15) η δημιουργία ανταγωνιστικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, μετατρέποντας το διαρθρωτικό πρόβλημα των μικρομεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Χρειάζεται επίσης να σημειωθεί ότι η οικοτεχνία θα δώσει τέλος στο πρότερο καθεστώς της διάθεσης προϊόντων έξω από κάθε ελεγχόμενη διαδικασία και χωρίς τη σωστή χρήση των κανόνων του εμπορίου. Για τους παραπάνω λόγους, η οικοτεχνία αποτελεί το μεγαλύτερο αναπτυξιακό εργαλείο στο πρωτογενή τομέα τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο επαγγελματίας αγρότης για να γίνει οικοτέχνης πρέπει να εγγραφεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει είναι απλή και γίνεται ηλεκτρονικά.

Στα προϊόντα της οικοτεχνικής δραστηριότητας πρέπει να υπάρχει σήμανση με ενδείξεις την ονομασία του προϊόντος, τον κατάλογο των συστατικών, την καθαρή ποσότητα του προϊόντος, την ημερομηνία παραγωγής και ανάλωσης, το όνομα και τη διεύθυνση του οικοτέχνη, τον τόπο προέλευσης και τον μοναδικό αριθμό εγγραφής του παραγωγού στο ΚΗΜΟ.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι με την οικοτεχνία επιτυγχάνεται η παραγωγή ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων  που θα ανταγωνίζονται σε ποιότητα και όχι σε ποσότητα και σε κόστος παραγωγής, που θα σέβεται το περιβάλλον, που μέσω συνεταιριστικών και συνεργατικών σχημάτων θα μπορούν να προωθηθούν, σε προσιτές τιμές για τον καταναλωτή και που θα αναδιανέμει τον παραγόμενο πλούτο σε όφελος των μικρομεσαίων παραγωγών και των παραδοσιακών καλλιεργειών. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απόλλωνας: 109 πράσινα χελωνάκια ξεκίνησαν το πρώτο τους ταξίδι στο Αιγαίο (video)

Μια μαγική στιγμή για κατοίκους και επισκέπτες, με τη συμβολή όλων στην προστασία των μικρών Chelonia mydas. (video)

Νάξος: Εκδοση ψηφίσματος και ομόφωνη στήριξη στον δήμαρχο Καισαριανής και τα μέλη του ΔΣ

Το ΔΣ Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά ανάκληση της δίωξης, κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» και ενίσχυση των δήμων με προσωπικό και χρηματοδότηση.

Σίφνος: Πρώτη στην Ελλάδα για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, σύμφωνα με τη The Sun

Διεθνής διάκριση για το νησί του Τσελεμεντέ, που αναδείχθηκε κορυφαία επιλογή για αυθεντικές εμπειρίες και ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.

Hermoupolis Heritage: Πολίτες έβαψαν και καθάρισαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μια εθελοντική πρωτοβουλία που δείχνει πως η αγάπη για την πόλη ξεκινά από τις μικρές, καθημερινές πράξεις φροντίδας.

Ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα: Επικίνδυνη κλιμάκωση με στόχο στελέχη της Χαμάς

Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για την επιχείρηση στην πρωτεύουσα του Κατάρ – Βαριές κατηγορίες περί «μαφιόζικης τακτικής» από αναλυτές.

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.